Cesta na Tajmyr aneb Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu

Cesta na Tajmyr aneb Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455976/bmid_cesta-na-tajmyr-aneb-po-jeniseji-k--egH-455976.jpg 4 16 6

Cestopis o Rusku, a jmenovitě hlavně o Sibiři a Arktidě, z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů, jelikož ho během posledních 10 let projel křížem krážem. Nejen od Petrohradu po Vladivostok, ale též od Murmansku po Magadan, od Čečenska po Čukotku a od Altaje po Jamal a Tajmyr, a navštívil de facto všechny oblasti a republiky Ruské federace, vyhýbajíc se vesměs turistickým destinacím. Díky tříletému pobytu uvnitř nejrůznějších místních etnických a sociálních komunit měl možnost seznámit se zdejšími poměry – každodenním životem a názory obyčejných lidí – komplexněji, než se to podaří mnohému "domorodci", žijícímu ve vzdálené metropoli, nebo zahraničnímu "expertovi", mnohdy navíc závislému na službách tlumočníka, během několikatýdenní expedice.... celý text

Přidat komentář

d.p.
10.10.2022 5 z 5

Kniha tak skvělá a pravidvá, že si jako první komentář na databázi knih zasloužila recenzi od proruského trola s jedinou přečtenou knihou a další hodnocení jako odpad od profilu aktivního pouze dva dny, který všechny knihy hovořící o Rusku pravdivě - tedy Rusko z nich vychází jako zaostála země založená na lžích, označil hodnocením odpad. Je tedy vidět, že si knihy pravděpodobně všimli i samotní rusové nebo jejich kolaboratští poskoci, kteří se svůj obraz snaží zachránit tak jako vždy - když nemůžeme být dobří jako ostatní, alespoň jim srazíme jejich úroveň (hodnocení) pomocí lží. Nemůžou přece dovolit, aby se prodávala kniha od autora "národa podřízeného rusům" hovořící pravdu o Rusku a tak se alespoň pokusí zkreslit její kvalitu pomocí nesmyslných recenzí. Bohužel pro ně, kniha je beznadějně vyprodaná, chystá se dotisk a pořídit jsem musel elektronickou verzi. Tak moc se jim to nepovedlo, ostatně jako poslední dobou prakticky cokoliv, což mě těší, protože pravdu o Rusku by mělo vědět co nejvíc lidí. Pane Krondak, smekám před Vaší tvorbou a těším se na tří díl Cesty na konec světa a zpět.

levandule38
20.12.2021 2 z 5

Každý cestopis z těchto končin je zajímavý, ale ke škodě knihy zde autor píše trochu těžkopádným a nudným stylem. Jeho postřehy z (komunistické) minulosti i současné situaci Ruska by měly být součástí přílohy a nenarušovat plynulost textu. Čtenář by si měl udělat úsudek sám. Co se fotografické přílohy týká, je myslím lepší použít jednu až dvě kvalitní fotografie(zejména momentky) na stránku a nikoliv deset výřezů.


Jacck
12.12.2021 5 z 5

Tak jsem to celé přečetl a vůbec toho nelituju. Takto plastický obraz Ruska bych nezískal z televize. Autor cestuje po sibiři, plaví se po Jeniseji a cestuj až na sever na poloostrov Tajmyr, cestou navštěvuje města jako Novosibirsk, Krasnojarsk, Omsk, Dudinka. Očividně toho má spoustu nastudována z historie a má široký rozhled o různých věcech. A popisuje Rusko takové jaké je, samozřejmě je velmi kritický vůči Putinově režimu a popisuje tam rozkrádání a mafianizaci. V cestopise mimo jiné navštívíme i sibiřský Turuchansk, kam byl vyhnán vrah Džugašvili a kde obcoval s nezletilou a plánoval plány na světovládu s vrahem Sverdovem, který osobně popravil carskou rodinu. Z některých fotografií měst na Sibiří sálá téměř postapokalyptická atmosféra rozpadu. Vřele doporučeno všem, kdo si chtějí udělat obrázek jak to v Rusku doopravdy vypadá. Já sám bych se tam někdy rád podíval, ale ten režim mne odrazuje.

UweKugelsack
07.11.2021 3 z 5

Celé dílo se dá popsat jako jeden velký urbex protkaný návodem, jak překonat překážky na cestě za barabiznami a vraky a doplněný velkým množstvím více či méně přesných faktografických informací.
Z knihy jsem jedním dechem shlédnul fotografie, a to tam i zpátky. Stejně tak jsem hltal exotická místa, na která se autor dostal a byl zaujat i způsobem, jakým se tam dostal. Pan Hrabal-Krondak má můj velký cestovatelský respekt za to kam až dokázal doputovat. Autor překypuje obrovským rezervoárem faktografických informací o zemi navštívené, ale to je možná překážkou tomu, aby ty informace lépe uspořádal a zasadil do samotného cestopisu. Dílu lze vytknout i dílčí faktické chyby, či možná až příliš jednostranný pohled. Celkově mi však dílo dává smysl a zapadá do mozaiky poskládané z kontaktů s Rusy i vyprávění lidí, kteří tam strávili víc než jednu dovolenku. Škoda jen, že ty úžasné fotografie nejsou reprodukovány na větším formátu. Některé bych si vystřihnul a nalepil do Alba světlých zítřků.

kalishane
02.06.2021 5 z 5

Naprosto excelentní dílo. Vysoce doporučuji. Neskutečný přehled o historii a současnosti Ruska z pera autora dělá z tohoto cestopisu naprosto úžasnou mozaiku příběhů, fotografií, postřehů a vědomostí o místech, kam se většina z nás nikdy nepodívá. Klaním se Vám...

Pikola
24.12.2020 odpad!

Těšila jsem se na parádní cestopis o méně známých a objevených oblastech Ruska. Sama jsem toho v Rusku procestovala hodně a tato kniha měla být inspirací pro mé další cesty. Bohužel se mi dostalo velkého zklamání. Jedna věc je technická a literární stránka knihy, která obsahuje řadu překlepů, chyb a opakujících se informací, prostě není kvalitně udělaná. Žánrově to není ani cestopis, ani historická kniha, prostě jenom změť autorových myšlenek, technických popisů cesty a koláží podivných obrázků a fotek. Čtení není záživné ani zábavné.
Autor má nepochybně obrovské znalosti z hlediska historie, současného Ruska, etnografie atd., ale popravdě vůbec nechápu, proč do Ruska cestuje, jelikož mu tam dle zápisků v knize vadí úplně všechno a nelíbí se vůbec nic. Cestopis je negativní a autor protivný v každé druhé větě. Jediné, co mu na Rusku a Rusech vyhovuje je to, že ho všude vozí, ubytovávají a hostí zadarmo.
O politických názorech nebudu polemizovat, respektuji, že každý máme trochu odlišný pohled. Všechna místa v Rusku (ani v žádné jiné zemi na světě) nejsou idylická a krásná, ale když cestuji, snažím se hledat pozitiva. Žila jsem v Rusku pět let a procestovala 40 regionů, proto vím, že všude se dá najít něco zajímavého, jen musí mít člověk mysl otevřenou a ne zatemněnou hluboko zakořeněnou rusofobií a vlastním negativismem.