Drahý život

Drahý život https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194252/bmid_drahy-zivot-GTf-194252.jpg 4 96 23

Osudy, které utváří touha, citová vzplanutí, náhlá hnutí mysli i náhodné události. To všechno ovlivňuje hrdiny, kteří zjišťují, že od určitého okamžiku se jejich život už nikdy nevrátí do původních kolejí. Nenápadná hloubka, nepředvídatelnost a průzračnost příběhů znovu dokládají sílu autorčina vypravěčského umění, schopného postihnout věčnou proměnlivost, bohatství a jedinečnost i toho nejobyčejnějšího života.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Dear Life , 2012


více info...

Přidat komentář

dr.horrible
07.10.2023 4 z 5

Malinko mi do toho nesadli záverečné štyri minipoviedky, inak medzi 4 a 5*. A celému tomu kraľuje poviedka Vlak, ktorá je rovnako krásna, ako krutá.
Dosť ostuda, že sa Munroovej knihy u nás predávajú po 20kč/kus.

jaroiva
16.05.2021 3 z 5

Takové "civilní" příběhy obyčejných lidí. Ale něco na nich bylo.


EL.ZA
21.02.2021 5 z 5

Tak to byla lahůdka, moc dobré čtení. Už se těším, až si knížku přečtu podruhé. Musí se číst pozorně, v tichu, jen tak vám neunikne např. drobný náznak něčeho a vy pochopíte, proč se co stalo. Poetické, zdánlivě všední příhody.

Nehorazna
13.09.2020 5 z 5

Mně to zasáhlo ... musela jsem se hned do postav vcítit.
Autorka má skvělý smysl pro empatii a vykreslení psychologie hrdinů.

IvaKo
02.08.2020 4 z 5

Moje první setkání s touto autorkou mě nezklamalo. Má dar vyprávět velmi jemně a s velkým citem pro detail o zdánlivě všedních událostech, o důsledcích náhod a činů, které mění život dotčených osob. Mnohé je v povídkách nastíněno, často nedořečeno, což čtenáře nutí k zamyšlení.

yellowbanna
18.03.2020 1 z 5

Povídky mě nijak nenadchly. Ztrácela jsem se v už tak minimálním ději, pointy mě často nezaujaly, nic mě ve čtení nepohánělo dál. Snad jen touha, aby už kniha skončila.

TereVy
16.02.2020 3 z 5

Knihu jsem dočetla, ale nějak mě nezaujala ... než jsem pochopila, že se jedná o jednotlivé příběhy, které na sebe nijak nenavazují, byla jsem v ní celkem ztracená ... nejlepší byly asi ty 4 autobiografické povídky na konci knihy

Lexand
15.01.2020 4 z 5

Skvělé.

Akana
10.01.2020 4 z 5

Nečekejte žádné šokující pointy, Munroová pracuje s jemnými nuancemi, náznaky, podpovrchovým napětím, nedořečeností. Jednoduše pozoruje a vypráví, aniž by čtenáře vodila za ručičku k jednoznačnému "poučení". Přiznám se, že na mě je té všednodennosti a nevzrušivosti možná až příliš, podstatně víc mě berou povídkáři typu Raymonda Carvera nebo Huberta Selbyho. Pravda, ti bývají často podobně nedoslovní, ale pro mě čímsi podstatně atraktivnější. Nicméně i povídky Alice Munroové mají svoje hůře rozpoznatelné ale nepopiratelné kouzlo.

ibs
24.03.2018 5 z 5

Pri prvej poviedke to idete odlozit, pri druhej si poviete, dam tomu sancu a potom uz len citate a citate, komentare a recenzie na zadnej strane knihy su pravdive, na par strankach cely zivot popisany velmi svojskym stylom v kazdej poviedke. Urcite stoji za to neodlozit knihu bokom.

čika
25.01.2018 4 z 5

Za majstrovstvom Munrovej poviedok nie je vypeckovaná pointa, či zámerné navodzovanie atmosféry alebo akciou nabitý dej. Naopak, život plynie tak ako v skutočnosti a Munro ho viac-menej konštatuje, hoci práve v tomto konštatovaní objavíte sem-tam niečo, čo nesedí, čoho význam vám takmer mohol ujsť, čo je skryté pod povrchom tej banálnej všednosti.

esma
27.09.2017 4 z 5

Nejsou to žádná výbušná témata, ani dramatické scény se nekonají, pouze dennodenní nabírání osobních zkušeností - většinou žen. Příběhy ale mají svou hloubku, plynou pozvolna a závěr mnohdy dojme. Jak říká autorka, každá osoba má svůj příběh...
(Jak jiné je číst o současném životě žen. Dávala jsem do DK do oblíbených severské autorky a vzpomněla jsem si v této souvislosti na Kristínu Vavřincovou a Katrinu.)

pajaroh
17.09.2017 2 z 5

Styl Alice Munro mě ani v této knize nikterak neokouzlil, povídky jsou vyprávěné jednoduchým stylem, postavy a jejich osudy mě míjejí bez silnějšího zážitku. Takové... beztvaré, všední, průměrné (což je někdy ta nejhorší varianta literatury),

Simi
31.10.2016 5 z 5

Hluboká sonda do různých životních situací, příběhů a vzpomínek. Autorka často čeká, že náznak pochopíme sami, takže se je třeba vracet o pár stránek zpátky. Jsem příznivcem spíš dlouhých příběhů, když jsem s hrdiny co nejdéle. V těchto povídkách je to takové ŤUK a hluboký zásah, který Vás může pobavit, rozesmutnět, zabolet nebo rozesmát. Ale často si vzpomenete na to, že v podstatě jste se s něčím podobným setkali. A najednou pochopíte, proč ten člověk mohl beze slova odejít , to dítě revoltovalo, ta stará paní mluví o něčem, co nechápete. A najednou pochopíte, a víte, že Vám jedna paní z Kanady vyprávěla příběhy, které Vás obohatily a možná v nich naleznete odpověď na otázku JAK DÁL nebo PROČ? Někdy se zase s touto autorkou pustím na další povídkovou pouť. Pro mne to bylo hodně dobré čtení.

3nitka
09.04.2016 3 z 5

Prečítala som všetky, ale nie je to pre mňa kniha, ku ktorej sa budem vracať. Pekné poviedky, ale čítala som už aj lepšie a pútavejšie.

alena67
12.02.2016 1 z 5

povídky nic moc, čekala jsem od toho víc

puml
10.11.2015 4 z 5

Velmi dobré povídky, zvláště ty poslední čtyři autobiografické jsou vynikající.

rajen
25.06.2015

Nebudu hodnotit, nedočetla jsem ji. Za prvné nejsem povídkový typ (nebaví mě začínat stále znova v jedné knize) a za druhé mě ty povídky prostě nezaujaly a do těch pár, co jsem přečetla, jsem se musela dost nutit. Co mě zaujalo, byla obálka, anotace a placka nobelovky, ale ani toto nezaručí správný výběr.

dalia1769
19.11.2014 5 z 5

Poslední z povídkových knih od Monroové, tato navíc obsahuje i čtyři krátké autobiografické povídky z autorčina dětství a mládí. Velmi příjemná četba. Je úžasné, jak poutavě umí popsat i zdánlivě zcela banální příhody a drobné zlomky vzpomínek...

Paoline
29.07.2014 4 z 5

Zajímavé povídky, určitě stojí za přečtení.