Tajemství luštitelky kódů

Tajemství luštitelky kódů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516089/bmid_tajemstvi-lustitelky-kodu-6538d9306da77.jpg 4 32 16

Příběh dvou žen, Isabel a Lu, odehrávající se na havajském ostrově O´ahu ve dvou časových rovinách – za války v Pacifiku a v roce 1965. Isabel se po Pearl Harboru zabývá rozkrýváním japonských kódů. Po převelení na Havaj, kde zahynul její bratr, se seznámí s jeho přítele Matteem, oba se neubrání vzájemné přitažlivosti, ale jejich osudy se rozcházejí. Navíc Isabel přichází o kamarádku Glorii, jež se nevrátí z výletu se svým přítelem Dickiem, který tvrdí, že se utopila… V červenci 1965 se na Havaji otevírá nový moderní rezort. Mezi VIP hosty je známý fotograf Matteo, zpěvačka Joni Diaz a mladičká novinářka Lu, původem z Havaje. Sblíží se s Matteem a Joni, ta však náhle zmizí. Při pátrání je objevena stará kostra a zjistí se, že jde o Glorii, jež byla stejně jako Joni zavražděna. Který z hostů je vrahem obou dívek? Setká se Matteo se svou láskou, na niž nemůže zapomenout? Poutavý román plný romantiky, napětí a nádherného líčení úchvatné přírody Havaje.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Codebreaker's Secret , 2022


více info...

Přidat komentář

evask
předevčírem 3 z 5

Nechala jsem se nalákat výborným hodnocením, které po přečtení dost dobře nechápu. Je to romantický.

Kristy.Seb
20.04.2024 5 z 5

Když se dostaneš do neřešitelné situace, nech to plavat. Přestaň s tím bojovat a uklidni se.

Skvělý a čtivý příběh.


Bubo19
17.04.2024

Luštění kódů mě něčím už spoustu let fascinuje a v této knize jsem si ho opravdu užila. Hlavní hrdinkou příběhu z období války je totiž chytrá mladá žena, která se šifrám věnuje. Druhá časová rovina se odehrává něco přes dvacet let po první a hlavní postavou je začínající novinářka. Kniha je skvěle namixovaná, nechybí historické události, i když některé upravené, jak se autorka zmiňuje v doslovu, ale i přátelství, láska, tajemství a je zde i detektivní zápletka. Navíc je z knihy cítit, že Havaj je autorčinou srdeční záležitostí. Jasných pět hvězdiček.

Szilvia1
16.04.2024 5 z 5

Začátek se trošku vlekl,až do doby jak si uvědomili zmizení jedné osoby(neprozradím,každý kdo si přečte knížku se to dozví),a najdou druhou mrtvolu.Je to navzdory pomalejším rozjezdem pěkný příběh,který začal ve válce ale museli se rozdělit aby se našli po válce.Tajemství jsem čekala větší,ale i tenhle se dočkal rozuzlení.

TinaBookBlog
07.04.2024 5 z 5

Rok 1943 a 1965, dva příběhy neznámých žen, které se velmi nenuceně a nečekaně protnou.
Rok 1943 je pro Isabelu klíčovým. Je luštitelkou kódů a konečně se dostala na Oahu, tam, kde zemřel její bratr. Potkává Mattea, který ji vede po stopách zemřelého bratra, ale ztrácí Glorii - novou kamarádku.
Rok 1965 je rokem, kdy se Luana vrací na Havaj, jako reportérka. Sbližuje se s Joni a Matteem, ale Joni se brzy začne pohřešovat.

Kniha se zprvu vlekla, ale později jsem se nemohla odtrhnout. Jedná se o milé a emotivní čtení, během kterého budete hlavním postavám držet palce a usmívat se, pokud se děj začne odvíjet tak, jak si přejete.
Jedná se o romantiku s lehkým detektivním příběhem uvnitř. Mohu doporučit!

Honzin
04.04.2024 4 z 5

Knížku jsem koupil intuitivně bez předchozích přečtení recenzí, čekal jsem zápletku se šiframi. Osobně nemusím dějové linky, ale zde mi nevadily a osvěžily vyprávění z těžké doby a velmi zajímavého místa.
Hodnotím kladně a rád si od autorky přečtu další knihu.

Neo1tex
01.04.2024 5 z 5

Vynikající. Prostě vynikající. Přečetl jsem to za dvě odpoledne. Čte se to výborně, příběh je skvělý, zajímavý, poutavý, historické paralely tomu dávají nesmírně mnoho. Skvělá kniha, vysoce nad očekávání.

Leena87
31.03.2024 4 z 5

Příběh dvou žen, na stejném místě, ale v jinou dobu. Baví mě příběhy se dvěma časovými rovinami. První polovina knihy byla pro mě celkem utahaná, ale i tak se příběh četl pěkně. Zajímavé byly ale Isabeliny myšlenky během luštění kódu. Kniha mě vtáhla do děje až se ztratily Isabelina i Luina kamarádka. To jsem potom nemohla knihu skoro odložit.

ikul
14.03.2024 4 z 5

Fiktivní příběh ve dvou dějových linkách (rok 1942 a 1965) na pozadí skutečných míst a souvislostí. Zaujal mě námět téměř detektivní a znalost prostředí, ve kterém se autorka pohybuje. Je to čtivé, přečetla jsem to během pár večerů.

jeny-v
23.02.2024 5 z 5

"Ten, kdo v životě miluje a je milován, zůstává se svými blízkými, jako kdyby nikdy nezemřel." Tato kompozičně okouzlující kniha se mi dostala vysloveně pod kůži a moc se mi líbily obě dějové linie. Přestože autorka v poznámce napsala, že tenhle román je čistá fikce, osoby a příběh se zrodily v její fantazii, mně se při jeho čtení vybavovaly scény z úžasného amerického filmu Pearl Harbor. Vystihující obálka pojící se k roku 1942, kdy se díky rozluštění zašifrované zprávy ocitá dvaadvacetiletá dívka Isabel na Havaji a v pozadí vzpomínek na bratra Walta tu prožije romantický vztah s válečným letcem Mattem. Ten ji však opouští.....
Po více jak dvaceti letech otevírá na ostrově bohatý investor nový hotel, do kterého jsou pozváni všichni VIP hosté. Mezi nimi je novinářský elév Luana a přední fotograf, legenda, veterán se složitým osudem.
Dvě historické cesty z dalekých exotických krajin stojí opravdu za přečtení.

bigben
11.02.2024 4 z 5

Příjemná beletrie o životě žen ve speciálním útvaru, který řešil šifry během druhé světové války na základně Pearl Harber. Paralelní příběh mladé novinářky, která pomůže po 20 letech jednomu setkání a sobě uvědomění se, co v životě chce.

vojteska70
11.02.2024 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Mám ráda dvě dějové linky.

ydnac
27.01.2024 5 z 5

MOC KRÁSNÁ KNIHA.

Miluji retrospektivní vyprávění, postupné odkrývání příběhu.
Tentokrát se jedná o dvě ženy.
Obě jsem si oblíbila :-).
Isabel v minulosti luští tajné zprávy.
Lu v přítomnosti píše článek o novém hotelu.
Obě spojí jeden muž...
A dvě smutné události...
Moc se mi líbilo, když se Isabel setkala s přítelem svého mrtvého bratra. Matteo ji ukázal místa, která s jejím bratrem objevil, kde surfoval, fotil, žil...
Lu se zase podařilo obměkčit srdce válečného veterána a slavného novináře a stali se z nich přátelé.
A konec je tak krasný...

Došlo jí, že bez ohledu na to, co se stalo, měsíc bude pořád vycházet a zapadat. Svět bude dál předvádět svou nadpozemskou krásu, květy se budou otevírat a zavírat a ptáci budou zpívat.

DOPORUČUJI :-)

Paja1709
18.01.2024 5 z 5

To byl tak moc pěkný příběh. Dvě dějové linky ,které krásně do sebe zapadnou. Můžu jen doporučit.

Jenny46
15.01.2024 5 z 5

Autorka mě moc potěšila , že se zabývala rozkrýváním japonských kódů, je to historická fikce s romantikou, čtivá až do poslední stránky .


Příběh je vyprávěn ve dvou časových liniích v roce 1943 a rok 1965, obě časové linie jsem si zamilovala. Postavy zajímavé a děj je z havajského prostředí a prolíná se z druhé světové války ve Vietnamu
1943 - je vyprávěn o inteligentní ženě Isabel, která luští kódy a její sen je se dostat na Havaj, kde chce jít po stopách svého bratra, zemřel jako pilot v Pearl Harboru . Najde jeho nejlepšího přítele pilota Mattea a zjistí, co se stalo během války. Matteo bere Isabel na místa, kde prožil krásné chvíle bratr a začne to mezi nimi jiskřit, ale odlétá opět do války...
1965 - vyprávěn taky z Havaje o novinářce Lu, která má napsat článek o novém hotelu. Seznámí se s fotografem a společně se zapletou do záhadné vraždy jednoho z hostů hotelu.
Oba dva příběhy jsou poutavé mají společný konec a vyřeší záhadu z roku 1943 , popisy přírody a míst jsou úžasné a zvraty zajímavé
Doporučuji 5*

PetraN17
14.01.2024 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha, krásné popisy prostředí, romantická linka i vyšetřování dvojnásobné vraždy. Děj knihy se odehrává ve dvou časových linkách, které se krásně propojí :))

Autorovy další knížky

Sara Ackerman
americká
2024  89%Tajemství luštitelky kódů
2020  80%Minulost / Ošetřovatelka poručíka Clarka / Navždy a den / Námluvy s kocourem

Kniha Tajemství luštitelky kódů je v

Právě čtených4x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce83x
Chystám se číst119x
Chci si koupit30x
dalších seznamech6x