Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše

Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17126/bmid_yankee-z-connecticutu-na-dvore-kral-XSM-17126.jpg 4 115 18

Slavný příběh z pera jednoho z nejznámějších amerických autorů 19. století. Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše se dočkal i mnoha více či méně úspěšných televizních zpracování. Jádro příběhu je velmi jednoduché. Inteligentní americký mladík pocházející z Ameriky konce 19. století se ocitá v Anglii 6. století, na dvoře bájného krále Artuše. Mladík odkojený dobou prudkého rozmachu vědy a techniky pak své znalosti využívá v prospěch svůj i svého okolí a potírá tak tehdejší tmářství, bídu a krutost. Mark Twain rozehrává celou řadu humorných situací, ovšem s vážnějším podtextem, ve kterém se moudrý satirik zamýšlí nad zneužitím moci i postavením člověka ve společnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

A Connecticut Yankee in King Arthur , 1884


více info...

R47
R47
16.01.2023 3 z 5

Chvílemi je to Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha postavený na hlavu. A chvílemi pan Brouček Svatopluka Čecha na své cestě 15. stoletím. Chvílemi máte pocit, že hlavní hrdina je jediný, kdo má zdravý rozum a všichni ostatní jsou quijotové žijící ve svých rytířských příbězích. A chvílemi máte pocit, že si autor ze svého hrdiny utahuje. A z toho taky plyne moje hodnocení. Autor se nemůže rozhodnout, kterým směrem jeho satira míří, jestli na moderního člověka nebo na tu historii, a tak to vyznívá do ztracena. Navíc ten hrdina, který jako MacGyver nebo Verneův Sirius Smith udělá z pšouku telegraf, vydavatelství i zbrojovku, je prostě dneska už něco úplně mimo.

whale77
whale77
07.02.2022 4 z 5

Zatím mám přečteno pouze ušima z rozhlasového zpracování, tedy kratší verzi, ale rozhodně mě to naladilo i na četbu papírové knihy. Možná proto, že na rozdíl od části níže komentujících klasické Artušovy příběhy neznám, mně ten jiný pohled na 6. století bavil. Twainův humor byl tady celkem jemný a dokázal odlehčit těžkou atmosféru nespravedlnosti a dojemné příběhy hlavních i vedlejších postav. Uvidíme, zda změním názor po přečtení celé knihy, ale dvanáctidílný poslech (po půlhodinkách) byl příjemný.


Vesmich
Vesmich
06.02.2022 5 z 5

Zábavná demonstrace toho, jak je dějepis ošemetný školní předmět, protože na svět se dá dívat z různých úhlů pohledu a interpretace událostí může vypadat hodně různě. Podnikavý a sebevědomý Američan, technický pokrokář má co dělat, aby rozdýchal móresy šestého století a svým razantně neomaleným způsobem přináší svému okolí změnu, o kterou nemusí hned každý stát. Četlo se to krásně a bavila jsem se výborně.

Isew
Isew
05.02.2022 3 z 5

Mám ráda krále Artuše a legendy kulatého stolu. Mám ráda Marka Twaina. Kolem knihy Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše jsem chodila hodně dlouho. Asi dvakrát jsem ji otevřela, ale nikdy se nezačetla. Když se objevila na ČRo jako četba na pokračování, tak jsem ji pustila a byla jsem moc mile překvapena. Svěží, oddechové dílko, chvílemi naprosto postavné na hlavu, ale vlastně mi to vůbec nevadilo.

i_vanička
i_vanička
05.02.2022 4 z 5

Oddechovka, pohádka pro dospělé s inspirací k zamyšlení, jako audio kniha to nemělo chybu.

janamaluveckova
janamaluveckova
01.02.2022 3 z 5

Tip: pokud se nemůžete začíst, dejte si to jako audioknihu, je to pak stravitelnější.

Sirael23
Sirael23
14.07.2021 3 z 5

Dočteno až na druhý pokus a i tak to bylo o chlup. Nějak mě to nenadchlo. Mám ráda artušovské legendy, takže i to přispělo k mé nechuti. Nicméně mise splněna a teď kniha poputuje do dalších rukou.

Greenfingers
Greenfingers
25.12.2020 5 z 5

Mark Twain je pro mě zárukou dobré četby a nezklamal ani tentokrát. Životní osudy amerického mladíka z 19.století, který se náhle ocitne v Anglii v době ranního středověku, jsou vylíčeny s notnou dávkou humoru a břitké satiry. Autor se opět projevil jako velký humanista, odpůrce církevních dogmat, kritik otrokářství a feudální šlechty. Zásluhu na celkovém vyznění knihy má i výborný překlad, který vynikl zejména v mluvě soukmenovců krále Artuše.

lentolog
lentolog
04.11.2020 5 z 5

Najlepšia kniha o cestovaní v čase.

Jakub.T.
Jakub.T.
07.04.2020

Jedna z nejlepších knih od jednoho z mých nejoblíbenjších autorů. Toto je vyloženě výplod geniální mysli. Není co vytknout. Zlatá pokladnice světové literatury.

asakz
asakz
13.10.2019 4 z 5

Humorné vyprávění o tom, co by se stalo, kdyby se inteligentní a podnikavý Američan 19. století ocitnul v době krále Artuše. Pod vrstvou humoru a dobrodružství se však line jako červená nit oslava demokracie a lidského rozumu (asi podobně jako Neználek ve Slunečním městě a ještě více na Měsíci je oslavou komunismu). Román je to každopádně čtivý a ve svém závěru smutně dojemný.

MirSla
MirSla
15.01.2018 3 z 5

Kniha plná humoru

MonikaJanka
MonikaJanka
09.04.2017

Neodporúčam pre milovníkov pôvodných artušovských príbehov. Autor z toho spravil kritiku feudálneho systému.

pepa4081
pepa4081
26.02.2017 3 z 5

Ačkoli Mark Twain byl američan, je tato kniha plná inteligentního anglického humoru. Americký yankee, který je se svými vědomostmi vržen do šestého století musí nutně působit jako největší divotvůrce. Jde ale také o vylíčení doby, kdy bylo běžné otroctví, absolutní vláda církve a šlechty a Twainova kritika těchto věcí nadčasově přesahuje až do dnešní doby. Nanejvýš uspokojivé.

adam0773
adam0773
26.02.2015 5 z 5

Možná Vás zaujalo kolik Mark Twain předvádí v této knize odborných znalosti techniky, elektřiny atd. Přestože byl Twain jistě nadaný tak s technickými záležitostmi mu pomáhal sám Nicola Tesla. Ovšem pasáže, kdy Hank Morgan, hrdina románu a kapitalista tělem i duší, začíná používat zbroje a štíty rytířů jako reklamní plochy jsou výhradně Twainovy :-)

jaryn
jaryn
20.09.2014 5 z 5

Mark Twain jde přímo na věc, a proto se pořád něco děje, svůj román nijak uměle nenafukuje (a že je obsáhlý!) - inu, mistr!

učtese
učtese
17.01.2013 4 z 5

Tvrdá kritika monarchistické společnosti a moci církve.Hank Morgan se octne v šestém století na dvoře krále Artuše a rozhodne se využít znalostí "svého" devatenáctého století k tomu aby zemi vytrhl ze spárů církve, otrokářů, králů a všeobecné nevzdělanosti.Jako správný američan ví, že toho lze dosáhnout pouze nastolením demokratického řežimu.Touto myšlenkou je kniha velice aktuální.Je zřejmě posedlostí každého američana šířit demokracii a svobodu všude a za každou cenu a že o ni nestojíte? Ke zdi s vámi.(Američané v Iráku,Afghánistánu) V knize je mnoho vtipných momentů a dost mě tedy na konci překvapilo povraždění třicetitisícové rytířské armády naším hrdinou.

Alix
Alix
30.11.-0001 5 z 5

Satirická kniha, plná vynikajícího humoru se smutným podtextem. Mladík, který se řízením osudu nedobrovolně ocitne na dvoře krále Artuše, napřed bojuje o svůj život a využívá k tomu svou inteligenci a znalosti, o kterých v tehdejší Anglii neměli ponětí. Postupně získává úctu i postavení a snaží se poměry v zemi zlepšit. Jeho snaha ale často připomíná boj s větrnými mlýny.