hrusisek hrusisek komentáře u knih

☰ menu

Těžká hodina Těžká hodina Jiří Wolker

Tato sbírka básní od Wolkera je klasikou, která rozhodně patří mezi povinnou školní četbu. Velmi dobře popsané změny názorů a postojů měnících se s věkem. Nejvíce mě zaujaly balady.

17.04.2024 3 z 5


Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Je to taková jednohubka, která je přečtená opravdu během chvilky, ale i takových je potřeba pro zrelaxování se po náročnějším čtení. Velmi vtipná série, určitě lepší knižní předloha než filmy.

07.04.2024 5 z 5


1984 / Náš soudruh Winston Smith 1984 / Náš soudruh Winston Smith George Orwell (p)

Kniha je opravdu nadčasová a jen mě udivuje, jak autor mohl tak podrobně popsat režim, který tu byl o několik let později nastolen. Některé pasáže se četly obtížně a často opakovaly stejnou myšlenku. Nedávám plný počet hvězdiček, čekala jsem popravdě něco jiného, ale důvod k zamyšlení tu určitě po přečtení je.

03.04.2024 4 z 5


Mort Mort Terry Pratchett

Zase další Pratchettovka, ... konečně vím, jak to vypadá u Smrtě a že je to vlastně vcelku sympatický chlapík. V každé knížce je vždy nějaká zajímavá postava, která si mě získá, a tady to byl právě Smrť.

12.02.2024


Propasti Propasti Arnaldur Indriðason

Je to asi první kniha od Arnaldura, kterou čtu a musím říct, že je to pěkný příjemný průměr. Určitě to není příběh, který se mi zapíše do paměti, ale četl se rychle a byl vcelku napínavý s dalšími vedlejšími mini příběhy. Islandské tykání ani islandská jména mi problém nedělala, alespoň to přidalo na autentičnosti.

12.01.2024 3 z 5


Městečko Pines 3 Městečko Pines 3 Blake Crouch

Tahle série je jedna velká povedená pecka, která si u mě vysloužila jasných pět hvězd. Knížka je čtivá, napínavá, vtáhne čtenáře do děje a ten jen čeká, jak to sakra celý dopadne. Konec vlastně skvělý, ani tak, ani tak,...a to mi tady vyhovuje.
Líbil se mi i formát psaní kapitol, rychlé a přehledné. Pokud bude další díl zlobit se určitě nebudu. I když mě příběh naprosto vsákl, nějak jsem si nevybudovala žádný kladný vztah ani k jednomu z lidí. Kdo byl pro Vás nejsympatičtější a přirostl Vám k srdci? :)

28.12.2023 5 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

(SPOILER) Děj byl jasný, přehledný a vtipný, takže se kniha četla velmi dobře a rychle. Opravdu skvělý příběh v čele s Bábi a její svěřenkyní Esk, který začíná v Kyselé Prdeli a končí na Neviditelné univerzitě. První část knihy hodnotím velmi kladně, závěr na mě působil trochu uspěchaně, ale na celkový dojem z knihy to nemělo vliv. Těším se na další příběhy, snad se v nich zase objeví Bábi nebo někdo podobného ražení.

17.12.2023 4 z 5


Dívka z inkoustu a hvězd Dívka z inkoustu a hvězd Kiran Millwood Hargrave

První, co asi každého včetně mě zaujme, je obálka a vizuální zpracování, které se opravdu povedlo. Navíc kniha dostala ocenění v prestižních soutěžích, což staví laťku vysoko a od příběhu se pak hodně očekává. Na mladší náctileté publikum možná kniha zapůsobí více, než jak zapůsobila na mě. Očekávala jsem trochu víc. Ani mi nevadí, že kniha má "jen" něco přes dvě stě stran, spíše to, jak je napsaná. Příběh mi připadá zajímavý, jen poněkud stroze napsaný, jednoduchý, málo detailní a popisný - chtěla bych se zkrátka dozvědět víc podrobností a informací o Joye, Yotem a guvernérovi. Jinak se kniha četla příjemně a odpočinula jsem si u ní.

18.10.2023 3 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Ke knize jsem se vrátila znovu v rámci čtenářské výzvy. Konec příběhu si pamatuji úplně jinak, asi mi přišel takový useknutý, tak jsem si ho domyslela, ...nevím :D. Každopádně je to příběh silný, kdoví, jak silné by bylo jejich pouto, kdyby je nespojila válka a potkali se v jiný čas. Bylo mi místy docela teskno a smutno, jak nespravedlivá to byla doba. Dávám pět hvězd.

08.09.2023 5 z 5


Hoď se do pogody Hoď se do pogody Sandra Pogodová

Povídky nejsou můj šálek, přesto jsem se do knihy pustila. Byla úsměvná, na relax někde u vody přesně to pravé. Ani by mě předtím nenapadlo, že Sandřin tata má tolik známých mezi slavnými osobnostmi a Sandra, že je opravdu takové třeštiprdlo. Úplně slyším vyprávění autorů v podobě audioknihy, věřím, že to by teprve mělo šťávu. Ale jedno se nedá upřít, zážitků a příhod mají jistě hromadu a k tomu i to druhé potřebné-bavičský talent.

28.08.2023 3 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Opravdu kratičká kniha, která je přečtená během chvilky. Sice nedisponuje žádným složitým zápletkovým dějem, ale je plná autorova humoru, vtipných postřehů a momentů s muflony. O trochu slabší než první díl.

31.07.2023 4 z 5


Misery Misery Stephen King

Tato kniha od Kinga je zatím nejlepší, co jsem od něj četla. Děj napínavý k prasknutí, čtivé, opravdu barvitě napsané, až se mi místy dělalo z té představy zle. Knihu jsem si vybrala na základě čtenářské výzvy, zprvu po předchozích zkušenostech s Kingem se mi do knihy příliš nechtělo, ani po přečtení anotace mě příběh nezaujal, ale nakonec jsem udělala dobře, že jsem si ji půjčila. Jsem fanynka číslo jedna .

29.06.2023


Magický prazdroj Magický prazdroj Terry Pratchett

(SPOILER) Moje třetí přečtená kniha ze série Zeměplochy a asi musím říct, že nejslabší. Spousta nových zajímavých postav, které jakoby se v příběhu jenom mihly, určitě mohly být vykresleny víc a zajímavěji (hlavně mágové Neviditelné univerzity). Vlastně ani téma záchrany světa a malého supermága, který se na konci jen tak "vypaří" mě nezaujalo. Radši mám špinavý Ankh-Morpork, Prokopnutý/Zašitý buben, Okraj, truhlu s nožičkami,... snad další kniha nebude o konci světa.

27.05.2023 3 z 5


Muž z ledovce Muž z ledovce Konrad Spindler

Opravdu skvělý příběh mumie z ledu, který je psán od prvního dne nálezu až po současnost. Kniha určitě zaujme široké spektrum čtenářů, je čtivá a chvílemi se blíží napínavé detektivce. Dávám pět hvězd.

21.04.2023 5 z 5


Rodinné sídlo Howards End Rodinné sídlo Howards End Edward Morgan Forster

Ke knize jsem se dostala víceméně náhodou, chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na styl, jakým je to psané, ale konec jsem román zhltla rychle.

14.03.2023 3 z 5


Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

O chlup lepší jak Barva kouzel a čtivější kniha je, nicméně pořád nechávám rezervu v hodnocení a čekám na pořádně promakaný děj v dalších dílech série.

25.02.2023 4 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Na to, že fantasy vůbec nevyhledávám, tak jsem to zhltla vážně rychle. Nechala jsem se zlákat, protože si pamatuji, že před pár lety na střední to byl velký hit a nechtěla jsem, aby mi něco uniklo :). Už jsem si hned půjčila další díl, i když pravděpodobně to budu prokládat ještě jinými žánry. Knížka na oddech, místy opravdu humorná, netřeba u ní moc přemýšlet. Znovu bych si Barvu kouzel nepřečetla, ale za mě ok, Zavazadlo tomu zvedlo laťku.

01.02.2023 3 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Opravdu těžké čtení, které vyžaduje poznámkový blok, dobrou paměť nebo listování knihou tam a zpět. Pokud člověk chce získat ucelený přehled a dozvědět se, jak to celé začalo, tak taky ho (po troše času a úsilí než se tím vším probere) nalezne. Hodně zdaru při čtení fanouškům Tolkiena i běžným čtenářům.

13.01.2023 3 z 5


Skákavý žabák / The Jumping Frog Skákavý žabák / The Jumping Frog Mark Twain (p)

Moc dobré počtení a především vtipné. Povídka Skákavý žabák mě zaujala nejméně, ale potrénovala jsem angličtinu a humor spisovatele je skvělý, takže pecka.

13.01.2023 4 z 5


Oblékni se pro smrt Oblékni se pro smrt Alan Bradley

Opravdu krásná série, která si získá jak mladší, tak starší čtenáře. Není to nic těžkého brutálního, na dlouhé zimní večery skvělé počtení. Na to, že je Flavii jedenáct, tak pěkně válí.

23.10.2022 4 z 5