JankaK JankaK komentáře u knih

☰ menu

Kniha života Kniha života Deborah Harkness

(SPOILER) V porovnání s prvním dílem se autorčina stylistika zlepšila (a s ní i překlad, i když to stále není 100%), ale chaotické a nelogické chování postav zůstává. Paradoxně se kniha čte dobře, ale jen za předpokladu, že se nepozastvujete nad každou kravinou, kterou autorka vymyslela. Při některých scénách jsem si téměř klepala na čelo a samotný závěr vlastně tak nějak vyplynul sám od sebe, kdo čeká velkou bitvu, bude zklamaný.

Suma sumárum, autorčin styl psaní se zlepšil, přesto se nejvíc těším na poslední sérii seriálu, jehož scénáristé umí předlohu skvěle uhladit a udělat ji velmi koukatelnou. Díl o Marcusovi si možná přečtu spíš ze zvědavosti než z neovladatelné touhy po dalším spisovatelském umění D. Harkness. :)

13.05.2021 3 z 5


Čas čarodějnic Čas čarodějnic Deborah Harkness

(SPOILER) Na úvod je třeba říct, že jsem knihu četla až po zhlédnutí seriálu, takže moje hodnocení bude tímto docela ovlivněné.

Ačkoliv má kniha velký potenciál, autorka jej dostatečně nevyužila a je to hodně znát. Většina scén, které jsou pro děj velmi zásadní, jsou vykresleny fádně, bez emocí. Několikrát jsem se musela k určitým pasážím vrátit, abych pořádně porozuměla tomu, co se vlastně stalo. V ději jsou často zbytečně, hodně nelogické scény. I když má autorka evidentně dost bohatou fantazii, některé pasáže by potřebovaly učesat, pořádně se nad nimi zamyslet, někdy je i překopat nebo úplně vyhodit. Proto klobouček pro ty, kteří knihu přetavili v seriál - samotný děj hodně vylepšil.
Jak už někteří přede mnou psali, samy postavy (hlavně ty ústřední) se chovaly často velmi nelogicky, hodně si protiřečily (ať už slovně, nebo chováním). Btw., upír na józe? To jako vážně? Sama Diana byla taky často velmi mimo, během čtení mě xkrát napadla otázka, jak může osoba, která je zvyklá uběhnout denně xx kilometrů a několik hodin v kuse veslovat, být stále unavená a bez energie? Natolik, že ani nevyjde dvacítku schodů do věže? Jo, to věčné vzdychání, únava, podlamování kolen, to mi lezlo na nervy. Na druhou stranu musím autorce přiznat, že samotný námět je velmi zajímavý a bavil mne, ale provedení už tak slavné nebylo. :-)

Nabízí se otázka, proč jsem tu knihu vlastně četla - byla jsem prostě zvědavá. Ráda srovnávám film/seriál s knižní předlohou a tentokrát musím uznat, že seriál je vyjímečně lepší než kniha. Nevím, jestli si přečtu dvojku. Možná ji přeskočím a vrhnu se rovnou na třetí díl, protože seriálové pokračování bude až v roce 2022. Ale kdyby byla třetí řada dostupná už teď, knihy D. Harkness už nejspíš do ruky nevezmu.

19.04.2021 2 z 5


Užité umění: Styl a design od klasiky po současnost Užité umění: Styl a design od klasiky po současnost Judith Miller

Kniha je fajn zejména díky velkému množství fotografií, leč nekvalitní překlad bez konzultace s odborníky ohledně správné terminologie a četné překlepy její kvalitu dost snižují.

11.01.2021 2 z 5


Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Dvě hvězdičky za celkem slibný začátek, to bylo asi tak vše.

06.01.2021 1 z 5


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Moc se mi líbí myšlenka, že v každé z knih se jako hlavní postava objeví někdo, kdo v knihách předcházejících hrál vedlejší roli. Bylo by pěkné, kdyby se v některé z knih všechny postavy setkaly. Přeci jen každou z postav spojuje někdo z předchozích dílů, viz Sebastian s Ninou a další lidi na ně napojení.
Hotýlek na Islandu byl fajn, byť mi příběh místy pokulhával a za nejlepší knihu jej nepovažuji. Přesto se mi moc líbil a těším se na další knihy ze série. :)

21.10.2020 4 z 5


Dny opuštění Dny opuštění Elena Ferrante

SPOILER

Z knížky mám dost rozporuplné pocity. Na jedné straně se jedná o skvělý exkurz do pocitu opuštěné, zrazené ženy. Na stranu druhou, když už to trvá skoro 3/4 knihy, čtenář začne být lehce znuděný a otrávený. Jakmile jsem došla k pasáži s otráveným psem, něco se ve mě zlomilo, mé znechucení došlo maximální možné míry a já nemohla dál číst. Nakonec mi bylo líto nedočtené knihy, pasáže se psem jsem přeskočila a knihu dočetla. Přesto, nepříjemná pachuť zůstává. Každopádně autor/-ka je skvělým vypravečem a umění popsat nejniternější pocity je fascinující. Přesto.. místo to bylo trošku moc.

03.06.2020 3 z 5


Návrhář Návrhář Marius Gabriel

Z knihy mám dost rozporuplné pocity. Začátek byl dost slibný, ale potom nastal zlom (někdy kolem setkání Cooper s Henrym) a kniha se proměnila na slušnou adeptku do červené knihovny. Místy mě i Cooper začínala docela štvát. Samozřejmě je zde zajímavě vykreslena atmosféra válečné/poválečné Paříže, ale jde spíš jen o nejvyšší vrstvy společnosti. Občas mi to připadalo celé takové naivní, umělé, jako kdyby si autor poupravil víc než pár událostí, které v dovětku přiznal.

29.01.2020 3 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Velmi zajímavý příběh. Knihu jsem četla během "Mornštajnovského" období, což tedy zpětně nedoporučuji, protože po čase se mi postavy z jednotlivých knih smíchaly dohromady. Ale knihu určitě doporučuji.


SPOILER

Akorát jsem si, nevím proč, až téměř na konci příběhu uvědomila, že Bohdana vůbec nemluví a o to víc jsem byla překvapená. Nevím, jestli tahle informace zazněla v knize dřív, jen jsem ji nezaznamenala?

23.01.2020 4 z 5


Osvobozená móda: Emilie Flögeová - módní návrhářka a múza Gustava Klimta Osvobozená móda: Emilie Flögeová - módní návrhářka a múza Gustava Klimta Margret Greiner

Velice zajímavá kniha, která se nezabývá přímo Klimtem, ale jeho rodinou, okolím a hlavně Emilií, což je velmi osvěžující. Již jsem o Emílii slyšela a viděla výstavu, ale kniha její život přibližuje ještě lépe. Sice jsem občas tápala, jak moc jde o fantazii autorky, nebo jestli se opírá o nějaké archivní materiály... Možná by menší doslov nebyl na škodu.
Kniha mě přenesla do předválečné Vídně a dál, pomohla mi lépe pochopit život v té době, Emiliinu snahu osvobození žen z korzetů, ale i osvobození jejich životů jako takových. Jedinou věc, co musím vytknout, je překlad. Když překládám knihu o umění, je opravdu dobré zjistit si alespoň základní terminologii. Kristus Pantokrator vskutku není Pankreator. Pro někoho bezvýznamné, pro umění ne.

03.10.2019 4 z 5


Mandolína kapitána Corelliho Mandolína kapitána Corelliho Louis De Bernières

Úžasná knížka, která je stejně tak veselá a komická, jako smutná a tragická. Je třeba se prokousat přes začátek, který mi připadal dost náročný vzhledem k velkému počtu postav, spletitosti historických událostí atd. Často jsem se dobře bavila, některé vtípky doktora a jeho dcery na adresu kapitána byly opravdu dobré. Ve druhé půlce naopak převládaly spíš ty negativní emoce. Často si na děj knihy vzpomenu a přemýšlím, kolik takových Pelagií a Antoniů za války bylo.
P.S. Stejnojmenný film má s knihou bohužel jen pramálo společného.

08.09.2019 5 z 5


Jeden plus jeden Jeden plus jeden Jojo Moyes

Knihy Jojo Moyesové jsou pro mě vždycky sázka na jistotu. I dospělí občas potřebují pohádky.

09.07.2019 5 z 5


Aféra v Cornwallu Aféra v Cornwallu Liz Fenwick

Skvělá kniha, moc mě překvapila oproti prvnímu dílu, který mi místy přišel dost nezáživný a dlouhý. Oproti tomu Aféra v Cornwallu se četla lehce, jedním dechem. Celý příběh logicky plyne, autorka umí úžasně popisovat charakter krajiny, jednotlivé proměny počasí. Stejně tak znalosti cornwallských květin mě velmi zaujaly.

07.07.2019 5 z 5


Otrávený pohár, Smrt mučednice Otrávený pohár, Smrt mučednice Vlastimil Vondruška

Napínavé, oddechové čtění, ale přijde mi, že druhý případ byl až moc složitě zamotaný (možná to bylo i na škodu :)).

03.03.2017 3 z 5


Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Vlastimil Vondruška

Fajn oddychové čtení, akorát do tramvaje nebo metra :). Občas se mi zdají případy zbytečně zdlouhavé, ale není to úplně na závadu. Určitě si přečtu další díly.

18.02.2017 3 z 5


Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Kam se hrabe Aristokratka. Prakticky jsem od knihy nic nečekala, po zklamání s Aristokratkou absolutně nic. Ale od první chvíle jsem byla napnutá jak kšandy a skoro ani nedýchala. Narozdíl od jiných mi vůbec nevadilo několik dějových linek. Akorát mě trochu mrzí, že nedošlo k vysvětlení všech těch podivností a jiných jevů. Ale vzhledem k tomu, že pracuji jako průvodce, tak se nedivím ničemu. I když u nás to není, co se týče "duchů", kroků a hrajících gramofonů, tak hrozné :). Zkrátka a dobře, nejlepší, co Boček napsal :).

02.12.2016 5 z 5


Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Ideální nenáročná četba, ale dá se říci, že člověka prakticky nic nepřekvapí. Pořád stejné vtipy a s každým dalším dílem ubývají momenty, kdy se "rozřehtám" v tramvaji na celé Kolo. Čtu ji už jen kvůli své zvědavosti, jak to nakonec dopadne :-)

05.11.2016 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Fajnová oddechová knížka na léto, ale ze začátku mi některé vtipy přišly nemístné až trapné. Ale asi je to dáno tím, že pro člověka téměř "z oboru" jsou některé věci spíš úsměvné :). Tak jako tak jsem zvědavá na druhý díl a na to, jak to celé dopadne.

19.07.2016 3 z 5


Prostě na mě zapomněli Prostě na mě zapomněli Jiří Holub

Tuto knihu by si měl každý, opravdu každý přečíst. Pořád se na to, co dělo, zapomíná. Přibývají knihy s tématem koncentračních táborů a zvěrstev Němců, ale co páchali Češi, tu strašnou nespravedlnost, to se zřejmě pořád bojíme pustit do světa. Nejedná se o lehké téma, snad nikdy jsem se za Čechy tak nestyděla, jako při čtení této knihy, ale je to potřeba. Líbilo se mi i předznamenání následujících událostí spojených s hraběnkou Eusébií, bohužel je to také část historie.
Celý děj krásně plyne, autor umí skvěle vylíčit prostředí, jako kdyby přede mnou celá vesnice znovu ožila. Ačkoliv je hlavní autorkou malá holčička, rozhodně bych knihu nezaškatulkovala jako knihu pro děti.

O knížce budu ještě nějaký čas přemýšlet :).. I když vím, že to není ojedinělý příběh, ale ty následky, dohry celého příběhu, jsou snad ještě naléhavější.

15.07.2016 5 z 5


Strastiplné peníze paní Darcyové Strastiplné peníze paní Darcyové Elizabeth Aston

Klasický regentský román z pera E. Aston není nic nového pod sluncem. I když už po několika stránkách víte, jak to nakonec celé dopadne, vůbec vám to nevadí a čtete dál, protože se z takové knihy vždy vyklube klidné, oddychové čtení plné romantiky a místy i s lehkým nádechem ironie a humoru. Tento typ knih mám moc ráda a konkrétně tento příběh o Octavii jsem přečetla během jednoho dne :). Doufám, že časem vyjde z pera E. Aston ještě několik příběhů. Vřele doporučuji.

14.07.2016 5 z 5


Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Vlastimil Vondruška

Z počátku jsem se nemohla úplně začíst, ale po několika stránkách to šlo jako po másle. V knize se pěkně prolínají osudy rodu Prokopů s autentickými událostmi.

12.03.2016 4 z 5