Rozmarné a tajuplné příběhy ze staré Číny

Rozmarné a tajuplné příběhy ze staré Číny https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82418/rozmarne-a-tajuplne--82418.jpg 4 34 6

Středověké povídky čínských lidových vypravěčů z 11. až 17. století připomínají rozmarnou tvorbu evropské renesance. Dramatické příběhy lidských osudů s milostnými, kriminálními, dobrodružnými i strašidelnými zápletkami jsou barvitě převyprávěné, mají jiskrný humor a typicky čínský, subtilní smysl pro atmosféru a detail. Příjemnou zvláštností je proložení textu básnickými vložkami.... celý text

Přidat komentář

lastun
18.02.2021 5 z 5

To je jedna z mých nejoblíbenějších knížek. Příběhy jsou napínavé a je v nich dostatek nadpřirozena. Mám všechny tyhle staré čínské povídky velmi ráda.

IvaKo
19.07.2020 4 z 5

Velice čtivé povídky ze staré Číny vyprávěné půvabně poetickým a vtipným stylem. V příbězích se střídají zápletky rozverně milostné s kriminálními až hororovými, ale ze všech vyplývá, že člověk je ve svých touhách a chování vlastně pořád stejný. Zaujaly mě dobové reálie, zejména propracovaný systém vzdělávání a státní správy. Rozhodně zajímavé a zábavné čtení.


Asterixxka
30.12.2019 3 z 5

Nenáročné víkendové počteníčko. Příběhy mě z velké části bavily, i když poslední dvě povídky už jsem spíše přelétla - 400 stran pouze povídek je na mě asi moc a ze všech těch Čchinů, Ťinů, Čangů a Tiangů už se mi motala hlava a postavy splývaly. Doporučuji číst při jiné knize a třeba přečíst jednu/dvě povídky o víkendu a poté opět odložit, protože vzhledem k tomu, že na sebe nenavazují, se trochu při dlouhodobém čtení ztrácí kouzlo.

mgeisselreiter
26.02.2018 5 z 5

Kouzelná knížka. Každý příběh je krásný, styl vyprávění je tak lehoučký, nechybí humor, poučení a vše je doplněno roztomilými veršíky. Ač samotné příběhy spíš hodnotím na 4*, celek jako takový dává dohromady 5*. 26.2.2018.

Minagon
06.12.2017 5 z 5

Super knížka. Pobavilo mě, kolik případů soudce Ti evidentně čerpalo z této sbírky povídek.

eraserhead
14.08.2017 5 z 5

Úchvatná knížka, se skvěle napsanými příběhy, mixujícími poučení, tajemno, místy až horror, kulturně-sociální dramata (nejednou silně feministického rázu) a povídkovou tvorbu s poezií. Některé příběh možná nebyly zrovna originální nebo nepředvídatelné, i tak v žádném z nich nebylo nudné místo nebo pasáž, která by mě nebavila. Na některých příbězích mě hrozně zaujalo, jak vlastně vypráví příběhy dva, jeden kratší, který je jakýmsi úvodem k nosnému delšímu. To mi přišlo hrozně zajímavé jako styl. Tahle kniha na plné čáře předčila mé očekávání.