Angličan v Česku aneb Czech Me Out

Angličan v Česku aneb Czech Me Out https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421736/bmid_anglican-v-cesku-aneb-cech-me-out-2WA-421736.jpg 3 123 35

Když přijede Čech do Velké Británie, má oči navrch hlavy a nestačí se divit. A co teprve, když přijede Angličan do České republiky. Alena Damijo popisuje ve svých laskavých fejetonech s vtipem a nadhledem veškerá úskalí, která na návštěvníky z britských ostrovů číhají poté, co vystoupí z letadla v našem hlavním městě – ať už jde o vepřo knedlo zelo, nebo návštěvu typické české domácnosti.... celý text

Přidat komentář

kajka.w
05.01.2024 5 z 5

Spoustu Českých zvyků si ani neuvědomujeme, děláme automaticky, ale svět se jim diví. Tato knížka je krásně shrnuje. Až jsem začala být na tu naši malou, originální a jedinečnou zemičku pyšná. Který jiný národ vstává v 5 ráno a vyráží do lesa hledat houby? Kdo nás trumfne v pití piva? Kdo jiný se odváží nosit ponožky v sandálech? A co teprve naše guláše, knedlíky, řízky, chlebíčky a trdelníky? Zasmějí se nejenom našinci sami sobě, ale i cizinci toužící po poznání Českých specialit.

Lenka4
06.10.2023 4 z 5

Nevím, jak Angličana, ale Čecha tato knížka určitě pobaví. Navíc i přiměje k zapátrání v paměti, jako v případě kopečkové zmrzliny. Ta se za socialismu prodávala dávno před tím, než dorazily přístroje na točenou. A dávala se do oplatkových mističek se čtvercovým okrajem.


DuncanIdaho
31.08.2023 4 z 5

Toto je krátký průvodce pro Angličany, jak nebýt překvapen(a) z nás Čechů. Je tu spousta rad, srovnání, varování, ale i občasný humor.

happy-smile
11.09.2022 5 z 5

Moc pěkný přehled typických českých věcí. Úsměvné, poučné. Určitě bych takovou knihu doporučila cizincům více než Xenofbní průvodce - Češi/Jací jsou Češi?, která nás popisuje docela negativně. Tato kniha pěkně doplňuje předchozí knihy od paní Damijo. Těším se, jestli vydá něco dalšího.

ydnac
07.06.2022 2 z 5

Pár stránek pro Angličana :-) o tom co je pro Čechy typické, např. bačkory, chaty a chalupy, buřty, buchty, cukrárny....
Občas jsem se usmála, občas dozvěděla nějaký detail, který jsem nevěděla :-)
Není to žádný trhák, ale na oddech při kávě docela v pohodě :-)

spencer
06.12.2021 4 z 5

Mně se knížka moc líbila. Předčila má očekávání a dost jsem se nad některými věcmi zasmála. Opravdu jsme v některých ohledech dost odlišní od ostatních národů. Nemusíte být cizinec, abyste se při čtení pobavili:)

lenkaabooks
19.04.2021 3 z 5

No, jako spousta jiných jsem čekala zážitky Angličana v Česku a ejhle, on je to slovníček českých pojmů pro cizince. Ale jo, občas jsem se pobavila a něco i přinaučila. A borůvky v rohlíku, já prosím bez rohlíku:-))

DK197
29.10.2020 3 z 5

KNIHA: 65 % - Přiznám, očekávala jsem něco jiného. Myslím, že kdyby to napsala jako fiktivní příběh a pohled skutečného Angličana, víc by to splnilo očekávání, dalo více humoru. Jako průvodce pro Angličana Českem se to občas míjí účinkem, jelikož Čech ty poznatky má a chybí dostatek vtipu, co by to ozvláštnil. Nicméně je tam dost historických a zajímavých faktů, které ani našinec hádám běžně nezná. Chcete-li si třeba počíst o tom, jak vznikly rohlíky, nebo kde jsou kořeny MDD, směle do čtení. Ale styl psaní často připomíná blogový článek. Takový ten nekultivovaný plný interpunkce, egoistických odkazů, vzdychání a pozdravování kamarádů. To se úplně nepovedlo. Ale jo - poučila jsem se a občas i upřímně zasmála. Očekávejte málo, dostanete o trochu víc. :-)

namornice
18.10.2020 3 z 5

Angličana v Česku jsem prostě musela přečíst. Jednoho v rodině taky máme, tak bylo co srovnávat. Jako dvě předchozí autorčiny knížky i tato se četla dobře, pohodová oddychovka i když to tentokrát bylo víc o Česku než o ostrovních zvyklostech.

dadako
29.09.2020 3 z 5

Čekal jsem něco trošku, vlastně spíš úplně, jiného. Až na občasnou vtipnou vložku to vlastně bylo o ničem. Ještě, že to bylo krátké a sekce nedočtené se mi nerozšířila i o tuto knihu.

Alma5
28.09.2020 2 z 5

Čekala jsem něco jiného, forma průvodce pro angličany po Čechách mně vůbec nenadchla. (A zajímalo by mně, jestli by se to líbilo nějakému cizinci...)

Tebby
17.09.2020 2 z 5

Mě osobně to teda nebavilo... Některé části vtipnější, ale jinak průměr. Holt nejsem cílovka.

tess.de.veles
11.09.2020 2 z 5

Dle mého kniha velmi zajímavá, poučná .....ALE co mě tedy dost štvalo, bylo, jak se autorka snažila BÝT DĚSNĚ VTIPNÁ...Kdyby utrousila sem tam vtípek, neřekla bych ani slovo, ale připadalo mi to, jako Troškovy Babovřesky.....všechno hrozně hrotí, moc tlačí na pilu...a bohužel paní Alena mi vůbec vtipná nepřipadá....

Lenka2020
25.08.2020 4 z 5

Královsky jsem se bavila, nejvíc vzhledem k rodinné situaci nad kapitolou Čepičky.

KaMal
21.08.2020 4 z 5

Skvělý popis českých specifik, některé postřehy byly více než trefné!! Taky se mi líbilo, že je knížka aktuální a odráží současnou situaci (včetně třeba brexitu).

Kexina
24.07.2020 3 z 5

Příjemné oddechové čtení na jeden večer někde na dovolené. Je to sice soubor tradičně známých klišé, polopravd a pravd, ale i tak se najdou chvilky, kdy se čtenář rád a od srdce zasměje.

IvaKo
24.07.2020 3 z 5

Knihu jsem četla v rámci letošní výzvy a docela jsem se pobavila. Některá hesla jsou sice trochu přehnaná nebo zkreslená, ale celkově je pohled někoho, kdo má dlouhodobé srovnání se zahraničím, rozhodně zajímavý, navíc styl vyprávění je vtipný a čtivý. Jen by mě zajímalo, jestli tato kniha byla přeložena do angličtiny, aby tento "průvodce" splnil účel ?

Kuci12
13.06.2020 3 z 5

Zajímaly by mě názory cizinců, kteří čtou tento netradiční průvodce. Já jsem zjistila, kde se vzaly řízky a rohlíky. Význam tvaru vánočky a mazance no a zaujalo mě, jak na ostrovech slaví Den dětí. Čteno v rámci čtenářské výzvy a nekonalo se ani nadšení, ale ani zděšení.

Akťavs
01.06.2020 3 z 5

Četla jsem více knih od autorky, tato je méně podařená, příliš mnoho slov , nic objevného

hapac
07.05.2020 4 z 5

Kniha do výzvy, která byla trefná, svěží, vtipná a zároveň milá.