IvaKo IvaKo komentáře u knih

☰ menu

Hoď se do pogody Hoď se do pogody Sandra Pogodová

Celkem vtipně sepsané povídky o životních peripetiích nejrůznějšího druhu otce a dcery Pogodových. Párkrát jsem se musela v MHD ovládnout, abych se nesmála příliš nahlas. Odpočinkové čtení.

16.04.2024 3 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Z téhle Ládíkovy knihy jsem nadšená, a to se mi moc líbily i všechny předchozí. Vyprávění jako vždycky nechybí humor, ale ani hlubší, někdy i dojemné, momenty k zamyšlení. Celé to putování, různorodá příroda, historické památky, ale hlavně setkávání s lidmi z celého světa, to všechno vyznívá tam lákavě, že pod vlivem této knihy poutníků do Santiaga nebo i jinam určitě přibyde. Krásný čtenářský zážitek opět umocňují nádherné ilustrace studia Tomski a Polanski.

08.04.2024 5 z 5


Řeka Řeka Peter Heller

Poutavý příběh o přátelství, dobrodružné plavbě, která se proměnila v drama, o těžkém rozhodování v krizových situacích a jeho dopadech na osudy postav. Velmi působivý, barvitý popis kanadské divočiny umocňuje čtenářský prožitek, stejně jako věcný styl vyprávění přispívá k jeho naprosté věrohodnosti.

25.03.2024 4 z 5


Nádherní poražení Nádherní poražení Leonard Cohen

Tušila jsem, že to nebude snadné čtení, protože jsem četla autorovu biografii, kde sám připouští, že to nepsal v normálním stavu, ale v úpalu řeckého slunce a pod vlivem drog. Přinutila jsem se dočíst kvůli té indiánské lince příběhu, která mě zaujala. Jeho písničky na mě rozhodně působí více.

16.03.2024 3 z 5


Jací jsou? – Řekové Jací jsou? – Řekové Alexandra Fiada

Řecko mám moc ráda, takže jsem toto vtipné, ale i poučné a většinou i výstižné pojednání o jeho obyvatelích, jejich kultuře, zvycích, chování atd. přečetla s velkým zájmem. Ne vždycky jsem s autorkou na základě svých zkušeností mohla souhlasit, ale pobavilo jsem se a leccos nového jsem se dozvěděla.

03.03.2024 5 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Skvěle promyšlené a poutavě napsané povídky o osidlování nebo spíše kolonizaci Marsu. Není to typická sci-fi, je to hlavně o lidech, zejména o jejich nekonečné namyšlenosti, netoleranci a chamtivosti, což je, bohužel, aktuální pořád.

21.02.2024 5 z 5


Příběh krátkého manželství Příběh krátkého manželství Anuk Arudpragasam

Skličující čtení o tom, co s člověkem po fyzické i duševní stránce udělá válka. Přesto i v podmínkách, kdy člověk usiluje jen o prosté přežití, má v sobě jiskřičku naděje a touhy po lásce.

16.02.2024 3 z 5


Vystrkov Vystrkov Tommi Kinnunen

Čtyřcestí, které předchází této knize, jsem nečetla, takže jsem zpočátku trochu tápala v pletivu rodinných vztahů, tím spíše, že děj je vyprávěn v různých časových úsecích. Postupně se ale osudy jednotlivých postav vynořují jasněji, s důrazem na porozumění, přijetí a hlavně na rodinnou sounáležitost, to vše napsáno velice citlivě, s velkým pochopením pro lidské slabosti a touhy.

03.02.2024 3 z 5


Ušlechtilá stezka Ušlechtilá stezka Peter May

Peter May je můj oblíbený autor, četla jsem snad všechny jeho detektivky a tak mě nepřekvapilo, že i tato kniha, která se tematicky vymyká, je napsána velmi čtivě. Poutavé životní osudy hlavních postav, do nichž fatálně zasáhne krutá realita období vládnutí Rudých Khmérů v Kambodži, jsou rozhodně zajímavé, i když občas skoro neuvěřitelné. Je to také o odčinění viny, odpouštění, životních hodnotách a lidské odvaze.

18.01.2024 4 z 5


Bretaňský příliv Bretaňský příliv Jean-Luc Bannalec (p)

Moje čtvrté setkání se sympatickým komisařem Dupinem mě opět bavilo a navíc jsem se zase dozvěděla plno zajímavých informací o mé oblíbené Bretani. Už se těším na další díly této série, nejen proto, že ten záhadný nález z tohoto příběhu se určitě ještě někde objeví.

02.01.2024 4 z 5


Putinova válka Putinova válka Michal Kubal

Tahle kniha se mi vzhledem k tématice nečetla dobře, musela jsem jí prokládat jinými žánry, protože to opravdu není četba na dobrou noc. Práce autorů-moderátorů ČT je obdivuhodná, důsledně profesionální. Každý z nich má svůj styl, ale celkově podávají stejně autenticky syrové svědectví o tom, co je to válka a jaké má dopady zejména na obyčejné lidi. Ve svých reportážích, budou, bohužel, mít možnost zřejmě ještě dost dlouho pokračovat.

21.12.2023 5 z 5


Malíř pomíjivého světa Malíř pomíjivého světa Kazuo Ishiguro

Moje čtvrté setkání s tímto autorem mě opět zaujalo. Obraz života starého malíře má povážlivé trhliny z minulosti. Příběh o angažovanosti v životě, o odpovědnosti a sebereflexi, to vše v zajímavých reáliích poválečného Japonska.

02.12.2023 3 z 5


Zepelín na Měsíci Zepelín na Měsíci Ondřej Neff

Povedený výběr chytře a většinou i vtipně napsaných povídek známého autora sci-fi. Ocenila jsem autorovy aktualizující komentáře ke každé povídce. Bavila jsem se.

17.11.2023 4 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Skvostný návrat HH! Bylo to jako vklouznout do starých oblíbených bot. Originální zápletka ( i když opravdu drastická a nechutná), promyšlené pohrávání si se čtenářem a gradující napětí v závěru, to všechno dělá z této knihy opět velké čtenářské potěšení. Nesbo to prostě umí! Už se těším na další případ.

04.11.2023 5 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

V rámci letošní výzvy jsem se už po několikáté moc ráda vrátila k této knize, která by se mohla předepisovat jako lék proti chmurám a pesimismu. Autorka s humorem a sebeironií popisuje trampoty farmářského života, který opravdu nebyl jednoduchý. Je obdivuhodné, co všechno ženy zastaly a vydržely, to ale platí i pro jiné doby.

24.10.2023 5 z 5


Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

K této knize jsem se v rámci letošní výzvy vrátila po mnoha a mnoha letech, a znovu jsem nadšená, i když mě tentokrát zaujaly i jiné aspekty příběhu, než jenom napínavá sci-fi linie. Nějak jsem víc vnímala tu obrovskou zranitelnost a křehkost naší civilizace a naprosto tomu neodpovídající, neměnné chování lidí. Tento mistrně napsaný příběh opravdu nestárne a proto se dá číst pořád.

17.10.2023 5 z 5


Einstein & Einstein Einstein & Einstein Marie Benedict (p)

Poutavý a pro mě i objevný příběh nadané a vzdělané ženy, která se narodila do nesprávné doby. Nemohla proto uplatnit své nesporné schopnosti a zůstala v naprostém stínu svého slavného manžela, ačkoliv se zřejmě na jeho práci do jisté míry podílela. Je to historie jejich vztahu a manželství, které sdílet s géniem určitě nebylo jednoduché. Rozhodně zajímavá kniha.

17.10.2023 5 z 5


Vetešnictví pana Nakana Vetešnictví pana Nakana Hiromi Kawakami

Moje druhé setkání s touto autorkou mě opět bavilo. Jemný příběh všedních dnů několika osob a jejich vztahů nepostrádá vtip, ani trochu tajemna. I když děj není nijak strhující, přesto všechno působí naprosto přirozeně, tak nějak útulně a přátelsky, takže jsem četla se zájmem o to, jak se osudy těch trochu podivných lidiček vyvine.

27.09.2023 3 z 5


Bretaňská pýcha Bretaňská pýcha Jean-Luc Bannalec (p)

Moje třetí kniha z této krimi série, kterou mám čím dál raději a určitě jí časem přečtu celou. Miluji Bretaň a tak mě moc baví a těší, jakým způsobem se autor věnuje bretaňským zajímavostem z nejrůznějších oblastí - od ústřic, přírody až po keltskou mytologii. Vždycky se dozvím něco nového. Tentokrát se mi navíc povedlo odhalit motiv vražd., takže naprostá spokojenost.

20.09.2023 5 z 5


Léč pana z Rožmberka Léč pana z Rožmberka Ludmila Vaňková

Po delší době jsem zase sáhla po knize mé oblíbené autorky, protože se mi hodila do letošní výzvy. Příběh je čtivý, i když jsem zpočátku trochu tápala v postavách (není Petr jako Petr). V rámci pohnutého historického období se odehrává překvapivě silná romantická linka. Zajímavé čtení, ale tentokrát mě příběh tolik nevtáhnul.

18.09.2023 3 z 5