Ada

Ada https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487947/bmid_ada-FeZ-487947.jpeg 4 115 27

Anastázie je mladá novinářka, momentálně ne zrovna šťastná. Opustil ji partner, v práci se ztrapnila. Potřebuje si udělat pořádek sama v sobě, a tak vyrazí na návštěvu za babičkou do Olomouce. Netuší, že se vydává na cestu do minulosti mnohem vzdálenější, než je její vlastní dětství. A zjišťuje, jak důležité je najít své kořeny, pokud chce pevně stát. Román je inspirovaný osudem Hedy Müllerové, autorčiny německé praprababičky, jejíž rodina v květnu 1945 prošla děsivou zkušeností s nechvalně proslulým internačním táborem pro Němce v Nových Hodolanech, přezdívaným Hodolanské peklo. Zde bylo po válce za katastrofálních podmínek zavřeno několik tisíc Němců a nejméně 235 jich podle doložených úmrtních listů zemřelo. Příběh, jenž se postupně rozvíjí před užaslýma očima Anastázie, která o něčem takovém doposud neměla ani potuchy, je proložený autentickými dobovými dokumenty, vzpomínkami vysídlených Němců z Olomoucka, zážitky lidí internovaných ve sběrných táborech a vzpomínkami autorčiny babičky. A je neoddělitelnou součástí našich dějin, kterou si musíme připomínat.... celý text

Přidat komentář

pakoshka
30.01.2024 4 z 5

V Olomouci žiju skoro deset let a o Hodolanským pekle jsem netušila ani ň. V průběhu autorčiny babičky jsem se prošla po Slavoníně těsně po válce, současná linka byla dost romantická a obešla bych se bez ní, klasika. Nicméně ohledně téma táborů pro Němce a jejich odsunu z Olomouce se ještě dovzdělávám. Mimo to kniha obsahuje i krátký dobový útržky z novin nebo paměti. Moc dobrej počin.

Matematicka
16.01.2024 4 z 5

Příběh z minulosti velice pěkně a citlivě zpracovaný a zbeletrizovaný. Žiju blízko Olomouce a o "hodolanském pekle" jsem dosud neslyšela vůbec nic. V tomto ohledu kniha skvělá. Příběh ze současnosti mě nejdřív bavil, pak mi nevadil a pak už mě začal dost štvát. Ve srovnání s tím, co prožívali hrdinové v minulosti, smutně vynikla jeho banalita. Co bych ale naopak chtěla pochválit, jsou citace z dobových dokumentů, které jsou podle mého názoru vybrané dobře a citlivě - jsou krátké a dobře doplňují hlavní příběh. Celkově autorce děkuji za zpopularizování tohoto tématu.

"Nelitujte Němců

Dochází nám celá řada stížností na chování Němců a hlavně žen, které jsou posílány na různé práce. Nejen že jsou vzpurné a drzé, ale odvažují se dokonce ještě dnes hovořiti mezi sebou německy. Netýrejte je, ale ani nelitujte! Neulehčujte jim jejich práci, nechť na svém těle pocítí aspoň tisícinu toho, co naše mámy.
Nevěřte jim a neexponujte se za ně! Prokazování osobních úsluh jednotlivců nemůže být důvodem k tomu, aby těmto osobám bylo vráceno československé státní občanství a všechna práva s tím spojená. Jen ať pracují! Byli za Hitlerova režimu šťastní, okupovali nás a žili z našeho utrpení!
(novinový článek, Stráž lidu, 19. května 1945)"


tittanie
26.10.2023

Na knihu jsem docela dlouho čekala, než byla volná v knihovně. Ze začátku jsem byla nadšená. Obzvlášť historické kapitoly ve mě vyvolávaly silné pocity, ale ke konci mi přišlo, že kniha se stává více románem a linka s Němci už nebyla taková, ano posunuli jsme se v ději a čase, takže emoce nebyly tak vyhrocené.
Líbil se mi komentář autorky na konci knihy.

lapagerie
16.10.2023 5 z 5

Dvě časové linie, poválečná a současná. Jako obvykle mě současná moc nebrala, ale chápu, že jde vlastně o autorčino alter ego, příběh její rodiny a tedy i jí samotné.
Pohled na poválečná zvěrstva ze strany těch "zlých Němců" je důležitý. Za viny nacismu trpěli i lidé, kteří měli s režimem společnou jen německou národnost. Odsunuté rodiny, někdy rozervané navždycky od sebe, týrání nevinných v táborech, které si s koncentráky nezadaly, ponižování těch, kteří směli zůstat. O tom se nemluví. Němci byli přece vinni. Bez rozdílu všichni. A je jedno, že předtím to byli po generace vaši milí sousedé.

fruitbueno
11.10.2023 4 z 5

Začnu nezvykle tím, co knize mám potřebu vytknout. Ano, jde o současnou dějovou linku. Velice románu nelichotí, ve srovnání se stěžejním tématem knihy je celá přítomná linka až směšná. Podstatné na knize pro mě zůstává sdělení z minulosti. I já patřím k těm, které o Hodolanech a jejich poválečné úloze netušili. Autorka zpracovala "malé dějiny" jedné rodiny velmi poutavě, čtivě, dramaticky i naléhavě. Tak, jak by se podobná témata měla zpracovat. Memento knihy je víc než jasné. Nezapomínejme, nezavírejme oči, neopakujme chyby. Hvězda dolů za příběh ze současnosti.

YangJie
21.09.2023 5 z 5

Jedním slovem. úžasné. Nemyslím tím téma, ale zpracování autorkou, před níž smekám. Je mi jasné, že k uchopení tohoto bolestivého tématu bylo třeba určité dávky odvahy, jelikož nám Čechům se to určitě nečte lehce. Je docela pohodlné tyto věci “nevědět a naopak velice nekomfortní mít je trvale v hlavě jako třeba teď po přečtení této knihy nebo například knihy “Vyhnání Gerty Schnirch Kateřiny Tučkové.

Chloe.leknin
19.09.2023 4 z 5

Příběh z minulosti o násilném odsunu Němců z této oblasti byl pro mě plný nových děsivých informací a zjištění a jeho zpracování hodnotím jako velice povedene. Bohužel linka současné Anastázie mi přišla jak vystřižená z nějakého špatného seriálu a epilog trochu nadbytečný. Někdy je dle mého lepší některé věci nedorict....

4xbabča
28.08.2023 5 z 5

Kniha, kde autorka popisuje osudy svých předků v r. 1945 a odhaluje část naší historie, která byla pro ni překvapením a neznala ji. Popisuje dobu o odsunu a vysídlení Němců z Olomoucka na základě dobových dokumentů a vzpomínek. Je to ale moc smutné čtení.

jitka7326
01.08.2023 5 z 5

Přečteno za 2 večery.O hodolanském táboře jsem vůbec nevěděla. Líbilo se mi propojení minulosti a současnosti.

Louisareading
29.07.2023 5 z 5

Skvělé! Mám ráda podobné příběhy z minulosti, nechybělo mi tam vůbec nic. Postavy, dialogy, děj - vše skvěle fungovalo.

Ristridin
06.07.2023 5 z 5

Velice zajímavě zpracované téma o odsunu Němců z oblasti Olomouce. Sudety byly těchto příběhů bohužel určitě plné, ale Hodolany tomu nasadily ještě vyšší laťku... Je dobře, že tato skutečnost byla i na základě historických podkladů zveřejněna a může i nadále sloužit jako odstrašující příklad něčeho, co bylo po válce plné nacistického příkoří ve své podstatě ze strany Čechů pochopitelné, ale ne způsobem, jakým k odsunu a perzekuci Němců docházelo. To je prostě prasárna a neoddiskutovatelný zločin, kterého jsme se dopustili.
Bavilo mě i prolínání historických linek se současností (včetně posledních a prvních navazujících vět dalších kapitol), které ukazovaly postavu babičky na začátku a ke konci jejího života, propojovaly minulost a přítomnost a jakési "pokračování rodu".
Velmi oceňuji epilog s vysvětlením, kde v knize autorka použila skutečné příběhy a převedla do románové podoby mírně upravené osudy vlastní rodiny, a kde si zkrátka jednoduše autorsky vymýšlela. Děkuji za hezky napsanou knihu!
Pokud někoho zajímají podobné osudy sudetských Němců těsně po skončení války, lze určitě doporučit knihu Vyhnání Gerty Schnirch od Tučkové - tentokrát se jedná o příběh v okolí Brna.

evask
26.06.2023 3 z 5

Nevěděla jsem, že v Olomouci bydleli před válkou převážně Němci a jak potom Češi s těmito civilisty zatočili. Díky paní Jonášové to teď vím. Literární úroveň dle mého názoru nevalná.

LivieBorova
13.06.2023 5 z 5

Oproti předešlým knihám se autorka velmi posunula. Je to dobře napsaný silný příběh. Moc se mi líbí obálka.

XenasChakram
06.02.2023 4 z 5

já ač rodilý Olomoučák, jsem o tomto ani neměla ponětí. Jsem ráda za rozšíření obzorů, i když nepěkné...

los
05.02.2023 1 z 5

cením autorčinu snahu otevřít v Čechách stále (po 75 letech!) ožehavé téma odsunu sudetských Němců..., to je ovšem to jediné, co na knize shledávám pozitivního; forma a kompozice knihy se mi zdá velmi nevhodně zvolena: krátké kapitoly líčící osud Němců v českém pohraničí těsně po válce (školácky) beletrizovaným vyprávěním s prkennými dialogy jsou vždy ukončovány delší citací z dobového tisku na dané téma (z dnešního pohledu kruté zacházení, ideologie, propaganda); po každé "historické" kapitole následuje kapitola druhého, silně autobiografického příběhu autorky, odehrávajícího se v nejbližší současnosti, v němž se "hrdinka" vyrovnává s problémy v partnerských, méně pak v pracovních vztazích a později se vydává pátrat po "tajemství svého rodu", ano, uhodli jste, je potomkem oněch sudetských Němců, o nichž vypráví první linie; douška v závěru osvětlující, "jak to bylo doopravdy", jasně dokládá, co je pro autorku nejdůležitější (no jasně, jestli si jí vezme)

kniha se mi nelíbí nejen proto, že je špatně napsaná, ale hlavně pro ten nevkus, s nímž si Jonášová dovolí prokládat popisy krutého mučení nevinných lidí s osobními trabli typu "zlomil se mi nehet, musím k psychiatrovi"

lencin
04.02.2023 5 z 5

Výborná kniha o části naší historie. Autorka nám přibližuje osud svých předků, o kterém ani ona sama nevěděla.....
Válka je zlá a princip kolektivní viny vždy přináší nevinné oběti.

petbrab
31.01.2023 5 z 5

Velmi svižně čtivé dílo o osudu a odsunu Němců po konci druhé světové války. Přečteno pomalu na jeden zátah.
Je třeba si připomínat tuto temnou část naší historie.
Zde autorka vhodně prolíná minulost se současností. A doplňuje i autentické články či výpovědi.
Jádro příběhu má autobiografické rysy.
Opravdu výborná kniha.

helena842
24.01.2023 5 z 5

Velmi čtivá kniha, líbila se mi zvláště historická dějová linka, která přibližovala události týkající se osudu českých Němců po druhé světové válce. Doporučuji.

monushka
22.01.2023 5 z 5

O vysídlení Němců po druhé světové válce jsem toho příliš nevěděla, protože se o tomto tématu ve společnosti moc nemluví. A proto jsem ráda, že mě svou obálkou a anotací oslovila právě Ada. Hodně smutné čtení, během kterého jsem nevěřícně kroutila hlavou a nechápala, jak mohla být doba a hlavě lidé takto krutí.

broskev28
16.01.2023 4 z 5

Knihu jsem měla na stole už před Vánoci, ale nechtěla jsem si kazit sváteční pohodu, tak jsem ji raději odložila na později.
A dobře jsem udělala, protože doba vylíčená v knize V. Jonášové a události, které v knize popisuje, rozhodně nejsou příjemnou četbou. Potěšilo mě, že jak mezi Čechy, tak mezi Němci se našli lidé obojího typu: slušní a soucitní, a naopak nelidští a pomstychtiví. A určitě bychom měli rozlišovat mezi skutky "úředními" a mezi činy jednotlivců, ovšem tady to nelze, navíc obětem té doby žádné rozlišování nepomůže. Koneckonců vyhláška Národního výboru na s.106 je úředním dokumentem. Byla to hrozná doba a všichni doufáme, že my už válečné ani poválečné hrůzy nezažijeme . . .
Novodobá linka je ve srovnání s tou historickou zcela pochopitelně téměř nudná a působí změkčile; kontrast je očividný. Ale proč ne; navíc setkání s celoživotním partnerem málokdy bývá románově strhující - soudím podle sebe. O to více mě pobavila píšťalka, skvělý nápad, bez urážky!
Každopádně našim čtenářům určitě doporučím a s pamětnicí (naší nejstarší paní čtenářkou - ročník 1923) budu konzultovat.