Nebe nad Jemenem

Nebe nad Jemenem https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420973/bmid_nebe-nad-jemenem-xTs-420973.jpg 4 397 89

Odjet jako chirurg na misi s Lékaři bez hranic neznamená jen vracet vyhřezlá střeva zpátky do břicha. I přes každodenní hřmění střelby, všudypřítomnou hrozbu cholery, operace těžce postřelených dětí a nedostatek spánku se Tomáš Šebek na své jemenské misi snaží pozorovat běžný život, který se skrývá pod tímto válečným závojem. Jak se žije muslimským lékařkám? Jaké lidské příběhy se ukrývají za tvářemi pacientů a co o nás prozrazují naše jména? To vše popisuje Tomáš Šebek ve své nejnovější knize z místa současné největší humanitární katastrofy na světě, ale zároveň nezapomíná zapojit i smysl pro humor a nadsázku.... celý text

Přidat komentář

jasminecka
14.04.2024 3 z 5

Kniha se mi libila, ale ne tolik jako Lekarem mezi pousti a minami K. Höschlove. Bylo zajimave udelat exkurz do neobycejneho i bezneho zivota autora. Ale uz po tydnu ve mne nezustava nic moc krome dojmu, ze to je prace nadmiru narocna, a rady, ze az pujdu resit neco s chirurgem, mam ho nejdriv nakrmit a vyslechnout. Sice si asi pomysli, ze mam jeste psychiatrickou diagnozu, ale bude na mne hodnejsi :-)))

Aranel15
08.04.2024 2 z 5

Jako lékaře pana Šebka velmi oceňuji. Ne každý by měl odvahu vyjet do válkou zasažené oblasti. Bála jsem se, že to bude hlavně smutné čtení, ale mezi hromadou lékařských termínů a zkratek na něj nějak nebylo místo. Právě díky termínům dávám méně hvězdiček, protože pro laika to bylo náročné čtení.


petrnovic
20.12.2023

Musím se opakovat - obdivuhodný člověk!

Doubravka1975
22.11.2023 5 z 5

Skvělé a silné čtení. Chirurg Tomáš Šebek a jeho zápisky z mise, s Lékaři bez hranic, tentokrát z válečného Jemenu.
Velký respekt a obdiv úplně všem z organizace Lékaři bez hranic ( sleduji i na Fb).
Lékaři bez hranic je mezinárodní profesionální organizace, která poskytuje zdravotní a humanitární pomoc v oblastech zasažené válkou, přírodními katastrofami nebo epideiemi.
Měla jsem možnost zúčastnit se osobně besedy a panem Šebkem
(máme spolu i foto :):) Úžasný, moc příjemný člověk, vtipný, s nadhledem a velký sympaťák k tomu. Prostě Borec nakonec !!!
Jdu na jeho další knihy. Doma už čeká Africká zima, mise z Jižního Sudánu a ať vím co se stalo se Standovými rajčaty :):)

Juagustin
01.09.2023 2 z 5

Očekával jsem knihu o Jemenu, ale utápěl jsem se v nekonečných popisech nemocničních sálů, diagnóz a operací, ztrácel jsem se v lékařských termínech a slangu. Po 80 stranách jsem to vzdal.

Winster
13.08.2023 5 z 5

Moc hezké čtění, oceňuji formu jak pro zdravotníky, tak nezdravotníky. Děkujeme Tomáši

s.macuska
09.03.2023 3 z 5

Četla jsem Nebe nad Jemenem jako druhou knížku od Tomáše Šebka. Už jsem ji nehltala tak, jako tu první. Bylo VŠ zajímavé nahlédnout pod pokličku válkou zmítá země. Vážím si toho, co dělá!

Lenndy
02.03.2023 5 z 5

Jako zdravotníka mě tahle knížka opravdu bavila a smekám.

Mindy
21.02.2023 4 z 5

Všichni lékaři i další zdravotníci, kteří se vydávají na tyto mise do oblastí zasažených ať už válkou, nebo nějakou přírodní katastrofou, si zaslouží obrovské uznání a respekt.

R47
16.01.2023 3 z 5

Naprosto čistá a nekomplikovaná žánrovka. Do knihy se pustí asi jenom člověk, který ví proč, ví, co od toho čekat. A to taky dostane. Nic víc a nic míň.

Katka2382
03.01.2023 4 z 5

Zase jedna fajn šebkovina,tentokráte trochu kostrbatá a více technická.

brabofka
25.12.2022 5 z 5

Nečetla jsem zápisky ani z Afriky, ani z Haity. Ale rozhodně to udělám. Zajímavé, byť ze začátku trošku kostrbatější. Ale jakmile si zvyknete na styl, už sledujete jeho pobyt v nemocnici, případy, kolegy a z menší části i život v této zemi. Jak je někde níže v komentářích uvedeno, že je to na sílu, možná i ano. Pořád se točíte kolem války a jejích obětí, zahalených žen a nebo toho že jejich životy jsou v rukou muže - otce a pak manžela. Přesto dávám 5h. Zase trošku jiné než Blízký východ od Jakuba Szantó.

katerina.marko
20.10.2022 5 z 5

Další skvělá kniha a obdivuhodná práce! Tomáš Šebek je můj velký vzor

lucka1998
24.08.2022 3 z 5

Kniha mi připadá ze všech autorových nejslabší. Něco tomu oproti minulým knihám chybí, možná více akcí z nemocnice nebo popis zdravotnictví v dané oblasti. Připadá mi to psané na sílu, protože musím, tak popisuju kde co a kde koho, třeba svoje problémy se spánkem.
Na druhou stranu se mi moc líbil rozhovor s místními lékařkami, jde na tom vidět jejich společenské postavení, a věci které jsou pro nás nepředstavitelné.

Italkaaa
16.04.2022 5 z 5

Někde o sobě prohlašoval, že se nepovažuje za spisovatele, ať už je to práce jeho nebo literárního redaktora, žasnu nad těmi hrůzami, které musejí lidé v Jemenu už mnoho let snášet. Válka je hrozná věc, ale jakmile nastoupí i hladomor a umírají děti, nastává peklo. Je dobře, že existují stateční doktoři, kteří aspoň malému zlomku lidí v těchto končinách pomůžou. Silný text. A velice smutný.

Gabriela143
12.04.2022 5 z 5

Opäť podarená kniha. Štýl písania mi sedí, kniha sa číta dobre. Oceňujem aj označenie veľmi pekných fotografií, v predošlej knihe mi to dosť chýbalo.

Maciiik
10.02.2022 4 z 5

Tomáš Šebek je můj oblíbený superhrdina - každá jeho kniha nebo přednáška mě nechává v úžasu nad tím, čeho všeho jsou lidé schopní. Ať už v tom lepším slova smyslu (skvělý chirurg, účastník humanitárních misí, držitel cen za statečnost a pomoc vzor v péči o nemocné); nebo v tom nejhorším smyslu slova (válečné konflikty, násilí a další zvěrstva, která ve svých knihách popisuje). Jeho styl psaní mi sedí a do daného prostředí se hodí.

Misa.K1
01.02.2022 4 z 5

"Kdo si nenakadil do žabek, nikdy na žádné misi s Lékaři bez hranic nebyl'.

Elen.aja
15.01.2022 4 z 5

Skvělá sonda do fungování Lékařů bez hranic z pohledu lékaře přímo z místa dění. Osobní, autentické, syrové, bez obalu. Jedna hvězda dolů za náročnější stylistiku, na kterou jsem si musela zvykat, ale druhou polovinu knihy už jsem ji skoro nevnímala a četla jsem jedním dechem.
Obsahově velmi podnětné. Člověk si i vzhledem k situaci v Jemenu uvědomí, jaké máme štěstí, že žijeme v míru a řešíme úplně jiné starosti, než země sužovaná válkou, která deformuje lidskou svobodu a důstojnost.

Bustedka
01.01.2022 5 z 5

Tohle byla moc příjemná audiokniha v podání Lukáše Hlavicy. Řeknete si doktor, zápisky z mise, čekáte něco málo o zemi a o případech a najednou posloucháte a fascinuje vás, jak moc je to osobní, surový a detailní.
Trvalo mi než jsem si zvykla na styl vyprávění. Někdy mi to přišlo trochu zmatečné, přeskakování případů, některé detaily byly prostě až moc detailní, milovník vulgarismů taky nejsem, ale souhrnně to byl zážitek.