jasminecka jasminecka komentáře u knih

☰ menu

Kdo chodí tmami Kdo chodí tmami Aleš Palán

Mam rada Palana. A v tom dlouhem pulroce, kdy jsem knihu po par strankach procitala, jsem si oblibila i bratry Reynkovy. Zaujala me exkurze do duch. zivota BR a jista demytizace jeho inspiraci, zpusobu prace a del.

27.04.2024 5 z 5


Jak chutná moc Jak chutná moc Ladislav Mňačko

Skvela sonda do promen lidskeho charakteru a do historie komunismu u nas. Mohlo by to byt ctivejsi, dost mi trvalo se zacist, ale i tak 4 hvezdy.

27.04.2024 4 z 5


Nebe nad Jemenem Nebe nad Jemenem Tomáš Šebek

Kniha se mi libila, ale ne tolik jako Lekarem mezi pousti a minami K. Höschlove. Bylo zajimave udelat exkurz do neobycejneho i bezneho zivota autora. Ale uz po tydnu ve mne nezustava nic moc krome dojmu, ze to je prace nadmiru narocna, a rady, ze az pujdu resit neco s chirurgem, mam ho nejdriv nakrmit a vyslechnout. Sice si asi pomysli, ze mam jeste psychiatrickou diagnozu, ale bude na mne hodnejsi :-)))

14.04.2024 3 z 5


Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Prekvapilo mne, jak napinave cteni se z toho vyvrbilo. A projevila jsem se jako obycejny clovek, co nepremysli (resp. kdybych stala na louce, vsimnu si jen 6 veci a pak budu myslet na ty zbytecnosti, treba "Jak je tady krasne!") - ke konci knihy uz jsem nektere pasaze vylozene prejizdela ocima, nez jsme se dostali zase k deji. U jine knihy bych to hodnotila jako nesvar, ale tady to bylo naprosto na miste vzhledem k hlavni postave.
Co me ale nekdy rusilo, byl preklad, mozna uz zastaral, nebo jsou tam opravdu chybky. Chtelo by to dostat do ruky original.

30.03.2024 3 z 5


Dech: Nové poznatky o ztraceném umění Dech: Nové poznatky o ztraceném umění James Nestor

I kdyz ten rozsah je odstrasujici, kniha me bavila a dozvedela jsem se dost noveho. Osobni pribehy me bavily, kontext mi prisel zajimavy, popis pomerne srozumitelny.
Slo by to prehledne shrnout do jedne prednasky, za me to slusne udelala treba Dorota Harvanova (fyzioDoris).
Ocenuju zaverecny prehledny soupis dechovych technik a obdivuju prekladatelku za overeni toho neskutecneho poznamkoveho aparatu. Ty zdroje jsou opravdu mnohdy lajfstajlove clanky, ale pro mne nejsou az tak podstatne, protoze se tykaji toho american-style sebeobhajujiciho balastu. Nicmene odkazy napr. na skupiny, ktere se dechu (i zdarma) venuji nebo na dalsi lidi, kteri s dechem pracuji (napr. Wim Hofa jsem doted mela spojeneho jen s otuzovanim, takze takova NO-GO zona :-)) mi prijdou dost fajn.

21.03.2024 4 z 5


Františkánskej živel: Jak žít z Boha a dávat lidem Františkánskej živel: Jak žít z Boha a dávat lidem Ondřej Havlíček

Kniha se četla rychle, moc se mi líbilo uvedení do knihy a její závěr, cením si otevřenosti otce Šebestiána.
Autor nezapře svou práci v rozhlase. Ačkoliv rozhovor hezky plynul, věty "já tě teď přeruším, ..." a nebo "vraťme se ještě k..." mě trochu rušily. Působí to jako prostý přepis řečeného. Na to snad ani není potřeba kniha...

25.01.2024 4 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Na knize jsem si opět uvědomila, že už mě zoufale nebaví ty napínavé části, kvůli kterým asi tohoto autora mnozí volí. Byla jsem ve velkém pokušení knihu odložit, několikrát. Co mě u ní udrželo, krom toho, že nerada vzdávám knížky před koncem? Asi pasáže, kdy si Jack žil svůj obyčejný život. Srovnání Dávnolandu a dnešní Ameriky bylo někdy dost nostalgické, ale vlastně skvělé. Závěr knihy zvedá moje hodnocení na tři a půl, i slza ukápla.

25.01.2024 3 z 5


Mína a náhodní kolemjdoucí Mína a náhodní kolemjdoucí Kateřina Pantovič

Moc se mi libily ilustrace a mnohym vtipum jsem se nahlas zasmala. Postrehy ze vzdelavani i pozorovani lidi jsou tam opravdu trefne, ale "Opravdu dobry konec" bych si predstavovala dost jinak. Nevim, kteremu diteti bych ji dala ke cteni. Docela by me zajimalo stari deti, ktere se u toho chechtaly; ve svem okoli nemam vzorek, ktery by zaroven byl schopen pochopit text i peijmout, ze kniha temer nema zadny dej.
A asi nejsem dost osviceny rodic, ale uplne bych nepotrebovala, aby v detske knizce znelo jmeno hrdinky zrovna pornografickeho romanu nebo se resila takto specificka politika...

18.01.2024 3 z 5


Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu Maryse Condé

Kniha se mi libila. Myslela jsem, ze o otroctvi uz se moc noveho nedozvim, ale kouknout na kontext jinych nez americkych kolonii nebo na spojitost s carodejnickymi procesy bylo moc fajn. (Nakolik je samozrejme mozne slovo FAJN pouzit v tehle souvislosti.)
Jedine, co me tam rusilo, byl anachronismus typu: "z tebe by feministka nebyla" atp. To uz mi prislo, ze autorka vklada postavam do ust teosku moc dneska...

08.01.2024 4 z 5


V knihovně je lev V knihovně je lev Michelle Knudsen

Tak tohle me dojalo. Chysta se testovani na detech :)

04.01.2024 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Cetla jsem do ucha a docela me to bavilo, ale pocet hvezd odpovida tomu, ze z ni ve mne mnoho nezustalo...

03.01.2024 3 z 5


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Backmanuv smysl pro humor me strasne bavi. Plus ta moudra o manzelstvi, rodicovstvi, lidstvi... jsou vetsinou pomerne nevtirave podana. A toho si cenim.

28.12.2023 4 z 5


Věk nevinnosti Věk nevinnosti Edith Wharton

Libi se mi komentar @Mol378, jen s tim zaverem se neztotoznuju. Jako kritika tehdejsich pomeru fajn, sarkasmus me obcas bavil. Trvalo mi identifikovat, co mi na knize (poslouchane na CRo) tak vadi - ze TAKHLE melodramatickeho chlapa proste neznam (a ze nemam uplne maly vzorek pratel), za me proste uveritelnost nula.

06.12.2023 3 z 5


Hluboký spánek Hluboký spánek Raymond Chandler

Poslouchano jako cetba na pokracovani. Nebylo to spatne, rozuzleni mi prislo super, ale obvas jsem se ztracela ve jmenech postav. Kolikrat se mi zdalo, ze uz by mohl byt konec, ale pak se NECO stalo, nekdo se zjevil jako a posunul dej. Jako by autor pospojoval X ruznych drobnych historek. A pridavam se k predchozim pochvalnym komentarum, co se stylu humoru a neotrelych prirovnani tyce, to me bavilo.

01.12.2023 3 z 5


Tvořit nové věci: Mnich a terapeut Tvořit nové věci: Mnich a terapeut Josef Beránek

Dalsi z knih, kterou bych rada mela i hmatatelne, ne jen jako ebook.
Moc ocenuju, ze se autor s P. Glogarem bavili nejen o tom, co dela, ale take o rodine, zazemi, mladi a dospivani, ceste ke knezstvi, nevyhybaji se ani dalsim peripetiim. Pobavil me napr. postreh, ze v mladi si "vybral" revoltu proti rezimu a ze rosina a vira mu tedy byly spise oprou.
Spiritualita, kterou zije, je predstavovana jazykem, ktery by mohl byt srozumitelny i lidem "nevericim" a presto duchovnim.
Odnasim si hodne podnetu k zamysleni, nejen o vztahu ja-Buh, ale taky ja-ja/clovek vedle mne/pritomnost. A taky zpytuji, ve ktere ze ctyr pomyslnych fazi duch. rustu se nachazim.

24.11.2023 5 z 5


Katyně Katyně Pavel Kohout

Radim se k tem, kteri zamenili Katyn a Katyne. Svuj omyl jsem si uvedomila velmi zahy, ale to uz jsem byla v zajeti autorovy ironie. Myslim, ze mistrne davkoval hnusna fakta i filosofovani, absurditu, vtip i erotiku. Uplne si me omotal kolem prstu a ja byla rada, ze mam knihu v audioverzi, takze se nekolikahodinovy uklid jevil jako top plan na odpoledne!

18.11.2023 4 z 5


Vesmírná zásilkovna Vesmírná zásilkovna Klára Smolíková

(SPOILER) Docela by me zajimalo, jak pribeh vznikal. Noriho pobyt na planete, odrizle od civilizivanejsich oblasti vesmiru, oskus nema mnoho zpuaobu uniku, mi pripomnela dobu lockdownovou. Muz zase spatruje odkazy na Stoparova pruvodce, at uz nahodnym ocitnutim se na cizi lodi, nebo treba praslikem jako aluzi na genialni mysi predstirajici zabednenost, aby dokazaly ovladnout... vlastne uz ani nevim co.
Kazdopadne obrazky, rozsah kapitol, ukoly... to vse se mi libi. Ocenuju i exkurz do historie (lety do vesmiru), fyziky (newtonovy zakony), literatury... A co me jeste bavilo - jmena :).

17.11.2023 4 z 5


Deník tramvajačky Deník tramvajačky Karolina Hubková

Ve ctvrtine knihy me napadlo, ze knihu asi nedoctu. Ve tretine jsem si otevrela zdejsi hodnoceni, cimz jsem mela zacit - nemusela jsem se trapit ja s knihou a autorka s ctenim komentare, ktery ji nepotesi.

Fandim vsem, kdo se raduji ze svych uspechu, opravdu. Ale v tehle knize mi to prislo jako poza. Nekde to jiste byla nadsazka (jdu si koupit jachtu) a poznamka typu "vim, ze jsem slavna jen v tom nasem rybnicku" naznacuji nejakou sebereflexi, ale toho koupani ve vlastni slave je tma prece jen na mne moc. Kdyz se k tomu prida opevovani jedne znacky hodinek, nemuzu z hlavy vyhnat myslenky na obycejnou reklamu.


Jasne ze ocenim, kdyz me tramvajak nezavre do dveri, jasne ze jsou nekdy cestujici ci ucastnici dopravniho provozu neprijemni a existuji vyhoreli ridici. Ale uprimne, jsem asi radsi, kdyz si nejen tramvajaci vsimaji spis toho, co se deje na silnici, nez aby se kochali krasami secesnich budov ci vychody slunce, jakkoliv jsou krasne.

Suma sumarum - pred polovinou odkladam - na svete je tolik skvelych knih, ktere budu cist radeji...

02.11.2023 1 z 5


Popoupo aneb Podivuhodná pouť pouští Popoupo aneb Podivuhodná pouť pouští Zuzana Holasová

Ackoliv pro me bylo trosku tezsi se do deje dostat, jsem rada, ze jsme vytrvala. Pro deti to ma tak akorat namichany jinotaj i vysvetlovani, rodice si najdou jiste i dalsi presah. Doufam, ze se k ni jeste s detmi vratime...

01.11.2023 5 z 5


Rok perel Rok perel Zuzana Brabcová

Cteno do ucha. Nevim, no. Asi to neni uplne muj zanr... Alespon ze ma autorka bryle, takze si ji muzu dat do ctenarske vyzvy.

01.11.2023 2 z 5