Turbulence

Turbulence https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441399/bmid_turbulence-XSn-441399.png 4 29 7

Úspěšný byznysmen ze Senegalu, hongkongská žena v domácnosti, německý pilot nákladního letadla, indický zahradník v luxusní katarské rezidenci nebo matka dospělého Angličana léčícího se s rakovinou prostaty. Dvanáct lidí na palubě dvanácti různých dálkových letů obkrouží během několika desítek hodin celou Zemi. Štafeta jejich krátkých příběhů, vzájemně propojených postavami, které se v jedné epizodě jen mihnou a v další pak hrají ústřední roli, je výstižnou metaforou stavu dnešního světa a mezilidských vztahů: tisícikilometrové vzdálenosti mezi kontinenty jsme schopni snadno překlenout díky výkonným letadlům a moderním komunikačním prostředkům, jen velmi málo nám to ale pomáhá k tomu, abychom překonali bariéry mezi kulturami, mezi generacemi, bariéry, které se často vytvoří i mezi těmi nejbližšími. Každá z dvanácti kapitol nazvaných lakonicky podle označení letu (LGW — MAD, MAD — DSS atd.) přitom přináší nejen změnu prostředí a odlišný způsob vyprávění, ale především novou perspektivu: žena, která svému zaměstnanci za každodenní dvanáctihodinovou dřinu na zahradě platí „asi sto dolarů měsíčně“, se tak v následujícím příběhu ukáže být starostlivou milující matkou. Szalay však nemoralizuje, ani by na to neměl čas. Řadí osudy a příběhy tolik odlišných hrdinů své prózy jeden za druhým v tak svižném tempu, že vytvářejí dlouhou souvislou linku, ne nepodobnou kondenzační stopě tryskového letadla, která se ale na rozdíl od zlopověstných chemtrails jen tak nerozplyne. Turbulence, kterou autor použil jako titul své prózy, je metaforou znejišťujícího okamžiku, krátkého vytržení z iluzorního bezpečí naší existence, z toho, co jsme až dosud považovali za samozřejmé. Čtenářům, pasažérům svého pomyslného letu napříč kontinenty, předává David Szalay tenhle pocit tak sugestivně, že jim vydrží i po přistání.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Akropolis
Originální název:

Turbulence , 2019


více info...

Přidat komentář

meluzena
11.11.2021 2 z 5

Proč mám už nějakou dobu pocit, že všechny dobré knihy už byly napsány a že je fakt problém najít novou neplytkou knihu...? Knihu, která by nepotřebovala sahat po módních dochucovadlech typu homosexualita a uprchlík ze Sýrie?
Za mě tahle knížečka není žádný zázrak. Koncept „propletených povídek“ není nový; témata, která se tu nadhazují, také neomráčí. A rozhodně bych to nenazývala románem. U románu se předpokládá hloubka postav a propracovanost děje, zatímco tady máme spíš soubor povídek, které spolu trochu souvisí - jakýchsi krátkých okamžiků ze života té které postavy.

Jizi
10.07.2021 4 z 5

Jako dítě vyrůstající na sídlišti jsem trávívala spoustu času prohlížením oken v protějších panelácích a uvažováním o tom, kdo tam žije, co dělá, jak to u něj vypadá... Dodnes se mi občas stane, že se zadívám do oknem protějších domů, teď mě ale ta přemíra možností schovaných za sídlištními okny už trochu zmáhá a tak to raději cíleně nedělám.
Turbulence jsou takové koukání do oken - do těch letadel, která křižují planetu a převáží lidi a jejich sítě, ty, které máme všichni a v nichž vězí naše rodiny, přátelé, lásky, protivníci, zaměstnavatelé, zaměstnanci... Mikropovídky vám dovolí sdílet s protagonisty někdy pár hodin, jindy den, dva, ale ne víc, aby se pak v závěru v řevu motorů odlepily od země, přimáčkly vás do sedadla a vy měli po zbytek letu o čem přemýšlet.


hannina
03.12.2020 4 z 5

Nedopovězené příběhy různých lidí z různých koutů světa, které spojuje to, že cestovali letadlem. Každý příběh vzbudí zvědavost a skončí. Nastupuje vlastní přemýšlení a fantazie. Bavilo mě to.

VendulaB
19.10.2020 4 z 5

Milý soubor povídek, kdy jedna lehce navazuje na druhou. Jde o příjemné, lehké a nenáročné čtení. Škoda jen, že příběhy jsou pouze lehce načrtnuty a než se stačí rozjet, je konec. Ale to je holt podstata povídek.

IvaKo
27.09.2020 4 z 5

Útlá knížečka napsaná působivým stylem. Letmo nahlížíme do osudů lidí nejrůznějších charakterů, postavení a národností, kterým je společné cestování letadlem. "Turbulence" jejich vztahů a životů, které se zlehka prolínají, jsou jen naznačené, nedořečené, přesto čtenáře zasáhnou a nutí k zamyšlení. Zajímavý čtenářský zážitek.

JP
11.08.2020 4 z 5

Řetězově navazující příběhy lidí. Globální, civilní nádech... a na to jak rychle vás to vždycky vytrhne z původního příběhu se dá relativně rychle začíst ihned do dalšího. Krátká záležitost, kterou jsem si vybral, protože jsem chtěl zjistit, o čem je David Szalay, než se pustím do jeho 'All That Man Is'. A z hlediska struktury jeho knih je určitě zajímavý, taky mi je sympatické to, že nemá potřebu se kompulzivně, "kingovsky" rozepisovat. O postavách se toho vlastně moc nedozvíme, ale dozvíme se dost, aby to drželo pozornost a nutilo vás číst dál.

mosem
05.07.2020 4 z 5

Trošku jsem váhal nad hodnocením. Nakonec čtyři hvězdy - za mně se líbící jazyk, ale především za neotřelý nápad, kdy ve dvanácti krátkých příbězích ukazuje dnešní propojenost celého světa. Dvanáct příběhů, odehrávajících se v různých částech světa, v nepříliš se lišícím čase. Příběhy, které ukazují, jak každý z nás může být a také je svým způsobem propojen s mnoha dalšími lidmi na planetě, byť k odhalení tohoto propojení by nestačilo dvanáct příběhů, ale mnohonásobně víc. Stejně jako genom je tvořen mnoha geny a geny jsou tvořeny miliardami nukleotidů. A stačí maličká porucha, maličký zásah..... A tak se tato útlá kniha s drobnými příběhy může stát něčím víc. Může být základem našeho zamyšlení se nad globalizací, jejími příčinami a také důsledky.

Štítky knihy

anglická literatura povídkové romány

Autorovy další knížky

David Szalay
britská, 1974
2020  78%Turbulence
2021  77%Co všechno je muž

Kniha Turbulence je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce45x
Chystám se číst32x
Chci si koupit6x