Jacck Jacck komentáře u knih

☰ menu

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Slovo machiavellismus se dnes používá v negativním smyslu pro pleticháře a intrikány co udělají vše aby si udrželi moc. Existuje tzv temná trias - narcismus, machiavellismus, sadismus. Myslím že Machiavelli k této pověsti přišel trochu neprávem. Podle mého to byl intelektuál co zkoumal mechanismy udržení moci aniž by do toho tahal ideologii nebo morálku, prostě jej popisoval jak se lidé u moc chovají. Každopádně dílo je to velmi zajímavé, prostě popisuje různé formy tehdejší vlády a různé způsoby jak se vladaři dostávají k moci, a snaží se zjistit, co odlišuje úspěšné a neúspěšné vladaře.

13.11.2023 5 z 5


Jak svět doopravdy funguje Jak svět doopravdy funguje Václav Smil

Výborná kniha pro lidi co chtějí pochopit na čem skutečně stojí moderní civilizace - kniha popisuje v číslech jak současný svět získává energii, jak produkuje stravu pro 8 miliard lidí, jak se produkují hnojiva, jaké jsou základní materiály současné civilizace (ocel, cement, amonik, plasty), jak náročná bude dekarbonizace, přechod na obnovitelné energie, zabývá se odhahováním rizika, ekologií. Každý člověk přemýšlející o současném světě, který se nechce spoléhat na mediální titulky, by si to měl přečíst.

29.09.2023 5 z 5


Pomysli na Fléba Pomysli na Fléba Iain M. Banks (p)

Mé první setkání se světem Kultury, četl jsem to anglicky. Docela zajímavý svět, utopie v daleké budoucnosti rozšířená po celé galaxii, ovládaná hyperinteligentními umělými inteligencemi, válka proti expanzivním militaristickým Idiranům. Na jedné planetě ztroskotá jedna z těch umělých inteligencí, a jak Idirané tak Kultura se jí snaží získat. Na straně Idiranů stojí hlavní hrdina Horza Gobuchul, který je přeměňovač, na straně Kultury agentka Balveda. A celý děj popisuje cestu Horzy na tuto planetu, kde to vše vyvrcholí. Zpočátku mi dělalo trochu problém se začíst, ale postupem knihy děj gradoval. Určitě bych vypíchl i dobré literární kvality Bankse. Moc mne nebavily akční scény, ale ty mě nebaví nikde, ani ve filmech

15.01.2023 4 z 5


Cesta na Tajmyr aneb Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu Cesta na Tajmyr aneb Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu F. R. Hrabal-Krondak (p)

Tak jsem to celé přečetl a vůbec toho nelituju. Takto plastický obraz Ruska bych nezískal z televize. Autor cestuje po sibiři, plaví se po Jeniseji a cestuj až na sever na poloostrov Tajmyr, cestou navštěvuje města jako Novosibirsk, Krasnojarsk, Omsk, Dudinka. Očividně toho má spoustu nastudována z historie a má široký rozhled o různých věcech. A popisuje Rusko takové jaké je, samozřejmě je velmi kritický vůči Putinově režimu a popisuje tam rozkrádání a mafianizaci. V cestopise mimo jiné navštívíme i sibiřský Turuchansk, kam byl vyhnán vrah Džugašvili a kde obcoval s nezletilou a plánoval plány na světovládu s vrahem Sverdovem, který osobně popravil carskou rodinu. Z některých fotografií měst na Sibiří sálá téměř postapokalyptická atmosféra rozpadu. Vřele doporučeno všem, kdo si chtějí udělat obrázek jak to v Rusku doopravdy vypadá. Já sám bych se tam někdy rád podíval, ale ten režim mne odrazuje.

12.12.2021 5 z 5


Kdo zdědil hvězdy Kdo zdědil hvězdy James Patrick Hogan

Opět hodnotím celou trilogii (Kdo zdědil hvězdy, Něžní obři z Ganymedu, Hvězda Obrů). Toto hard-sci mi fakt sedlo a patří k tomu nejzábavnějšímu, co jsem v tomto žánru četl. Je to taková kombinace scifi a vědecké detektivky, tj rozvíjení hypotéz a jejich testování. Ale ten hlavní důvod, proč všichni čteme scifi - nebo alespoň proč já čtu scifi - jsou fantasie a myšlenky. A žádný jiný žánr nenabízí tolik fantasie. A tato scifi má spousta fakt dobrých myšlenek a excelentní zakončení ve třetím díle, které tady nebudu spoilovat.

09.12.2021 5 z 5


Mimo prostor a čas Mimo prostor a čas Clark Ashton Smith

Sbírka povídek od amerického autora fantasticky a hororu, který žil ve stejné době jako H.P. Lovecraft and Robert E. Howard, a jeho dílo je jimi ovlivněno a leží někdo napůl mezi nimi. Osobně bych řekl, že z nich má asi nejvytříbenější jazyk a styl, který působí místy až básnicky, a taky má skvělou fantasii. Některé ty povídky byly fakt dobré. Škoda že jsou všechny poměrně krátké a žádná nepřesahuje 20 stran.

08.11.2021 5 z 5


Terror Terror Dan Simmons

toto se se mnou celkem dost minulo, uvažuju dvě nebo tři hvězdy. Za celých 600 stran jsem ani jednou nezažil pocit, že bych si řekl jo, tato kniha mne baví, spíš jsem se do toho musel celou dobu nutit. Děj to má hrozně pomalý, styl psaní rozvláčný a plný sáhodlouchý popisů, postavy jsou tam bez výjimky nesympatické a jak jedna po druhé umírají, tak mi to bylo naprosto fuk, prostředí děje chudé a nudné (loď a arktická pustina). Simmons se tam snažil vykreslit jakousi atmosféru zoufalství a rozpadu, a tak tam líčí zimu, hlad, kurděje, rozpad morálky, kanibalismu. Pak na to kdoví proč naverboval jakési monstrum z eskymácké mytologie. Chování postav i popisy některých lékařských záležitostí tam byly nelogické a nevěrohodné. Např. posádka je 3 roky uvězněna v ledové pustině na lodi, a při 60-ti stupňových mrazech a vichřicích tam v noci drží na palubě hlídky. Komusi tam krvácí amputovaná noha (krev z ní teče čůrkem) a on s tím několik dní pochoduje po ledu. V reálu by takový člověk zkolaboval a zemřel na hypovolemický šok. Upřímně nechápu, proč Simmons tu knihu vůbec psal a cé tím chtěl sdělit. Možná kdyby délka byla poloviční a mělo to rychlejší spád, tak by to bylo čitelnější.

18.09.2021 2 z 5


Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Tohle bylo docela dobré. Můj první Kundera. Proč toužíme být nesmrtelní a jak se dá nesrmtelnosti dosáhnout? Jaký je rozdíl mezi malou a velkou nesmrtelností? Co když naopak dáváme přednost tomu, abychom byli vymazáni a nezapamatováni? Kniha o tom, jak vnímáme sami sebe, jak nás vnímají druzí, jak se druhým snažíme vnucovat a prezentovat sebe sama atd. Je těžké nějak smysluplně popsat Kunderův román. Je to takové napůl filosofování protkané volným příběhem několika osob, spousta sexu, milostné trojuhelníky, hluboká psychologie postav. Je tam dějová linka v minulosti týkající se Goetha a Betiny, která se skrze Goetha chtěla stát nesmrtelnost a chtěla kontrolovat co se o něm bude vyprávět po jeho smrti. Ústředním tématem románu je však skutečně nesmrtelnost, taková že i po své smrti žijeme ve vzpomínkách druhých

24.08.2021 5 z 5


Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

kvalitní mafiánská kriminálka. Mapuje vztestup jednoho ganstera, jak se mu podařilo k majetku přijít a predátorsky za pomocí zkorumpovaných politiků ovládnout několik klíčových firem, jeho boje s kmotrem Mrázkem o Setuzu, jeho kontakty na ČKA. Holt agenti STB měli po převratu nejlepší informace ze všech, a proto měli v dobách privatizace náskok. Dnes jsou z těchto veksláků, STBáků a gangsterů vážení oligarchové, miliardáři, a premiéři.

23.08.2021 5 z 5


Čas pro hvězdy Čas pro hvězdy Robert A. Heinlein

Kvalitní scifi ze zlatého věku scifi. Agentura pro výzkum vesmíru zkoumá dvojčata, protože mezi některými z nich existuje telepatie. A tak jedno dvojče zůstane na zemi, druhé dvojče letí k na průzkum k nejbližším hvězdám, a telepatie umožňuje nadsvětelné spojení. Zatímco první dvojče zestárne o pár let, druhé téměř o celý život.

23.08.2021 5 z 5


Nahý bůh III: Víra Nahý bůh III: Víra Peter F. Hamilton

Hodnotím celý Úsvit noci, tj všech 7 knih v češtině, 3 v angličtině, celkem asi 3000 stran. Trvalo mi něco přes rok sérii s přestávkami přečíst. Je to celkem dobře napsaná odpočinková space opera. Odehrává se to asi ve 27 století, lidstvo už má nadsvětelný pohon, kolonizovalo stovky planet, rozštěpilo se do dvou poddruhů, navázalo kontakt se dvěma druhy emzáků. A pak nastane krize, díky nehodě vznikne trhlina v realitě, která do našeho vesmíru začne vypouštět duše zemřelých lidí, které začnou posedat těla živých. No a celých těch 7 knih série je o tom, jak se lidstvo s touto krizí vypořádává. Má to sympatické hrdiny, zajímavé antihrdiny, pár neotřelých scifi nápadů a co je hlavní, Hamilton to dokázal docela dobře zakončit. Což je u cyklu takového délky důležité, protože člověk pak nemá pocit, že plýval svým časem. Např. Malazská kniha padlých mne svým zakončením hodně zklamala.

23.08.2021 4 z 5


Kryptonomikon Kryptonomikon Neal Stephenson

Kniha se týká šifrování a historie objevu počítačů. Odehrává se ve dvou časových rovinách, jedna za 2.SV a druhá koncem 20. století, a děj je podáván formou několika různých dějových vláken, kdy autor střídá protagonisty po kapitolách. Osobně nejsem moc fanouškem tohoto typu narace, navíc Stephenson je opravdu grafomaniak a kniha by zasloužila zkrátit. První třetinu knihy jsem myslel že to ani nedočtu, naštěstí pak se to trochu rozjelo. Některé dějové vlákna mne bavily (třeba Waterhouse a Turing), některá skoro vůbec (Bobby Shaftoe). Ale oceňuju Stephensonův přehled co se týká vědy, počítačů, programování, internetu, šifrování, matematiky. Toto byly koneckonců ty nejzajímavější pasáže. Naopak ty své diskurze o masturbaci (kterých je plná kniha) by si Stephenson mohl klidně odpustit.

15.07.2021 4 z 5


Hymny k poctě noci Hymny k poctě noci Novalis

Jedna z nejlepších poezií, jaké jsem kdy četl - krásné, mystické, hluboké. Novalis byl produkt té vzácné doby, kdy osvícenství začalo přecházet do romantismu, podobně jako Goethe. Četl jsem to primárně v němčině s příhlédnutím k Dostalovu překladu.

01.11.2020 5 z 5


Vzestup Endymionu 2 Vzestup Endymionu 2 Dan Simmons

Závěr Kantosu Hyperionu. Z Aeney se díky časové dilatace stane 20-ti letá dívka. Raula, Aeneu a androida Bettika opět nahání Pax po několika různých planetách. Aenea je nějakým typem mesiáše, nejspíš modelovaná dle Ježíše Krista. Hlavní hrdina je nesympatický ufňukánek, který pořád jen žárlivě řeší, s kým Aenea spala když nebyli spolu. Román se snaží popsat velkou lásku mezi Raulem a Aeneou, ale moc to nefunguje. Co mi ale vadí nejvíc je to, že Simmons nedokázal Kantos smysluplně dokončit. Ignoroval celé dějové linky z prvních dvou knih, ze Štíra nakonec udělal Kassada, zcela zapomněl na lidského Boha a na boha UI. První dvě knihy určitě stojí za přečtení, u těch dalších dvou si nejsem jistý.

18.03.2020 3 z 5


Endymion Endymion Dan Simmons

Toto je dle mého nejslabší ze 4 knihy Kantosu Hyperionu. Děj se posune o 270 let do budoucnosti a hlavním hrdinou je Raul Endymion, jehož úkolem je ochraňovat 11-ti letou dívku Aeneu, která je vyvolenou a je potomkem kybrida Johna Keatse a jedné z původních poutníků ke Štírovi Brawne Lamii. Celý děj se skládá z toho, že putují branami (přenašeči) z jedné planety na druhou a všude je honí Pax (budoucí katolická církev) a Technojádro (umělé inteligence). Děj je slabý a hlavní hrdina celkem nesympatický.

18.03.2020 2 z 5


Pád Hyperionu Pád Hyperionu Dan Simmons

Tato kniha byla slabší než první díl Hyperionu, proto jen 4 hvězdy. Celou první půlku knihy se postavy motají kolem časových hrobek, ale přibližně od druhé poloviny kniha nabere spád - Technojádro, válka s vyvrženci, cesty napříč časem z budoucnosti, podzemní tajemné labyrinty, kruciformy. Osobně bych nejspíš doporučil tady čtení Kantos Hyperionu ukončit a s dalšími dvěma knihami nepokračovat.

18.03.2020 4 z 5


Hyperion Hyperion Dan Simmons

Skupina sedmi poutníků Hegemonie (hvězdné říše lidstva ve 27. století) putuje na okrajovou planetu Hyperion, aby se setkali se Štírem, tajemnou nevyzpytatelnou bytostí, a cestou si vzájemně vypráví příběhy, které je na tu cestu přivedly. Musím říct, že tato anotace mne od knihy odrazovala, protože moc nemám rád povídkové knihy, ale dobře že jsem knihu nakonec přečetl. První díl Hyperionu patří možná do top10 scifi knih, jaké jsem kdy přečetl. Úžasný svět, úžasná autorova fantasie, výborné postavy, všechny příběhy jsou zajímavé a zapadají do sebe. Kniha končí pěkný cliffhangerem, kdy poutníci vstoupí do Údolí časových hrobek.

18.03.2020 5 z 5


Diamantový věk Diamantový věk Neal Stephenson

Můj druhý román od Stephensona (po Snow Crash) a opět z toho mám trochu smíšené pocity. Na jednu stranu obdivuju jeho úžasnou fantasii a vizi budoucího světa pod vlivem nanotechnologické revoluce, na druhou stranu mi tam vadí míchání určitých prvků minulosti s budoucnosti. Tak jako v Snow Crash do toho zapletl sumerskou mytologii, tak tady do toho zapletl viktoriánskou kulturu Anglie. Zápletka i připomíná román od Charlese Dickense, kdy malé děvčátko z chudých slumů náhodou získá jistou čítanku/učebnici ovládanou umělou inteligencí, a pod jejím vlivem se dostane až na samý vrchol matrixu. Stephenson samozřejmě řeší o filosofická a sociální témata a zamýšlí se nad možnými formami budoucích společností. Takže celkové dojem - bylo to dobré, ale něco mi ten výsledný dojem trochu kazilo.

11.12.2019 4 z 5


Výrostek Výrostek Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Je to asi poslední z velkých Dostojevského románů, který jsem nečetl. Navíc všechny ostatní jsem četl jako náctiletý, takže bylo zajímavé se k Dostojevskému vrátit o 20 let později. A jen mne to utvrdilo v tom, že Dostojevsky je mistr spisovatel. Tento román líčí příběh 19-ti letého Arkadije Dolgorukého, který přijede do Petrohradu za svou rodinou, přičemž ji prakticky nezná, protože vyrůstal jako levoboček v internátu. Celý román dle mého líčí jeho duševní vývoj a boj o záchranu vlastní duše ve složitém světě tehdejší společnosti. Centrální linka se točí kolem jistého kompromitujícího dopisu, který Arkadij náhodou získá a tím dopisem má moc zničit život jedné šlechtičtně. Rozebírají se složité vztahy k nevlastnímu otci, a složité vztahy jeho otce s jeho matkou.

11.12.2019 5 z 5


Král z Luxoru Král z Luxoru Philipp Vandenberg

Docela dobré, dám tak 4.5 hvězdičky. Jedná se životopis Howarda Cartera, anglického amatérského archeologa, která objevil v Egyptě hrobku Tutanchámona a nastartoval na západě mezi válkami celou modní vlní egyptologické mánie. Životopis se v obecnosti drží známých fakt z Carterova života, ale mezery vyplňuje fikcí. Např. jeho láska k jeho učitelce, Sáře Jonesové, je nejspíš fiktivní. Naproti tomu osoby jako Naville, Petrie, Chaplin a spousta dalších jsou reálné historické osobnosti.

13.05.2019 5 z 5