Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna
kniha od: Mark Twain (p)
KoupitKoupit eknihu
Mistrovská díla pro děti, spisovatele Marka Twaina, čte celý svět již po dvě století. Mezi jeho romány pak zvláště vynikají dva: Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna. Tato vrcholná práce americké literatury 19. století o osudech dvou podnikavých chlapců je nabitá napětím, humorem a neodolatelnou hravostí. Zvláště v Hucku Finnovi vytvořil autor typ nekonvenčního klukovského hrdiny, který s vtipem řeší podivné události, jichž se stává svědkem při své cestě po řece Mississippi. Vítězí nad podvodníky a gangstery a v napínavé spleti převleků, komické nadsázky a gagů , spolu s kamarádem Tomem, osvobozuje uprchlého černocha Jima. Dva bezstarostné, trochu lehkomyslné a rošťácké přátele, Toma a Hucka, v této dramatizaci, plné twainovského humoru, představují Jiří Ornest a Michal Pešek. Humor a napětí v příběhu dobrodružstvím posedlých klukovských kamarádů....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33695/dobrodruzstvi-toma-sawyera-dobrodruzstvi-huckleberryho-finna-33695.jpg 4.4194Literatura světová, Dobrodružné, Pro děti a mládež
Vydáno: 1970, Odeon
The Adventures of Tom Sawyer – The Adventures of Huckleberry Finn
Komentáře (21)
Kniha Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna

Musím přiznat, že v jinošském věku jsem četbě tolik nedal, ušla mi tak spousta zásadních děl z oblasti literatury pro děti a mládež - mayovky, verneovky, ale třeba i tvorba Marka Twaina. Beru to tak, že četbou souhrnného svazku Dobrodružství Toma Sawyera/Dobrodružství Huckleberryho Finna jsem splatil jeden ze svých dluhů.
K románům: lepší (stylisticky i jazykově = ich forma, lexikum bezprizorného, tj. nevzdělávaného chlapce; kompozičně = cesta po Mississippi; tematicky - kupř. otrokářství) mně přišlo Dobrodružství Huckleberryho Finna, ovšem s tím, že ani Dobrodružství Toma Sawyera není kvalitativním úkrokem, určitě i ono stojí za to číst, minimálně proto, aby si člověk udělal obrázek o tom, čím žili (jakými zábavami) chlapci na americkém maloměstě v druhé polovině 19. století a kde se (z)rodili Páni kluci (1975) Věry Plívové-Šimkové. ;-)
Jinak musím ještě zmínit, že mě zaujalo, jakou důležitost přisuzovali chlapci (ale třeba i otroci, viz Jim v DHF) pověrám a z nich vycházejícím rituálům. Když toto Mark Twain reflektuje, blíží se jeho text takřka vědeckosti, za některé popisy "primitivního myšlení dospívajících Američanů" by se nestyděl ani Claude Lévi-Strauss.
7,5/10

Moje nejoblíbenější kniha na celém světě! Miluju humor M. Twaina. Když je člověku hrozně, tyhle 2 knihy mi pomůžou... DOPORUČUJU!!!

Dobrodružná kniha hlavně pro děti o přátelství mezi kamarády Huckem, Tomem i Joem, kteří neradi chodí do školy, radši se poflakují po ulici a zažívají svoje chlapecká dobrodružství. Jejich život v 19. století kolem řeky Mississippi plyne líně, ovšem oni vše prožívají s plnou vervou ať je to hledání pokladu či plavbu po řece. Skvěle popsaná atmosféra tehdejší doby, dodávají knize naprosto autentičnosti, kdy se člověk přenese na jih Ameriky a doslova cítí teplo slunce a vůni řeky.

Klasika, která mně nikdy neoslovila a přečetla jsem jen pouze v rámci povinné četby.

Víc se mi líbila kniha s Huckleberry Finnem, i když i Tom Sawyer byl pěknej, ale přišlo mi to víc takový pro děti, Huck byl o dost dospělejší, ač to autor sám zmiňuje. Možná i díky tomu, že jsem už starší se mi to líbilo víc.
Každopádně Tom Sawyer je spíš o páchání různejch klukovin a alotrií, kdežto Huckleberry Finn je už řádný dobrodružství, samozřejmě je to pro mládež, takže všechno dobře dopadne, což tady samozřejmě vůbec nevadí.
Zajímavá je i postava černocha Jima, kde se zřejmě ukazuje postoj Marka Twaina k otroctví, kde ukazuje, že i černoši jsou lidi, ne jenom pracovní síla. Netušim, jakej byl postoj lidí v době vydání. Docela dobře to vystihuje úryvek z knihy, kde Huck vykládá, že bouchlo ložisko na parníku a zabilo jednoho černocha, načež paní reaguje slovy, že to ještě dobře dopadlo, taky tam moh umřít člověk :D
Jinak ten závěr a "osvobozování" Jima mi přišel šíleně překombinovanej a docela už mi i Tom štval, bych to udělal jako Huck, prostě jednoduše :)

Četla jsem několikrát jako malá. Vždycky jsem měla radši Toma Sawyera, přece jen mi byl bližší společensky a jeho příběhy mi byly jaksi přijatelnější, uchopitelnější, víc jsem se do nich uměla vžít. U Hucka jsem prostě ve své dětské hlavičce nedokázala pobrat, že nějaké dítě může žít takhle zvlčile a rodiče ho nechají... Nu, takže radši Tom.
Vrcholem byla příhoda, kdy se s Becky ztratili v jeskyni... tam se mi tajil dech, byla jsem napjatá jako struna a spoustu motivů si dodnes pamatuju nesmírně živě. Kousek perníku, o který se Tom hrdinsky dělil s Becky, i když měl sám hlad... tápání potmě bez svíčky... a pak záchrana a nález Joe Indiána, který v jeskyni zůstal a zoufale se snažil vytěžit alespoň kapku vody tím, že zachytával kapky kapající ze stropu jeskyně. Prostě... tohle byla skvělá kniha. Musím si ji odstěhovat na chatu a na takové to večerní povalování u krbu bude skvělá. :)

Klasika - vtipné příběhy chlapců - rošťáka Toma, jeho brášky Sida, tuláka Huckleberryho, Tomova nejlepšího přítele Joa.
Částečně byl podle této knihy natočen český film Páni kluci.
V předmluvě Mark Twain píše, že většina událostí z této knihy se stala.
Doporučujeme

Část díla
Štítky
o literatuře pro děti a mládež americká literatura Severní Amerika dětská dobrodružství dobrodružné romány
Autor a jeho další knihy
2021 | ![]() |
1961 | ![]() |