IvaKo IvaKo komentáře u knih

Dívka s jahodami Dívka s jahodami Lisa Stromme

Po knize jsem sáhla ze zájmu o malířství. Příběh, i když je vymyšlený převážně podle obrazů E. Muncha, je čtivý, vyprávěný poetickým jazykem, se zvláštním důrazem na vnímání přírody a jejích barev. Působivě je vykreslena konzervativní maloměšťácká společnost a její střet s moderním výtvarným uměním, nejen Munchovým. Nechybí samozřejmě ani motiv lásky. Pohodové čtení, které může přilákat k dílu E. Muncha.

27.10.2020 3 z 5

Příběhy jedné noci Příběhy jedné noci Peter Høeg

Moje asi páté setkání s tímto autorem, který mě zaujal svým osobitým stylem. I tyto povídky jsou napsány velice poutavě, bohatým jazykem a mají působivou, někdy až tajemnou atmosféru. Všechny povídky jsou vlastně o hledání a udržení lásky, do některých vstupují nadpřirozené prvky, což mě občas rušilo., ale celkově mě autorův způsob vyprávění zase bavil.

17.10.2020 3 z 5

Zvěrolékař na cestách Zvěrolékař na cestách Jonathan Cranston

Poutavé vyprávění o zajímavé a nelehké práci britského veterináře. Příběhy o jednotlivých zvířatech nejsou "vesměs veselé historky" jak uvádí anotace. Ano, některé jsou vtipné a zábavné, jiné ale dramatické a většina z nich k zamyšlení nad stavem přírody, její ochranou a působením člověka. Ocenila jsem nahlédnutí do zákulisí organizace tak logisticky náročných akcí jako je odchyt a přemístění žiraf a slonů. Fascinovalo mě, že britský veterinář je ochoten jet uprostřed noci ke zcela bagatelním případům. Každopádně si takový veterinář, který vykonává svou práci s láskou a odpovědně, zaslouží velký obdiv. Souhrnné informace o jednotlivých zvířatech v závěru kapitol byly zajímavé a poučné. Prima čtení.

11.10.2020 4 z 5

Oblíbená hra Oblíbená hra Leonard Cohen

Nedávno jsem četla skvělý životopis L. Cohena od Sylvie Simmons a vím tedy, že začínal jako básník a spisovatel. Se zvědavostí jsem proto sáhla po této knize. Čekala jsem něco drsnějšího, rozháranějšího, ale byla jsem okouzlená jejím citlivým a poetickým stylem. Čtenářské potěšení.

06.10.2020 4 z 5

Turbulence Turbulence David Szalay

Útlá knížečka napsaná působivým stylem. Letmo nahlížíme do osudů lidí nejrůznějších charakterů, postavení a národností, kterým je společné cestování letadlem. "Turbulence" jejich vztahů a životů, které se zlehka prolínají, jsou jen naznačené, nedořečené, přesto čtenáře zasáhnou a nutí k zamyšlení. Zajímavý čtenářský zážitek.

27.09.2020 4 z 5

G. G. John Berger

Mám ráda, když má autor originální styl a to J. Berger splnil. Životní příběh hlavní postavy je rozmělněn mezi pasáže historické a filozofické, což čtenáři dozajista rozšiřuje obzory, ale podle mě to celé tak nějak nedrží pohromadě. Samozřejmě jsem byla zvědavá jak dost nesympatický G. dopadne, ale jinak mne kniha moc nezaujala.

25.09.2020 3 z 5

Merde po evropsku Merde po evropsku Stephen Clarke

Moje třetí setkání s knihou ze série Merde mě zase pobavilo. Jednoduchý příběh je vyprávěný vtipným, ironickým stylem, nechybí samozřejmě věčné pošťuchování zejména mezi Francouzi a Brity. Občas má ale humor poněkud trpkou příchuť, protože způsob fungování a nákladnost byrokratického aparátu EU až tak k smíchu není. Celkově ale zábavné oddychové čtení.

22.09.2020 4 z 5

Něžná je noc Něžná je noc Francis Scott Fitzgerald

Dojem z knihy nemám jednoznačný. Problémy boháčů, kteří se unuděně potácejí mezi večírky a nákupy, mě úplně nezaujaly. V druhé půlce knihy již lze pod povrchností vztahů vytušit silnější emoce - touhu po lásce a svobodné seberealizaci. Příběh vyprávěný autorovým typickým stylem potvrzuje, že bohatství samo o sobě nepřináší štěstí, naopak může vést k destrukci vztahů a osobností.

10.09.2020 3 z 5

Adamův deník Adamův deník Knut Faldbakken

Poutavě napsaný psychologický příběh zaměřený na tři typy mužů, jednu ženu a jejich komplikované vztahy, to vše vylíčeno neobyčejně plasticky. Vyprávění se odvíjí postupně z pohledu jednotlivých mužských postav, takže již dříve popsané situace se dostávají do nového světla. Rozhodně zajímavý čtenářský zážitek.

01.09.2020 5 z 5

Smluvní podmínky Smluvní podmínky Robert Glancy

Vtipně psaný příběh o nalezení odvahy přehodnotit své priority a změnit svůj život podle toho, co člověku dává smysl. Autor přistoupil k zajímavému členění knihy do kapitol o jednotlivých smluvních podmínkách s komentáři hlavní postavy pod čarou. Tyto glosy pod čarou jsou vtipně ironické a výrazně posilují zábavnou stránku celého příběhu, který mě bavil o to víc, že jsem se smluvními podmínkami ve své profesi zabývala ažaž.

26.08.2020 4 z 5

Černá skříňka Černá skříňka Amos Oz (p)

Přestože je celý příběh vyprávěn formou dopisů hlavních postav, jedná se o neobyčejně působivé dílo s velkou dávkou lidskosti a citlivosti, ale i určitého napětí. Oblíbený autor postupně otevírá černou skříňku spletitých rodinných a partnerských vztahů, ve kterých nikdo není takový jaký se jeví ze začátku. Všechny postavy jsou svým způsobem hledající, chybující, trpící a toužící po lásce, smyslu života, obyčejném štěstí. Velký čtenářský zážitek.

18.08.2020 4 z 5

Hipík Hipík Paulo Coelho

Od autora jsem už leccos četla, takže mě jeho styl nepřekvapil. Tentokrát vypráví asi dost i o sobě, ale hlavně o odvaze vystoupit ze zajetých kolejí a změnit si život, o hledání smyslu života a sebe sama a samozřejmě lásky. Očekávala jsem, že příběh skončí opravdu až v Nepálu a přece jen se hnutí "květinových dětí" bude věnovat víc, takže v tomto ohledu jsem trochu zklamaná.

12.08.2020 3 z 5

Postřehy z Londonistánu Postřehy z Londonistánu Iva Pekárková

Od autorky už jsem pár knih četla, takže vím s jakou otevřeností dokáže vyprávět o svých zážitcích a zkušenostech z multikulturní společnosti. Má to prožité a procítěné na vlastní kůži, proto jsou její texty tak působivé a vedou vnímavého čtenáře k zamyšlení.

10.08.2020 5 z 5

Drahý život Drahý život Alice Munro

Moje první setkání s touto autorkou mě nezklamalo. Má dar vyprávět velmi jemně a s velkým citem pro detail o zdánlivě všedních událostech, o důsledcích náhod a činů, které mění život dotčených osob. Mnohé je v povídkách nastíněno, často nedořečeno, což čtenáře nutí k zamyšlení.

02.08.2020 4 z 5

Bhútán, má láska Bhútán, má láska Tereza Boučková

Poutavě napsaný cestopis o cyklistickém putování po nádherném "Království štěstí" - Bhútánu. Zážitky z cesty autorka líčí se sympatickým nadhledem a humorem, i když někdy byly strastiplné. Rozhodně mají všichni účastníci této výpravy můj velký obdiv - skoro všem bylo přes 60! Zajímavé čtení.

26.07.2020 4 z 5

Angličan v Česku aneb Czech Me Out Angličan v Česku aneb Czech Me Out Alena Damijo

Knihu jsem četla v rámci letošní výzvy a docela jsem se pobavila. Některá hesla jsou sice trochu přehnaná nebo zkreslená, ale celkově je pohled někoho, kdo má dlouhodobé srovnání se zahraničím, rozhodně zajímavý, navíc styl vyprávění je vtipný a čtivý. Jen by mě zajímalo, jestli tato kniha byla přeložena do angličtiny, aby tento "průvodce" splnil účel ?

24.07.2020 3 z 5

I’m Your Man: Život Leonarda Cohena I’m Your Man: Život Leonarda Cohena Sylvie Simmons

Velice podrobný životopis úžasného umělce a rozporuplného člověka dává nahlédnout do jeho tvorby i soukromí, takže teď už jeho písně a básně budu navždycky vnímat trochu jinak. Velmi zajímavý čtenářský zážitek.

22.07.2020 4 z 5

Rozmarné a tajuplné příběhy ze staré Číny Rozmarné a tajuplné příběhy ze staré Číny Jarmila Häringová

Velice čtivé povídky ze staré Číny vyprávěné půvabně poetickým a vtipným stylem. V příbězích se střídají zápletky rozverně milostné s kriminálními až hororovými, ale ze všech vyplývá, že člověk je ve svých touhách a chování vlastně pořád stejný. Zaujaly mě dobové reálie, zejména propracovaný systém vzdělávání a státní správy. Rozhodně zajímavé a zábavné čtení.

19.07.2020 4 z 5

Střeček Střeček Ethel Lilian Voynich

Kdysi dávno jsem tuto knihu četla s velkým nadšením, ale nyní se mě už tolik nezasáhla, naopak se mi její styl zdá místy až příliš patetický, čemuž napomáhá archaický jazyk vyprávění. Přesto jsem si tento příběh mladého revolucionáře a jeho rozporuplného života, odehrávající se v rozbouřené Itálii poloviny 19 století, ráda znovu připomněla.

13.07.2020 3 z 5

Skios Skios Michael Frayn

Kniha mi plynula před očima jako ztřeštěná crazy komedie, v souladu s tímto žánrem založená na záměnách osob a věcí, spoustě náhod a omylů, to vše vyprávěno svižně a s lehkou ironií, prostě zábavné oddychové čtení.

09.07.2020 3 z 5