helena842 helena842 komentáře u knih

☰ menu

Čtyři ženy a jeden pohřeb Čtyři ženy a jeden pohřeb Narine Abgarian (p)

Za mě ještě lepší než Tři jablka spadla z nebe

20.01.2024 5 z 5


Nepřátelé lidstva Nepřátelé lidstva Mika Waltari

Výborná kniha, jedna z nejlepších, které jsem od Waltariho četla. Text je opravdu hutný, ale Nepřátelé lidstva mi připadaly čtivější než Waltariho ostatní knihy. Určitě doporučuji, spolu s Jeho království pravděpodobně mé dva nejoblíbenější kousky od tohoto autora.

22.02.2023 5 z 5


Ada Ada Veronika Jonášová

Velmi čtivá kniha, líbila se mi zvláště historická dějová linka, která přibližovala události týkající se osudu českých Němců po druhé světové válce. Doporučuji.

24.01.2023 5 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Skvělá kniha, jsem nadšená, příběh chytne od začátku do konce. Obdivuji autorovu úžasnou znalost historických okolností, které se mi výborně podařilo zakomponovat do příběhu. Určitě doporučuji k přečtení, stojí to zato.

21.01.2023 5 z 5


Pět komínů - Příběh z Auschwitz Pět komínů - Příběh z Auschwitz Olga Lengyel

Velmi zajímavá kniha, která líčí otřesné zážitky z Osvětimi. Kniha se mi četla dobře, ale je pravdou, že obsáhlý poznámkový aparát trochu ruší čtení, i když obsahuje velmi zajímavé informace.

20.01.2023 5 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Výborná kniha, kterou jsem četla jedním dechem.

19.01.2023 5 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Kniha se mi velmi líbila, přečetla jsem jí jedním dechem. Jsem ráda, že jsem se o životické tragédii prostřednictvím této knihy mohla dozvědět. Líbil se mi styl, jakým je kniha napsána. Určitě doporučuji.

18.01.2023 5 z 5


Rukopis z Březinky Rukopis z Březinky José Rodrigues dos Santos

(SPOILER) Druhý díl Kouzelníka z Osvětimi mě vůbec nezklamal, opravdu úžasná kniha, která velmi čerpá z historických skutečností. Stejně jako první díl jsem četla jedním dechem. Tento román je jedním z mála, které opravdu stojí zato přečíst nabídky literatury tohoto typu, která je dnes poměrně široká. Určitě doporučuji.
Kniha mě zároveň donutila pátrat dále po osudech Salmena Gradowského, který pod krematoriem zakopal své zápisky o hrůzách, které zažil. Doporučuji všem Svědectví Salmena Gradowského o rodinném táboře v Birkenau, které se dá dohledat na internetu. Jsou to opravdu silné zápisky, které byly psány přímo v době, kdy byl autor členem Sonderkommanda. Na rozdíl od jiných výpovědí přeživších se dozvídáme opravdu to, co člověk cítil v danou chvíli.

17.01.2023 5 z 5


Kouzelník z Osvětimi Kouzelník z Osvětimi José Rodrigues dos Santos

Úžasný román, který jsem přečetla jedním dechem. Autorovi se výborně podařilo zasadit příběh kouzelníka z Osvětimi do ostatních událostí, které se v táboře děly. Velmi obdivuji jeho znalost historických souvislostí a toho, jak to v táboře opravdu fungovalo (toto některým knihám opravdu chybí). Zároveň se mi moc líbila první část knihy, která ukazuje, čemu židé museli čelit před deportacemi. Je zde velmi pěkně přiblížen nelehký život na Starém Městě. Knihu určitě doporučuji, je skvělá, stejně tak její druhý díl.

17.01.2023 5 z 5


Holocaust - Slepá kolej dějin Holocaust - Slepá kolej dějin Roman Cílek

Skvělá kniha, která zobrazuje soudní proces s Karlem Wolffem, který je proložen několika strhujícími příběhy přeživších holocaustu. Kniha se mi četla dobře a dozvěděla jsem se spoustu nových skutečností. Určitě doporučuji.

15.11.2022 5 z 5


Doktor z Varšavy Doktor z Varšavy Elisabeth Gifford

Bohužel musím souhlasit s tím, že příběh nebyl až tak chytlavý, čekala jsem od knihy více.

15.11.2022 4 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Perfektní knížka, dlouho jsem čtení odkládala a musím říci, že příběh rozhodně předčil má očekávání. Ihned jsem se pustila do druhého dílu.

17.02.2022 5 z 5


Návrat do Tibetu Návrat do Tibetu Heinrich Harrer

Pěkná kniha, která hezky navazuje na Sedm let v Tibetu. Ale vzhledem k okolnostem je spíše takovou sentimentální vzpomínkou na časy dávno minulé. Jsem však ráda, že jsem si ji přečetla a dozvěděla jsem se více o osudu Tibetu pod čínskou nadvládou.

15.02.2022 4 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Sedm úžasných rozhovorů s uprchlíky z KLDR, líbí se mi, jak jsou osudy lidí rozmanité, pokaždé ukazují jinou temnou stránku KLDR a jejího vlivu na lidskou osobnost. Knihu jsem četla jedním dechem a stejně jako ostatním se mi líbila více než autorčina předešlá. Je i celkově lépe strukturovaná, lépe se čte.

15.02.2022 5 z 5


Sedm let v Tibetu Sedm let v Tibetu Heinrich Harrer

Nejvíce se mi líbila část věnovaná přírodě a horám, které autor při útěku do Tibetu poznával a závěr knihy, který se blíže věnoval setkáními s Dalajlámou. Pokud máte rádi dobrodružství nebo se chcete dozvědět více o životě v Tibetu, tak je kniha pro vás to pravé. Jediné, co bych uvítala v knize a chybělo mi, jsou informace o autorově návratu do vlasti a fotografie, které během pobytu pořizoval a několikrát je zmiňoval.

14.02.2022 5 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Za mě skvělá kniha, kterou jsem četla ještě před Svědectvím o životě v KLDR. Jediné, co mi moc nevyhovovalo, že fotografie nebyly moc zařazeny u míst textu, kterých se týkaly a část věnovanou historii bych uvítala v počátku.

14.02.2022 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Super kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem.

10.02.2022 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Úžasná kniha, která mě opravdu dostala. Z knihy přímo čiší atmosféra vyobrazované společnosti. Všem doporučuji.

10.02.2022 5 z 5


Hranice věčnosti Hranice věčnosti Ken Follett

Skvělý závěr trilogie, dozvěděla jsem se spoustu nových zajímavých informací a román mě opravdu moc bavil. Všechny dějové linky měly spád a opět oceňuji propojení románu a historických faktů, Ken Follett je opravdu mistr. Doporučuji všem.

07.02.2022 5 z 5


Zima světa Zima světa Ken Follett

Knížka mě opravdu uchvátila, opět obdivuji znalosti autora a schopnost propojit historické souvislosti s osudy hrdinů. Román je poutavý a zároveň vám rozšíří obzory ohledně této doby. Ihned jsem se pustila do třetího dílu.

02.02.2022 5 z 5