Kniha života

Deborah Harkness

Čas čarodějnic série

Závěrečný díl světově úspěšné trilogie. Hlavní hrdinové a milenci, čarodějnice Diana Bishopová a upír Matthew Clairmont, se vracejí v čase z alžbětinského Londýna zpět do naší současnosti. Diana je těhotná a o to víc odhodlaná bránit se proti těm, kteří chtějí ukrást a zneužít tajemství objevené čarodějnicemi v dávných dobách a ukryté v tajemném Ashmoleově svazku. Než se však Dianě a Matthewovi podaří odhalit obsah tajného rukopisu alias Knihy života, musí uhájit i svůj zakázaný vztah.... celý text

Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: 2015 , Knižní klub
Originální název: The Book of Life, 2014

Komentáře knihy Kniha života

luculi
01.01.2026

Třetím dílem autorka opravdu rozjela bohatý příběh plný rozmíšek a neustálého hašteření. Tentokrát bylo potřeba konečně říct pravdu, ukázat veškerá tajemství, vysvětlit o co vlastně šlo. A že toho nebylo málo. Protože už od první knihy bylo naznačeno hned několik záhad, které jsme odkrývali jen po malých krůčcích. Ale řekla bych, že nakonec se dostalo na každičký detail, i když si nejsem jistá, zda jsem všemu úplně porozuměla, protože některé 'smyčky' byly hodně zamotané. Možná časem, pokud se do série pustím znovu, pochopím i další skrytější detaily.

Kniha mě opět bavila, byla čtivá, zajímavá, humorná, ale i akční, lehce temná. Přesto z ní dýchal docela optimismus, protože jsem neměla ani pocit, že bych se měla něčeho bát. Upíři působili, až na pár výjimek a jednoho krvelačného maniaka, docela 'přítulně' a kamarádsky. Díky tomu a probíhající romantice ústřední dvojice mi kniha hodně připadala jako young adult. Už jsem to tu zmínila i dříve, ale je to věc, která mě trošku zklamala. Od prvních odstavců první knihy jsem předpokládala naprosto jiný obsah příběhu, jiný způsob vyprávění a celkově odlišný vývoj. Ano, jsem spokojená, ale ne úplně.
Velice jsem ocenila, že byl vidět krásný vývoj Dianiny postavy. Ze začátku byla trošku slabší a potřebovala ochranou ruku, ale časem se to začalo zlepšovat. Mám raději silnější ženské hrdinky, než nějaké princezničky. Škoda jen, že nedostala v tomto ohledu mnohem více prostoru, bavilo by mě totiž sledovat její kouzla. Ostatní postavy si mě taky dokázaly získat. Autorka v tomto ohledu své hrdiny vykreslila tak, že si čtenář prostě musel oblíbit snad všechny, včetně záporáků. Každému přiřadila jak dobré stránky, tak i ty slabší a špatnější. O to hůř se dal vybírat jeden oblíbenec...

Kniha na mě udělala celkový dojem dobrý. Zklamání bylo, jak už jsem zmínila výše či v předchozích recenzích. Asi jsem doufala i v nějaké to širší vědecké a historické bádání, které by mě bavilo. Nebo aspoň nějaký boj, na který prostě nedošlo. Rozuzlení přišlo náhle a přespříliš rychle. Celou dobu to vypadalo na nepřekonatelné překážky a hle, šlo to přece i snadněji. Některé postavy by si zasloužily více prostoru, jako například Gallowglass, který mě bavil. Ani Marcus se moc neprojevil. Prostě Diana a Matthew si zabrali veškerý prostor :-) Přesto si myslím, že pokud nebude čtenář příliš náročný, tak tato série pro něj bude minimálně oddechovým a pohodovým čtením. Ti náročnější najdou nějaké nedostatky, ale ruku na srdce, někdy i ty slabší knihy dokážou pěkně potěšit...

Alaglesia
31.12.2025

Závěrečný díl ( i když ne tak docela) se mi moc líbil. Rozjezd byl vleklejší, informace o Knize života mohly být propracovanější, ale přesto se mi to moc líbilo. Kombinace historie a fantasy je šálek mé kávy.

sebastian1641
04.10.2025

Mistrovské vypravěčství. Na pět hvězdiček… To vztahuji na celé dílo, všechny tři svazky. Obdivuhodně překonaná lacinost samotného tématu, takže přes nechuť číst zprofanovanou módu čarodějnických i upírských příběhů hned po otevření první knihy, dílo paní Harknessové čtenáře dokonale pohltí. Odebírám však hvězdičku za ‚démony‘. Je to, jako kdyby paní psala pohádku o pejskovi a kočičce, avšak za kočičku by byla vydávána krabička zápalek… Tři hvězdičky odebírám za extrémně hloupé a falešné poselství v závěru knihy, totiž rádoby „antirasistickou“ agitku. Kdybych něco takového potřeboval, půjdu se podívat na propalestinskou demonstraci v centru Prahy, abych si nechal jinak opravdu příjemný zážitek zkazit (ve skutečnosti opravdovým a ryzím) agresivním rasismem…
Jednu hvězdičku vracím za dokonale a mistrovsky zvládnuté umístění části příběhu do Prahy, což autorce může Dan Brown nekonečně závidět…

P. S.: Toto už nejde na vrub paní Harknessové, ale její překladatelky paní Martiny Neradové: Její, pokud jde o pěknou češtinu, jinak bezchybnou práci kazí „sekvencování,“ jím se to v některých oblastech příběhu jen hemží…

Lee7
31.07.2025

Moc pěkné zakončení jejich příběhu - když odmyslím některé těžkosti předchozích dílů, bavila jsem se a jejich emoce, přání a snahu jsem cítila skrz všechny stránky.

Andi
28.03.2025

(SPOILER) Uff, konečně dočteno. Diana je mi strašně nesympatická, dělá jedno hloupé rozhodnutí za druhým, ale vždycky jí to nějak projde. A ještě je za hrdinku. Rozhodně YA fantasy, děj je sice umístěn do našeho světa, ale se skutečným životem zde to nemá nic moc společného. Seriál je lepší. Hvězdičky za čtivost.

scarletblue
29.01.2025

(SPOILER) Jednoznačně jedna z nejlepších fantasy sérií, kterou jsem četla. Nejvíce mě zaujal druhý díl. Jediným slabým článkem celé série je Dianina smrtelnost. Četla jsem mnoho teorií i reakci autorky: Nikdo z nás není skutečně nesmrtelný. Chápu, co se tím snažila říct, ale Diana mi přijde jako postava, která pokořila všechny možné zákony a pravidla. Navíc tam zůstává trochu slepé místo v její dohodě s bohyní. Myslím, že i ta by souhlasila, že Diana má být nesmrtelná a strávit s Matthewem dlouhý nesmrtelný život. Vždyť za mě stačí tragický milostný příběh Ysabeau a Philippa, a to spolu strávili celá tisíciletí. Už jsme tu měli Rebecu a Stephena. Em a Sarah. Miriam a Bertranda a mnoho dalších dvojic, které spolu měli prožít dlouhý život, nebo věčnost. Autorka nám už dokázala, že nikdo nežije věčně, tak proč nás v tom utvrzovat s Dianou a Matthewem.
Po všem tom utrpení si Matthew zaslouží staletí po boku Diany. Umím si předstvit, že by pomocí kouzla spojila život s jeho a až by přišel Matthewův čas, tak by odešla Diana s ním. Nezaslouží si dívat se jak jeho milovaná odchází. Další věc je Kniha života, neměla by jí její moc dát nesmrtelnost? Co se stane s jejími schopnostmi pokud Diana zemře. V tomto ohledu mi Deborah přijde k postavám nespravedlivá. Phoebe bude proměněna v upírku a bude navždy po Markusově boku navzdory tomu, že upíři ztrácejí schopnost proměňovat své milované, ale Diana zemře za pár desetiletí aniž by se pokusila najít kouzlo, které jí zajistí nesmrtelnost? Prostě se s takovým koncem nemohu smířit. V září vyjde pátý díl. Doufejme že autorka přišla k rozumu. Mám však pocit, že si bude stát za svým názorem.

michaela5515
10.01.2025

Pro mě jednoznačně nejlepší díl celé série. Měla jsem husí kůži po celou dobu. Poslouchala jsem k tomu Vivaldiho Čtyři roční období i Lacrimosa od Mozarta a dokonale to podkreslovalo atmosféru. Plakala jsem u mnoha kapitol. Přečteno 2x a určitě ne naposledy.

DeKo1996
23.12.2024

Skvělé zakončení série. Nejlepší díl z celé série.

dana_vrana
08.12.2024

Závěrečný díl splnil má očekávání. Možná se podívám i na seriál. Ano, jsou tam opět zdlouhavější pasáže, bez kterých by se to obešlo, ale stejně jako u prvního dílu jsem se nenudila. Konec už šel zase ráz na ráz. Já jsem si celou sérii opravdu užila.

Lioncz24
21.10.2024

Třetí a zároveň poslední díl trilogie
Za mě to bylo lepší něž seriál

Kaka.cs
19.06.2024

Poslední díl série byl velice zajímavý a čtivý. Doplnila jsem si díky němu spoustu nejasností, které ve mě vyvolal seriál, vše zde bylo pěkně, logicky a vědecky vysvětleno.
Myslím akorát, že poslední část knihy byla trochu uspěchaná. Líbilo by se mi, kdybychom se trochu víc ponořili do intrik a fungování Kongregace, dozvěděli se, jak probíhalo jednání o zrušení smlouvy.

Luci-_-
18.10.2023

Tento díl za to stál od začátku do konce. Po celou dobu jsem knihu nechtěla odložit, jak mě bavila. Přechozí kniha byla zklamáním, ale tento díl byl pecka.

Charley
09.09.2023

Závěr série povedený, celkově se příběh příjemně četl. Oblíbila jsem si postavy i dějovou linku. Nicméně samotná dynamika příběhu byla pomalejší, akčnější části byly pouze malou součástí celé série. :)

Anniee
20.12.2022

Náročný. A krásný. Bude se mi po tom stejskat.

medvídě
05.11.2022

Návrat a zakončení série, která má své kouzlo nejen kouzelnými i tajemnými bytostmi, o kterých nám podává svůj příběh.
Po návratu z alžbětinské doby hlavní hrdiny a jejich nejbližší čekají další zkoušky a překvapení. Kniha opět vtáhla do děje a spolu s jejími aktéry zjistíme, kdo za vším vlastně stojí a jak promyšlené to skutečně měl a neměl. Jak se Diana popere s nově nabitými silami a poznáním, ale velmi bolestivou událostí, která nezasáhne nejen ji samotnou. A hlavně – jak minulost umí šlapat na paty, aniž by si to dotyční v danou chvíli uvědomili, aby je pak zastihla nepřipravené. Ale nemusí to být jen nebezpečné překvapení. I ty dobré se někdy ukáží.

Kniha opět čtena před shlédnutím nejnovější série seriálu, abych věděla, co mě čeká. Samotný seriál měl v sobě mnohé změny, zkrácené či dokonce vynechané scény, které mi i chyběly, protože jsem se na ně těšila. Ale i přes to palec nahoru a obojí si v budoucnu jistě zopakuji.

„Když někoho doopravdy miluješ, ceníš si i toho, co on na sobě nejvíc nesnáší.“ (str. 352)

„Strach vzbudíš snadno. S láskou a úctou to tak rychle nejde.“ (str. 353)

Lavina
12.09.2022

Závěr série super... Vymyšleno perfektně, zapletky, boje a láska. Ale trochu dlouhé.... Moc vědecké části jsem přeskakovala i přesto mi to přišlo dlouhé....

Peťulka3
11.08.2022

Seriál byl super, ale kniha byla mnohem mnohem lepší.

MAU256
09.07.2022

"To tajemství je, že já jsem sice hlavou rodiny Bishopových-Clairmontových, ale ty jsi její srdce," pošeptal mi. "A všichni tři se shodujeme na jednom: srdce je důležitější."

Krásný závěrečný díl. Škoda, že série už skončila. Určitě se k ní ještě vrátím. Celou sérii mohu jen doporučit.

Dalgiona
23.05.2022

Tak nakonec na třetí pokus jsem se do knihy začetla a konečně mi i vtáhla do děje. Bylo zajímavé, jak procházeli hlavní hrdinové minulostí, zejména mě zaujala pasáž, odehrávající se v Praze. Přesto si ale stále myslím, že minimálně třetina knihy tam být nemusela. Děj by měl větší spád, ale já nejsem spisovatel.

Eva193
05.04.2022

Skvělé vyvrcholení příběhu ze dvou předchozích knih.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi