Jak svět doopravdy funguje

Jak svět doopravdy funguje https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509411/bmid_jak-svet-doopravdy-funguje-Hsm-509411.png 4 71 19

Mistrovské dílo o principech světa, které ohromilo i Billa Gatese Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi základními principy moderní společnosti, počínaje energiemi přes globalizaci až po výzvy čekající v budoucnosti. Abychom mohli začít řešit problémy, musíme nejdříve pochopit základní fakta. S touto fascinující publikací to bude mnohem snazší.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

How the World Really Works , 2022


více info...

Přidat komentář

Johncze
10.03.2024 4 z 5

Výborná záležitost, která vás minimálně donutí se trochu zamyslet a třeba se i podívat na věci z jiné perspektivy, nebo lépe řešeno z mnohem větší výšky. Hvězdu dolů za občasné pletení vlastních názorů a ač je tam tuna zdrojů, u spousty tvrzení a čísel, které mě zaujaly, zdroje chyběly. Nicméně pokud hledáte nějaké "food for thought", tady ho je dostatek.

jiri2737
09.01.2024 5 z 5

Kdybych měl charakterizovat knihu a jejího autora jedním slovem tak by to bylo slovo srozumitelnost. Velmi doporučuji.


YangJie
19.11.2023 5 z 5

Prostě a jednoduše: “Každý kdo chce mít volební právo by to měl mít povinně přečteno

dpxcz
18.11.2023 4 z 5

Po přečtení velmi čtivé knihy "Čísla nelžou" jsem se pustil do téhle, která tentokráte nabízí ucelenější téma a neskáče od jednoho problému k druhému v krátkých kapitolách, jak tomu bylo u knihy "Čísla nelžou". I tato kniha je velmi čtivá a stránky mi ubíhaly před očima. Určitě stojí za přečtení.

Tamten
18.11.2023 2 z 5

Možná zajímavá fakta, ale podávaná příliš americkým způsobem, který se mi velmi špatně čte, navíc si autor v některých kapitolách trochu protiřečí (nebo aspoň nevysvětlí, proč jednou říká něco a podruhé opak).

Štěpán88
23.10.2023 5 z 5

Tohle je fakty nabušená raketa přesně tak, jak to mám rád. Název knihy mě dost vzrušoval a dostal jsem přesně to, po čem jsem toužil. Pohled na fungování světa skrze různá témata a problematiky. Neblíží se to pozitivním tónům Roslingovy Faktomluvy, zdaleka to však není negativní jako každodenní mediální masáž negativních zpráv. Je to kniha postavená na vědeckých faktech. Nejde ani cestou technooptimistů či zelených fanatiků ani tragikologů. Václav Smil se drží toho co říkají vědecká fakta a to je povětšinou někde uprostřed. Smilova slovní zásoba je monumentální a tak někdy pochopit i běžné jeho souvětí, může být háček. Energie, elektromobilita a její budoucnost, čtyři pilíře moderní společnosti (čpavek, plasty, ocel, beton), dekarbonizace, strava a její produkce, budoucnost. To vše jsou témata která zde autor rozebere do vědeckého titěrna. Luděk Niedermayer Smila odsuzuje a říkal mi, že tohle nemám vůbec číst. Kniha totiž nezapadá do jeho ultrazeleného názorového portfolia se kterým částečně souzním. Faktům které zde předkládá Václav Smil věřím a tahle kniha byla fascinující. 38/52

Artim
30.09.2023 5 z 5

Nabušená kniha informacemi. Každé číslo je tam podložené. Seznam literatury čítá pětinu stránek knihy - neskutečné!
Vřele doporučuji všem, kteří chtějí vědět, jak svět doopravdy funguje. Kniha to skutečně vědecky dokládá!

Jacck
29.09.2023 5 z 5

Výborná kniha pro lidi co chtějí pochopit na čem skutečně stojí moderní civilizace - kniha popisuje v číslech jak současný svět získává energii, jak produkuje stravu pro 8 miliard lidí, jak se produkují hnojiva, jaké jsou základní materiály současné civilizace (ocel, cement, amonik, plasty), jak náročná bude dekarbonizace, přechod na obnovitelné energie, zabývá se odhahováním rizika, ekologií. Každý člověk přemýšlející o současném světě, který se nechce spoléhat na mediální titulky, by si to měl přečíst.

Iv8
14.09.2023

Je to těžké čtení; nejde číst jako román. Chvíli čtu, pak knihu odložím...a nevzdávám to a zase se vrátím :-)

Ondrapt
07.09.2023 5 z 5

Kniha jejíž název přesně definuje to, o čem kniha je. Plno faktů, historických srovnání, statistik, nějaké ta čísla (s vysvětlením). Vše odzdrojováné a vysvětlené tak, že tomu jde (snadno) porozumět. Po dočtení jednotlivých kapitol se budete dívat na svět "jinak". Prvně jsem chtěl napsat, že pro ty, kdo se zajímají o svět (klima, energie, globalizace, zemědělství,...) je nutnost si tuto knihu přečíst, ALE vlastně je to kniha, kterou by si měl přečíst každý!

Martinmmm
06.09.2023 5 z 5

Výborný popis fungovania súčasného sveta plný faktov a realistického pohľadu na možnosti ľudstva pri znižovaní emisií a dekarbonizácii..

Zidanek
26.07.2023 5 z 5

Musím říct, že po přečtení mi dochází nějaké souvislosti co se současného fungování světa týče. Pohledy pana Smila na různé aspekty mi přijdou naprosto úžasné, například "víte kolik nafty je potřeba na 1kg chleba?" Nebo "jak se změnil potřebný čas na výrobu 1kg pšenice během dvou staletí?" Nebo znáte "čtyři pilíře moderní civilizace?" Nebo "víte kolik rudy je nutné překopat pro získání materiálů potřebných pro výrobu baterie elektromobilu?" To je jen výčet toho co mě právě napadlo ale v knize je toho mnohem více.
Už to tu zaznělo v předešlých komentářích, ale co musím vytknout je místy složitost jakou je konkrétní problematika vyložena, až moc komplexní věty navíc narušované množstvím závorek učiní text nesrozumitelný na první přečtení...

Bishamonten
25.07.2023 4 z 5

"Úsilie vyhnúť sa zbytočnému využívaniu energie, keďže jej produkcia znečisťuje vzduch a vodu, a poskytnúť ľuďom lepšie životné podmienky, by malo byť večným imperatívom, nie zúfalým konaním s cieľom predísť katastrofe."
"Prítomnosť si ceníme viac ako budúcnosť a podľa toho aj stanovujeme cenu."
Aj napriek tomu, že sa nejedná o ľahké čítanie - kniha je nabitá faktami a štatistickými údajmi - toto by malo byť povinné čítanie a pre každého!

Dejvid
25.07.2023 4 z 5

Opravdu kvalitně zpracovaná pohled na dnešní svět z několika hledisek - energie, produkce potravin, základní materiály, globalizaci, hodnocení rizik pro dnešní svět, změna klimatu a snaha o realistický pohled na budoucnost. Je to opravdu ucelený, neuvěřitelně detailně ozdrojovaný text a osvěžující text ve smyslu snahy o opravdu nezaujatý pohled na palčivé problémy dnešní doby (zde myslím především změnu klimatu, je opravdu fajn si přečíst něco bez katastrofických vizí i bez tvrzení, že se nic neděje a že to je zcela normální proces).
Jediný menší problém s textem mám až v přílišném pohrdáním vším, čemu autor až tak úplně nerozumí - třeba jeho útoky na AI - myslím si, že nikdo nepředpokládá, že AI vyřeší problémy s produkcí potravin nebo nějak pomůže s produkcí oceli.

martin3683
01.07.2023 4 z 5

Po přečtení získáte zas o něco realističtější pohled na to, jak náš svět opravdu funguje. Bez katastrofických scénářů, ale také bez idealistických technooptimistických snů o budoucnosti autor předkládá mraky faktů a čísel, na čem je svět závislý, na čem funguje a že setrvačnost bude dlouhá. Kniha by měla být povinnou četbou pro všechny světové politiky, hlavně pro ty ve vysokých strukturách, kteří nás ženou směrem, který často není reálný a pokud ano, tak za cenu, kterou bude chtít málokdo zaplatit. Smil o sobě tvrdí, že není ani optimista a ani pesimista, ale vědec a touhle knihou to skvěle dokazuje.

hEmy_
04.06.2023 4 z 5

Kniha plná faktů a realistických komentářů týkajících se fungování dnešního (mnohdy až nezdravě) propojeného světa. Vytknul bych pouze zbytečnou komplikovanost některých souvětí, neboť pochopit jejich význam na první dobrou je malý zázrak.

Lubo78
23.05.2023 5 z 5

Bill Gates túto knihu okomentoval: "Nové majstrovské dielo od jedného z mojich obľúbených autorov."

A musím súhlasiť, skvelá kniha, obzvlášť v dnešnom meniacom sa svete.

Popisuje ako je moderný svet postavený na 4 pilieroch: amoniak, plasty, oceľ a cement. Dáva to do súvislostí, aj s cieľmi EU v oblasti energetiky. Ale aj s celkovým vývojom ľudstva, ako sme dospeli do súčasnej situácie a ako to môže pokračovať.

Táto kniha poskytuje množstvo faktov, voči ktorým je ťažko niečo namietať.

Archie
17.05.2023 5 z 5

Neidealistický popis fungování (a vybudování) současného světa, spousta tvrdých dat bez technooptimistického rauše. Vhodné pro každého, kdo by si myslel, že se super-složité problémy dají řešit jednoduše nebo skrze progresivní agitku. Ropa, beton, hnojivo.

Lenka.P7
02.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha, podle mého soudu nejlepší, jaká u nás zatím od Václava Smila vyšla. Postihuje to nejdůležitější, co by měl každý vzdělaný člověk o dnešním fyzickém světě vědět. A není to vždy optimistické čtení, zejména s ohledem na budoucnost lidstva jako celku. Smil se ovšem vyhýbá jak kastastrofickým vizím, tak nerealistickému optimismu. Prostě konstatuje fakta, vždy velmi dobře podložená. Na předsádce anglického vydání se o Smilovi praví: "Autor, který nepřipustí, aby fakta byla zpochybněna či zamlžena politiky". Můžeme dodat: nebo ničím nepodloženými zprávami kolujícími na sociálních sítích či názory kognitivně nepříliš mocných "celebrit". Není to kniha, která by se dala číst na jeden zátah, na to je příliš rozsáhlá a mnohovrstevná, vybízí však k přemýšlení a také ke korekci našich myšlenkových stereotypů (např. hodnocení rizik). O důkladnosti zpracování knihy svědčí velice rozsáhlý seznam odkazů a poznámek, celkem je jich víc než 1500! Odkazy se týkají vědeckých prací, monografií, zpráv atd, ze kterých autor čerpal (většina v angličtině), ale také obsahují mnoho jeho podrobnějších (českých) komentářů k probírané problematice nebo bližších vysvětlení, jak ke svým závěrům dospěl. Nepochybuji o tom, že k řadě pasáží se budu vracet. Kniha je dobře přeložena, což nelze říct o všech titulech z nakladatelství Kniha Zlín. Našla jsem jen jeden extrémní případ, kdy o sacharidech (uhlohydrátech) se mluví jako o uhlovodících. Knihu bych doporučila jako povinnou četbu pro maturitní ročníky všech oborů.

Je těžko uvěřitelné, že Václav Smil vydává téměř každý rok jednu knihu, navíc vesměs obsáhlou a perfektně zdokumentovanou. O tom, jak to dokáže a zda vůbec spí, není současné vědě nic známo.