Pět komínů - Příběh z Auschwitz

Pět komínů - Příběh z Auschwitz https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368427/bmid_pet-kominu-pribeh-z-auschwitz-Uqv-368427.jpg 5 21 7

Kniha poprvé vyšla v USA v roce 1947, dále byla vydána v Mexiku, ve Velké Británii, Itálii, Japonsku, Španělku, ve Francii, v Rumunsku a nyní vychází její první vydání i u nás. Název knihy Pět komínů je symbolický a představuje počet krematorií, která se v koncetračním táboře v Osvětimi nacházela. Kniha má bohatý a pečlivě zpracovaný poznámkový aparát.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Kartuziánské nakladatelství , Ergo Brauner
Originální název:

Souvenirs de l'au-delà , 1946


více info...

Přidat komentář

helena842
20.01.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která líčí otřesné zážitky z Osvětimi. Kniha se mi četla dobře, ale je pravdou, že obsáhlý poznámkový aparát trochu ruší čtení, i když obsahuje velmi zajímavé informace.

mot33
01.01.2023 3 z 5

V celé knize sámé odkazy a vsuvky ,některé i na několik stránek,škoda jinak příběh super.


petra.k.
16.01.2019 5 z 5

Po pravdě řečeno, mám z toho poněkud rozporuplné pocity. Knih na toto téma už jsem přečetla hodně.
Co se informací týče kniha je velice obsáhlá, ale velmi rušivě na mě působily všechny vsuvky a informace, které byly hojně proloženy textem a samotným příběhem Olgy.
To, že je to silný příběh plný beznaděje a čekání na vysvobození o tom není pochyb, často jsem se neubránila slzám, přesto kniha Rodolfa Vrby Utekl jsem z Osvětimi je jaksi zdařilejší.
Přesto dávám plný počet, protože v tomto případě to ani jinak nejde. Nehodnotí se kvalita knihy, jako spíš odvaha se kterou byli lidé ochotni se ve vzpomínkách vrátit k těmto hrůzám.
Bohužel mám ten dojem, že odkaz Olgy nemá ten dosah, po kterém ona toužila. Lidé se nezměnili ani o fous, pořád jsou mezi námi lidé zlý, hloupý, chamtivý a nebezpeční...

Stak
12.12.2018 5 z 5

Knihu může přečíst pouze otrly člověk. Přečetl jsem asi 1/2 a dál pokračovat nebudu. Vždy po přečtení kapitoly jsem přemýšlel, jestli budu vůbec spát. Z knihy jde opravdová hrůza.

Mišulenka
27.07.2018 5 z 5

Tohle je Velká Kniha. Je plná bolesti a naděje, nevkusu a štěstí, deziluzí a víry. Hluboce smekám před každým, kdo dokáže o těchto hrůzách znovu vzpomínat a vyprávět. Myslím, že není ani možné si v dnešním světě naplno uvědomit, kolik hrůzy a děsu "ti lidé tam" museli zažívat každým dnem a každou podělanou vteřinu. Strach najednou dostává úplně nový rozměr, který svírá u srdce a způsobuje úzkost.

Obrázky Davida Oléra jsou prostě... strašný a jsem ráda, že existují.

šuja
17.06.2018 5 z 5

Když pominu hrůzný obal,tak kniha je skvělá.Obsahuje spoustu informací,vysvětlivek i samotné vyprávění paní Olgy.

PaulaHortensie
10.06.2018 5 z 5

Kniha je napsaná vzvláštním způsobem. Čtete a máte pocit, že Vás Olga Lengyelová drží za ruku a vypráví Vám svůj příbeh z " jiného světa". Vypráví ho duší a srdcem. Mluví pevným hlasem, ale po tváři ji tečou slzy a srdce má plné bolesti. Ale je to silná žena a chce nám říct tento příbeh hrůzy ,utrpení a smrti. Vypráví o místech kde smrt znamená vykoupení a život prodloužení hrůzostrašného utrpení.

Štítky knihy

koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) holokaust, holocaust

Autorovy knížky

Olga Lengyel
maďarská, 1908 - 2001
2018  93%Pět komínů - Příběh z Auschwitz

Kniha Pět komínů - Příběh z Auschwitz je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce12x
Chystám se číst60x
Chci si koupit21x