Hana86 Hana86 komentáře u knih

☰ menu

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Moje první kniha tohoto autora. Koupeno na základě vysokého hodnocení. Knížka byla čtivá, ale od poloviny knihy jsem odhalila pachatele. Dávám tři hvězdy za čtivost, bohužel už za pár dní nebudu vědět, o čem to bylo. Konec byl moc uspěchaný. Holt asi tento autor nebude můj šálek kávy...

15.06.2023 3 z 5


Belinda a tajemný výlet Belinda a tajemný výlet Jolka Krásná

Dcerka tuto knížku dostala k osmým narozeninám od babičky. Jedná se o netradiční příběh z kouzelného světa, do něhož vezme na prázdniny maminka svou dceru Belindu. Pro děti poutavé a hezky napsané. Vždy se těšila na další kapitolu. Ani já jako rodič jsem se nenudila. Knížka je krásně ilustrovaná. Líbila se nám...

01.02.2023 4 z 5


Bubnování na sudy Bubnování na sudy Vít Slíva

Tuto brožuru básní jsem dostala od samotného autora v roce 2002 i s věnováním. Nejsem znalec poezie a nikdy jsem jí nerozuměla. Ale je pro mne ctí, že jsem mohla být žákyní pana Slívy od 6. do 9. třídy na naší vesnické základní škole na Opavsku. Dodnes nerozumím tomu, proč kvalitní učitel jednoho brněnského gymnázia učil několik let na ZŠ, ale pro mě to mělo obrovský přínos. Učil český jazyk a dějepis. Získala jsem díky němu velký rozhled. Je to jeden z těch učitelů, na které člověk nezapomene v dobrém slova smyslu. Takže díky pane Slívo, jste moje srdcovka!

09.10.2020 5 z 5


Umění břišního tance - Cesta ke kráse, energii a smyslnosti Umění břišního tance - Cesta ke kráse, energii a smyslnosti Pina Coluccia

Zajímavá kniha pro všechny, kteří se zajímají o orientální tance. Já bych uvítala ještě podrobnější rozdělení tanečních rytmů a stylů, to je zde okleštěno. Tančit se dle knihy taky nenaučíte, ale např. kapitoly o historii vzniku těchto tanců byly pro mne zajímavé. Za mne spokojenost...

09.10.2020 4 z 5


Tma Tma Jozef Karika

(SPOILER) Toto je první kniha, v níž jsem četla o hysterické slepotě, takže za tohle plus, protože ten termín už jsem slyšela. Také pro mě první kniha, v níž vystupuje skoro celou dobu jen jedna postava. Bylo zajímavé, jak byly vykresleny stavy mysli, co je skutečnost a co je fantazie?? Jen si nemyslím, že je reálné, aby člověk v takové zimě přežil tolik zranění. To už zavánělo americkým filmem. Hlavní hrdina mi nebyl sympatický a dopadl tedy hrozně, ale tak nějak jsem podobný konec čekala a wow efekt to na mě nemělo. Knížka měla několik hluchých míst (oproti Trhlině nebo Strachu).
Myslím, že je škoda, že nebylo vysvětleno, kam se poděli obyvatelé druhé chaty, to na mě působilo nedotaženě.
Jinak ale velmi zajímavé a místy děsivé.
Těším se na další knížku tohoto autora.

28.09.2020 3 z 5


Strach Strach Jozef Karika

Kniha mě zaujala od začátku a musím říct, že jsem nemohla přestat číst, až byl najednou konec... Atmosféra byla skvěle vykreslená, napětí se stupňovalo a tím, že byl děj zasazen do prostředí Slovenska, to pro mě bylo velmi atraktivní. Ale pro mě to mělo jedno slabé místo:


Spoiler:
Jeho otec mu poskytl informaci, že si má způsobit zranění, aby vyvázl. Řídil se jeho radou, ale nějak to nemělo efekt... ?
Asi mám dlouhé vedení, nebo to autor nedomyslel...
KONEC SPOILERU.

I tak se mi ale kniha líbila :)

28.09.2020 5 z 5


Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

(SPOILER) Tuto knížku jsem četla v 15 letech a byla jsem z ní tehdy opravdu nadšená, pamatuji si, že mě děj pohltil a přečetla jsem ji jedním dechem.
Nyní jsem si ji po dalších 15 letech četla znovu a už tak nadšená nejsem. Knížka bezpochyby patří mezi slovenskou klasiku. Bohužel na mě po letech již neměla takový účinek jako kdysi.

Pozor spoiler:
Nemohu říct, že by mě čtení nebavilo, ale postavy jsou povětšinou čistě kladné nebo záporné. Zbojníci a jejich děvčata nesmrtelní, Ficko rovněž. Některé postavy několikrát uvězněny a zázračně vysvobozeny. Všichni se do sebe zamilují láskou jako trám na první pohled a překvapivě je to na mě až moc červená knihovna...
Co všechno Báthoryové projde mi přišlo po letech extrémně neuvěřitelné. Samozřejmě je třeba brát ohled na to, že dílo bylo vydáno před více než 80 lety, je to vidět i na stylu psaní. A jedná se o román a ne o pravdivý příběh, i když Báthoryová mohla beztrestně zabít služky, jistě se nekoupala v krvavé lázni atp...
Dávám z nostalgie 3 hvězdy a myslím, že se ke knížce již nevrátím...

20.07.2020 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Mé první setkání s panem Karikou a určitě ne poslední. Celkově forma, pozvolné vnesení do příběhu, mi vyhovovala. Mám ráda záhadné příběhy a toto mě obzvláště zaujalo, protože přece jen Slovensko máme, dá se říci za humny, že... Musím říct, že mě kniha vtáhla a už nepustila, dokud nebyl konec. Věřím, že existují různé nevysvětlitelné úkazy a určitě nepůjdu prozkoumávat Tríbeč v jistou inkriminovanou dobu... Nezpochybňuji, že se na tomto místě ztratili lidé a je to historicky zdokumentované. ALE, jelikož dnes mnoho informací lze dohledat, tak bychom jistě věděli, že v Tríbeči se ztratili i nalezli (několik let zpět) někteří hrdinové tohoto románu, i kdyby pod jinými jmény. Proto se domnívám, že autor si pouze vymyslel fiktivního vypravěče svého příběhu (např. v dnešní době z rozbitého mobilu je možno většinou zachránit fotky, atd.). V každém případě, pocity beznaděje ztracených a dezorientovaných lidí v horách jsou zde vykresleny perfektně, co se psychiky týká, to musí být hrůza. A kdo ví, možná i na tom tajemnu kolem Tríbeče je zrnko pravdy... Místy mi běhal mráz po zádech, takže v mém případě autor uspěl - spokojenost!

27.03.2020 5 z 5


Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Začátek rozvleklejší, ale dalo se to. Místy pro mě předvídatelné, ale bavilo mě to, i když nepatří k těm knihám, které člověku utkví v paměti na dlouho. Ale zajímavé téma, určitě neurazí...

02.03.2020 3 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Nejprve jsem viděla první sérii seriálu a zaujal mne, ale měla jsem zmatek v časech a ne vše jsem chápala. Tak jsem se vrhla do čtení knih a dost věcí se vyjasnilo, takže spokojenost. První dvě povídkové knížky byly jednodušší na čtení a musím přiznat, že i humorné, bavilo mě to, oddechové čtení. Trpaslíci jsou super.
Když jsem se ale dostala k příběhu Ciri a Geralta, tak musím říct, že v první řadě mi v knížkách chyběla mapa světa. Musela jsem hledat na netu, bez ní jsem si nedokázala představit rozmístění států a měst a měla jsem v tom zmatky. Asi od 4. do 7. dílu mě příběh opravdu pohltil, i když musím říct, že někdy se zbytečně táhl, některé pasáže co se politiky týká moc nebavily.
Bohužel pro mě to autor dílem Paní jezera totálně zabil. Vyprávění příběhu z pohledu nedůležitých postav mě nenadchlo vůbec a linky hlavních hrdinů byly náhle upozaděny. Bitva u Brenny byla popsána perfektně, to uznávám.

Bacha dále SPOILER:
To, že Ciri prchá do různých časů a světů, si moc neumím představit, proč ji najednou lid Olší nemohl najít, když ji tak dlouho pronásledoval nevysvětleno. Nakonec ji do správného světa dostala až čarodějka, která je posedlá legendou o Ciri někde v budoucnosti nebo v jiném světě. To svědčí o tom, že Ciri neumí ovládat, kam chce v čase cestovat. Když se dostane k hradu Stygga, nakráčí tam a nechá se chytit. Geralt se se svou družinou k hradu Stygga dostal jak?? Proč když jeho cestu sledujeme podrobně v předchozích dílech, končíme najednou po opuštení knížectví Toussaint? Zbytek jeho putování najednou není třeba popisovat? Konec jeho přátel je odbytý, zasloužili si mnohem víc. A císař Emhyr? Kdo to vlastně je, bylo pro mě velké překvapení, uznávám, ale zčistajasna po setkání s Ciri mění názor a nechává ji na pokoji a spokojí se s nastrčenou dvojnicí? A mimochodem když Emhyrovi pomohl Vilgefortz se ztroskotáním lodi, trosky lodí byly u hradu Stygga, proč potom Emhyr nechává zrádce Vilgefortze hledat a neví, kde se skrývá??.. V tomto díle však k hradu dorazí přesně v okamžik bitvy. Prostě v tom ději je mnoho nedotažeností, které mně bijí do očí. Ciri je nazývána zaklínačkou, ale vlastně proměnou neprošla.

Prostě mé pocity rozporuplné a vidle na konci to zabily. Nemám ponětí, jak to skončilo a jestli vlastně ještě na konec Paní jezera navazuje povídka Něco končí něco začíná.
V této povídce je pro změnu napsáno, že Geralt a Ciri bojovali na schodech hradu Rhys-Rhun a že Ciri našla svůj měč na poušti Korath (to jako fakt???).

Nelituji čtení, ale podle mého názoru měl autor více detailů věnovat hlavní dějové lince a ne politice, i když ji má popsanou skvěle. Bohužel musím říct, že světu Tolkiena nebo G.R.R. Martina se to absolutně, co se propracovanosti týká rovnat nemůže.
Přitom potenciál to má...

20.02.2020 2 z 5


Oheň a krev Oheň a krev George R. R. Martin

Miluji svět Západozemí a tuto knihu jsem si nemohla nechat ujít. Jde o kroniku, takže samozřejmě žádné detaily co se týká myšlenek a dialogů nečekejte. Je to trošku složitější čtení, ale mě to bavilo, docela jsem se do toho světa opět ponořila. Dověděla jsem se mnoho zajímavostí. Vadilo mi přechylování příjmení, to si opravdu mohli odpustit, jak už zde více lidí zmínilo. Bez rodokmenu bych místy nevěděla kdo je kdo, protože jména jsou v některých případech podobná. Je neuvěřitelné jak mohl jeden člověk vymyslet tak obsáhlou historii svého fantasy světa. Klobouk dolů. A doufám, jako většina ostatních, že už brzy vyjdou Vichry zimy...

04.01.2020 5 z 5


Jáma Jáma C. J. Tudor

Takže, přečteno... Ano, ano, podobnost s jistou knihou mistra Kinga zde je a četla jsem ji... Ale, mě tyto tajemné příběhy odehrávající se v zapadlých městečkách prostě baví. Hlavní hrdina Joe opět žádný svatoušek (stejně jako v Kříďákovi) a člověk si k němu moc sympatie nevypěstuje, jenže toto je pro mě docela originální a vůbec mi to nevadilo, ba naopak. Střídání kapitol minulost - přítomnost se mi líbila a celkově mi seděl styl psaní a postupné odkrývání tajemství. Rozhodně jsem se nenudila a přečteno během 2 dní. Určitě si přečtu další knížku. Za mě 4 hvězdy, protože Kříďák se mi líbil o trošku víc.

04.01.2020 4 z 5


Rytíř Sedmi království Rytíř Sedmi království George R. R. Martin

Jelikož jsem fanda ságy Píseň ledu a ohně, toto jsem si nemohla nechat ujít. Jde o tenkou knížku se třemi příběhy. Jsem spokojená, bavilo mě to. Určitě to není dějově tak obsáhlé, jako již zmiňovaná sága, ale co se postav týká, tak jich je mnoho na tak tenkou knížku. Pokud bych dílo četla před Hrou o trůny v postavách bych měla chaos a neoslovilo by mě to. Nedokázala bych si představit různé souvislosti. Navíc takto alespoň vím, kdo je Egg i Duncan, protože oba jsou zmiňováni i ve Hře o trůny. Co se překladu týká, tak souhlasím s ostatními, některá místa mají jiné názvy, ale zorientovala jsem se. Spíše mi tam chybí rodokmen Targaryenů, protože vyznat se v tom, kdo byl čí syn nebo bratr, byl fakt oříšek...

02.01.2020 4 z 5


Katarze Katarze Yrsa Sigurðardóttir

Knížku jsem si přála k Vánocům a nemohla jsem se dočkat, až začnu číst. Okamžitě mě děj pohltil. Přečteno za 2 dny. A to pouze z důvodu, že jsem nemohla číst nonstop. Téma bylo mrazivé. Sama mám malé děti a doufám, že s šikanou nikdy nebudou muset bojovat, protože je to boj s větrnými mlýny. Místy jsem měla husí kůži. Autorku mám ráda a těším se na další knížky. Ještě mě nezklamala.

02.01.2020 5 z 5


Tanec Maora Tanec Maora Emma Temple

Líbí se mi, že se děj odehrává na Novém Zélandu, proto jsem si knížku vybrala. Začátek mě nebavil, zdál se mi příliš zdlouhavý a moc naivně romantický, ale pouze do momentu, kdy začala stará Maorka vyprávět svůj příběh. Potom jsem nemohla odložit a moc se mi to líbilo, i když někdy to bylo dost smutné. Na tuto knihu plynule navazuje Zpěv Maora, kde se dozvíme, co se stalo s některými postavami z prvního dílu a celkově se příběh uzavře. Za mě spokojenost.

28.03.2019 4 z 5


Zpěv Maora Zpěv Maora Emma Temple

Tato kniha plynule navazuje na první díl Tanec Maora. První díl je o něco lepší. Příběh plyne rychle a ke konci jsem měla problém ji vůbec odložit. Děj je trochu předvídatelný, ale nevadilo mi to. Nejvíce mě bavila Johnova dějová linka, ale na konci se to krásně spojilo jako celek. Jedná se o nenáročnou oddechovku. Ale oceňuji, že autorka do knihy zapracovala zemětřesení, havárii vlaku a další události, které se opravdu staly.

28.03.2019


Loutkář Loutkář Daniel Cole

Protože se mi dobře četl Hadrový panák, i když k němu mám své výhrady, byla jsem zvědavá na druhý díl.
Začetla jsem se okamžitě, líbilo se mi to a nemohla jsem odložit.
O tom, jak lze zmanipulovat a vymýt mozky nešťastným a psychicky oslabeným jedincům a přimět je k teroristickým útokům. Je to dost aktuální téma, i když tady jsou k tomu vymyšleny jiné pohnutky. Nápad určitě hodně zajímavý a pro mě i děsivý.
Některé situace zbytečně morbidní.

Jinak hlavní postavy tentokrát sympatické - Baxterová za mě ok a Rouche super. Jsem ráda, že Wolf neměl žádnou úlohu v tomto případu, vůbec mi nechyběl...

Tentokrát dořešeny všechny otázky, kromě jedné věci, snad se to dozvíme ve třetí knize. Určitě plánuji přečíst.

27.02.2019 5 z 5


Záměna Záměna Sandra Brown

Náhodně jsem tuto knihu objevila v knihovně u příbuzných, a protože jsem četla Podraz, byla jsem zvědavá, jak se mi bude líbit i toto.
Ze začátku mi opět trvalo začíst se, ale potom jsem knihu nemohla odložit. Zápletka nebyla špatná, nápad zajímavý, hlavní záporák extra nechutný.
Ale vůbec se mi nelíbilo oslovování hlavního hrdiny "Náčelníku", působilo to na mě rušivě a asi i hloupě. Napadá mě, jestli je to dobře přeloženo z originálu...
Wow efekt na mě konec neměl, přišla jsem brzy a to, která z dvojčat je skutečně ta zavražděná. Ale co mi vyloženě bilo do očí a podle mě to autorka nedomyslela, bylo toto - bacha SPOILER:



Vyměněné dvojče jede zpět k sobě domů v noci ze schůzky, popovídá si se sestrou, která je u ní doma a vydává se za ni. Potud ok, ale potom se ségře nechce zvednout a vrátit se k sobě domů, chce spát. Proč se holka, která byla v noci na akci sebere a jede ze svého domova k ségře a tam přespí, když má ve svém domě pokoj pro hosty. To jako fakt??? Ale je v knize několikrát zmíněno, že si byly velmi blízké, no to je vidět, když nemohly přespat v jednom domku. V tomto vidím fakt chybu a šlo to udělat méně hloupě, i když se v tu noc stala vražda a autorka potřebovala mít každou z dvojčat jinde.

KONEC SPOILERU
Jinak zakončení knihy se mi líbilo. Určitě to není poslední kniha, kterou od Sandry čtu.

27.02.2019 3 z 5


Podraz Podraz Sandra Brown

Moje prvotina této autorky. Trvalo mi déle se začíst, ze začátku mě ani moc nezajímalo, proč byla Jordie unesena, zdálo se mi to hodně rozvleklé. Ale jsem ráda, že jsem vydržela, protože později mě knížka vtáhla a nemohla jsem ji odložit. Bylo to napínavé. Líbilo se mi to a určitě si přečtu nějakou autorčinu další knížku...

06.02.2019 3 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Knížku jsem koupila, protože mě zaujala anotace a nápad s křídami a moc se mi líbí obálka. Rozhodně to nebylo kvůli názoru pana Kinga na zadní straně knihy, i když jeho knihy mám moc ráda a patří k mým oblíbencům. Musím říct, že jsem se naprosto bez předsudků okamžitě začetla, příběh mě zaujal a nutilo mě to číst dál a dál. To pokud už někdo opravdu chce srovnávat s Kingem, tak tedy do některých jeho knih je o dost náročnější se začíst a bývá tam hodně omáčky navíc...
Ale zpět ke Kříďákovi. Román je o partě dětí, jejichž některá rozhodnutí a činy nebo naopak zamlčení nějakého skutku, ovlivnily osudy dalších lidí i jich samotných i po 30 letech. Každý z party dětí má nějaké tajemství a taky je svým způsobem divný. Sám vypravěč je také dost hodně zvláštní, člověk si k němu moc sympatie nevypěstuje.
Líbilo se mi, že jsem na konci knihy dostala odpovědi na všechny otázky, bylo to dořešené a tak se mi to líbí.
Jako prvotina autorky je to zdařilé a ráda si od ní přečtu něco dalšího. Očekávání jsem před čtením neměla žádná, o to větší překvapení pro mě bylo, že mě to tak zaujalo a bavilo a proto hodnotím 5 hvězdami.

20.01.2019 5 z 5