Příběhy jedné noci

Příběhy jedné noci https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17205/bmid_pribehy-jedne-noci-g6Y-17205.jpg 4 86 13

Všechny příběhy knihy se odehrávají v noci 19. března 1929 na nejrůznějších místech světa - v Dánsku, ve východní Africe a v Paříži. Povídky lze označit jako fantastické dobrodružné milostné příběhy s existenciálním podtextem. Hoegův styl okouzluje čtenáře svým magickým realismem a dráždí svou dvojakostí a napětím mezi až extatickým způsobem vyprávění a vznosným a vzletným poetickým jazykem na straně jedné a neustále přítomnou sžíravou ironií a krutým černým humorem na straně druhé. P. Hoeg získal uznání a proslavil se na celém světě svou třetí knihou, vynikajícím románem a bestselerem Cit slečny Smilly pro sníh (1992, č. Argo, 1997), podle mnohých jsou ale jeho doposud nejlepším dílem právě Příběhy jedné noci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Argo
Originální název:

Fortællinger om natten , 1990


více info...

dr.horrible
dr.horrible
04.10.2022 4 z 5

Spočiatku nadšenie, lenže časom príbehy o láske a politike takmer úplne ustúpia existencionalizmu a to ma zas tak úplne nebavilo. Aj keď napísané je to výborne. 85%

soukroma
soukroma
04.01.2021 2 z 5

Autora už jsem si stihla oblíbit, ale tenhle hodně starý kousek, ještě rozkouskovaný, asi nezkousnu. Hned první povídka, lákavě zabalená do velké matematiky a mužů vědy a exotiky Konga je nakonec o něčem úplně jiném a já se v tom poselství nějak nevyznám (ozvy Srdce temnoty?). Jakoby se autor pohyboval v naprosto jiné dimenzi než já jako čtenář. A podoby lásky, milostné příběhy? Ty jsou zřejmě ještě v docela jiné dimenzi, v knize je nespatřuji ani omylem.

P.S. Někde v komentářích je zmiňován doslov: v nejnovějším vydání jej tedy nemůžu najít a asi by byl třeba...


changaj
changaj
06.11.2020 4 z 5

Povídky jsou podle doslovu věnované "podobám lásky". Podle mě jde ale o víc - příběhy se dotýkají i otázek kolonizace, umění, pokroku, výchovy dětí, vnitřní pravdy. Autor umí vykouzlit neuvěřitelné "WTF situace" do kterých pak nemilosrdně uvádí hrdiny povídek a které je vysvlékají až na dřeň.

IvaKo
IvaKo
17.10.2020 3 z 5

Moje asi páté setkání s tímto autorem, který mě zaujal svým osobitým stylem. I tyto povídky jsou napsány velice poutavě, bohatým jazykem a mají působivou, někdy až tajemnou atmosféru. Všechny povídky jsou vlastně o hledání a udržení lásky, do některých vstupují nadpřirozené prvky, což mě občas rušilo., ale celkově mě autorův způsob vyprávění zase bavil.

blowfish
blowfish
19.01.2019 2 z 5

Nijak mě kniha neoslovila.

Acamar
Acamar
30.12.2018 4 z 5

Autorovu u nás nejznámější knihu mám v čerstvé paměti, a musím říct, že druhá kniha byla opět zvláštní a pocity rozporuplné. Povídky psané vytříbeným jazykem, duchem odpovídající době zasazení (třicátá léta 20.století), s nádechem tajemna a iracionálna, jimiž se jako červená nit proplétá téma milostného citu a otázka, která zdá se, autora zvláště zneklidňuje - zda je možné, aby láska přetrvala, nebo jde svou podstatou o cit odsouzený k nevyhnutelnému zániku. Na četbu je třeba se koncentrovat a zvláštně kontrastně působí občasné až groteskní prvky, kdy pateticky a magicky působícím vyprávěním prošlehne shazující výsměšný škleb syrové reality...Kniha určitě může nabídnout řádu témat k zamyšlení, mne však vedla spíše k přemýšlení nad osobou jejího autora:)

Etvel
Etvel
23.09.2018 5 z 5

Velmi zajímavě pojaté příběhy, nejdříve jsem byla zmatená, ale po určité chvíli mě to nějak zvláštně chytilo. Člověk musí být na Hoega v náladě:D

Nemůžu říct, že bych byla nadšená ze všech povídek, ale myslím, že opravdu každá měla něco do sebe, nějakou myšlenku, hloubku, poslání nebo aspoň zajímavé vyústění.

Nemůžu ani tvrdit, že se mi líbí autorův styl psaní. Je podivně neosobní, tvrdý, analytický do morku kostí. Z jeho psaní na mne opravdu dýchá jeho vášeň pro matematiku a vědu obecně.

Nicméně i přes tento rozpačitý komentář hodnotím knihu celkově velmi kladně, bylo příjemné si zase po dlouhé době přečíst něco jiného, úplně jinak sestaveného. Dalo by se to pokládat za určité osvěžení.

MichelleS
MichelleS
26.04.2017 4 z 5

Kniha psaná krásným jazykem, která klade velké nároky na pozornost čtenáře. Bavily mne příběhy v příběhu, odkazy na jiná literární díla (i když si netroufám tvrdit, že mi některé neunikly), dokonale naaranžované scény dramatu, mnoho impulsů, které vás vyšlou na cestu po vlastních zážitcích nebo rozběhnou kolotoč úvah. Každý čtenář asi vychutná knihu jinak. Všechno najednou odhalit nelze. Těším se, která tajemství objevím, až ji za pár let znovu otevřu.

Tereza.
Tereza.
25.08.2016 5 z 5

Povídky se točí kolem několika aspektů lásky, které sám čtenář může při jejich četbě zakusit na vlastní kůži. V jedné povídce jsem ponechávána ve zmatku a nejistotě, jak to tedy bylo a co se stalo. V jiné se mohu až příliš stát součástí příběhu na to, abych viděla věci jasně. V další spolu s vypravěčem strhávám masky a vytvářím scény, na kterých si hrdina může uvědomit, že uvnitř něj přeci jen něco žije a že se vždy najde skulinka, kterou lze za temné bouřlivé noci uprchnout z vězení, jež se tváří jako nenapadnutelný ideál. Zatímco v jiném příběhu pocítím neochotu vzdát se ideálu, jenž byl tak prudce a bez varování sražen do bláta. A další příběh mě ochromí svou nevázaností, drsností a hrubou upřímností. Zakouším (ne)jistotu ohledně toho, co je pravda. Zakouším pomíjivost a trvání lásky, přestože se stala zraňující. Cítím neochotu dívat se dál než na ideál. Vnímám lásku jdoucí ruku v ruce se smrtelným strachem a mám chuť lásku spolu s hrdinkou spoutat. S avantgardním umělcem mě přepadá chuť hýbat se kupředu a být slepá k tomu, co nechávám za sebou, chuť zavřít oči a vykašlat se na empatii k druhé lidské bytosti. To jsou příběhy jedné noci, té kterou je každá lidská bytost odsouzena prožívat až do konce života.

Vlaštovka0
Vlaštovka0
30.07.2016 4 z 5

Povídky zajímavé, ale musela jsem se na text hodně koncentrovat. Docela náročná knížka na četbu.

mentoska
mentoska
08.11.2013 3 z 5

První kniha co jsem od autora četla. Krásně napsáno. Většina povídek mi ale už vyšuměla z hlavy, krom jedné Rozsudek nad předsedou nejvyššího soudu Ignáciem Landstadem-Rasekerem. Možná je to tí, že právě tato nepostrádá ucelený děj.

Tatianeta
Tatianeta
15.10.2013 3 z 5

Mám podezření, že toto není tentýž Hoeg, který napsal Cit slečny Smilly po sníh. Domnívám se, že pro takového autora je žánr povídky příliš úzký. Pravda, některé se povedly velmi, ale na větším prostoru by nejspíš vynikly lépe. 2 povídky jsem bohužel nezvládla, byly natolik tematicky specifické a na můj vkus utahané, že jsem je po pár stranách vzdala.

tomashewk
tomashewk
05.03.2013 3 z 5

Jedna z náročnějších knih o několika příbězích, jejíchž sdělení Vám dochází až další den, popřípadě nikdy. Přesto se čte většina příběhů poměrně lehce.