imarvin imarvin komentáře u knih

☰ menu

Psí atlas Psí atlas Anna Vosolsobě

Vtipná jednohubka.

15.01.2020 5 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

(audiokniha)
Nenáročné odpočinkové čtení ve skvělém podání Veroniky Kubařové. Čtyři hvězdičky dávám za to, že to už zkrátka nepřineslo nic nového proti prvnímu dílu.

08.11.2019 4 z 5


Anglické listy Anglické listy Karel Čapek

Zajímavý pohled na Anglii před druhou světovou válkou. Některé situace a pocity mi vyvolaly vzpomínky na mou návštěvu tohoto ostrovního státu, některé už asi dnes neplatí. Ale vše popsáno velmi zajímavě, a i přes složitější češtinu, která už se té dnešní často ani nepodobá, velmi příjemné. Jak jsem si přečetl, původně tyto fejetony vznikaly jako sloupky pro Lidové noviny. No to musela být něco, číst si o Anglii v novinách, a tak ji objevovat. Kdyby chudák pan Čapek věděl, co se dnes v novinách píše a kdo konkrétně ty Lidové vlastní.

31.10.2019 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

(audiokniha)
Pro mě velké překvapení. Čekal jsem vše, ale že se budu až tak dobře bavit?! Jelikož jsem poslouchal jako audioknihu, občas jsem se cestou v MHD musel hodně držet, abych se nezačal smát nahlas. Nutno podotknout, že Veronika Kubařová byla podle mě velmi dobrou volbou pro namluvení a celou knížku posunula ještě o level výše.

30.10.2019 5 z 5


Náruživý tenista Náruživý tenista Jerome Klapka Jerome

Tak konečně jsem se dostal k nějaké knížce tohoto autora, o kterém tolik slýchám ze starých nahrávek mého milovaného pana Miroslava Horníčka. Začal jsem lehkou nenáročnou jednohubkou. Lehký styl, příjemný humor, zajímavé myšlenky plné záhadných událostí a duchů. K dokonalosti krůček chybí, ale když si člověk uvědomí, kolik času uplynulo od doby, kdy tohle někdo napsal, máte pocit, že se toho na světě až tak moc nezměnilo.
Citáty:
- „ ´Například,´ říkal jednou, ´když odbíjejí čtvrthodinu a ručičky ukazují dvacet minut po jedenácté, vím, že je tři čtvrtě na osm.´“
- „O dva roky později si trvale poškodil levé oko, když předváděl kočce, jak má nosit koťata, aniž by jim ublížila, a přibližně ve stejné době ho poštípala včela, kterou odnášel z květiny k jinému květu bohatšímu na pyl, neboť se mu zdálo, že na ní jen marní čas.“

29.10.2019 4 z 5


Román o růži Román o růži Vlastimil Vondruška

Na sérii Hříšní lidé Království českého jsem si už vybudoval závislost a je mi více než jasné, že postupně přečtu všechny. Baví mě, i když možná ne vždy zcela odpovídá dobovým reáliím. Ale působí tak nějak uvěřitelně, že tak to tehdy klidně mohlo být. Postavy jsou dobře napsány a za všechny ty díly už jsem s nimi velmi sžitý. Navíc v tomhle díle se dějově vrátíme do doby, kdy se Oldřich z Chlumu ještě neoženil s Ludmilou z Vartemberka. A tak je zajímavé propojovat si jejich osudy v minulosti.

29.10.2019 5 z 5


Marie Terezie - nejmocnější panovnice Evropy Marie Terezie - nejmocnější panovnice Evropy Vladimír Liška

Kniha ideální pro laika, který se začíná zajímat o dějiny a české panovníky. Příjemná lehce stravitelná forma popisu. Dává spoustu námětů k přemýšlení a vkládá historické události a vlivy do souvislostí.

27.10.2019 4 z 5


Koláčky a spiklenci Koláčky a spiklenci Theo Addair (p)

Jsme už dávno za hranicemi cílové skupiny této knihy. Ale protože jsem byl nadšený už z prvního dílu, pustil jsem se i do čtení pokračování. Čekal jsem všechno, ale tohle ne. Podrobnosti nechci psát, protože by to zavánělo spoilerem, ale chci říct, že ač je možná zápletka a celý příběh trošku naivní, je napsán neuvěřitelně čtivě a autor má opravdu schopnost dostat čtenáře téměř každou větou, kterou napíše. Tím se stává příběh neskutečně živým a pokud někdy bude příběh Kita a Daniela pokračovat, já chci být rozhodně u toho.

21.10.2019 5 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Mám za to, že většina knížek je odrazem duše autora. Nezáleží, o čem píše. Jestli to sám zažil nebo by chtěl zažít. Jestli si celý příběh vyfabuluje ve své hlavě nebo se nechá inspirovat skutečností. Já si jednoduše představuji, že něco z toho spisovatele vstoupí do jeho knížky a ta to potom předává nám, čtenářům. A jestli se nepletu a je to opravdu takhle, pak autor téhle knížky musí mít neskutečně nádhernou duši, protože tolik krásné energie, byť se v příběhu pořád nedějí jen pozitivní věci, na mě s knížky dlouho nepůsobilo.
Dávno nepatřím do kategorie young adult, ale tohle bylo moc milé, čtivé, plné krásné češtiny a důležitých témat. (homosexualita, šikana…)

29.08.2019 5 z 5


Boss Boss Alexander Stainforth (p)

Nikdy bych si nemyslel, že budu cílovka gay romance. Popravdě jsem ani nechápal, proč někdo vůbec romaňtárny takového typu čte. Jenže tahle knížka mi otevřela oči a najednou chápu všechny ty dámy, kterým se zběsile doma nedostává romantiky a sáhnou po červené knihovně. Okolnosti tomu zkrátka chtěly, že jsem poslední víkend cestoval hodně vlakem, tahle knížka se objevila v mé čtečce a já se pustil do jejího čtení.
Každý hledáme ten správný protějšek, který doplní naše já, který pochopí naše rozmary a úchylky a vnitřně doufáme, že se jednou objeví. Každý toužíme zažít opravdovou lásku. A právě o tom pro mě tahle knížka je. Chtěl jsem být Teeem a všechny jeho pocity jsem prožíval s ním.
Takže krásná oddechovka a nenáročné čtení, která ve mně ale na dlouho zůstane, protože mi přinesla pocit, že i já chci něco takového zažít. Možná budete namítat, že je spousta lepších knížek, ale ve své kategorii mě tahle dostala a autor formát evidentně zvládá bravurně. Proto těch 5 *.

01.07.2019 5 z 5


Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Na začátku jsem se možná trošku bál, že vzhledem k tomu, že jsem jako první viděl film, který je podle této knížky natočen, budu zbytečně ochuzen o spousty zápletek. Jenže ono je toho v knížce daleko více, a hlavně docela jinak než ve filmu. Takže i když jste ho viděli, nebojte se po ní sáhnout. Navíc zatímco biják je spíše roztomilou teenagerovskou romantickou komedií s gay hlavním hrdinou, kniha je více psychologický pohled na problematiku coming outu a postavy jsou nějak více uvěřitelné. A i když dávno nejsem cílovka young adult literatury, tohle je sakra dobrý příběh, který mě zkrátka chytl za srdce, a i nějaká ta slzička ukápla. Navíc po dlouhé době přečtené celé za jediný víkend.

31.12.2018 5 z 5


Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

První ze série historických detektivek s hlavním hrdinou královským prokurátorem Oldřichem z Chlumu. Bohužel ne první knížka, kterou jsem z této série četl, proto musím pouze 4 hvězdičky, protože už teď vím, že nadále má celá série stoupající tendenci, zvláště pokud už se v postavách vyznáte a znáte jejich vývoj a vzájemnou interakci. To si pak užíváte každý další díl ještě více. Mám rád detektivky, ale netušil jsem, že historické. Pan Vondruška má na obojí neskutečný talent a vzhledem k jeho civilnímu povolání historika doufám, že takhle nějak to u nás tehdy opravdu vypadalo.

31.12.2018 4 z 5


Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Nejde o žádný velký psychologický román, ani světoborný romantický příběh. Dokonce jsem ze začátku knihy uvažoval, jestli tohle chci vůbec číst. Naštěstí jsem počáteční krizi překonal a pak už měl jasno. Tohle chci číst! Obyčejný příběh, obyčejný člověk, obyčejné problémy, které řeší spousta z nás. A to je na tom to neobyčejné. S Martinem jsem se rychle ztotožnil a začal chápat jeho názory a způsoby řešení situací. Forma zápisků v deníku neruší, naopak posouvá děj rychleji ku předu, což knize prospívá. Není to úplně na pět hvězdiček, ale jako prvotina rozhodně nedělá autorovi ostudu. Ano, jde sice o takovou letní jednohubku, kterou i já přečtu za dva dny, ale něco po ní ve mně zůstalo. Pocit, že má někdo podobné starosti jako já a že si to všechno dělám sám.

31.12.2018 4 z 5


Devět dní Devět dní Zuzana Strachotová

Osudové setkání dvou zcela odlišných lidí Parkra a Sery v novém, zřejmě postapokalyptickém světě, je velmi příjemným překvapením a debutem mladé české autorky. Každá z postav má úplně jiný svět, jiné názory, jinou víru. A přesto tyto dva něco neskutečně spojuje. Parádní jízda plná akce, kde není čas na zdlouhavé popisování a děj se žene neustále kupředu a vy se nemůžete jednoduše od čtení odtrhnout. Přesně můj šálek kávy!

31.12.2018 5 z 5


Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

Už od začátku mě knížka doslova pohltila a děsil mě pohled na společnost, ve které vyrůstá malý gay Eddie. Říkal jsem si, že jsem rád, že žiju v dnešní době. Pak mě ale hodně šokovalo (to jsem si dopředu nezjistil), že autor je teprve ročník 1992 a z velké části jde o jeho autobiografii. Tak teď mírně vyděšený měním svůj pohled na svět s pocitem, že musím začít něco měnit.

31.12.2018 5 z 5


Mladík v odboji Mladík v odboji C. D. Payne

Je to už dávno, co byl ze mě puberťák, se kterým hormony mlátily. A přesto jsem si při čtení této knihy připadal, že přesně vím, jaké to je, když člověk bojuje sám se sebou, se svým tělem, a poznává první vzrušivé momenty, které život přináší. Ano, je to kniha občas přisprostlá, jednoduchá a možná i trochu perverzní, ale i když jde spíše o oddechovou literaturu, je nějak dobře napsaná a mně často velmi pobavila. OLE

01.02.2018 4 z 5


Dobře utajené housle Dobře utajené housle Miroslav Horníček

Humor pana Horníčka je mi velmi blízký. Do dnes si občas pouštím jeho Hovory H a náramně se u nich bavím. Tohle je mé první a velmi radostné setkání s psaným odkazem, dle mého názoru, velikána českého humoru. Jistá noblesa a laskavost popsat i ty obyčejné každodenní starosti bravurními slovními obraty, ve mně vyvolává hrdost, že mým rodným jazykem je právě čeština.

21.01.2018 5 z 5


V tónech duhového života V tónech duhového života Jakub Hübner

Protože LGBT literatuře se u nás všeobecně nevěnuje příliš velké množství autorů, jsem rád za každý pokus, který se objeví. A proto jsem sáhnul i po této prvotině mladého a talentovaného zpěváka Jakuba Hübnera. Bohužel jde z mého pohledu na textu hodně vidět, že jde o první pokus o román. Jaksi chybí pocit, že autor má skvěle vymyšlené postavy a příběhy. Chápu, že jde zřejmě o osobní zpověď nebo je příběh aspoň vlastním životem hodně inspirovaný. Ale na mě prostě text působí příliš stroze a bylo pro mě téměř nemožné se s hlavní postavou ztotožnit. Zatímco první polovina se rozjíždí velmi příjemně, má hlavu a patu a spoustu zajímavých nápadů, a vypadá to, že půjde hlavně o příběh hledání toho pravého, ochucený o začátky hudební kariéry mladého muže. Druhá půlka má pak na můj vkus až příliš velké časové skoky, které byly pro mě velmi matoucí a nesrozumitelné. A právě těmi velkými rozpory v jednotlivých částech se prostě z knížky stává průměrně čtení.

21.01.2018 3 z 5


Znamení rožmberské růže Znamení rožmberské růže Vlastimil Vondruška

Nikdy bych nevěřil, že román ze středověku může být pro mě čtivý. Ale pokud se spojí ještě s detektivním příběhem, o zábavu je postaráno. Pro mě zatím nejlepší kus z celé série Hříšní lidé království českého. A co, že se třeba občas objeví nějaká historická nepřesnost?! Příběh ubíhá ku předu, postavy jsou naprosto uvěřitelné a lidé intrikují do dnes, takže i na pozadí vlády Přemysla Otakara II. jistě takovéto příběhy mohly vznikat.

14.01.2018 5 z 5


Hobit (alebo Cesta tam a späť) Hobit (alebo Cesta tam a späť) J. R. R. Tolkien

Krásná pohádka, kterou můžu číst pořád dokola. Nostalgická vzpomínka na mládí. Ačkoliv jde vlastně o jednoduchý příběh, je plný zvratů, překvapení a nečekaných dějových linek. Přesto to dává dohromady smysl a ještě nejde tušit, jaká velkolepá sága se ve Středozemi ještě odehraje.

06.01.2015 5 z 5