i_vanička i_vanička komentáře u knih

☰ menu

Nejrudější růže rozkvétá Nejrudější růže rozkvétá Liv Strömquist

Od začátku až do konce čtení jsem přemýšlela komu všemu knihu doporučím. Kdo nejnaléhavěji potřebuje připomenout či se teprve seznámit a nebo najít s dobou nový pohled na super úvahy o lásce a ještě se u toho královsky bavit. Mladí? Staří? Šťastní, zklamání a nebo spíš ženy, ne určitě víc muži . už to vím, doporučuji všem, všem, všem !!! A je to myslím i víc než “jen o lásce, tak nějak bych to viděla o přístupu k životu vůbec.

26.03.2024 5 z 5


Těla Těla Klára Vlasáková

Někdo přede mnou napsal, že jako “divnokniha :). To asi ano, čte se dobře, ale nepohladí, je zajímavá a taky často irituje, že by jí jeden nejraději odložil.
Těla, těmi to tady možná začíná, ale podle mě jde hlavně o duši a její spojení s tělem. O intimní vztahy nejen matek a dcer, o příbuzenských vztazích a lidských vztazích vůbec a o hluboké lidské lhostejnost a povrchnosti.
“Těla starých žen doopravdy neexistují - je věková hranice, časově přesně neurčená, ale přesto pevná, po jejímž překročení přestávají být viditelná…….. Tohle plošné mizení nikoho nezajímá, nepíše se o něm v novinách, nenarazíte na něj na internetu, a dokonce ani v knihách, které přitom mají tendenci si podobných světový tendencí čas od času všímat.
Konec knihy mi hodně pomohl lépe výpovědi příběhu porozumět. Život je složitý ;).

28.02.2024 5 z 5


Grandhotel Grandhotel Jaroslav Rudiš

Tohle bylo prostě skvělý, jako prostě oslava Liberce, Ještědu, skutečného lidského života v jeho různorodosti a pochopení co s ním jako :).
Rudiš mě opět nadchnul, myslím, že píše skvostně.

13.09.2023 5 z 5


Z lásky k pohybu Z lásky k pohybu Markéta Strnadová

Nakonec jsem knihu dočetla, celkově mám ale pocit jako bych to všechno už četla. Bohužel na mě nevykoukly žádné překvapivé souvislosti o pohybu, psychice či zdraví, jak titul slibuje. Jiný názor jistě může mít někdo, kdo toto téma u sebe více méně otvírá. Nenechávaly mě v klidu přímočaré přislíbené zázraky (hlavně u jógy, čínskou medicínu tolik neznám), no vždy je možné, že i po těch letech ji stále nedostatečně správně praktikuji. Řešila jsem i často opakující se obsah, či příliš mnoho slov :) zdrobněliny částí lidského těla i mnohokráte zdůrazněné studium vysoké školy a pod. Cena - výkon podle mě tady není v rovnováze.
Umím si ale představit, že může zafungovat motivačně, jako dokořán otevřené dveře pro lidi, kteří z různých důvodů chtějí začít o sebe opravdu pečovat.

05.09.2023 3 z 5


Můj Janáček Můj Janáček Milan Kundera

Jsem nadšená.
Za následující slova se trochu stydím Kundera svým způsobem pro mě objevil Janáčka, taky trochu se zpožděním, ale nevadí, jdu se do něho zaposlouchat. Třeba mi taky zbývá těch 12 let jako tehdy Janáčkovi, jsem právě v tom jeho věku obratu.
A ještě jedu trochu okrajovou myšlenku ke mně M.K. přivedl. Jsem z Brna a myslím, že zas o kousek lépe rozeznávám podstatu rivality Brno - Praha a nebo Praha - Brno ? :)

14.08.2023 5 z 5


Noční chodci Noční chodci Jaroslav Rudiš

Vlastně jsi tak trochu u toho. Skočíš si s klukama na jedno a moc jim do toho nekecáš. Pohodovej, zajímavej večer, ledaco ze života doběhne a tak nějak se uzavře. Jo, dobrý!

11.02.2023 4 z 5


Český ráj Český ráj Jaroslav Rudiš

Vždycky jsem byla zvědavá na to, co si chlapi mezi sebou říkají, když jsou sami, bez bab. Tak teď to vím :). Vlastně mě to mile překvapilo, jsou vtipní a vedle blbinek “jako malí kluci” jsou moudří. Fakt to byl bezva zážitek.

01.02.2023 5 z 5


Dokud voda neskončí Dokud voda neskončí Abhejali Bernardová

Úžasná žena s úžasným příběhem a neuvěřitelným úspěchem a nemám na mysli jen titul “Královna sedmi oceánu”. Ano, kniha je vyprávění hlavně o tom, jak Abhejali překonala 7 oceánských úžin a je to dech beroucí vyprávění. Navzdory tomu si myslím, že kniha je hlavně o krásné a inspirativní životní filozofii a samotný sport, sportovní výkon, je tady víc prostředkem k sebepoznání než k dosažení výkonů. Pro mě obrovská inspirace. Jedna věta za všechny “A když můžu já, určitě můžete i vy”. Jsem si jistá, že tím nemyslí to plavání :-) přes sedm oceánů. “Každý jsme v něčem dobrý, v něčem můžeme být užiteční. Potřebujeme si najít svoji cestu.” A já jí to po přečtení knihy naprosto věřím.

15.01.2023 5 z 5


Levá strana světa Levá strana světa Lisa Genova

Někdo níže píše, že ne, ale já knížku vidím jako pohodovku, ovšem s přesahem. Čte se báječně, je o běžném životě ve kterém se může stát cokoliv a tady se “něco stane”. Díky tomu se nejen dozvíme o existenci nemoci, kterou většina z nás ve svém životě opomíjí :), ale kniha nás i popostrčí zamyslet se nad hodnotami vlastního života … No není to bezva přesah?!

20.12.2022 5 z 5


Postní kuchařka: Od kořene po nať Postní kuchařka: Od kořene po nať Pavel Drdel

První kuchařka, kterou jsem přečetla od začátku do konce jako román. Okouzlil mě především způsob vnímání surovin, jejich maximální využití v souladu s přírodou.

19.08.2022 5 z 5


Kompost snadno a ekologicky Kompost snadno a ekologicky Pauline Pears

Takže, o kompostu “vím vše” , čtení mě bavilo, mám odhodlání a očekávání úspěchu, tak uvidíme :).

24.05.2022 5 z 5


Pacient Pacient Sebastian Fitzek

Takové jednoduché, napínavé čtení hnané hlavně zvědavostí, jak to bude dál. Konec mě skoro rozesmutněl. Byl tak divný, že mi to vzalo radost z přečtené knihy, která měla spád a přitažlivé napětí.

28.02.2022 2 z 5


Tyhle fragmenty Tyhle fragmenty Bianca Bellová

Jó dobrý, moc mě to bavilo a pobavilo. Bylo fajn získat najednou tolik zajímavých a hlavně nepředvídatelných příběhů. Sílu Mony to ovšem nemělo, tak “jen” čtyři.

16.02.2022 4 z 5


Srdce Evropy Srdce Evropy Pavla Horáková

Krása. Ze startu jsem si sice trochu myslela, že je na mě jako na historického nevzdělance, těch dějepisných faktů a dat mnoho. Ale kdepak, bylo jich akorát :). Bylo to velmi příjemné čtení a rozšíření historických obzorů s přesahem do dnešních dnů.

07.02.2022 5 z 5


Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše Mark Twain (p)

Oddechovka, pohádka pro dospělé s inspirací k zamyšlení, jako audio kniha to nemělo chybu.

05.02.2022 4 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Báječné! Je to kniha, která neobvyklým způsobem vypráví o historii a hlavně o životě, hluboce a bez sentimentu.
Musela jsem se sama nad sebou pořádně zamyslet proč cvičím jógu :-D

03.11.2021 5 z 5


Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Miroslav Bárta

Na knize se cenim, jak je zde přitažlivým a výmluvným způsobem propojená minulost s horkou současností a významná a nezastupitelná role každého z nás ve snaze měnit svět.
Vyhlímží tedy tzv. "spouštěč". Myslím, že už se blíží čas na změnu. Jen velmi doufám, že budeme připraveni vzít si lekci z naší minulosti.

05.06.2021 5 z 5


Z lásky k Praze Z lásky k Praze Gene Deitch

Milé, zajímavé a bystré ohlédnutí za vývojem České republiky očima Američana. Tolik “ zázraků” v jednom životě na které uměl ukázat. Až se jeden trochu zastydí za děravou paměť a zaraduje se z připomenutí.

01.06.2021 5 z 5


Angličtina na rovinu Angličtina na rovinu Darren Crown

Prostě výborná :-D, tu si musíš přečíst !

14.05.2021 5 z 5


Bulbem záchranáře Bulbem záchranáře Vít Samek

Vít Samek:“Podle mě se nedá tvrdit, že laici něco umějí a nebo neumějí, ale s určitostí mohu říct, že první pomoc netrénují. A pak jim to chybí, když jde do tuhého”
Tak šup, šup tady je super kniha, která nám s tím, nám laikům, přitažlivým způsobem pomůže :)

11.05.2021 5 z 5