Marie Terezie - nejmocnější panovnice Evropy

Marie Terezie - nejmocnější panovnice Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354648/bmid_marie-terezie-nejmocnejsi-panovnice-NwN-354648.jpg 4 14 5

Tato kniha mapuje období vlády jedné z nejvýznamnějších osobností osmnáctého století Marie Terezie. Autor si všímá klíčových okamžiků její vlády v kontextu překonávání vlivů středověkého pojímání státu i myšlení pozdního barokního období, charakteristického množstvím pověr a předsudků. Součástí publikace je i vykreslení takzvaných zázračných a jiných pozoruhodných událostí, jež se do tohoto období promítaly a které ovlivňovaly i vnitřní svět Marie Terezie či její vztahy k církvi a náboženství. Autor se proto zamýšlí i nad rozporuplností vlády této významné panovnice a nad jejími osobními přínosy reformního úsilí, jež je pro toto období příznačné.... celý text

Přidat komentář

Peter74
27.12.2020 5 z 5

Úžasná kniha o panovníčke Márie Terézie, a dianí v Európe, v rôznych oblastiach. Ďalšia skvelá kniha od pána autora, Vladimíra Lišku.
Palec hore

CAM
03.04.2020 4 z 5

Pěkně psaná kniha, četla jsem ji jedním dechem.


Pejuška
08.01.2020 5 z 5

Pěkně zpracovaná kniha, v určité chvikce jsem se na ztratila, ale našla jsem zase nit zpátky. Knihu jsem četla souběžně a tím, jak vysílaly sérii o Marii Terezii a musím říct, že se to navzájem dobře doplňovalo. Dozvěděla jsem se nové věci, které jsem netušila, třeba o tom, jak jsme se my, naše země, neměly navzájem s Marií Terezii rádi.
Ale byla vynikající se spoustou reforem, klobouk dolů před její vládou.

imarvin
27.10.2019 4 z 5

Kniha ideální pro laika, který se začíná zajímat o dějiny a české panovníky. Příjemná lehce stravitelná forma popisu. Dává spoustu námětů k přemýšlení a vkládá historické události a vlivy do souvislostí.

Ketesh
22.11.2018 5 z 5

pěkně zpracovaná kniha. čte se velmi lehce