Princ a chuďas

Princ a chuďas https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60610/princ-a-chudas-60610.jpg 4 232 36

Příběh o propletených osudech dvou naprosto odlišných chlapců – následníka trůnu, syna Henryho VIII, anglického prince Edwarda a syna zloděje a hrdlořeza z londýnské chudinské čtvrti, Toma Cantyho. Chlapci se setkávají jen díky shodě náhod a když si později při společné hře vymění šaty, způsobí to jim oběma velké potíže. Mladý princ se, nikým nepoznán, dostává mezi obyčejné lidi a poznává jeho strádání, prostý chlapec Tom zase na vlastní kůži zažívá všechny krásy i nebezpečí dvora.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Prince and the Pauper , 1882


více info...

LunaL.
LunaL.
28.12.2023

(SPOILER) Precteno diky ČV. Pribeh hezky, ale mela jsem problem se zacist - zdlouhavejsi popisy mi tak nevadily, ale vznesena mluva mi dala zabrat! Trochu jsem se bala konce, kdyz v prubehu deje byli lide popravovani za male kradeze, zebrani,.. Nastesti je to pohadka a ma i pohadkovy konec :)

markyticka
markyticka
14.12.2023 4 z 5

Princ Edward a chuďas Tom si vymění šaty a je z toho napínavé dobrodružství. Moc mne to bavilo a těšila jsem se na to, jak to dopadne. Zvláštní, že by ani nejbližší příbuzní výměnu neprokoukli.


Marla
Marla
06.12.2023 5 z 5

Velice hezká a řekla bych, že dnes ne moc známá kniha. A při čtení jsem si z vzpomněla na starý černobílý televizní film, také moc hezký.

RoBertino27
RoBertino27
28.10.2023 4 z 5

Kniha dlouho čekala, než jsem ji v ryzí podobě "přelouskl". Nejdřív přišel na řadu dvoudílný televizní film s výbornými Romanem Skamene a Petrem Kostkou, potom komiksový seriál v Ohníčku. Pokud by se dalo půlit, byla by to poctivá 3,5 hvězda, ale z nostalgie okrouhlím nahoru. Z literárního hlediska bych ji klidně zařadil do povinné četby na školy, jenže tam už se stejně čtou jen zprávy na WhatsUp, takže by to nejspíš bylo s křížkem po vykonaném obřadu.

Nelasp
Nelasp
05.09.2023 5 z 5

Kdo z nás si někdy nepředstavoval, že by se stal někým mocným/bohatým??? Tak tady je ukázka toho, že není všechno zlato co se třpytí......

Jean-Paul
Jean-Paul
10.03.2023 4 z 5

Pro komentář k této knize si vypůjčím úvodní předmluvu autorovu. Proč? Protože si myslím, že je tou nejlepší pozvánkou k tomu, vytáhnout si tuto knihu z knihovny a začíst se do v pravdě kouzelného a poučného příběhu... (75 %)
"Napíšu tuto povídku tak, jak mi ji vyprávěl člověk, který ji slyšel od svého otce, jenž ji zase slyšel od svého otce, kterýžto otec ji zase stejným způsobem měl od svého otce a tak dále a tak dále zpátky do minulosti tří set let, po kteroužto dobu ji otcové vyprávěli synům, a tak ji zachovávali. Snad to je příběh historický, snad je to pouze legenda, ústní podání. Možná že se to stalo, možná že se to nestalo: ale stát se to mohlo. Možná že moudří a učení oněch dávných dnů to považovali za skutečnost; možná že toliko neučení a prostí příběh milovali a jemu věřili."

JankoStirbey
JankoStirbey
11.09.2022 4 z 5

Toto dielo som čítal veľmi dávno, ešte na základnej, keď som sa ku knihám približoval s rovnakou vôľou ako sa približujú k sebe dva magnety s rovnakými pólmi. Vtedy som ešte nechápal, že do knihy je nutné sa začítať a preniknúť do deja, a tak som po prvej strane považoval otcom vynútené čítanie za trest. Až po dlhšom nútení sa sa mi stalo to čo dvom magnetom, z ktorých sa vždy nakoniec jeden otočí.

Kučí84
Kučí84
13.08.2022 4 z 5

Kniha je starší verze, princ a nuzák.. hodne archaismy a vysvetlujici praktiky tehdejsi vlady krale Jindricha VIII. Napr.Vypraskany hoch... Sice znamy dej knihy ale za jine doby. To me bavilo nejvic :-)

Adrim
Adrim
19.05.2021 5 z 5

Velmi krásná kniha s krásným vyprávěním. Velmi pěkně a poutavě psaná. Každý malý nebo velký se může pustit do jejího příběhu

Emberas
Emberas
01.05.2021 5 z 5

Krásný příběh, který ani v současné době neztratil nic ze své poutavosti.

Kontryhelka
Kontryhelka
07.02.2021 5 z 5

Kniha i film se mi líbily. Za sebe mohu doporučit, je to taková prima oddychovka.

Mauricie
Mauricie
30.01.2021 5 z 5

Hlavní zápletka (záměna dvou lidí z různých společenských vrstev) byla inspirací pro tolik filmů, že mi všechny splývají. Přečíst si původní příběh rozhodně stálo za to. Kniha je kniha, žádný film nedokáže příběh přiblížit tak do hloubky, jako psaný text.

Medulka.013
Medulka.013
20.01.2021 5 z 5

Tento příběh nám říká, že šaty opravdu dělají člověka. Že stačí málo a z chuďase se stane král a z krále se stane chuďas. I když se Tom ujal své nové role s velkým nasazením a Edward VI. pochopil, že i chudí jsou jenom lidé, kteří by si přáli být alespoň šťastní, když už penězi neoplývají.
A někdy se podívám na tu černobílou československou filmovou verzi s Romanem Skamene v hlavní dvojroli.

bob0985
bob0985
12.07.2020 5 z 5

Jak mám jako dospělý hodnotit tuto pohádku? Příjemný výlet do Anglie, příjemná exkurze do staršího jazyka, kterým je psán, milé ilustrace. Takový absolutní odpočinek a pohodová zábava, připomínka dětství a přesto něco víc, než jen to.

Greenfingers
Greenfingers
11.03.2020 5 z 5

Příběh, který připomíná pohádku s dobrým koncem. Přesto však mezi řádky přesakuje kritika společenských poměrů tehdejší feudální Anglie.
Klasické dílo, které by rozhodně nemělo zůstat nepovšimnuto. Doporučuji zejména mladším čtenářům.

Andi
Andi
29.01.2020 3 z 5

Jsou pohádky a "pohádky". Občas se opravdu podivím, když najdu knížku plnou násilí a jiné ehm - dospělácké - věci, v knihovně pro mláděž. "To tady nemáme, to bude v mláděži." Už od první stránky mi bylo jasné, že tohle je jedna z knih, která v mládeži nemá co dělat.
Aha, u téhle knížky jsem dycky měla za to, že jde o pohádku, a to prosím tu opravdickou! Ne tak docela. Netušila jsem do čeho jdu, nakonec to bylo dobrý, páč to dobře dopadlo, snadný jazyk a zlo bylo potrestáno.

smithynka
smithynka
11.09.2019 5 z 5

Na knihu jsem náhodou narazila v knihovně. Byla vystavená, tak jsem si řekla, proč ne. Všichni přeci známe ten příběh, kdy z prince se stane chuďas a z chuďase princ.
Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Příběh je krásně napsaný, svižný a i vtipný.

Andrée
Andrée
22.12.2018 3 z 5

Šaty dělají člověka.

Denny45
Denny45
22.11.2018 3 z 5

Bedár z temnej uličky londýnskeho mesta a princ, u ktorého si podávajú kľučky kadejakí učitelia sa náhodne stretnú za veľmi zvláštnych okolností. Obaja sa na seba podobajú a sú nespokojní so svojím životom. Stačí málo a v hlavách sa im zrodila naivná myšlienka. Čo keby si na krátku chvíľočku vymenili svoje roly? Veď sa predsa nemôže nič stať!
Z milej nevinnej knižočky o dvoch malých chlapcoch sa vykľula trpká a ostrá kritika celého ľudstva. Nešetrí humorom, ktorý vás síce nerozosmeje, ale donúti vás myslieť nad tým, ako krutý je niekedy tento svet.

Elen telemna
Elen telemna
01.07.2018 4 z 5

Ke knížce jsem se dostala jen díky tomu, že jsem ji dostala. Jinak by mě asi ani nenapadlo si ji někdy přečíst. Zajímavé, o kolik může člověk přijít jen díky svým předsudkům.
Do čtení jsem se pustila s tím, že si přečtu něco pěkného na zrelaxování. A kniha naprosto splnila mé očekávání. Děj byl milý a jednoduchý, postavy věrné a celkově se mi četlo docela příjemně.
Nejvíce se mi asi líbil Hendon. Jeho něžnost a laskavost k malému králi mě až dojaly. Kéž by měli všichni takové srdce...
Zaujala mě pravdivá historická fakta, která se v knize mnohokrát vyskytla. Dodalo to prostému ději na zajímavosti.
Co bych asi tak chtěla nejvíce zdůraznit, je myšlenka knížky. Příběh o princi a chuďasovi, kteří si vymění své role, asi většina lidí zná a každý si může domyslet, v čem se bude skrývat hlavní poselství. "Každý by měl být vděčný za to, co má." Trošku mě mrzí, že si s touto myšlenkou autor více nepohrál. Kdyby byl příběh psán pro to, aby předal tuto myšlenku (která se při tomto tématu tak nabízí), byl by mi mnohem vzácnější. Takto knihu zařazuji spíše mezi knihy pro mladší čtenáře. Škoda, dalo se z toho dostat více.
Celkově jsem s knížkou spokojená, splnila to, co splnit měla.