Návrhář

Návrhář https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381648/bmid_navrhar-DB2-381648.jpg 4 49 15

Román o počátku kariéry Christiana Diora Paříž, rok 1944. Celé město oslavuje osvobození Francie a čerstvě vdaná Copper Reilly je uvězněná v nešťastném manželství. Místo, aby se jako novinářka věnovala kariéře, sedí doma a čeká na záletného muže. Jedna manželova nevěra stíhá druhou, až pohár přeteče a Copper požádá o rozvod. Zůstává sama v Paříži a nečekaně potkává velmi nepravděpodobného přítele: podivínského návrháře ve středních letech. Jeho vrozená nesmělost a nechuť k publicitě i slávě si protiřečí s troufalou brilantností jeho návrhů. Jmenuje se Christian Dior. Copper rychle rozpozná jeho mimořádné nadání a pobízí ho, aby se osamostatnil. Vzájemně si dodávají odvahu žít své sny. Zatímco se Paříž vzpamatovává z války a nachází svůj někdejší šarm, Christian si buduje vlastní módní dům a Copper se vrhá do divokého světa módní žurnalistiky. Příběh o přátelství, lásce, hledání krásy a sebeuplatnění čerpá ze skutečných historických událostí, především ze života Christiana Diora. Mimo jiné v něm najdete také zmínku o Theatre de la mode – slavné poválečné miniaturní módní přehlídce haute couture.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Pro ženy , Biografie a memoáry

Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Designer


více info...

Přidat komentář

Ehwaz
19.06.2022 3 z 5

Příjemná čtivá kniha o průběhu 2. světové války v Paříži. Bohužel podtitul "Román o počátku kariéry Christiana Diora" je hodně nadsazen. Hlavní postavou je mladá americká novinářka a její životní peripetie, přičemž o jejím příteli Diorovi se v první půlce knihy dočtete jen to, že byl hodný homosexuál plaché povahy. Dále se dějem jen občas mihne a až teprve poslední kapitola a autorův dovětek vám o jeho životě řeknou něco navíc.
Na mne to celé působilo tak, že autor knihy si o Diorovi přečetl nějaký novinový článek a poznatky z něj zasadil do kontextu knihy o někom úplně jiném. Za mne zkrátka zklamání z očekávání daného titulem knihy...
...a zklamání ze spousty překlepů, záměn slov, gramatických chyb a překladatelských nepozorností. To už vážně ve vydavatelstvích neexistují korektoři???

soukroma
30.12.2021 3 z 5

Čtivé, ale poněkud plytké: začetla jsem se, což o to, přehršel zajímavých postav pařížské bohémy, něco málo módních umělců (v obou smyslech toho slova), Paříž ke konci války, již po osvobození Spojenci, ale teprve se těšící na kapitulaci Německa. Krátká historická připomenutí doby byla poučná, zato o Diorovi tam nebylo dle mého skoro nic (podstatného). To by mi až tak nevadilo, pokud by ale ta kniha neměla být právě o něm. Ne, byla o jedné mladé Američance, typicky velice sebevědomé a rozhodné ve svém směřování, a samozřejmě mimořádně krásné. Jen nevím, zda stačila jen a pouze ta krása, co z ní učinila ze dne na den takovou hvězdu právě uprostřed francouzské bohémy (z cizinců třeba papá H. se taky kmitl, z toho měla ale husí kůži). Hvězdu první velikosti, kterou každý obdivoval, pomáhal jí a Dior si ji vzal vlastně pod křídlo. Neuvěřitelné až nesympatické. Od poloviny jsem už jen prolétla, protože jsem hrdinky měla plné zuby.


karin4338
05.08.2020 5 z 5

nááádherná knižka. I keď bol Dior len ako vedľajšia podstava i tak sa mi knižka veľmi páčila. Krásné popisy spoločnosti, ktorá bola zmietaná nedostatkom vo všetkých smeroch. Romantický príbeh zasadený do módného sveta ma proste bavil. Vďaka tomu som si googlila aj postavy, ktoré sa tam vyskytovali. Najviac ma zaujala Suzy Solidor. Bola to zaujímavá spoločnosť, síce extravagantná, ale to už dnes človek nevidí.

misha.ela
20.07.2020 4 z 5

Velmi čtivá kniha.

janasim
12.03.2020 5 z 5

Návrhář je kniha, z které čiší atmosféra umělecké Francie na konci války. Příběh se hezky čte, jediné, co mě mrzí, je to, že se jedná převážně o fikci a tudíž jsem nevěděla, co všechno se skutečně událo. Další věc, za kterou jsem chtěla knihu ohodnit čtyřmi hvězdičkami, bylo to, že si myslím, že kniha není o počátku Diorovi kariéry, jak je uvedeno. Dior zde má pouze okrajové místo. Kniha se mi ale i přesto velmi líbila a proto ji hodnotím plným počtem hvězdiček.

JankaK
29.01.2020 3 z 5

Z knihy mám dost rozporuplné pocity. Začátek byl dost slibný, ale potom nastal zlom (někdy kolem setkání Cooper s Henrym) a kniha se proměnila na slušnou adeptku do červené knihovny. Místy mě i Cooper začínala docela štvát. Samozřejmě je zde zajímavě vykreslena atmosféra válečné/poválečné Paříže, ale jde spíš jen o nejvyšší vrstvy společnosti. Občas mi to připadalo celé takové naivní, umělé, jako kdyby si autor poupravil víc než pár událostí, které v dovětku přiznal.

psychousek
22.12.2019

Návrhář. Titul s ženskou siluetou, na níž jsou navržené šaty, svádí k představám o knize. Na zadní straně přebalu čekáme, že kniha se bude převážně věnovat Diorovi. Po dočtení však zjistíme, že to tak není. Nebo je?

Christian Dior byl úžasný návrhář, který, mimo jiného, do světa módy přinesl New look. Kniha od začátku sleduje příběh Copper, kterážto jako mladá vdaná paní přijíždí s manželem do čerstvě osvobozené Paříže. Zjišťujeme, jaké byly v Paříži nálady, co se dělo a proč. S Copper prožíváme důležité životní momenty a Dior je odstaven na druhou kolej. Alespoň tak to vyznívá. Nemyslím si, že to tak je...

Copper nám zprostředkovává to, za jaké situace Dior tvořil. Jistě, autor by mohl knihu pojmout tak, že by jednoduše popsal nálady ve společnosti a snažil se obsáhnout Diorův život ve fikci. Takhle bylo jasně vidět, co ho ovlivnilo, proč, jak. A proto mám za to, že se kniha jmenuje Návrhář.

Kniha mne velmi bavila, byla příjemná, čtivé napsaná, ryhlečtoucí. Pro čtenáře, kteří se nevyznají v poválečném světě módy ve Francii, doporučuji mít po ruce google, a když jména nebudou znát, zjistěte si, o koho se jednalo.

Rychlé shrnutí: kniha se mi líbila, subjektivně dávám 4 hvězdičky z 5. Doporučuji k přečtení :-)

Opatov
20.09.2019 5 z 5

Další úžasný zážitek od Metafory. Fikce sepsána částečně na základě skutečných událostí o Christianu Diorovi. Příběh začínající novinářky na pozadi poválečné Paříže. Moc se mi líbilo.

orinka3
16.05.2019 5 z 5

Končí Druhá světová válka a v Paříži pracují mladí američtí manželé. Coby redaktoři, zaznamenávající vše, co konec války přináší. Oona, tedy vlastně Copper, vzhlíží ke svému víc než pohlednému manželovi jménem Amory (nomen omen?) a snaží se mu být vzornou ženouškou podle magazínů a ještě přebírá část jeho práce. Copper se v různorodé pařížské společnosti seznamuje se začínajícím Diorem, a jeho prostřednictvím objevuje bizarní komunitu bohémy. Naštěstí, protože právě zde nachází své nové přátele i zázemí. Manžel se zachoval nepěkně, tak ho Copper konečně a definitivně opouští, i když se zlomeným srdcem. Přátelský a obětavy Tian (Christian Dior) jí poskytuje zázemí. Do děje vstupuje i umělkyně Suzy Solidor a tajemný Rus Henry, když jí chce zprostředkovat velmi dobrou práci pro slovutný magazín v Americe. Copper sice odmítá, ale je okouzlena přitažlivým mužem s tajemstvím. Mezitím se Dior, který sice umí, ale necítí dost sebevědomí, propracovává k tomu, jak ho známe. Vypracovává bombastickou kolekci, která po letech strádání a úspor ve všem, ohromuje Paříž i celý svět. A tím kniha končí. Kdo chce poznat atmosféru Paříže 40. let, ať knihu otevře a nechá se vést autorem.

knihomolkadorfa
01.04.2019 3 z 5

Knížka je sice velmi čtivá, ale její název je trochu zavádějící. Christian Dior je zde zmíněn pouze okrajově, ale právě o něho mi v podstatě šlo, když jsem si knihu kupovala. Takže pro mne trochu zklamání.

niknikita
31.01.2019 5 z 5

Krásný román o právu člověka na štěstí, o příležitostech, které nám život občas pošle do cesty a o tom, že je na nás jak se rozhodneme.

Paříž na rozhraní druhé světové války a vytouženého míru.
Paříž plná dekadentních postav a mezi nimi nenápadný návrhář, který ovládne svět módy.

Marius Gabriel "vás donutí číst, zatímco se vám pálí oběd na plotně."
- časopis Cosmopolitan
- a s těmito slovy se musím ztotožnit.

iška
01.11.2018 4 z 5

Velmi dobře vykreslená atmosféra Paříže těsně po osvobození. Ch. Dior, přestože je jeho jméno titulem knihy, je zde opravdu ve vedlejší roli, ale vůbec mi to nevadilo.

alibaba72
30.10.2018 3 z 5

Jo tak je to pěkná kniha, dobře se četla, pěkně vykresluje poválečnou Paříž, jen škoda, že je Christian Dior jen téměř okrajová postava.

bookcase
16.10.2018 5 z 5

Skvělé, byla jsem naprosto unešená a nemohla se odtrhnout. O Diorovi to bylo podle mě spíš okrajově, ale to vůbec nevadí, strhla mě celková atmosféra románu.

a.k
24.09.2018 4 z 5

Fiktivní příběh mladé Američanky Copper, která za pomocí slavného módního návrháře Diora získá přístup do světa módy a nastartuje svou úspěšnou kariéru reportérky z módního prostředí. Christiana Diora román zachycuje v období před a v okamžiku jeho zářného triumfu první velké módní přehlídky. Román velmi pěkně popisuje atmosféru doby, způsobu života poválečné Paříže v prominentních kruzích i obavy, které se mezi lidmi šířily.

Štítky knihy

Paříž móda

Autorovy další knížky

Marius Gabriel
americká, 1954
2018  82%Návrhář
2005  72%Dám Ti vše / Jaro v Paříži
2009  100%Sicilský vévoda / Léto ve Španělsku

Kniha Návrhář je v

Právě čtených1x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst28x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x