Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna

Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33695/dobrodruzstvi-toma-sawyera-dobrodruzstvi-huckleberryho-finna-33695.jpg 4 210 22

Mistrovská díla pro děti, spisovatele Marka Twaina, čte celý svět již po dvě století. Mezi jeho romány pak zvláště vynikají dva: Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna. Tato vrcholná práce americké literatury 19. století o osudech dvou podnikavých chlapců je nabitá napětím, humorem a neodolatelnou hravostí. Zvláště v Hucku Finnovi vytvořil autor typ nekonvenčního klukovského hrdiny, který s vtipem řeší podivné události, jichž se stává svědkem při své cestě po řece Mississippi. Vítězí nad podvodníky a gangstery a v napínavé spleti převleků, komické nadsázky a gagů , spolu s kamarádem Tomem, osvobozuje uprchlého černocha Jima. Dva bezstarostné, trochu lehkomyslné a rošťácké přátele, Toma a Hucka, v této dramatizaci, plné twainovského humoru, představují Jiří Ornest a Michal Pešek. Humor a napětí v příběhu dobrodružstvím posedlých klukovských kamarádů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Adventures of Tom Sawyer – The Adventures of Huckleberry Finn


více info...

kuba1
kuba1
09.11.2023 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha z dětských let, na niž dosud rád vzpomínám.

dav110
dav110
01.03.2023 4 z 5

Musím přiznat, že v jinošském věku jsem četbě tolik nedal, ušla mi tak spousta zásadních děl z oblasti literatury pro děti a mládež - mayovky, verneovky, ale třeba i tvorba Marka Twaina. Beru to tak, že četbou souhrnného svazku Dobrodružství Toma Sawyera/Dobrodružství Huckleberryho Finna jsem splatil jeden ze svých dluhů.

K románům: lepší (stylisticky i jazykově = ich forma, lexikum bezprizorného, tj. nevzdělávaného chlapce; kompozičně = cesta po Mississippi; tematicky - kupř. otrokářství) mně přišlo Dobrodružství Huckleberryho Finna, ovšem s tím, že ani Dobrodružství Toma Sawyera není kvalitativním úkrokem, určitě i ono stojí za to číst, minimálně proto, aby si člověk udělal obrázek o tom, čím žili (jakými zábavami) chlapci na americkém maloměstě v druhé polovině 19. století a kde se (z)rodili Páni kluci (1975) Věry Plívové-Šimkové. ;-)

Jinak musím ještě zmínit, že mě zaujalo, jakou důležitost přisuzovali chlapci (ale třeba i otroci, viz Jim v DHF) pověrám a z nich vycházejícím rituálům. Když toto Mark Twain reflektuje, blíží se jeho text takřka vědeckosti, za některé popisy "primitivního myšlení dospívajících Američanů" by se nestyděl ani Claude Lévi-Strauss.

7,5/10


Sabča817
Sabča817
09.06.2022 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha na celém světě! Miluju humor M. Twaina. Když je člověku hrozně, tyhle 2 knihy mi pomůžou... DOPORUČUJU!!!

n.ezn.amy
n.ezn.amy
05.05.2022 4 z 5

Dobrodružná kniha hlavně pro děti o přátelství mezi kamarády Huckem, Tomem i Joem, kteří neradi chodí do školy, radši se poflakují po ulici a zažívají svoje chlapecká dobrodružství. Jejich život v 19. století kolem řeky Mississippi plyne líně, ovšem oni vše prožívají s plnou vervou ať je to hledání pokladu či plavbu po řece. Skvěle popsaná atmosféra tehdejší doby, dodávají knize naprosto autentičnosti, kdy se člověk přenese na jih Ameriky a doslova cítí teplo slunce a vůni řeky.

Kontryhelka
Kontryhelka
01.02.2022 2 z 5

Klasika, která mně nikdy neoslovila a přečetla jsem jen pouze v rámci povinné četby.

Hotovson
Hotovson
30.07.2020 5 z 5

Víc se mi líbila kniha s Huckleberry Finnem, i když i Tom Sawyer byl pěknej, ale přišlo mi to víc takový pro děti, Huck byl o dost dospělejší, ač to autor sám zmiňuje. Možná i díky tomu, že jsem už starší se mi to líbilo víc.

Každopádně Tom Sawyer je spíš o páchání různejch klukovin a alotrií, kdežto Huckleberry Finn je už řádný dobrodružství, samozřejmě je to pro mládež, takže všechno dobře dopadne, což tady samozřejmě vůbec nevadí.

Zajímavá je i postava černocha Jima, kde se zřejmě ukazuje postoj Marka Twaina k otroctví, kde ukazuje, že i černoši jsou lidi, ne jenom pracovní síla. Netušim, jakej byl postoj lidí v době vydání. Docela dobře to vystihuje úryvek z knihy, kde Huck vykládá, že bouchlo ložisko na parníku a zabilo jednoho černocha, načež paní reaguje slovy, že to ještě dobře dopadlo, taky tam moh umřít člověk :D

Jinak ten závěr a "osvobozování" Jima mi přišel šíleně překombinovanej a docela už mi i Tom štval, bych to udělal jako Huck, prostě jednoduše :)

terimila
terimila
06.07.2020 5 z 5

Četla jsem několikrát jako malá. Vždycky jsem měla radši Toma Sawyera, přece jen mi byl bližší společensky a jeho příběhy mi byly jaksi přijatelnější, uchopitelnější, víc jsem se do nich uměla vžít. U Hucka jsem prostě ve své dětské hlavičce nedokázala pobrat, že nějaké dítě může žít takhle zvlčile a rodiče ho nechají... Nu, takže radši Tom.

Vrcholem byla příhoda, kdy se s Becky ztratili v jeskyni... tam se mi tajil dech, byla jsem napjatá jako struna a spoustu motivů si dodnes pamatuju nesmírně živě. Kousek perníku, o který se Tom hrdinsky dělil s Becky, i když měl sám hlad... tápání potmě bez svíčky... a pak záchrana a nález Joe Indiána, který v jeskyni zůstal a zoufale se snažil vytěžit alespoň kapku vody tím, že zachytával kapky kapající ze stropu jeskyně. Prostě... tohle byla skvělá kniha. Musím si ji odstěhovat na chatu a na takové to večerní povalování u krbu bude skvělá. :)

Magrata15
Magrata15
20.04.2020 4 z 5

Klasika - vtipné příběhy chlapců - rošťáka Toma, jeho brášky Sida, tuláka Huckleberryho, Tomova nejlepšího přítele Joa.
Částečně byl podle této knihy natočen český film Páni kluci.
V předmluvě Mark Twain píše, že většina událostí z této knihy se stala.

iskovsky
iskovsky
27.03.2020 5 z 5

Twain bol génius...

Alex.Barunka
Alex.Barunka
13.08.2019 4 z 5

Miluju Pány kluky, takže na tuto předlohu pro náš krásný český film muselo jednou dojít. A je to parádní kniha o klukovinách nejen pro kluky. Dílko plné humoru, dětských tajemství a průšvihů.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
15.06.2019 5 z 5

Miluji Toma Sawyera a Hucka Finna, jako dítě jsem moc ráda prožívala s Tomem jeho příběhy, u kterých jsem se chvílemi smála a chvílemi bála.

RyonMathrin
RyonMathrin
01.07.2018 3 z 5

Pokračování parádní knihy o klukovinách pro kluky.

intelektuálka
intelektuálka
20.12.2017 5 z 5

Vzpomínka na dětská léta - už je to dlouho...

Chesterton
Chesterton
03.12.2017 5 z 5

Četla jsem ve správném prázdninovém věku a zamilovala jsem se.

pepa4081
pepa4081
23.02.2017 5 z 5

Tom Sawyer se lépe čte, ale Finn je trošku hlubší sonda do našich myslí. Je mi 50 let a rád si přečtu knihu z dětství. V obou těctho knížkách je mnoho romantiky pro mé budoucí (snad někdy) vnuky, ale také mnoho pravdy i pro nás (snad) dospělé. Vrcholně uspokojivé. Tuto dvojknihu jsem si nyní koupil, jak víc mohu doporučit...

Jaruš7
Jaruš7
17.12.2016 5 z 5

Vedle knihy ji mám i v klenotnici LP, film Páni kluci jsou jedním z nejmilejších filmů, takže 5*.

haki34
haki34
18.11.2016 5 z 5

Vyborna detska kniha plna dobrodruzstva , zazitok v jaskyni az hororovy ;) a zaroven vykresluje zivot na americkom vidieku pociatkom 20. storocia .. Od mody, cez skolu , travenie volneho casu, nazorov ;)

Exit-50
Exit-50
21.01.2016 4 z 5

Klasika

Koňadra
Koňadra
21.07.2014 5 z 5

Jedno z najkrajších čítaní pre chlapcov. V detstve som našiel u babky na povale Dobrodružstvá Toma Sawyera a dnes si uvedomujem, že práve to bol ten poklad, čo sme tam pôvodne s bratom hľadali (a mysleli sme si že neúspešne). Krásne obe knihy, ktoré však treba čítať v pravý čas.

Lady Dracula
Lady Dracula
19.06.2013 4 z 5

Pěkne napsaná kniha,tak,aby čtenáři nedělala problém. Jelikož je určena hlavně mladší generaci,používá podle toho i Twain jazyk. Povedené dílko,které je dobré číst,kdy se nudíte:-)
*
Kniha navazující na Toma Sawyera. Řeší se v ní otázky svobody,touhy,ale i vztah Američanů k černým otrokům,v té době velmi špatný. Jinak kniha opět určená mladší generaci,takže podle toho je i jazyk. Je tu možná více nespoutanosti,která v Tomovi se projevuje více. Tady asi Twain popustil uzdu své fantazie a nechal se unášet svými představami.

Štítky knihy

americká literatura Severní Amerika o literatuře pro děti a mládež dětská dobrodružství dobrodružné romány

Část díla

Autorovy další knížky

Mark Twain (p)
americká, 1835 - 1910
1961  89%Tajemný cizinec
1964  84%Dobrodružství Toma Sawyera
1999  85%Princ a chuďas
1965  83%Dobrodružství Huckleberryho Finna
1970  87%Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna

Kniha Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna je v

Právě čtených5x
Přečtených348x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených23x
Knihotéce177x
Chystám se číst56x
Chci si koupit10x
dalších seznamech8x