Bhútán, má láska přehled

Bhútán, má láska https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434184/bmid_bhutan-ma-laska-d29-434184.jpg 4 93 93

Krajina a příroda vypadaly na internetu nedotčeně, průzračně, nádherně, mimo veškeré kategorie. Ihned jsem zatoužila ještě jednou, naposledy, překonat sebe sama, své strachy z létání, výšek, z neznámého, ze své kondice a věku – a jet. Napsala jsem do práce muži, který strachy jako já netrpí: Jedeme do Bhútánu! Jedeme? Napsal obratem: Jedeme! Číslo osm symbolizuje v asijské kultuře štěstí. Proto se nás v pondělí čtvrtého listopadu 2019 sešlo na letišti Václava Havla osm cyklistů. Že k sobě patříme, bylo jasné už na dálku. Prozradily nás obrovské krabice s koly, které jsme před sebou tlačili na vozíku… Putování po zemi hřmícího draka, hor, klášterů a všemocných penisů, cesta po království štěstí, jak se taky Bhútánu říká, začala. Ještě jsem nevěděla, že krajina a příroda, ale i lidé tam jsou opravdu mimo veškeré kategorie a že z toho bude láska na první pohled.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bhútán, má láska. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Puddle
01.10.2023 4 z 5

Bhútan je pro mě velice zajimavá, ale uzavřená země. Jsem rád, že jsem narazil na knížku někoho, komu se tam alespoň trochu podařilo nahlédnout. Už od prvních řádků si me kniha získala a opravdu jsem se i já skoro přenesl do Bhútánu. Styl autorky se mi moc líbil i mísení poznávání nové země s některými osobnějšími tématy mi přišlo super.

Bobys
17.03.2023 5 z 5

Celkový obdiv k autorce knihy i jejich kamarádů, kteří byli schopni fyzicky zvládnout cestování na kolech v tomto vysokohorském prostředí. Kniha zahrnuje nejen zážitky kolem poznávání jiné kultury a prostředí ve které lidé žijí s vysokou hodnotou HDŠ - hrubého domácího štěstí. Nechybí ani vlastní humorné příběhy při cestování, které se střídají i se zamyšlením na jiná témata - manželství, svoboda, spokojenost, rodinné vztahy apod..
Kniha mne opravdu mile překvapila.


Rihatama
20.02.2023 4 z 5

"Penis je božstvo. Penis je všemocný. Kromě plodnosti a štěstí zařídí i dobrou úrodu..."

Při psaní předchozího komentáře k Boučkové jsem opomněla komentovat její postřehy ohledně dle ní všudypřítomného vyobrazení pánského nádobíčka v Bhútánu. Po tomto "varování" jsem měla opravdu velmi vysoká "očekávání". Po pár dnech jsem ale usoudila, že její cestování se nejspíš ubíralo jinými směry, než to mé. To je nicméně trochu obtížné, protože místní průvodci mají dané trasy a jenom podle délky pobytu toho uvidíte více či méně. Boučková ale nepochybně zavítala do více míst a navíc jsem o této podivné zálibě četla ve více zdrojích. V každém případě, když jsem "konečně" nějaký uviděla, nebyla jsem díky její knize šokovaná. Po debatě s průvodcem se mi pak dostalo osvětlení, že jde spíše o "okrajový" fenomén spojený s příběhem "pouze" jednoho budhistického mnicha Drukpy Künley/ho, který šířil víru v údolí ovládaném zlými démony pitím, jídlem a sexem. Nelze ji podle průvodce spojovat s buddhistickou vírou v Bhútánu, pouze s jednou s jejích odnoží. Nevím, jestli byl náš průvodce prudérní nebo realistický, ale určitě byl vysoce věřící. Pravdou je, že předmětnou malbu jsem viděla asi jen na 3 domech, potom některé příhodně vyzdobené suvenýry a rovněž coby výzdobu jednoho muzea (viz foto u mého profilu). Určitě ale nešlo o "očekávanou" záplavu, takže pro mě spíše zajímavý národní kolorit, nikoliv přehnaně rozšířený.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (20. týden)

09.05.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bhútán, má láska v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených115x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených6x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x