jasminecka
(SPOILER) Pri prvnim cteni jsne byla napjata jak to male dite: Vazne se muzou kamaradi chovat takhle?! Je to v poradku?! Mile me potesilo rozuzleni.
Postavicky se mi ale zas tak nelibily (vizualne).
Knizka se mi libi moc, prisla ve spravnem obdobi. Ackoliv spoustu veci zazivame jinak, tak tipy pro ucitele jsou tam zajimave a ucite ten postoj - snazit se posunout vsechny dle jejich schopnosti, i kdxz vnitrni motovaci postradaji - mi prijde inspirativni.
Knizka, ktera da spoustu prilezitosti k povidani s detmi i k zamysleni dospelym.
Knizka me bavila, presne takovou oddychovku jeme cekala. Posun hlavnich hrdinu byl ocekavatelny, ale za me dostatecny, libilo se mi sledovat, jak zaporaci prestavaji byt zaporaky.
Proc me vzdycky prekvapi, jak znepokojive umi autorka psat? Tema a problemy postav se mi malokdy libi, ale to, jak je vykresluje, do jakych zapletek se dostanou, poodhaleni urciteho kousku sveta, ve kterem ziji jen ony a presto je univerzalni pro vice lidi - to vse me strasne bavi.
Knihu jsem rozecetla hned nekolikrat, ale je tolik zajimavejsich, ze jsem to vbrzku vzdala. Nastesti byla dostupna v audiu na CRo, tak jsem si ji pustila k usinani a zabila tak dve mouchy jednou ranou - dokoncila ctenarskou vyzvu a brzy upadla do sladkeho nevedomi.
Bylo to mile cteni, libi se mi hlavne otazky pro zvidave ctenare - pokud rodice nejsou zvykli si s detmi nad knihou povidat, urcite to oceni take...
(SPOILER) Mily pribeh o tom, jak si holcicka poradila po pristehovani do mesta - zalozila si vlastni zahradu :)
(SPOILER) Libil se mi motiv pratelstvi, obeti, prijeti a promeny pohledu na druhe.
Trvalo mi, nez jsem se zacetla, protoze to tempo vypraveni je oproti me bezne cetbe šnečí. Pak me to ale chytlo a uzivala jsem si lehce romantickeho vyletu do dob davno minulych, do nitra mladika, za velkymi touhami lidi s tezkym zivotem. A jsem mile prekvapena, nebot nektere zaverecne pasaze jsou nejen dobove, ale stale aktualni.
"Musíš už jednou vědět, že v životě ti bude častěji se rozhodovati mezi dvěma stranami, ze leckdy budes na vahach, mas-li neco smlcet nebo prozraditi." Str. 206
"Jsme salonni kouzelnici, chvili sami sebe rozveselujeme, chvili samy sebe klameme. Ze svych snu sickolem sebe utvarime raj, v kterem se utesujeme, abychom si vynahradili sve zivotni neuspechy."
"Okolnost, ze dosahnouti neceho znamena dosahnouti toho jen na ukor druha v boji, ucinila me ostychavym a vzdy uspokojujicim." Str. 225
"Hlavu vzhuru! Neni dulezite, zda se nam podarilo to, za cim jsme sli, ale jakou cestou jsme se k tomu ubirali. Hola! Zadnou trpkosr. Zivot nezmenime, to, co mame v moci, je jenom nase vlastni nitro. Uvedme je do harmonie. Premozme certy v sobe. Nebe, ktere odmenuje, je v nas." Str. 227
Do tehle knizky se mi strasne dlouho nechtelo, ale navzdory svemu ocekavani jsem ji precetla behem dvou dni. Libily se mi zapletky, postavy i drama na zaver. Po dlouhe dobe knizka, kdy me neobtezoval "metactenar" - proste jsem naskocila na vlnu emoci a jela az do konce.
Splnila jsem si knihobudkovou vyzvu, takze kniha ucel splnila. Kdo potrebuje erotickou jednohubku, asi bude spokojen.
Poslouchano na Ceskem rozhlase. Jak se velke i male dejiny a lidska zvule podporena systemem dotkly konkretnich rodin, je opravdu tezke cteni, ale potrebne - ne kvuli lpeni na zasti a starych krivdach, ale jako pripomenuti lidske odvahy, vytrvalosti a dobroty. A taky toho, ze se nyni mame vskutku blahobytne.
Tuhle knizku mam v rukou uz podruhe, s novou zivotni zkusenosti v ni vidim dalsi a dalsi detaily, ktere napoprve nebyly pod dojmem napinaveho odkryvani udalosti a stereotypu obet/vinik/spravedlnost tak patrne. Nic neni tak, jak se zda, mediator nema podlehnout promitani vlastnich zkusenosti do klientu, dobry konec muze vypadat uplne jinak, nez clovek ceka.
Zacatek je dost o komunikaci, principech a predpokaldech form. uceni. Velkym plusem pro me je, ze zminuji nenasilnou komunikaci. Vic me bavila druha cast, kde je prehled metod, principu a duvodu pro jejich pouziti. Po mesici od precteni si nejvic vybavuju mapy pokroku, sebehodnoceni, cast o spolecnem hodnoceni a pak slovni hodnoceni a kriterialni uceni. Neni to apologie metody, ale povzbuzeni a rozcestnik pro ty, kteri touhle cestou chteji jit a treba se ne vzdy setkani s podporou ze strany rodicu. Kniha taky obsahuje spoustu odkazu na vedecke studie a tipy na dalsi cetbu ci konkretni materialy.
Kniha svuj ucel splnila, pohadky jsou opravdu kratke, mali u nich vydrzeli bez problemu a ilustrace se mi libi. Nektere adaptace mi neprisly uzasne, ale mnoho jinych pro me bylo novych (zejm. asijske a africke), takze jsem rada za rozsireni obzoru.
U me je ctvrta hvezda za doslov pro pribuzne, pratele a pedagogy. Dost jsem premyslela, komu bych knihu doporucila - pro "normalni" deti mi prijde spis temna a zbytecne zneklidnujici, ale pro ty, kterych se to tyka, je jiste vyborna...
Kniha je plna osobnich svedectvi o Bozim pusobeni. Fascinovalo me, kolik autor popisuje situaci, ktere se jevily beznadejne, ale pote se v dobre obratily.
(SPOILER) Pocet hvezdicek urcily deti.
Zasadni plus: pismenka jsou tak velka a textu na strane malinko, takze kniha potesi i cerstveho ctenare.
Mne se libil napad a moznost ilustrovat emoce - svist zarli, jeho lez se pak obrati proti nemu, ale neni to ve finale spatne, protoze objevi radost z kamaradstvi vice zviratek. Dokazala bych si ale predstavit elegantnejsi preklad a ani graficky me kniha nedojala.
Prestoze se kniha odehrava v klastere, mnohe je v ni univerzalni. Pestost postav, predstav, myslenek. Jakou hodnotu ma slib, co je to laska a jak chces vlastne zit ty?