Pořád jsem tady

Pořád jsem tady https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470230/bmid_porad-jsem-tady-Fqw-470230.jpg 4 80 35

Teprve ve chvíli, kdy jste mrtví, zjistíte, kdo jsou vaši skuteční přátelé. Jmenuji se Quinn Delaneyová Robertsová a byla jsem zavražděna. Přátelé mi říkali Quinnie. Docela mě vzalo, jak se všichni den potom, co mě pohřbili, rychle oklepali a žili dál. Bylo to skoro větší překvapení než samotné umírání. Skoro. Jít na svůj vlastní pohřeb bylo zvláštní. Vím úplně všechno, až na to, proč jsem mrtvá a jak se mi to stalo. Že bych uklouzla při sprchování ve vaně a rozbila si lebku o porcelánovou misku na mýdlo? Zadusila jsem se kuřecí kostí, protože jsem byla sama a nikdo mě nemohl zachránit? Všechny ostatní dny mého života jsou křišťálově jasné, až na ten poslední. Nedává to smysl a je to postavené na hlavu. Erin, moje sestra, se ale nevzdává. Vím, že pokud někdo přijde mé vraždě na kloub, bude to ona společně s detektivem Johnem McQuillanem. Na to, aby mě někdo zavřel do krabice a zanesl na oddělení odložených případů, jsme s Erin až moc houževnaté. Jsem ale opravdu připravená na to, co přijde? Psychologický román vyprávěný z pohledu zavražděné Quinn Robertsové je temným příběhem o lidském osudu a životních rozhodnutích, které mohou vést až k samotné vraždě.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Katto
Originální název:

I Never Left , 2019


více info...

Přidat komentář

Hvězdinka
06.03.2024 3 z 5

Příjemný psychothriller okořeněný pohledem zemřelé, ale nečekejte žádnou duchařinu. Je zřejmé, kdo za smrtí stojí, ale kniha je kvalitně poskládána a děj rychle plyne.

jeny-v
01.03.2024 4 z 5

O obsahu této knihy jsem měla úplně jinou představu. Ne, nebyl tu duch ovládající celé dějství, ale krátké kapitoly s charakteristikou postav zasvěcených do smutného příběhu o ztrátě lidské důstojnosti, manipulaci, narcismu, zvrácenosti na straně jedné, ale i bolest, zlost, beznaděj a urputnost rodiny Delaneyových na straně druhé. I když byl celkem jasný motiv, celé roky se nedařilo detektivu McQ najít ten správný důkaz, až zaúřadovala náhoda v podobě ponížené Mellisy. Po deseti letech bylo spravedlnosti učiněno za dost a já z toho měla radost, děkuji paní spisovatelko.


TVer
03.09.2023 5 z 5

Lepší než jsem čekala. Bylo to celkem očividní, co se stalo, ale i tak to bylo napínavé a četlo se to dobře.

Janaves
24.07.2023 5 z 5

Velmi pěkné. Sice jsem tušila, jak vše bylo, ale nevadilo. Pěkná detektivka.

KatkaHutyrová
03.06.2023 5 z 5

Čekala jsem napínavou duchařinu. Dostala jsem fantastickou detektivku. U mě se tedy wau efekt rozhodně dostavil.
Knížka je velice čtivá a chytlavá - jakmile začnete číst, nechcete přestat.
Příběh nemá hluchá místa. Do poslední chvíle jsem si nebyla jistá, co se vlastně stalo a kdo to udělal.
Když jsem si po dočtení rekapitulovala děj, byla jsem nadšená tím, jak do sebe všechno zapadalo. Jestli je toto autorčina prvotina, tak já se hrdě hlásím k jejím fanouškům a na všechny její další knihy budu s chutí stát frontu!

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Další “Kattovka” za mnou.
Jestli něco knihy z Katta splňují - tak je to vytáhnutí ze čtecí krize. Každý jejich příběh je lehce napsaný, čtivý a napínavý.
Pořád jsem tady je za mě spíše průměrnější psychologický román s thrillerovými prvky, na kterém byly ale skvělé kapitoly z pohledu zavražděné.
Tato novinka není za mě ničím přelomová, ale na vypnutí po práci super volba!

michaela.22
07.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha mě zaujala anotací a rozhodně nelituji. Četla se jedním dechem. Vyhovují mi krátké kapitoly, takže za mě super. Sice jsem tušila, jak kniha dopadne, ale i přes to, že zde nebyl wow konec, tak jsem spokojená s příběhem i zpracováním knihy. Jen mě hrozně vadil charakter hlavní postavy Aleca. Doporučuji spíše na oddychovější čtení.

Katulinka69
05.02.2022 2 z 5

Na tuhle knihu jsem se dost těšila. Dobře se četla, krátké kapitoly,ale vůbec žádný WAU říci nemohu.
Za mě spíše horší průměr

nada3314
02.12.2021 5 z 5

Po dočtení jsem si řekla: „ hodně dobře to autor vymyslel“ a po nenápadném pátrání kdo je vlastně ten McGarvey Black jsem zjistila, že se jedná, vlastně o autorku  Ráda smeknu klobouk, protože mě pěkně převezla a na to, že tohle je autorčina prvotina, tak je to opravdu skvělé.

Na krásné vymazlené obálce (ale to už jsme si u Katta zvykli) je napsáno psychologický román a opravdu tady jde o vynikající psychologické drama a jako bonus - detektivní zápletka.

Jedná se o velmi neobvyklé téma. Hlavní hrdinka Quinn nám sama na začátku oznámí, že je mrtvá, ale neví proč! My se stáváme diváky jejího příběhu - především z jejího pohledu, ale jsou zde také pohledy manžela, sestry, dětí a rodičů…
Její duše si neodpočine ani po smrti, sleduje svou rodinu a přátele. Stále přemýšlí, proč musela zemřít, komu by to prospělo? Nejde ji do hlavy, když byla celý život oblíbená, kdo by měl motiv? Nebo se stala jen náhoda?

Její nejstarší sestra se s její smrtí nemůže smířit a pokouší se i sama na vlastní pěst pátrat, aby mohla policii přinést nějaké nové detaily. Celá Quinnina rodina neměla moc ráda jejího manžela Aleca, ale tím, že Quinn vypadala šťastná, narodily se ji dvě úžasné děti – smířili se s tím a do manželství ji nemluvili.

Zrovna se s Alecem rozvádějí, byl důvod vraždy - placení alimentů a důchodu do konce života? Alec se jeví jako sobecký arogantní, panovačný a manipulativní, ale to z něho vraha přece nedělá? Objeví se zde i problematika domácího násilí, ale ta je řešena velmi citlivě a soucitně. Moc se mi líbilo, jak se do případu pustila policie, ze začátku to trochu drhlo, ale postupem let se na případ nezapomnělo a vyšetřovatelé, i když už nesmírně unavení, tak se nevzdali…

Příběh je opravdu chytlavý, velice zamotaný a máme tu i dost postav, ale tím, že jsou tak realisticky popsány neměla jsem s tím žádný problém, hezky jsem se v nich i v ději orientovala. Napomáhaly tomu i krátké kapitoly, které vtáhly a nutily číst dál a dál, až do poslední stránky.

adjah
22.11.2021 4 z 5

Téhle knihy jsem se trochu bála. Nemusím moc filmy ani knihy s tématikou duchů, spíš se jim vyhýbám. Ale musím říct, že tady nebyl strach potřeba. Kniha mě po pár stránkách zaujala a zaujetí se drželo až do konce

Quinn je mrtvá, neví jak ani proč zemřela. Podaří se její sestře Erin s policií zjistit, kdo Quinn zabil nebo zda to byla sebevražda, kterou tak často vyhrožovala? A proč se houpají na hřišti houpačky i bez vánku?

Kočička911
22.11.2021 4 z 5

Předvídatelný, ale čtivý :)

Astonius
15.11.2021 1 z 5

Já si tedy myslím, že tato kniha je zářným příkladem toho, že v dnešní době se vydává asi už všechno a spisovatelem se nazývá každý... Jenže mít nápad bez výraznějšího spisovatelského umu prostě nestačí. I ta vějička na knihu v podobě propagované mrtvé vypravěčky byla přehnaná a slibovala daleko víc, než dala. Víc nemá cenu se rozepisovat, prostě to bylo (pro mě) absolutně nevěrohodné, špatně vymyšlené a hlavně špatně napsané. Nic mne k tomu textu netáhlo a děj jsem nijak neprožívala. Hodně se tu píše, že je to "odpočinková" kniha, což asi znamená "dobře se to čte", ale i když je čtivost pěkná věc, prostě když chybí taková ta jiskra, která přeskočí mezi čtenářem a autorem, pak tomu ani čtivost nepomůže.

jahlina
31.10.2021 4 z 5

Knížka je vemi čtivá, krátké kapitoly ubíhají pod rukama skoro samy. Téma není ničím neobvyklým, vyprávění z pohledu zavražděné Quinn však dodává příběhu na zvláštnosti. U knížky jsem se rozhodně nenudila a doporučuju. Jen nečekejte klasickou detektivku nebo thriller, knížka nese označení psychologický román.

Lenka0007
30.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Kladně hodnotím originální pohled na případ skrze oběť, zavražděnou ženu a ano, čtivé to bylo. Ale prvoplánové, bez překvapení. Průměrná kniha, thriller rozhodně ne a detektivka? Pachatel se v podstatě usvědčil sám.

xmilek
29.10.2021 5 z 5

Stanete se obětí vraždy a nemůžete jen tak odejít nadobro z tohoto světa. Nepamatujete si nic z posledního dne, ale stále doufáte, že policie tomu přijde na kloub. Vyšetřování vázne a je odloženo. Postupně však vyplouvají na povrch věci z vašeho života, protože "historie" se téměř opakuje a pachatel je nakonec usvědčen...

rodak
25.10.2021 4 z 5

Velmi dobře se kniha četla. Detektivně-psychologický román jak píší čtenáři níže.Určitě stojí za doporučení a přečtení.

perpe2a
24.10.2021 4 z 5

Psychodrama, detektivní román. Zajímavě napsaný děj z pohledu zavražděné hlavní hrdinky. Doporučuji.

Katania
06.10.2021 4 z 5

Celkem průměrný thriller, který si mě ale získal svou čtivostí.

MMacicekk
03.10.2021 3 z 5

Předností knihy je její čtivost, těžko se od ní odchází, stejně tak propracovat záporné postavy. Bohužel však zápletka je dost průhledná a nijak zvlášť originální. Jako oddechová četba dobré, ale za mě průměr. Pokud hledáte opravdu dobrou knihu na podobné téma, raději sáhněte po knize Až tady nebudu od Lindy Green. Více v recenzi v záložkách (Zaostřeno na knihy).

Naty_books
02.10.2021

Kniha má úplně skvostnou a mrazivou obálku. Začátek byl takový pomalejší a nějakou chvíli trvalo než jsem se začetla. Čtivé to bylo tak od stránky 100 a styl psaní autorky mi sednul. Opět mě na příběhu nejvíce bavila ta minulost. Vždy mě baví odkrývání té pravdy. V příběhu si myslím, že si nejde úplně oblíbit nějakou postavu, ale tak ráda jsem měla Quinninu sestru Erin, jejího přítele a Quinnini děti. Ostatní postavy mi nepřišli až tak výrazné, nebo v knize byly často, ale tolik jsem si je neoblíbila i když mi nevadily. Konec dopadlo tak nějak, že mě až tolik nepřekvapil, protože jsem to brala jako jednu z možností, i když většinou je to tak zamotané a vrah je nakonec vždycky někdo kdo tam nakonec ani pořádně nebyl, tak mě to trochu překvapili, že to bylo takové jednoduché. Opět zde bylo docela vážné téma, které mě zase sebralo a já nad tím během čtení furt přemýšlela, co kdyby se Tohle stalo mě nebo někomu mému blízkému. Prostě mě takovéhla témata vždy dostanou a já mám z toho chuť brečet a je mi líto těch postav co si to prožívají. Quinny mi bylo upřímně hodně líto a měla to vážně těžké. Ona byla skvělá matka, milovala svoje děti a manžela a jak dopadla jenom kvůli lásce. Nakonec to dopadlo dobře, i když dobrý konec se tomu vážně říct nedá. Za mě je to další skvělý psychologický román, který mě fakt dost.
4,8*/5* Za mě je to dost propracovaný a poměrně originální příběh.

Štítky knihy

pohřební zvyky a rituály

Autorovy knížky

2021  82%Pořád jsem tady

Kniha Pořád jsem tady je v

Právě čtených3x
Přečtených95x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce83x
Chystám se číst131x
Chci si koupit39x
dalších seznamech1x