Bývali jsme bratři

Bývali jsme bratři https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415278/bmid_byvali-jsme-bratri-Imk-415278.png 5 436 130

Ben Solomon, obyčejný důchodce žijící v Chicagu, na veřejnosti napadne jednoho z nejvýznamnějších chicagských občanů, patrona umění, filantropa a přeživšího z koncentračního tábora Elliota Rosenzweiga. Stařík Elliota obviní z toho, že je ve skutečnosti někdo jiný – nacista jménem Otto Piatek, kterého se krátce před druhou světovou válkou ujali Benovi rodiče a vychovávali ho jako vlastního syna. Benova skandální obvinění nikdo nebere vážně, ani právnička Catherine Lockhartová, která přesto slíbí, že si Bena vyslechne. Postupně se před ní začne rozplétat fascinující příběh o hrůzách válečného Polska, příběh přátelství, lásky, zrady a hlavně obrovské vůle k životu. Působivý román čtenáře nejen vtáhne do děje, ale také ho donutí zamyslet se nad tím, zda je dnešní svět před tak nespoutaným řáděním přívrženců zla imunní, nebo se stále musíme mít na pozoru a při sebemenším náznaku podobného fanatismu zakročit.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Once We Were Brothers , 2010


více info...

Přidat komentář

Hema
01.04.2024 5 z 5

Je pravda, že se nešlo od knihy odtrhnout. Byla ale příliš krutá a drsná. Místy jsem ji musela odložit a obsah rozdýchávat. Jinak ji ale doporučuju každému jako povinnou četbu.

WaN635
07.03.2024 5 z 5

Krásný, silný, bolavý a hrozně krutý byl tento příběh. I přes zvěrstva popsané, jsem knihu přečetla během dne, nešla totiž odložit.
,,Nigdy się nię poddamy. "


Zuzulinka
22.02.2024

Krásný příběh!

m2056
15.02.2024 5 z 5

Kniha je nádherně napsaná s citem a láskou příběh je hodně silný a najdete tam vše lasku krutost i moc peněz ale i spravedlnost. Určitě se podívám po dalších knihách od autora tohle jsem vzal do ruky v knihovně jen náhodou do počtu.

Kaja1
23.01.2024 4 z 5

Bavilo mě propojení minulosti se současností. Ovšem najít dnes někoho, kdo vám věří tak, že riskuje lukrativní zaměstnání, to mi připadá jako z jiné planety. Byl to silný příběh, a jestli zlo bude potrestáno na to si budete muset počkat na konec knihy.

Mindy
28.12.2023 3 z 5

Další příběh z druhé světové války. Bohužel mě tato kniha nějak neoslovila, nevtáhla do děje. Taky mi přijde nemožné, co všechno se Benovi za války podařilo - např. v převleku v uniformě SS se dostat do domu plného Němců, zjistit, co se stalo jeho sestře, a nakonec odjet i s další židovskou dívkou - tomu prostě nevěřím. A bylo toho víc. Jinak čtivý příběh.

Ancijáš
14.11.2023 5 z 5

Výborná kniha, vrelo odporúčam.

katerina5619
27.10.2023 5 z 5

Když jse mi podařilo prokousat začátkem příběhu, který je sice fiktivní, ovšem na základě skutečných událostí z té doby, děj mne naprosto pohltil. Velmi dobře se mi knížka četla, neotřelý je nápad zpracování příběhu. Zajímavé bylo zkusit si odpovědět na 9 otázek v závěru knihy. Zajímal by mne výsledek takového dotazníku mezi různými sklupinami lidí.

Misute603
10.06.2023 5 z 5

Moc se mi kniha libila, nemohly jsem se od ní odtrhnout.
Přečteno za 2 dny..
Mohu doporučit

marci8
12.05.2023 5 z 5

Tato kniha je doslova strhující. Napínavá od začátku do konce. Styl psaní se mi líbí a měla jsem problém se od četní odtrhnout. Nenašla jsem žádný nedostatek.

Denny456
11.04.2023 3 z 5

Bohužel další vymyšlený příběh na známé téma, které je aktuálně in. Je to často přitažené za vlasy a za hranicí uvěřitelnosti. Hlavní postavy mají neuvěřitelné štěstí, které by v reálu brzy došlo. Ale jinak se to čte celkem hezky. Přesto bych všem nadšeným příspěvkům níže doporučil číst skutečné příběhy. Jsou trochu méně literární, ale výrazně lepší.

gabriela8704
01.04.2023 5 z 5

Docteno. Tato kniha by měla být povinnou četbou. Proč? Je založena na FAKTECH a ukazuje, co dokáže rozdělit lidi. Ukazuje také, že zlo musí být potrestáno a vykoreneno, aby se to neopakovalo.

Kdo ví, třeba označení narcista a lidi s takovými sklony byli nacisty a je třeba jim nedovolit manipulovat, ničit a být u moci. Že je to jen další dezinformace či blábol. No moje intuice mi říká : Není.

hanap
25.03.2023 5 z 5

Ze začátku jsem byla stejně jako Catherine netrpělivá, děj se mě zdál pomalu plynout, ale v knize se stupňuje napětí a na závěr až dojetí. Kniha se dobře čte, doporučuji.

iška
08.03.2023 5 z 5

Mě se také více dotýkaly knihy jako např. Zuzanin dech. Ale chápu, že mladá Američanka, která se narodila značnou dobu po válce, má celkem zkreslené informace. A právě proto je dobře, že se tato fakta připomínají. Že se nezapomíná. Bylo to čtivé a velice emotivní.

Ayame420
26.02.2023 2 z 5

(SPOILER) Knize se nedá upřít, že je čtivá a člověk ji prostě dočíst chce, protože ho zajímá, jak to dopadne. Ale to je tak všechno.

Zajímavé téma a nápad, to rozhodně. S pravděpodobností některých situací a vykreslením postav už je to mnohem horší. Ben při svém utíkání a schovávání pokaždé narazí na někoho, kdo je velmi ochotný a rád mu pomůže (soused, známý jeho otce, který viděl, že se v chalupě najednou topí a Benovi poskytne svého koně a vlečku, Zeleinšti a další děsně sluníčkové postavy, to, jak Ben na potkání vykládá lidem, které vidí poprvé v životě, o tom, jak se schovává i se svojí sestrou a přítelkyní a jiné, bohužel k cynickému úšklebku vybízející situace). Ne. Prostě ne. Takhle to nefunguje a už vůbec to tak nefungovalo za války, kdy se projevily ty nejhorší lidské charakterové rysy, když vycítily příležitost. A je úplně jedno, jaké národnosti ten člověk byl.

V příběhu lze cítit totální "amerika", abych to zjednodušila. Strašně černobíle vykreslené dobro a zlo, strašně vyhrocené a nepravděpodobné situace (ukradená uniforma a vražda v bordelu - po které nikdo nikdy nepátral, když to byla vražda jednoho z údajných "velkých zvířat", jak příběh vypráví, a jak ožralý Rolf Benovi podrobně povykládá, co přesně se dělo s Bekou - byla už jenom těžké "wtf"). Jenže historie není černá ani bílá, dokonce ani černobílá, a je strašně špatně, že ji tak tolik populárních autorů čehokoliv vykresluje.

Knížku jsem dočetla jen proto, že mě zajímalo, jak to dopadne (ačkoliv se to dalo od prvních stránek předpokládat), a jak si s tím autor ještě nakonec vyhraje.

Do knížky jsem před čtením vkládala naději, že to nebude další ptákovina "doplňkohochceš z Osvětimi", s nimiž se k mojí hrůze v posledních letech roztrhl pytel a které tolik lidí dobrovolně čte a uděluje jim pět hvězdiček. Nebyla to taková hrůza. Ale nebylo to nic, co by mě dojalo. Co by ve mně něco zvlášť zanechalo a něco, u čeho bych se v knihovně, až kolem ní znova půjdu, usmála se a řekla si: "Jo, tahle knížka stála za to".

LenkaKa
17.02.2023 3 z 5

Tahle kniha mě nějak nedokázala úplně zaujmout. Četla jsem už před tím Dvojčata... Je to stejné téma, hodně podobné......nevím, už mě to nějak nebavilo. V závěru se to zlepšilo a nakonec mě to i dojalo.

uzivatel1190
07.02.2023 5 z 5

Úžasné čtení, zajímavý příběh, střídají se časové linky, to je přesně to, co mám ráda. Nemohla jsem se odtrhnout, určitě si půjčím i další knihy tohoto autora.

ddkk
06.02.2023 3 z 5

Docela jsem se na knihu těšila, anotace se mi zdála zajímavá, hodnocení opravdu vysoké. Příběh Bena a Elliota (Otty) mě na první pohled zaujal.

Příběh sám byl docela zajímavý, dobrodružný a plný napětí, ke konci napínavý. A ovšem taky dost naivní...Je to Otto nebo není? Přizná se? Nepřizná se? Zdlouhavé Benovo vyprávění monotónně a opakovaně přerušované Cat s tím, že už nemá čas, protože má, případně ji čeká jednání, příprava na jednání, stání, atd., bylo místy únavné. Občas mi vadily i zbytečné prodlevy v ději typu: Ben jel někam, tam nikdo nebyl, vrátil se a jel tam znovu. Na hraně uvěřitelnosti pro mne byly i hrátky s převleky do nacistické uniformy s půjčeným mercedesem a koneckonců i kotrmelce v Ottově charakteru...

V knize je bohužel také dost nesmyslů, které jdou na vrub amerického pohledu na mrňavou Evropu. Doporučovat Benovi trasu do Jugoslávie přes tehdejší Slovensko s tím, že by bylo dobré se cestou vyhnout větším městům jako je Poprad nebo Košice, je minimálně úsměvné. Vyjadřovat se o šedesátitisícovém městě Zamość jako o malebné vesničce také není právě běžné. Geopolitické uspořádání sousedních států během války asi autor také nepovažoval za podstatné a jsem si jista, že mu zcela unikl rozdíl mezi Protektorátem Čechy a Morava a Slovenským štátem.

Celkově se mi ale kniha četla dobře a když pominu temný obsah, byla i zábavná. Je to však další z knih, které se vezou na vlně zájmu o témata 2.SV a o židovskou otázku obzvlášť. U mne za tři.

zsykorova
26.01.2023 4 z 5

Ze začátku jsem byla trochu skeptická, ale po přečtení mám slzy v očích. Neskutečně dojemný příběh.

bamba
23.01.2023 5 z 5

Vynikajúca kniha, ale nie na dobrú noc. Niektorí hrdinovia si dobrý spánok nezaslúžia.