Nives, co to povídáš?

Nives, co to povídáš? https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522372/bmid_nives-co-to-povidas-sHY-522372.jpg 4 54 21

Čerstvě ovdovělá toskánská farmářka Nives trpí vysilující samotou a nespavostí, dokud si do domu nepřivede jako společnici slepici Giacominu. Ženě se uleví, dokonce si připadá šťastnější než po boku zesnulého Antea. „Obětovala jsem život chlapovi, kterýho mohlo zastoupit kuře,“ říká si ohromeně, zatímco Giacomina hřaduje na křesle, kde ještě zůstává otisk Anteova těla. Je legrační ji tam tak vidět, s vytřeštěnýma očima před televizní soutěží nebo plkáním politiků, kteří se cupují. Jednoho dne Giacomina sleduje reklamu na pračku, jež ji uvede do hypnózy. Sedí se svým obvyklým dementním výrazem úplně nehybná. Ale kde teď Nives najde další kamarádku s takovou přívětivou povahou? V panice zavolá o radu starému známému veterináři. Následuje telefonát, který jako by trval celý život, telefonát, jenž se stane románem. Rozhovor Nives a Loriana se přesouvá od slepice do minulosti – k promarněným příležitostem a ztraceným láskám, k odhalením, jež je v pozdním věku těžké strávit, k ranám, které se nikdy nezahojily.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Nives , 2021


více info...

Přidat komentář

pajaroh
03.04.2024 2 z 5

Nives, o čem to bylo? To přátelství se zhypnotizovanou slepicí z anotace se mi moc líbilo. Ale slepici byl dán v knize malý prostor a oproti ostatním postavám to byla sympatická osobnost. Od začátku telefonického hovoru mě to bavilo méně a méně...

Musvar
21.02.2024 5 z 5

Román v telefonátu, úžasný a překvapivý nápad. Dostanete něco, co jste podle anotace rozhodně nečekali. Bylo mi veterináře až docela líto – jasně, podělal to a je to srab, ale ženy v téhle hře taky hrály hodně na sebe. Podle autora kniha asi má vítěze, podle mě ne. Prohráli všichni. Je to o drsnosti a nepředvídatelnosti života.


Verrrunka
14.02.2024 5 z 5

Tohle bylo skvělý!
Začalo to jako lehký bizárek, přátelstvím vdovy Nives se slepicí Giacominou, kterou zhypnotizuje reklama na prací prášek, a cestou se to nějak překlopilo do noční dialogové smršti, ze které vyplují na povrch všechny křivdy minulosti, v jednu chvíli se smějete a najednou je vám neskutečně smutno...
Jedno je jistý, nudit se nebudete, to vám Nives rozhodně nedovolí.
Krátké, svižné, výstižné a fakt fakt dobré!

PetK
15.01.2024 4 z 5

Výchozí situace jako z Monty Pythonů, to jsem nemohla nechat ležet. To, co se na začátku zdálo jako úplně střelený příběh, pokračuje jako úplně střelená psychoterapie, kde se během jednoho telefonického sezení uvolní všechny křivdy nahromaděné za desetiletí. A jisté absurdno stále trvá. Je to spíš povídka, novela, svižná a osvěžující.

sykomora
07.01.2024 4 z 5

Čekala jsem přiběh o přatelsvi ženy a slepice a jen jsem zirala - asi jak Loriano - kam se ten priběh dostal. usměvné a k zamyšlení. přesně tak jak to mám radá .
Díky Prostore :)

SlamLenka
02.01.2024 4 z 5

Knížka, která je o tom, že žena volá veterináři kvůli zhypnotizované slepici? To si chci přečíst! K přečtení Nives, co to povídáš opravdu vedlo takové jednoduché impulzivní rozhodnutí, nicméně nutno říct, že jsem absolutně neměla zdání o tom, kam mě tahle novela italského spisovatele Sachy Naspiniho zavede.
Nives náhle ovdověla a ve snaze zahnat nespavost a další tíživé následky celé situace se rozhodne vyprázdněné místo po svém muži zaplnit přítomností jiné spřízněné duše – slepicí Giacominou. Se svou novou spolubydlící se brzy cítí lépe, ale to jen až do chvíle, kdy Giacomina upadne do hypnotického stavu po shlédnutí televizní reklamy na prací prášek.
Ze strachu, že by o novou kamarádku přišla a dočkala se dalších bezesných nocí, se Nives rozhodne zavolat Lorianovi, který je veterinář. Je už pozdě a Loriano by si ve svém alkoholovém opojení přál jen pokojně vyspávat, ale jeho potřeby musí jít stranou – tohle je nouzová situace!
Nečekala jsem to, ale tahle docela absurdní situace se rychle rozehrála úplně jiným směrem. Telefonický rozhovor, který tvoří většinu textu novely, se od zhypnotizované slepice posune do minulosti, do vzpomínání, teoretizování a domýšlení si, jak to tehdy bylo, ale také vytahování skrytých tajemství. Kdyby Giacomina nebyla mimo už z té reklamy, určitě by byla rázem perplex ze všeho, co si tihle dva stačili během jednoho telefonátu říct.
Bylo to svižné, úsměvné, ale i příjemně naplněné dramatem. Mám ráda, když mě kniha překvapí, a Nives, která mi byla ve své praštěnosti docela sympatická, mě překvapila rozhodně!

david9690
01.01.2024 5 z 5

Začíná to šíleně...ta zhypnotizovaná slepice v roli "psychoterapueta" je velmi netradiční "odrazový můstek". Ale pak se začne "na imaginární plátno" projektovat příběh, jež je celý vykreslený jako telefonát mezi bývalými milenci, složený ze vzpomínek a postřehů obou hlavních protagonistů, během nějž dojde k "očistné zpovědi" a určitému uvolňujícímu a osvobozujícímu "odstranění strupů z hlubokých ran a frustrací". A čtenář se dozví věci... Opravdu velmi originálně pojatá kniha, něco takového jsem ještě asi nečetl, ale bylo to moc zajímavé. Přečteno jako 1 kniha do výzvy 2024 7. Kniha poprvé vydaná v ČR/SR v posledním čtvrtletí 2023

Boboking
01.01.2024 4 z 5

Tomu říkám příběh, který umí překvapovat. Co se zpočátku jeví jako povedený humorný příběh čerstvé vdovy na italském venkově se slepičí přítelkyní, se lusknutím prstu změní v očistný noční telefonát života, kterým se vypustí všechen "hnis" třicet let zahnívající v její duši. Všechny lidské emoce v jednom "telefonátu". Doporučuji. Přečteno v rámci ČV 2024.

kaja77
29.12.2023 5 z 5

To byla skvělá jednohubka. Nives zavolá veterináři kvůli churavé slepici a začnou se dít věci....knihu o extrémně léčivém telefonátu moc doporučuji.

Basti06
21.12.2023 5 z 5

Skvělá a inteligentní odpočinková četba!

Knižní střípky
15.12.2023 3 z 5

Naprosto upřímně - s Nives bych na kafe asi nešla. Nicméně onen rozhovor mě bavil, byť jsem u něj místy znechuceně krčila nos, poněvadž mi některé věci vadily. U tohoto kousku jsem poněkud rozpolcená, Nives mi v určitých chvílích hodně vadila, na stranu druhou se dala i pochopit. Jednala a hovořila sice docela drsně, ale ve své podstatě chtěla jen napravit dávné chyby. Protože o nich právě tento příběh byl, alespoň z mého úhlu pohledu. Říkala jsem si u něj, jak je někdy strašně jednoduché si zkomplikovat život...

Teribli
15.12.2023 5 z 5

Po dlouhé době kniha, která byla jiná než ostatní, a to hlavně svou nekonvenčností stylu, postav a zpracování příběhu. Líbila se mi, ani jedno slovo v ní není zbytečné. Je lehká na čtení a přitom hluboká.

adorjas
10.12.2023 3 z 5

Už som dávno taký bizarný rozhovor nepočula/nečítala. Mňa to bavilo- oddychové, ale predsa zo života.

Hema
18.11.2023 4 z 5

Není to bůhví co po jazykové stránce, ani nejde o hluboký příběh. Přesto kniha na konci může určitý typ čtenářů, mě tedy rozhodně, dojmout. Z počátku hlavní postavě nerozumíte, chová se divně, absurdně a budete si říkat "co to je za nesmysl, takhle se nikdo nechová", ale pak se to trochu celé zklidní a začne vše aspoň trochu dávat smysl. Je to milé, nic víc, nic míň.

markej
07.11.2023 2 z 5

Přátelé, kamarádi, řeknu vám to hned zkraje: s Nives, touhle poťouchlou a místy obhroublou babkou, jsme se teda moc neskamarádily.

Z Nives se stala vdova (manžela klepla pepka v chlívku, a než ho Nives našla, už mu jejich domácí prasátko stačilo trochu ožrat obličej), a protože jí je smutno, vezme si k sobě domů slepici s pochroumanou nohou.

Jednoho dne slepice zůstane štajf, proto Nives zavolá místnímu veterináři, se kterým se rozhovor protáhne na několik hodin, a odhalí se pár (pro mě naprosto nešokujících) tajemství.

Nemám ráda klišé, ale u téhle knihy mě napadlo jak "chyběl mi tam nějaký přesah", tak i "nevím, co mi kniha měla předat"...

Bohužel, dočetla jsem ji s přemáháním jen proto, že byla tak krátká...

Hodnocení: 2 * z 5 *

Katania
31.10.2023 4 z 5

Taková rozvaha nad životem celkem zajímavě zpracována.

magnolia
28.10.2023 2 z 5

To bylo podivné, jako nějaká absurdní tragikomedie, s nesympatickou hlavní ženskou postavou. Anotace to prozrazuje, je to jeden dlouhý telefonní hovor, už první stránka byla varující a já nemůžu dát víc než 2* protože mě tato knížka neoslovila.

Jan K
25.10.2023 5 z 5

Kniha má spád, velmi dobře se čte. Byl jsem pořád mezi: “je to oddychová literatura a momenty “COO?
Příběh je vypravován pomocí dialogu, což dodává dynamiku.

Janamed
24.10.2023 5 z 5

Kdyby tak věděla, co vše může způsobit, tak by tu reklamu na Dash s pračkou, co pere na nejvyšší obrátky nesledovala. Nebo je jí to asi vlastně jedno. Kvok.

Páni, to byla jízda! Rozhodně doporučuji tuto krátkou novelu italského autora číst v kuse. Čtenář se tak stává svědkem jízlivého i groteskního rozhovoru, který měl proběhnout již před lety. Rozhovor se tak dostává daleko do minulosti, doslova vzhledem k věku účastníků hovoru otevírá pravěk, který je zřejmě potřeba dořešit. Souvislý text, kousavé komentáře, životní nejen milostné eskapády, Giacomina a ten závěr s velkým Zet. Český překlad italským temperamentem jenom srší. Máte-li rádi slepice nebo ne, tohle byste si měli i tak přečíst. A pokud slepice v lásce máte, rozhodně je nenechávat dívat na reklamy s pračkou! Kdo ví, co byste otevřením podobné komnaty vypustili na svět vy.
Opravdu jedinečný čtenářský zážitek!

veriszv
16.10.2023 4 z 5

Mělo to švih a spád a na každé druhé stránce čekala bomba, která příběh najednou naprosto otočila. O slepici za chvíli vůbec nešlo a já čekala napnutá jak struna, kam se tohle nakonec dostane a náramně jsem se při tom bavila.

Štítky knihy

italská literatura Toskánsko poruchy spánku, nespavost vdovy farmáři

Autorovy knížky

Sacha Naspini
italská, 1976
2023  84%Nives, co to povídáš?

Kniha Nives, co to povídáš? je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce45x
Chystám se číst63x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x