Nahý bůh III: Víra

Nahý bůh III: Víra https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96707/bmid_nahy-buh-iii-vira-szY-96707.jpg 4 36 8

Úsvit noci série

< 7. díl

Třetí část sci-fi románu Nahý bůh - Víra, ve které Jozue Calvert pokračuje v cestě za Spícím bohem. Cyklus knih "Úsvit noci" se chýlí ke konci, dále sledujeme paralelní složité děje, v očekávání, zda-li se protnou. Kdesi ve vesmíru se nachází Spící bůh, který by mohl lidstvu pomoci dostat odpověď na nejzávažnější otázku existence. Nahý bůh - Útok, Útěk, Víra. V závěru knihy připojena stručná informace o autorovi a českých překladech jeho děl.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

The Naked God , 2000


více info...

Přidat komentář

Luigi1
26.01.2024 5 z 5

Tak tato serie se moc povedla

Sitting-Bull
25.01.2024 5 z 5

Tak tedy dočteno... Celá série super, vlastně i tento poslední díl, i když mám lehké výhrady k tomu Deus ex machina, jakým to s Jozuem nakonec dopadlo. Nicméně výhrady jen lehké, skvěle jsem se bavila a celá série s prvotním škobrtnutím v prvním díle mě neskutečně bavila a pořád jsem potřebovala vědět, co ještě Hamilton vymyslí a kam to bude směřovat. Bomba, jsem spokojená s tím, co jsem od Hamiltona dostala.


Stauff
26.12.2021 5 z 5

Píšu za celou sérii. Jsem nadšený. Jestli chcete číst space operu, dokonalou space operu, přečtěte si tuto sérii. Každý řádek, každá stránka stojí za přečtení. Dokonalé.

Jacck
23.08.2021 4 z 5

Hodnotím celý Úsvit noci, tj všech 7 knih v češtině, 3 v angličtině, celkem asi 3000 stran. Trvalo mi něco přes rok sérii s přestávkami přečíst. Je to celkem dobře napsaná odpočinková space opera. Odehrává se to asi ve 27 století, lidstvo už má nadsvětelný pohon, kolonizovalo stovky planet, rozštěpilo se do dvou poddruhů, navázalo kontakt se dvěma druhy emzáků. A pak nastane krize, díky nehodě vznikne trhlina v realitě, která do našeho vesmíru začne vypouštět duše zemřelých lidí, které začnou posedat těla živých. No a celých těch 7 knih série je o tom, jak se lidstvo s touto krizí vypořádává. Má to sympatické hrdiny, zajímavé antihrdiny, pár neotřelých scifi nápadů a co je hlavní, Hamilton to dokázal docela dobře zakončit. Což je u cyklu takového délky důležité, protože člověk pak nemá pocit, že plýval svým časem. Např. Malazská kniha padlých mne svým zakončením hodně zklamala.

jurajp
28.04.2020 5 z 5

Výborná kniha.

zaphod3846
01.05.2017 2 z 5

Autor měl strašnou touhu napsat úžasnou obsáhlou a složitou space operu, ale nemá na to. Píšu tak trochu za celý "úsvit noci", neb tohle mělo být jeho završením - které se ale strašlivě nepovedlo. Jako - celou sérii se táhne kvantum dějových linek a postav které jsou nakonec vlastně úplně zbytečné, některé utnuté nebo jdou do ztracena, a obzvlášť u téhle poslední knihy je pomaly co stránku cítit bezradnost autora "a jak teď krucinál z toho ven". Už od Nahého boha II se začaly vršit nesmysly a nelogičnosti, a tady je to ještě mnohem horší. Je to škoda, být celkově počet stran tak poloviční, dtto. dějových linií a příběhových postav, bylo by to skvělé a nebyl by problém celek ukočírovat do něčeho smysluplného. Takhle je to pro mně hrozné zklamání - přes spoustu skvělých nápadů a velmi zajímavé prostředí.

Azmodan
05.12.2016 4 z 5

Ještě v polovině knihy jsem si říkal, jak chce celý příběh autor ukončit. A ono se mu to vážně podařilo. Závěr asi nebyl tak šokující, jak jsem očekával, přesto byl velmi zajímavý a důstojný myšlence, která je hlavní příběhovou linií.

Celkově bych dílo hodnotil jako zdařilé a nebál bych se ho doporučit ostatním. I když si myslím, že spousta linií v knize být nemusela a celá série mohla mít i polovinu stran. Co nikdy nesklamalo byla příběhová linie Jozueho. Naopak například Valisk mi přišel opravdu jen na zaplácnutí místa.

Osobně si myslím, že stačí přečíst první knihu poruchy reality, druhou knihu alchymisty a třetí knihu nahého boha :o) Ale kdo by to dělal, že? :o)

Phorbo
17.12.2015 5 z 5

Po přečtení celé antologie Úsvitu noci, si myslím, že není ani tak objektivní psát recenzi, nebo nějaký výtah, říkejte tomu jak chcete, na jakoukoliv ságu, kterou čtete od začátku do konce bez přemýšlení nad čímkoliv jiným. Za těch sedm knih (i když v originále není Nahý Bůh rozdělen na tři ale pouze na dva díly, nevím proč?) se do toho člověk vžije. Kdo miluje space operu, tak je ÚN povinností mít jako zářez na svém štítu. Zkoušel jsem Asimovovu nadaci, ta mě nevzala. Vůbec. Na druhou stanu jsem se space operou začal u Dana Simmonse a to u duologie Illion/Olymp. Vyborně postavený příběh, tak akorát komplikované, tak akorát postavené na hlavu. Tak jsem se rozhodl, že si přečtu Kantos Hyperionu, taktéž od Simmonse. Nečekal jsem nic takového, čeho se mi dostalo. Byl jsem uchvácen.
A potom mi goodreads doporučilo Petera F. Hamiltona. M2 naprosto neznámého spisovatele z anglie, který shodou okolností taky napsal jednu space opera antologii. Byť jsem si byl vědom toho, že to bude běh na dlouhou trať, že více jak čtyři tisíce stránek mi bude trvat trochu déle, ale teď po dočtení kompletně všech dílů, jsem naprosto uchvácen.
Jak jsem řekl na začátku, objektivně to neposoudím, protože jsem si prostě oblíbil postavy a tak skvěle vymyšlený příběh, že nejspíš napíšu Hamiltonovi ručně psaný dopis (po vzoru Jay, která v epilogu píše dopis Haile) a poděkovat mu za neskutečný zážitek při čtení tohoto epickeho eposu. A taky jestli se knihy budou filmovat, prootže věřím, že by z Úsvitu noci byl skvělý seriál v produkci HBO a nikoho jiného.
K samotnému poslednímu dílu: ani jsem nečekal, že za celou knihu stačí Hamilton vysvětlit to všechno, co předtím napsal. Těch nezodpovězených otázek bylo tolik! A vlastně během první poloviny poslední knihy se jich ještě pár obejvilo. Přitom od poloviny se to tak nějak samo vlastně pomalu řeší. Pak se objeví obrovská červí díra a je hotovo. Rychlé, ale geniální. Většinou jsem hrozně zklamaný z rychlých konců, ale tady to nešlo jinak a v žádném případě mě to nenasralo, jako u hodně knížek, co jsem četl. Úsvit noci je proste Hamiltonův masterpiece, na který by mohl být hrdý... a on určitě hrdý je.