Dívka s jahodami

Dívka s jahodami https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284515/mid_divka-s-jahodami-EpI-284515.jpg 4 92 34

Je léto roku 1893 a norská rybářská vesnice Åsgårdstrand se připravuje na příjezd známého umělce a bohéma z města. Místní dívka Johanne Lien pro něj sbírá jahody a bosá pózuje pro malíře jako Jahodová dívka. Johanne je služebnou v zámožné rodině Ihlenů. Jejich svéhlavá dcera Tullik má zájem o kontroverzního malíře Edvarda Muncha, a tak si z Johanne udělá prostředníka mezi ní a Munchem. Johanne je vtažena do syrových emocí malířových děl i do tajné lásky mezi Tulik a Munchem. Ale když je požádána, aby skrývala víc než jen toto tajemství, Johanne se musí rozhodnout, zda riskovat… Lisa Stromme předkládá příběh o bouřlivém milostném vztahu, který Muncha inspiroval k vytvoření jednoho z nejslavnějších obrazů všech dob. Okouzlující příběh o nevinnosti, umění a touze.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Strawberry Girl , 2016


více info...

Přidat komentář

Kulturnice
30.09.2023 5 z 5

Mám ráda knihy o malířích a na E. Muncha jsem se vážně těšila. Kniha nezklamala, příběh je moc pěkný a dobře se čte. Navíc se odehrává na pobřeží, takže představivost jela na plné obrátky. Jen škoda, že kniha není doplněna reprodukcemi Munchových obrazů, o kterých se v knize píše. Teď mi obraz "Výkřik" dává o něco větší smysl. Určitě doporučuji k přečtení, čte se moc pěkně.

Kaja1
29.08.2023 4 z 5

Po přečtení této knížky mám chuť navštívit nějakou výstavu obrazů Edvarda Muncha. V knize je pěkně popsáno, jak složitou postavou malíř byl. Některé postavy jsou skutečné a hlavni hrdinka Johanne je vymyšlená, ale kdo ví, třeba se vše odehrálo tak, jak to Lisa Stromme napsala.


Zlatinka.Emilly
01.07.2023 3 z 5

Příběh Johanne, která hledala sama sebe a své místo v životě. Její oddanost vůči Tullik byla spíše kamarádského rázu, nežli vztahu mezi služkou a dívkou z rodiny. Měla jsem možnost nahlédnout do života norského malíře Edvarda Muncha, jehož obrazy ve mě vyvolávají depresivní chmury. Asi bych už podruhé nečetla.

Marcela52
22.10.2022 5 z 5

Poetický příběh mladé dívky, která se stala svědkem bouřlivého milostného vztahu, jenž inspiroval vznik světové známého a ve své době skandálního obrazu "Výkřik" norského malíře Edvarda Muncha, se mi moc líbil. Zaujaly mě pasáže popisující život v malebném norském pobřežním městečku, ale také prostředí malířské bohémy, která se sem sjíždí v letních měsících.
Autorka si dala velkou práci nejen s vyhledáváním všech událostí spojených s Munchem, ale mluvila také s místními obyvateli, pročítala periodika a hledala cokoli o jeho životě i o době, ve které žil.
Svůj románový příběh zasadila do roku 1893, kdy malíř namaloval svou první verzi "Výkřiku". Ačkoli postavy románu jsou založené na reálných osobách, jejich příběh si autorka vymyslela, stejně tak jako postavu hlavní hrdinky a vypravěčky příběhu. Líbila se jí představa, že by tento příběh mohla vyprávět obyčejná, chudá dívka, která se ocitne mezi výjimečnými malíři a spřátelí se s dámou s vyšší společnosti. Díky tomu se jí podařilo napsat velmi poutavý román, který zaujme nejen milovníky umění.

Atuin
14.08.2022 4 z 5

Není to nezajimavá kniha, je to jakási letní epizoda Johanne, která ve velice krásném prostředí žije svůj všední vlastní život s nevšedními postavami kolem. Místo zachyceno lépe než cokoliv ostatní, vznikají vazby, které sebou nesou přitažlivé možnosti a Munch se svou osobitostí je tu držen poněkud stranou na úkor letního románku. Některé momenty jsou překvapivě strhující a nezapomenutelbé, celkově však kniha na 5* nedosáhne. Ovšem fjord, světlo lesa, jahody i strmé svahy popisuje autorka výborně.

Janniska
12.10.2021 5 z 5

Krásně napsaná kniha , příběh má kouzlo. Báječně vykreslené pocity lásky , trápení , strachu , lásky k malovaní a pohledu na svět očima umělce vůbec. Dostala se ke mě darem , a opravdu mě potěšila.

Vilma232
25.04.2021 3 z 5

Výrazné Munchovo dílo je zde jako pilíř, na kterém je lehce položen příběh odehrávající se na norském venkově, kam na léto přijíždějí významné osobnosti nejen z uměleckého prostředí. Autorka stvořila dívku Johanne sloužící v letním domě admirála a jeho rodiny jako průvodkyni pro léto 1893.

soukroma
14.12.2020 3 z 5

Nepříliš věrohodná epizoda z malířova života, ale Výkřik se autorce podařilo opravdu důkladně zhmotnit: to vytí, ten jekot, jakoby se ho čtenář nemohl zbavit, stejně jako samotného (z)jevu (nebo spíš apokalyptického zjevení). 65%

IvaKo
27.10.2020 3 z 5

Po knize jsem sáhla ze zájmu o malířství. Příběh, i když je vymyšlený převážně podle obrazů E. Muncha, je čtivý, vyprávěný poetickým jazykem, se zvláštním důrazem na vnímání přírody a jejích barev. Působivě je vykreslena konzervativní maloměšťácká společnost a její střet s moderním výtvarným uměním, nejen Munchovým. Nechybí samozřejmě ani motiv lásky. Pohodové čtení, které může přilákat k dílu E. Muncha.

wallflower.
02.09.2020 5 z 5

Tohle je tak krásná kniha.
Líbí se mi autorčin nápad napsat román, kterým přiblíží poutavou formou dílo a osobnost Edvarda Muncha, autora slavného obrazu Výkřik. Příběh je sice smyšlený, ale odehrává se na konkrétním skutečném místě a týká se ve většině případů skutečných postav, jak je vysvětleno v doslovu.
Kniha je psána poetickým jazykem a obsahuje spoustu hlubokých myšlenek, popis krásné norské přírody a je založena na emocích. Jsou v ní pocity od čirého štěstí po zdrcující beznaděj, od vášnivé lásky až k nenávisti. Je to kniha o mládí, touze, lásce, umění a umělcích a jejich vnímání světa, o společnosti, vztazích a smíření. Je to kniha o životě.
Zaujaly mě i citáty od Goetheho z knihy Teorie barev na začátku každé kapitoly. Další plus je nádherná obálka.

Můj zážitek z knihy byl umocněný i tím, že jsem den po dočtení shodou okolností navštívila Národní galerii a viděla i některé Munchovy obrazy.

Iwaeu
10.08.2020 3 z 5

Kniha ma zpocatku velmi silny naboj, dej je pozvolny, a tak clovek muze zapojit svoji fantazii, zj.pokud zna Munchova dila. Ale jen tato vlastni predstavivost dodava knize na zajimavosti. Autorka zrejme chtela udrzet punc romanticnosti az do konce, coz se ji uz darilo mene, pribeh ztraci pocinajici naboj, pouze jmeno Munch dodava tomuto pribehu sladke jahody.

Luci1409
03.02.2020 5 z 5

Krásná kniha plná emocí

Ema999
26.12.2019 4 z 5

Dostala jsem knihu od přítele a můžu říct, že to je jedna z mých oblíbených. Čtivé, romantické a emocionální. Já doporučuji.

vladkavl
16.09.2019 5 z 5

Vášeň, cit, láska. Velmi příjemná kniha.

Bablu
08.09.2019 4 z 5

Nečekaně hezká kniha, koupila jsem ve slevě za pár korun a velmi mě překvapila. Určitě si ji přečtu ještě jednou. Hned jsem měla chuť jít se na nějaké jeho obrazy podívat :-)

patch
03.06.2019 2 z 5

Doře se čte. Vyjádření emocí je uvěřitelné. Po přečtení jsem si znovu prohlédla reprodukci obrazu, abych se více vcítila

Sarah01
01.03.2019 4 z 5

Zajímavá kniha. Sice nejsem nějaký fanoušek malířského umění a o norském malíři Edvardu Munchovi jsem skutečně nevěděla vůbec nic, ale je vidět, že autorka si opravdu dala práci a s příběhem si pěkně pohrála.

ZÓNA
24.02.2019 3 z 5

Fiktivní romance o lásce malíře Muncha. A nejen o ní...
Autorka zaplňuje naši mysl světem barev a láskou k malbě, zahlcuje nás pohledem na umělecký svět a příkoří s ním spojená.
Přesto ve výsledku působí dílo ploše, nedůvěřivě, navíc, když jej Lisa Stromme obdařila doslovem, který vysvětluje, jak román vznikl.
Láska Munche k Tullik byla nenaplněná a přesto obohacující? Život se někdy tváří uboze a nekomfortně, ale stačí záblesk touhy a lásky k někomu, kdo vyplní prázdno naši duše a může z tohoto pocitu vzejít tak nádherné dílo, jakým byl VÝKŘIK.
Možná by románu prospělo vyprávění v er-formě, kde by se vypravěč tolik neprosazoval, a kladl by se více důraz na hlavní, podstatné hrdiny románu.
Nicméně, autorka ve své svobodné volbě chtěla jinak...

Majah68
11.02.2019 4 z 5

Odpočinková kniha, příjemné čtení.
Přátelství nespoutané Tullik a oddané Johanne.
Love story mezi malířem Munchem a dívkou Tullik.
Emoce vyjádřené barvami a barvy emocemi, v těch chvílích dostala četba parádní rytmus.
"Barva sama o sobě je stínem... stejně tak, jako je se stínem spřízněná, tak s ním splyne, nastanou-li ty správné podmínky."

Ewwe
27.12.2018 5 z 5

Krásná kniha. Do příběhu jsem se hned ponořila a snažila se pochopit ty emoce a postavy. Líbilo se mi, že se děj odehrával v Norsku a ještě ve staré době.