Postřehy z Londonistánu

Postřehy z Londonistánu https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250483/mid_postrehy-z-londonistanu-kQt-250483.jpg 4 86 21

Z blogu nominovaného na cenu Magnesia Litera autorka vybrala skoro padesát článků, většinu z nich o muslimech, a doplnila je velmi osobním textem o svém vztahu k islámu. Dala si práci s pochopením, vysvětlením a okomentováním společenských jevů, se kterými se v posledních pár letech v České republice setkáváme právě ve vztahu k tomuto náboženství. Rozklíčovala pár „záhad“ a objevila zdroje některých prohlášení a „pravd“, které se donekonečna opakují v médiích, a přitom vůbec pravdami nejsou. S nadhledem a humorem odhaluje čtenářům islámský svět zblízka, ne takový, jak se jeví z velké vzdálenosti. A zároveň si zachovává tolerantní, ale kritické myšlení celoživotního ateisty, leckdy skeptického i k vlastním závěrům.... celý text

Přidat komentář

niknikita
13.01.2023 4 z 5

Moje první seznámení s autorkou a určitě ne poslední.
Vyprávění důvěryhodné především na základě vlastních zkušeností a v mnohém poučné. Občas se nestačíme divit, občas nemusíme souhlasit, ale Postřehy Ivy Pekárkové jsou otevřené a bez cenzury. V tom je jejich nesporná hodnota.

Majrek
06.02.2022 3 z 5

Kniha mi otevřela oči! Dokonce natolik, že i ve tmě trpím barevnými vidinami multikulturalismu. Běda! Zdá se, že jsem beznadějný xenofob, omezený ve svém neznabožství a slepý ve svém nezměrném nacionalismu, nekorektní hulvát a kdovíco ještě... Ano, jsem Čech, ateista, heterosexuál a - světe div se - jsem na to hrdý. Je to v dnešní době ostuda, vím. Navzdory mé totalitárně nastavené mysli jsem přesto knihou nemrštil do kouta (přestože jsem k tomu u některých kapitol neměl daleko) a řádně ji dočetl... Teď trochu vážně - kniha je pozoruhodná, nejen tématem, které zpracovává, ale i přístupem k tématu "barevného" Londýna, jenž autorka bere pod svá křídla a snaží se ho čtenáři přiblížit. Leckdy poněkud upozaďuje Evropany a staví je do dosti nepříjemného světla, ačkoliv si to zaslouží(me) jen někdy - proto ten "šovinisticko-patriotický" úvod. Členění do krátkých kapitol je šikovné (koneckonců knížka vznikala původně jako blog), čte se s lehkostí, jen se s autorkou v některých závěrech leckdy neztotožňuji. Například naivita některých děvčátek, hledajících štěstí v náruči cizinců,
je leckdy bezbřehá - to však samozřejmě není vinou autorky - ta na tento jev jen poukazuje, nicméně si myslím, že naivní je leckdy i přístup některých Evropanů vůči islámu. Ale to by bylo na dlouho diskusi... Knihu rozhodně doporučuji k přečtení, protože právě k takovým diskuzím vybízí. Howgh!


IvaKo
10.08.2020 5 z 5

Od autorky už jsem pár knih četla, takže vím s jakou otevřeností dokáže vyprávět o svých zážitcích a zkušenostech z multikulturní společnosti. Má to prožité a procítěné na vlastní kůži, proto jsou její texty tak působivé a vedou vnímavého čtenáře k zamyšlení.

jaruva
09.06.2020 4 z 5

Zajímavé rozšíření vhledu. Pro zamyšlení...

orinka3
25.08.2019 4 z 5

Sbírka fejetonů, nebo chcete-li, blogů, v knížce, které se dá věřit. Protože ji napsala chytrá ženská na základě vlastních zážitků a zkušeností. Pro mě je hodně cenná tím, že mě seznamuje se světem, kam já se nikdy nedostanu. A klobouk dolů před ženou, která si troufne dělat taxikářku v takovém Babylonu, klobouk dolů před ní, coby spisovatelkou a nakonec můj velký obdiv za to, jak dokáže být upřímná.

bigbabe
09.12.2018 3 z 5

Je to názor.
Důležité je, že se lidi opravdu musí občas zamyslet a nejen bez jakýchkoli informací odsuzovat jiné.

Camri
24.09.2018 5 z 5

Narazila jsem na tuhle knížku náhodou, ale jsem za to ráda. I když jde o choulostivé téma, Pekárková se nezdržuje nějakou politickou korektností a knížka tak působí autenticky (ale ne urážlivě!). Kéž by si ji přečetli všichni ti naši odvážní bojovníci proti migraci...

gleti
20.06.2018 4 z 5

Vtipné postřehy z Londýna, vhodné jako osvěžení do rozpáleného autobusu.

DádazPrahy
15.11.2017 4 z 5

Zajímavé a poučné setkání s realitou dnešního multikulturního Londýna. Krátké příběhy na základě bohatých osobních zkušenosti autorky jsou psány čtivou formou. Autorka nabízí svůj pohled z praxe londýnské taxikářky a nevyhýbá se žádným tématům, ale nikomu svůj názor nevnucuje. Na obyvatele Londýna, z nichž většina přišla z různých koutů světa, se máme možnost podívat "bez růžových brýlí" a dozvídáme se i to, o čem se v turistických průvodcích raději nepíše. Knížka určitě stojí za přečtení.

ecila13
07.10.2017 4 z 5

Zajímavé čtení.
Nikdy dříve mě třeba nenapadlo, jak je nebezpečné řídit auto v burce bez periferního vidění.

d.p.
27.09.2017 4 z 5

Původně jsem hledal něco na způsob originální knihy "Londonistan", která bohužel nebyla do češtiny přeložena a nepřečetl si popisek této knihy před nákupem. Trochu jsem se s touto knihou seknul v tématu, ale určitě koupě nelituji a co se do obsahu týče byla překvapivě dobrá. Autorka má výborný humor i životní nadhled, většina příběhů mě pobavila. Opět je to v kombinaci s naučnou literaturou dobrá sonda do toho, jak to ve skutečnosti v soužití s jinými kulturami vypadá, a že náboženství má stejně poměrně dost lidí celkem na háku a neprožívají to tak tragicky a dramaticky, jako mnozí ateisti u nás.

girdi
23.09.2017 4 z 5

Velice osvěžující a neotřelý náhled na problematiku multikulturalismu. Mozaika blogových příběhů byla velice pestrá, i když se jak titul nastiňuje, většina příspěvků točila kolem role náboženství v životě autorky a hlavně lidí, se kterými se setkává ( a že jich při jejích četných pracovních aktivitách není málo!). Přiznávám, že jsem knihu četla na třikrát, protože je téma přeci jenom náročnější, rozhodně se nejedná o oddechové čtení, i když styl autorky je velice poutavý a čtivý. Při soustavném čtení se totiž člověk podle mě za chvíli přesytí, takže pauza je dobré řešení. Ráda jsem se k čtení vrátila a další příběhy si opět vychutnala.

fantasak
27.02.2017 5 z 5

Skvělá kniha pro lidi, co jsou obklopeni lživými informacemi od rodičů, prarodičů, novin, médií a tak dál... Pekárková to bere skutečně s nadhledem a nebojí se islámu spoustu věcí vytknout a kolikrát si z něj udělat i p*del, ale stále jí zůstává to (podle mě správné) přesvědčení, že v každém národě je pár procent idiotů a zbytek jsou milí a příjemní lidé. Skvělá kniha.

simona5r
26.01.2017 5 z 5

Knížka mi s nadhledem a nevnucující formou rozšířila obzory v oblasti, o které toho vím jen velmi málo. Díky krátkým "kapitolám" je určena i pro ty, kteří mají času na čtení málo.

Káča2015
14.07.2016 5 z 5

Příspěvek do diskuze, tentokrát pro změnu od někoho kompetentního, kdo neviděl muslima jenom ve zprávách.

Marcela52
08.07.2016 5 z 5

Kniha určitě stojí za přečten. Iva Pekárková má nadhled a smysl pro humor, takže i o neveselých věcech píše tak, že se čtenář pobaví. Multikulturní prostředí dnešního Londýna je třaskavá směs nejrůznějších ras a národů a dobře vychovaní Britové to určitě nemají jednoduché. Nedivím se, že kniha byla nominována na Magnesii literu v kategorii "blog roku", takže čtěte a přemýšlejte o soužití s věřícími i nevěřícími, protože v dnešní době se všechno týká všech...

Márinka
28.12.2015 4 z 5

Čtivé, zajímavé. Mnohem věrohodnější, než noviny :)

bookcase
26.11.2015 4 z 5

V dnešní době hodně aktuální kniha. Autorčin pohled a přiblížení světa muslimů. Čte se velmi dobře, fejetony IP mám ráda.

Maya.K.
17.10.2015 5 z 5

Hodně zajímavé příběhy, některé poučné, některé k zamyšlení. Doporučuji přečíst vzhledem k současné situaci, týkající se islámského náboženství.

Lenka4
20.09.2015 4 z 5

Svižně psané příběhy všedních dnů, které měla autorka možnost prožít v blízkosti lidí jiných kultur, tradic a vyznání. Lehkost vyprávění se nenápadně, leč souvisle, vytrácí. Zvláště je to patrné v článcích od roku 2014. Navíc v tomto období se některé věci v textech opakují, což působí rušivě při čtení na jeden zátah (od knížky se velmi těžko odchází). Možná by pro účely knižního vydání bylo vhodné články upravit a části již dříve použité vynechat. Vysoko lze hodnotit informativní stránku publikace. Problémy autorka pojmenovává přímo a nestranně.

Kniha Postřehy z Londonistánu je v

Právě čtených3x
Přečtených120x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce16x
Chystám se číst22x
Chci si koupit3x