Loutkář
Hadrový panák série
Od případu Hadrového panáka uplynulo osmnáct měsíců. Hrůza z něj se stále vznáší nad Londýnem, detektiv Wolf zmizel. A jeho kolegyně seržantka Emily Baxterová čelí další sérii nezvyklých vražd – jejich oběšené oběti mají na hrudi vyřezáno slovo „NÁVNADA“. Stejně označená těla se začnou objevovat také v New Yorku a do vyšetřování se tak vloží i speciální agenti FBI Damien Rouche a Elliot Curtisová. S přibývajícími mrtvolami stoupá tlak médií. Stopy vedou k dvojici psychiatrů, k nimž zavraždění docházeli, ale ti jsou nalezeni rovněž mrtví – a na hrudi mají vyřezáno slovo „LOUTKA“. Kdo je však ten, který tahá za nitky?... celý text
Originální název: Hangman, 2017
Komentáře knihy Loutkář
Kniha mě zaujala především silnými a originálně vykreslenými postavami, které si dokázaly udržet moji pozornost. Samotné vraždy byly jako u Hadrového panáka nápadité a šokující, autor umí navodit napětí i překvapení. Na druhou stranu se mi dej zdál místy překombinovaný a hlavně konec byl vyloženě rozvleklý a pozornost už jsem udržet nedokázala. Možná i proto jsem konec úplně nepochopila a vlastně mě to ani nějak netrápí.
Tak nejprve bych chtěla napsat že kniha se mi opravdu líbila, akce, napětí, zápletka vše skvěle podané. Co mě trochu chybělo byla postava Wolfa, i když se o něm pořád v knize mluví a je tu s námi jako stín. Barterová mě tentokrát hrozně rozčilovala..
Už se těším na další knihu.
Tato kniha je jedna z lepších detektivek, ale oproti mému oblíbenému Nesbovi má rezervy. Text pro mě nebyl tak čtivý. Zápletka mi přišla zajímavá a ačkoliv jsem jako čtenář tušila, jak by mohla kniha dopadnout, obsahovala dost zvratů, které mě opět vtahovaly do děje. Co se týče "drsnosti", o některých zločinech se nečte lehce, na druhou stranu nejsou úplně nechutně vykreslené, takže toho bych se zde úplně nebála. Řekla bych, že s touto knihou našlápnete vedle, ale mám určitě jiné favority. :-)
Pokračování knihy o Hadrovém panáku, co na to říct. Takový nemastný a neslaný , někdy až moc komplikovaný a Baxterová, na mě nesympatická osoba.
Už první díl jsem měla problém dočíst, ale druhý jsem nedočetla.. Tempo a styl psaní je roztahané.. Přechod postav nic neříkající.. Příběh mi přišel zajímavý, ale ne natolik l..
Začátek měl trošičku horší tempo. Četlo se to pomalu. Možná protože nové osoby, nový příběh a člověk po Hadrovem panáku čeká akci skoro od prvních stránek. Tady je to trochu jinak, ale asi od polovinu příběhu kniha začne mít svoje klasické svižné tempo a vy jen čekáte kdo teda za tím stojí a kdo všechno to nakonec přežije. Kniha a spisovatel mile překvapili a já doufám, že se mi do rukou dostane brzo pokračování
Druhý díl série s detektivem Wolfem mě bohužel tolik nezaujal, i když měl zajímavý základ a velký potenciál...
Wolf v tomto díle chybí, ale jeho stín se nad příběhem vznáší i tak. V předchozím díle to byla silná osobnost, která držela tempo vyšetřování a jeho absence je znát. Zůstává nám Emily Baxterová. Je to nevyrovnaná a často impulsivní seržantka. Z mého pohledu totálně neschopná vést případ, protože neustále působí nejistě. Další postavy vypadají zpočátku zajímavě, ale často jakoby kopirovali charakter Baxterové. Nicméně uděluji autorovi malé plus za to, že se na ně nebojí sáhnout a teče krev na obou stranách.
Hned na začátku se autor přespříliš věnuje životům a dynamice mezi detektivy – občas až přehnaně. Například scény typu "bojíme se pavouka" mi pro příběh připadají zbytečné a rušivé. Dialogy mezi postavami navíc působí uměle a často neprofesionálně, zvlášť když si bez ostychu lezou do soukromí (a do postele - aby se společně ubránili pavoukovi). První třetina knihy mě nalomila k tomu, abych to s příběhem vzdala. Ale mě ten případ opravdu zajímal...
Policejní práce nepůsobí přesvědčivě ani odborně. Styl vyšetřování byl slabší a nedokázal mě pohltit – místo práce s indiciemi mi často připadalo, že jim vodítka a stopy spíš padají do klína. Motiv pachatele byl zajímavý, ale ve výsledku upozaděný všemi rušivými vedlejšími odbočkami. Je to škoda, protože nápad se slovy NÁVNADA a LOUTKA vyrytými na tělech obětí měl silný, místy až děsivý potenciál. Mohl být lépe využit...
Největším zklamáním pro mě byla absence Wolfa – jeho charisma příběhu chybí a odrazilo se to i na samotném vyšetřování. Konec však napovídá, že by další díl opět mohl mít tu správnou dynamiku.
Hodnocení: 2,5/5
Audio: 5/5
Vlastně mám stejný problém, jako s prvním dílem.
Postavy mi nedokážou přirůst k srdci, protože jsou na můj vkus málo vykresleny.
Je to celé pouze o akci, což samozřejmě není vůbec špatné, když kniha není plná okecávající omáčky. Když ale někdo z postav umře, moc mě to nezasáhne.
Loutkář je rychlá, temná a zamotaná jízda, která mě hodně bavila. Není to tak šokující jako Hadrový panák, ale napětí a zvláštní atmosféra tam pořád jsou. Emily Baxterová jako hlavní postava mě mile překvapila – drsná, chytrá a rozhodně zajímavá. Pár momentů mi přišlo trochu přitažených za vlasy, ale jinak skvělé pokračování. 4 hvězdy!
Přišlo mi to dost zmatený a nepřehledný, ani s jedním vyšetřovatelem jsem nijak nesoucítil. Baxterová je hodně složitá osobnost, její jednání jsem mnohdy nechápal a nerozumněl mu.Ta manipulace s lidmi mi přišla přehnaná a některé scény, např. ta v kostele neúměrně náročná až nemožná. Závěr docela zajímavý ale opět, jednání všech vyšetřovacích složek byl jeden velký chaos. Hodnocení je těžké, kniha se dá jak odsoudit, tak nejvýše ohodnotit. Já volím zlatou střední cestu. Zkusím i další díl, snad to bude lepší.
Příliš krve, příliš dějových smyček. Pro mě těžká orientace v obsahu a sdělení. Tým kriminalistů, kde si každý dělá co chce, porušuje daná a ustálená pravidla mi je cizí. Rozumím rivalitě jednotlivých složek, ale takhle to asi být nemá.
Knihu jsem před pár lety četla a pak jsem se nedostala ke třetímu dílu, tak jsem se rozhodla, že než se pustím do Konce hry, tak si dám knihu znovu, akorát tentokrát formou audioknihy. Na poslech mě kniha bavila, ale narozdíl od Hadrového panáka jsem si z této knihy nepamatovala prakticky vůbec nic.
Celkově mě příběh bavil, ale místy byl děj zmatený a závěr nebyl úplně podle mé chuti. Také mi v této knize chyběl Wolf a přednes Martina Stránského, takže ze začátku jsem si musela zvykat, že tento díl čte žena. Každopádně na poslední díl série se těším a snad se k němu brzo dostanu.
Hodnocení 3,5*/5*
Hrozná slátanina. Zmatečný děj, nelogické chování postav. Nesympatická trojice vyšetřovatelů. Smysl nedává vůbec nic. O nějakém napětí nemůže být ani řeč. Jsem tedy zvyklá na mnohem vyšší level v žánru krimi.
Místy mi to přišlo trochu zmatené. Místy jsem se trochu ztrácela a přišly mne některé věci málo uvěřitelné. Ale úplně bych tento díl úplně neodsuzovala.
Hlavní hrdinka mne stále baví. Tak časem půjdu do dalšího dílu a uvidíme,
Nebavilo a měla jsem co dělat, abych doposlechla. S panem Colem končím, dalším dílem už se trápit nebudu.
Proti prvnímu dílu trochu slabší. Tak mohutná manipulace mi přijde nereálná. Ale ostatní dějové linky dost dobré. Třetí díl určitě přečtu.
V knize hned na začátek můžu vyzdvihnout vraždy, krveprolití. Já jako milovník krimi, hororů a všeho zvráceného tohle můžu, takže čím víc vražd a krve, tím lépe.
Další co bych vypíchla, v dobrém slova smyslu, je způsob vražd. Ač občas málo uvěřitelný, přesto velmi zajímavý a originální.
Vyšetřovatelka Baxterová je pro mě hrozně nesympatická a neurotická ženská. A už od začátku této série ji nemůžu vystát a nezmění se to ani posledním dílem, ale o tom zase jindy.
Kniha má napětí a akci a i když vraha uhádnete celkem rychle, kniha je jako celek moc fajn a já vám ráda doporučím celou sérii.
Detektivky moc nečtu, ale tato trilogie mě vcucla. Některé momenty byly dost brutální, což bych jako obraz v televizi vypnul, ale v knize to dokážu odfiltrovat. Jedničku jsem přečetl jedním dechem. Dvojka byla trochu víc nafouklá, celosvětová a poněkud neuvěřitelná. Trojka se vrátila k menšímu a uvěřitelnějšímu formátu a víc se zaměřila na jednotlivé postavy. Fajné byly všechny tři knihy ;-)

89 %
76 %

(SPOILER) Nedávno jsem přečetla Hadrového panáka, který se mi líbil, přesto nějaké výhrady jsem k tomu dílu měla. A proto, když jsem se rozhodovala, zda po takové kratší době se pustit i do Loutkaře má cenu, jsem se nakonec rozhodla to zkusit. A teda...Musím říct, že rozhodně zklamaná nejsem. Dokonce mi přijde, že Loutkář je o dost lepší než Hadrový panák. Tedy za mě rozhodně ano. Sice hodně drastické, ale ony akce mi přišli více akční a zajímavější. I Baxterová s Edmundsem mi tady přišli více sympatičtí, než v Hadrovém panáku. Wolf mi zde chyběl, ale věřím, že ve třetím díle si ho zase užiju. A celkově i ostatní postavy z USA byli sympatické. Nebo aspoň tedy některé. Kdo zatím vším je, kdo všechny zmanipuloval a přesvědčil jsem neměla tušení. Ale překvapení pro mě odhalení nebylo. Ono to zde bylo tak zamotané, že podezřelý byl každý. Teď si od této trilogie dám odpočinek a přečtu si pár jiný knih. Ale poslední díl si určitě přečtu ještě do konce tohoto roku.