Hema Hema komentáře u knih

☰ menu

Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Tahle kniha nikdy nepřestane děsit a rozesmutňovat. Mimořádná kniha.

04.04.2024 5 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

téhle spisovatelce neholduji, ale ke knize jsem přistoupila tak, že od ní nic nečekám. Je to čtivá oddechovka, u které člověk nemusí skoro vůbec přemýšlet, ale taky je místy milá a dojemná, takže všechno, co chcete po náročném pracovním týdnu.

02.04.2024 5 z 5


O Pavlovi O Pavlovi Daňa Horáková (p)

Ta kniha nebí o disidentech, není o Juráčkovi ani o totalitě. Je o vztahu Dani Horákové k tehdejšímu světu, spíláním Pavlovi, elaborátem, jehož prostřednictvím se snaží pochopit, co jí k němu tak táhlo, když byl vlastně tak hrozný.
Disidenti jsou tam ukázaní bez příkras, třeba jak navzájem žadoní o zveličení jejich utrpení, aby mohli být uznáni za politické azylanty apod. Rozhodně obohacující četba.

01.04.2024 5 z 5


Bývali jsme bratři Bývali jsme bratři Ronald H. Balson

Je pravda, že se nešlo od knihy odtrhnout. Byla ale příliš krutá a drsná. Místy jsem ji musela odložit a obsah rozdýchávat. Jinak ji ale doporučuju každému jako povinnou četbu.

01.04.2024 5 z 5


Čokoládová krev Čokoládová krev Radka Denemarková

Nemohla jsem se začíst, bylo tam až moc balastu, do příběhu byly naroubované situace, které se do něj příliš nehodily. A ani to "tak tak tak jede vlak" mému oku a čtenářské duši příliš nelahodilo. Zkrátka bylo vše moc na sílu, téma, postavy, témata těch postav. Čekala jsem větší jízdu.

30.03.2024 2 z 5


Dopisy Otce Vánoc Dopisy Otce Vánoc J. R. R. Tolkien

Jsem překvapená, Tolkien se mi vždycky četl obtížně, ale toto je něco docela jiného. Milé, laskavé plné emocí. Je to především o vztahu rodičů k dětem. O tom, co jsou schopní ovlivnit. Dojemné.

21.03.2024 5 z 5


A láska samotná A láska samotná Drago Jančar

Dojemná, místy i napínavá a poučná kniha. Četla se velmi dobře.

18.12.2023 5 z 5


Jen jednou mladá Jen jednou mladá Ivanka Devátá

Není to špatné, je to velmi oddechová kniha a provází nás postoji ordinérní herečky, jejiž postoje nenadchnou, ani neurazí.

09.12.2023 3 z 5


Klub nenapraviteľných optimistov Klub nenapraviteľných optimistov Jean-Michel Guenassia

I mně trvalo, než jsem se začetla, ale pak to byla symfonie zakončená vodotryskem slz. Opravdu výborně napsané.

26.11.2023 5 z 5


Krycí jméno Studentka Krycí jméno Studentka Milena Štráfeldová

Texty paní Mileny jsou plné informací, je jasné, že "ví". A ví toho hodně, hlavně faktů. Ty postavy ale v této knize byly na můj vkus až moc jemné. Jinak skvělá práce.

24.11.2023 3 z 5


Život na Zemi Život na Zemi David Attenborough

Cokoliv, co od tohoto pána vidím nebo čtu, tak mě neskutečně dojímá. I v této knize předvedl svou vybroušenou schopnost vnímat krásy přírody, její důležitost a proměny. Je skvělá.

21.11.2023 5 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Je to trochu přeslazené a kýčovité, ale zároveň je to hezky napsané, čte se to samo, přestože jde o poměrně rozsáhlý román.

21.11.2023 5 z 5


Osamělí Osamělí Håkan Nesser

Asi jsem si měla přečíst předchozí díly, abych se lépe zorientovala a pochopila lépe inspektorovy pohnutky, ale líbilo se mi to i tak. I když začíst se trvalo déle, než je běžné. Bylo to napínavé a kniha navíc obsahuje jen minimum nechutností, takže jsem spokojená.

21.11.2023 5 z 5


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Během čtení jsem si kladla otázku, proč jsou ty šílené a komplexní události podávány takovou zjednodušenou až naivní formou. Ten román jsem kvůli to mu ohvězdičkovala menším počtem hvězd, než si zaslouží. On je totiž pro náctileté. To jsem ale netušila, a tak jsem nad tou formou ohrnovala nos. Teď bych klidně hvězdičku přidala. I mladí chtějí číst o hrůzách, které se v minulosti děly - ale stravitelnější formou.

19.11.2023 3 z 5


Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Ten příběh má vše potřebné. Je to útlá knížka, ale plná emocí. Postoje hlavní hrdinky chápu a souzním s ní.

19.11.2023


Tenhle pokoj se nedá sníst Tenhle pokoj se nedá sníst Nicol Hochholczerová

Drsné, velmi drsné a většinu času takè nechutné čtení o úchylovi. Ale právě v té drásavosti je to skvělé.

19.11.2023 5 z 5


Nives, co to povídáš? Nives, co to povídáš? Sacha Naspini

Není to bůhví co po jazykové stránce, ani nejde o hluboký příběh. Přesto kniha na konci může určitý typ čtenářů, mě tedy rozhodně, dojmout. Z počátku hlavní postavě nerozumíte, chová se divně, absurdně a budete si říkat "co to je za nesmysl, takhle se nikdo nechová", ale pak se to trochu celé zklidní a začne vše aspoň trochu dávat smysl. Je to milé, nic víc, nic míň.

18.11.2023 4 z 5


Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Dnes již klasika o klasikovi výtvarného umění. Kniha je strhující, je dojemná, ale je taky psaná starším jazykem, pracuje s pomalejším vypravěčským tempem a není v ničem novátorská. Je potřeba se naladit na ta slova a jejich rytmus a nesnažit se číst rychle, jinak člověka kniha bavit nebude. Mluvím z vlastní zkušenosti, třikrát jsem ji odložila, přitom je dobrá.
Skvěle popsané těžkosti doby i touha tvořit.

18.11.2023 5 z 5


Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Kollerová–Střihavková

Autorka odbočila od knih ze současnosti a myslím, že udělala dobře. Historické souvislosti zachytila bez chyb, jako historička a kantorka kvituji vše. Románu nic nechybělo, postavy se chovaly lidsky, chybovaly, vyvíjely se, stejně jako v životě. I po jazykové stránce se mi zdá dobrá, právě jazyk doplňuje charaktery postav a jejich jednání.

18.11.2023 5 z 5


To je on!: O té, co si říkala Toyen To je on!: O té, co si říkala Toyen Milena Štráfeldová

Tohle se opravdu velice povedlo. Velké množství informací, fabulace tak akorát. Moc ráda jsem se dozvěděla něco o jejím životě i o jejích souputnících.
Paní Milena navíc píše velmi čtivě, bez manýry, takže je to požitek. Doporučuji všem, kdo se zajímají o umění této doby i těm, které to doposud nezajímalo, protože toto dílo vtáhne každého.

17.11.2023 5 z 5