Georges1 Georges1 komentáře u knih

☰ menu

Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Znovu pokorně smekám před dílem, které vzniklo ve veršované podobě od J. R. R. Tolkiena a současně vřele děkuji panu Ch. T. za to, že si jej můžeme přečíst v knižní ucelené podobě tak, jak si s tím dal jistě nemálo práce. Znovu, jak už to u těchto příběhů i knih chodí, je zapotřebí dát prvním stranám šanci a trpělivost k tomu, aby Vás posléze vtáhly do svého děje tak, že zjistíte po určité chvíli konec příběhu, který je znovu jedinečný.
Ač si jej v nástřelu můžeme představit v Silmarillionu, zde je vše potřebné pro jeho pochopení. Za sebe mohu říci, že mi děj utekl velmi rychle, užíval jsem si stránku po stránce a nechal prostor své představivosti, být účastníkem tohoto děje okem nestranného pozorovatele. Bylo zajímavé i pozorovat, jak rozhodnutí ovlivňují cestu, kterou se hlavní hrdina potýká a jak málo stačí k tomu, aby vše dopadlo jinak i přesto v konečném ohledu lze říci, že stejně jako v našem reálném životě, tak i zde za neurčitou cenu je vše "zlé" opravdu k něčemu hodně "dobré". Co vše dokáže vnitřní síla se srdcem na jedné straně a co vše dokáže pýcha vlastního přesvědčení se sudbou na straně druhé. Jak velice tenká je šedá hranice mezi těmito dvěma rozhodnutími.

Ach ano, tak je tomu i v našem reálném světě. Na jedné straně srdce, intuice a na druhé straně vlastní hlava, myšlenky. A pokud se objeví v životě postava jako zde Melian, Túronovi a poví radu, záleží pak již na rozhodnutí, každého jedince zvlášť, kudy půjde. Vše má svůj důvod, i když jej nemusíme znát.

Sám za sebe děkuji znovu za tento příběh, že spatřil světlo světa a též za vysvětlení na posledních stranách této knihy, jak byl formulován. Je velmi obohacující spatřit náhled myšlenkových pochodů pana J. R. R. Tolkiena.

Příběh vřele doporučuji a nyní vzhůru na další.

24.01.2021 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Všechna čest a velká poklona i respekt autorovi nejen za toto dílo. Této knize je zapotřebí poskytnout důvěru a prostor přes pár prvních desítek stran, kde dochází k důležitému seznámení čtenářů se vznikem všeho co později formulovalo příběh nejen Středozemě.

Avšak též to nese své obtíže ve formě orientace v ději, postavách i místech na druhou stranu, je zde k dispozici rejstřík i mapa, takže naopak zapálený čtenář si ze čtení této knihy může udělat své dobrodružství zkoumáním a zařazením každé pro něj podstatné události. Je to výběr a rozhodnutí každého čtenáře. Děj knihy je znovu jedinečný a neopakovatelný, základ fantasy, který již v srdcích čtenářů zůstane. Představivost během četby nabírá na obrátkách a ne jednou bych rád na daném místě byl i žil. Neboť kouzlo knihy a vyprávění na Vás působí kolikrát jako magnet.
Některé pasáže příběhu příjemně a pravdivě sedí i na dobu v které žijeme, několikrát bych řekl sám za sebe, že je v textu čitelně poukázáno, jak snadné je ovlivnění některých srdcí nejen elfů, ale i lidí. A že znovu závisí na rozhodnutí daného jedince zdali si bude vážit rad a toho co má, či si do svého srdce nechá vložit semínko strachu a pýchy.

Misky vah se však vždy nakonec vrátí do rovnováhy.

Jsem vděčný, že toto dílo spatřilo světlo a bylo převedeno do knižní podoby. Vřele doporučuji k ucelení příběhu před počátkem putování.

13.06.2020 5 z 5


Šťastný život Šťastný život Will Bowen

Každá kniha má své čtenáře a tato není výjimkou. Od pana Bowena jsem též přečetl prozatím všechny jeho vydané knihy, které k nám doputovaly k překladu a v každé z nich je mnoho užitečných rad, myšlenek, poselství či ukázek od lidí, kteří sdíleli svůj příběh s tímto autorem. V této knize se dočteme mnoho informací týkajících se samotného štěstí, přístupu jak jej zvýšit či pěkných příkladů jak štěstí funguje na život každého z nás, ovšem je dle mého názoru důležité číst v klidu a přítomném duchu - ne skrze řádky neboť poté může uniknout podstata smyslu této knihy. Sami jistě zjistíte, že o spoustě informací zde zmíněných vnitřně víte či jste se s nimi již setkali, ale hlavní problematikou zůstává jeden velice důležitý faktor, věřím, že klíčový. Tím je první krok. O všem můžeme mluvit, psát či přemýšlet dlouhé hodiny, dny, týdny, měsíce, ale dokud sami v sobě a před svým prahem neuděláme krok ke změně s vírou v sebe samotného, s dostatkem pokory, vděčnosti a trpělivosti, tak nám stále z venku budu přicházet to samé, co vyzařuje z nás. Nebo-li naše zrcadlo. Vše je zde hezky a jednoduše vysvětleno i z různými zážitky z autorova života, takže již záleží na každém z nás jak naopak se svým životem a tělem budeme spolupracovat.

Děkuji, že tato kniha existuje.

"Je lepší rozsvítit alespoň jednu svíčku, než neustále proklínat tmu."

27.01.2020 5 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Jedinečné zakončení celého putování. Zde není na místě o čemkoliv pochybovat. Během čtení přicházejí kapitoly, které Vás drží v napětí a touze neotočit přednostně další stránky a zjistit jak to bude dál, kapitoly tzv. wau efektu či pokory, dobroty a skromnosti jakou ukázal Faramir, kapitoly, které rozesmutní jako Théodenova poslední slova na Pelennorských polích, kapitoly, které vytvoří neskonalý obdiv k hrdinství jaké prokázal Samvěd Křepelka. Či kapitoly, které vytváří radost a pouští myšlenky volnoběhem po celé krásné Středozemi. Nehledě na Aragornovu velikost či pro mě velmi překvapující závěr o dění v Kraji, kdy jsem si již říkal, je po všem a chybí pouze klidný návrat domů, ejhle ono to tak snadné ještě nebude.

Potěšující byly i samotné dodatky, které zaplnily poslední chybějící místa v této skládance a více jistě nejen mně pomohly v celistvosti příběhu a postav.

Jsem velmi vděčný, že žiji v době, kdy mám možnost si toto veledílo od pana Tolkiena přečíst a prožít ve svém světě představivosti celý děj, který během života vytvářel. Věřím, že ač se kniha dostane do rukou dětského, studentského či dospělého čtenáře dokáže nejen zaujmout, ale hlavně pohladit na duši. Navíc v několika místech má kniha i hlubší smysl, který lze použít i v dnešním světě.

"Nám nepřísluší zvládnout všechny zvraty světa, jen udělat, co můžeme, pro dobro let, do nichž jsme postaveni, vykořeňovat zlo na polích, která známe, aby ti, kdo přijdou po nás, mohli obdělávat čistou zemi. Jaké počasí budou mít, o tom my nerozhodneme."

29.10.2019 5 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Dvě věže, pokračování příběhu, který plnohodnotně naplňuje mnohá očekávání. Bezpečí domova je již velmi daleko a nyní nám kniha odtajňuje další mýtická, skrytá místa Středozemě, kterými můžeme cestovat společně s dějovou linkou. Zde bych rád zmínil tajuplný Fangorn v tu chvíli bylo mnohem těžší odložit knihu při té volbě slov a navozením atmosféry jeho kouzlo přímo dýchalo z knihy samotné. Věřím, že nejsem jediný kdo hledal nebo si přál více informací nebo delší děj v určitých částech knihy. Ať už v jedné či druhé hlavní dějové lince. I samotné útržky poezie zde byly přesně zasazeny a jsou dalším důkazem, že toto dílo je jiné. A díky tomu, že je jiné, má své jedinečné místo.

Znovu rád vyzdvihuji preciznost a smysl pro každičký detail, který sám spisovatel zasadil do tohoto putování. Je velmi zvláštní, ale zároveň fascinující sledovat jak i drobná rozhodnutí mají vliv na konečný výsledek, přesně jako v reálném životě, pouze udělat krok kupředu i přesto, že nic není jisté. A jak velmi tenká je hranice mezi zdařilým úspěchem a selháním.

Knižní i filmová podoba mají každá svoji misku vah, ale dovolím si zde pouze zmínit fakt, že Théoden Rohanský je v knize zkrátka jiný než ve filmu, vyzařuje z něj podobně jako u přátelství Gimliho s Legolasem jiná aura než vidíme na obrazovce. Stejně tak si ještě dovolím vyslovit poznámku k bitvě o Helmův Žleb i Železný pas. Kéž by obě měly ještě o pár stránek navíc. I přesto jsou Dvě věže pevným přemostěním mezi začátkem a koncem tohoto originálního příběhu.

25.10.2019 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Společenstvo prstenu skrývá jedinečný zážitek, formulovaný stránku po stránce a Středozemě samotná vyznačuje mnoho míst kam člověk může ve svých snech či představách utéci z každodenní reality. Každý člověk je na tomto světě z nějakého důvodu a zde u pana Tolkiena je poslání jasné. Tak mimořádný dar psaní, smysl pro detail, historii, jazyk a tvorby "jiné" fantasy je originální. Věřím, že když cokoliv co děláte Vás naplňuje, tvoříte s radostí a láskou tak je výsledek zcela jiný a nejen tato kniha je krásný důkazem. Střípky do sebe zapadají a když ne hned, poskytne autor potřebné vysvětlení jako je tomu v Návratu krále.

I v tomto případě jsem viděl filmové zpracování dříve než jednotlivé stránky knihy a rád uznávám, že P. Jackson stvořil zajímavé dílo, ovšem o trochu raději mám prodlouženou verzi neboť chybějící malé kousky stvoří potřebný celek.

Kniha však pro mne zůstane knihou, moderní technologie nedokáží nikdy vyvolat děj, který se vytváří během čtení. Kdy svět mizí a jste jen Vy, kniha a brány jejího příběhu.

Nyní zpět ke knize. Klaním se znovu upřímně před samotným dějem a propojením vedlejších linek, které vždy navazují v ten pravý čas, jakoby sám autor byl 3 tahy napřed. Popis kraje, postav, putování společenstva i jednotlivé zápletky či místa které jsou filmem opominuté. Vše vyznačuje jiné pojetí fantastického světa než známe a nechybí zde ani napětí i když si chvíli počkáme.

17.10.2019 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Dovolím si u tohoto díla zanechat i svůj komentář a náhled. U celé ságy jsem nejprve viděl vždy film než se mi do rukou dostala kniha, ovšem stalo se. Film dokáže ovlivnit mnohé zvláště v představivosti, když až poté sáhnete po knize, proto jedinečný zážitek je pouze číst knihu a upustit tak prostor svým představám. Autor má můj veliký obdiv v popisu míst, vyprávění a vysvětlování jeho vedlejších myšlenkových pochodů, kterými odbočí, aby mohl ukázat smysl i důvod, proč je tomu právě tak. Samotný popis a děj je originální a ničím nespoutaný čímž dodává v potřebných pasážích, fantasy, které čtenář tak trochu i třeba očekává ač každý z nás je jiný. Já osobně zde najdu pár událostí u kterých bych rád četl detailnější pokračování, ale na druhou stranu mi pomohlo si knihu po delší odmlce znovu přečíst a již jsem vše vnímal opět trochu jinak.
Kniha znovu přináší více než film. Ve filmu je řekl bych dle sebe dost nesrovnalostí a nejen v tomto případě přiznávám, že vidět a ne číst, je obrovské ochuzení, právě ty vedlejší cestičky, kterými vysvětluje autor odehrávání děje, dávají tuto skládanku dohromady. Navíc má své kouzlo, které jí sám tvůrce vdechl.
Pokud s radostí vytváříme a naplňuje nás to, výsledek je úplně jiný, ale neodpustím si drobnost u popisu bitvy pěti armád, mohl trochu stránek přidat, to napětí a schopnosti tam byly.

Tato kniha je stejně jako kterákoliv jiná vhodná pro kohokoliv. Nejen pro děti, věřím, že i dospělí by v současných dobách mohli upustit ze svého pomyslného trůnu a sestoupit, nechat svou představivost a požitek z četby jakékoliv knihy znovu volně plout. I dospělí lidé byli dětmi, pouze na to již zapomenuli.

03.10.2019 5 z 5


Soucit - vrchol lásky Soucit - vrchol lásky Osho

Nádherná kniha s mnoha velice hlubokými a pravdivými myšlenkami. Chci ovšem hned na začátek svého komentáře připustit jeden pro mne základní fakt, jenž zní, že na tuto knihu je zapotřebí aby u každého z nás dozrál ten správný čas. Je zde mnoho poznání, která si snadno můžeme vztáhnout na sebe, nemusíme porozumět pravé podstatě daného slova a ihned skrze své ego budeme na knihu i celý odkaz koukat jiným pohledem. (Pokud tomu ve své hlavě dáme svolení). S vděčností vyjadřuji obdiv a radost, že se mi kniha dostala do rukou neboť mi mnoho událostí i věcí, které se dějí bylo objasněno a dávají nyní ten "jiný" smysl, který hledám. Procitnutí ze systému v kterém mylně žijeme a opětovné získání "dětské" svobody je velký krok pro každého z nás. A ač každý z nás má svou vlastní životní cestu, jeden faktor je stejný pro nás pro všechny, člověk má ve všem začít pouze a jen u sebe.

Křesťanství poukazuje na sobeckost jako na velmi špatnou vlastnost, jsme tu přeci hlavně pro druhé lidi, ale pokud se ponoříme do významu slova, jak můžeme druhým ukázat cestu ke světlu z tunelu, když sami v něm máme velký zával? Jedu je v naší společnosti více než dost, tak není zapotřebí přidávat další, dejme si do pořádku vše před vlastním prahem a změna nechť sama započne.

S temnotou není třeba bojovat, postačí zapálit svíčku. :)

17.08.2019 5 z 5


O strachu - Pochopení a přijetí životních nejistot O strachu - Pochopení a přijetí životních nejistot Osho

Osho tuto problematiku pojal zajímavě, knížka obsahuje mnoho různých střípků, které si každý čtenář může vytáhnout dle aktuální vnitřní potřeby. Je zde vyobrazen pohled na život, smrt, strach, lásku a další základní pilíře, které se dnes řeší slovně, ale bez chtíče jít za změnou dál. Jsem vděčný, že jsem si tuto knihu mohl přečíst, má totiž co nabídnout a ze svého úhlu pohledu oceňuji, že je vše napsáno mentalitou člověka z východní části zeměkoule, díky čemuž snadněji procitne faktor, že západní civilizace řeší a trápí se neuvěřitelnými drobnostmi.

28.03.2019 5 z 5


Tajemství ryzí cesty, jak žít Tajemství ryzí cesty, jak žít Mabel Katz

Dovolím si ke svému komentáři odcitovat z knihy tyto dvě části.

"Proč je tedy tak těžké odevzdat se?
Někdy je to opravdu náročné, protože nevíme, kdo skutečně jsme. Domníváme se, že naše hodnota je určena majetkem, lidmi v našem životě nebo postavením. Tak silně jsme si na tato přesvědčení zvykli, že jsme uvěřili v jejich skutečnost. Tohle známe, a proto se nechceme probudit, raději budeme trpět, než bychom důvěřovali tomu, co neznáme."

Zde se Vás zeptám, jste řidičem/řidičkou svého života nebo pasažérkou/pasažérem?

"V mysli často odkládáme štěstí na budoucnost a domníváme se, že nám něco chybí k tomu, abychom byli šťastní. Jsme přesvědčeni, že vnější okolnosti, předměty nebo osoby nám mohou poskytnout skutečnou radost. Není to pravda! Příliš se zaměstnáváte "myšlením", a tak si ani nevšímáte základní radosti, která je Vaším přirozeným právem. Minulost je pryč. Nic s ní nenaděláme, tak to nechme být, odpusťme a jde se dál. Budoucnost je záhada a postará se o sebe sama. Závisí totiž na rozhodnutí, která činíme právě teď v přítomném okamžiku."

Zde se Vás zeptám. Začíná nový den, otevřete oči a ještě než začnete cokoliv vykonávat, pocítili jste vděčnost a uvědomění přítomného okamžiku za to, že jste obdrželi vzácné dary a hlavně zadarmo? Můžete prožít nový den, dýcháte, máte kde spát, co jíst, pít a další...Nebo to je samozřejmost a hlava je s myšlenkami už 2-3 kroky napřed jinde.?

Opravdu jsem velice vděčný za to, že jsem si tuto knihu mohl přečíst a odnést si z ní poznání, které potřebuji k dalšímu posunutí k objevu své vlastní, přirozené identity. To ze srdce přeji i já Vám, procitnout ze systému a poznat hlavně sám sebe. Je to jedinečná svoboda.

22.03.2019 5 z 5


Tajemství jednoduché cesty Tajemství jednoduché cesty Mabel Katz

V jednoduchosti je krása. Výborná knížka, která toho může pozornému čtenáři hodně předat. Za sebe vřele doporučuji. :)

03.02.2019 5 z 5


Hlas poznání Hlas poznání Don Miguel Ruiz (p)

Ze svého úhlu pohledu bych rád tuto knihu doporučil k přečtení. Vše je napsáno a stylizováno pro širší okruh různých čtenářů a libí se mi, že každý si z této knihy může odnést, pokud bude chtít a hlavně zdali nejen tomuto tématu vnitřně věří, myšlenku či poznatek, který mu/jí může pomoci během putování po životní cestě. Párkrát jsem v komentářích zmínil, že na podobné téma, bylo již napsáno mnoho knih a také jich určitě ještě hodně napsáno bude, ale důležité je dle mého názoru věřit svému vnitřnímu hlasu, srdci, které pozná zdali kniha je přínosem.

Rád bych z knihy odcitoval část, která krásně shrnuje vše potřebné pro začátek změny.

Jednou se mě jistý žák zeptal: "Proč je tak obtížné změnit své názory?" Na to jsem mu odpověděl: "Chápeš, že nejsi tím, co si o sobě myslíš; to je jen příběh. To chápeš velice dobře, ale NEVĚŘÍŠ tomu. Až tomu budeš OPRAVDU věřit, budeš schopen se změnit."

Děkuji nejen za tuto knihu.

03.02.2019 5 z 5


Vztahy bez stížností Vztahy bez stížností Will Bowen

Byl jsem příjemně překvapen, když se tato kniha objevila v nabídce a po předchozí výborné zkušenosti jsem nezaváhal a přečetl si jí také. I zde je uvedena hlavní myšlenka, kterou každý z nás alespoň jednou v životě řešil nebo zažil - vztah a stížnosti okolo něj či přímo v něm samém. A opět během čtení a zejména pak na konci knihy dochází k uvědomění, že změna musí začít u nás a vyzařovat od nás. Za sebe bych rád vyzdvihl jedno čínské přísloví v této knize - "Ten, kdo se zeptá, je za hlupáka pět minut, ten kdo se nezeptá zůstává hlupákem navždy" a poté jeden poznatek - V duchu si neustále něco říkáme o druhých lidech. Stačí si to uvědomit, a objasní nám to všechny složité a náročné vztahy. Vše máme ve svých rukou, můžeme růst a hlavně žít, ne si stěžovat. Život je jednoduchý, pouze my sami si jej děláme složitým.

Není přeci třeba trápit se minulostí, můžeme jí odpustit, není třeba řešit budoucnost když nevíme co bude zítra, žijme přítomností a mějme své sny právě teď. Proč odsuzujeme druhé, když neznáme příběh v pozadí, který uschovávají?

Tuto knihu vřele doporučuji a těším se až si jí přečtu po čase znovu.

17.01.2019 5 z 5


Svět bez stížností Svět bez stížností Will Bowen

Tahle kniha je z mého pohledu "jiná". Jiná v tom smyslu, že byla mapou během cesty za změnou, kterou jsem se vydal. Ničeho nelituji a jsem rád za procitnutí ze systému v kterém se každý z nás nachází. Každý z nás má právo volby, každý z nás je tvůrcem svého vlastního příběhu ve kterém hrajeme hlavní roli a který můžeme změnit nebo ovlivnit zase a pouze jenom my sami. Není na škodu si knihu po nějaké chvilce přečíst znovu neboť se v ní dá znovu objevit myšlenka, která se zprvu přehlédla. Ano, nepopírám a souhlasím s níže uvedenými názory, že kniha má v sobě jistou část úplné jiné mentality a přístupu k životu jako takovému. Ano, knih na osobní rozvoj, změnu, psychiku atd... bylo napsáno hodně, ale v této jsem zkrátka nalezl porozumění, praktický možný návod, ale hlavně chybu kterou jsem si dlouho odmítal připustit. Není vina v okolí, není vina v počasí či v době ve které žiji, chyba je jen ve mně. Překonat vlastní ego, nevztahovat si vše hned osobně, ale uvědomit význam vět, které v knize jsou a které se dějí i v praxi právě teď. Popis toho proč si lidé stěžují je přesný, co to přináší odpovídá skutečnosti a změnit to, může každý z nás jen chtít, věřit sám sobě a být trpělivý. Nic nám nespadne do klína během týdne, jak bychom si přáli. Nestěžovací výzvu jsem přijal, dnes je tomu rok a 2 měsíce přesně co mám fialový náramek na jedné a po několika dnech znovu i na druhé ruce :D ale opravdu ničeho nelituji, ať už mi to budete věřit či nikoliv jsem rád, že jsem přestal o všem jen mluvit a udělal nejen s touto knihou, kterou vřele doporučuji konečně krok ke změně tím, že jsem začal sám u sebe.

16.01.2019 5 z 5


Harry Potter 1–7 (box) – Sedm let v Bradavicích Harry Potter 1–7 (box) – Sedm let v Bradavicích J. K. Rowling (p)

Dokonalé knihy mého dětství. Žádné si mě nezískaly tolik jako tyto. Mohu se k nim vracet znovu a znovu. Při jejich čtení už na mě nepůsobí pouze příběh a postavy či prostředí, ale i vzpomínky na mé dětství kdy jsem každý jednotlivý díl hltal stránku po stránce, knížku po knížce a vždy s netrpělivostí čekal na další díl. Podrobnější recenze dávám ke každé knížce zvlášť, ale zde si dovolím svůj rychlý názor:

První díl mě rozzářil, okouzlil a získal. Druhý rozjel detektivní fantazii a zvýšil napětí. Třetí mě beze slov dokonale pozitivně odrovnal. Čtvrtý pokračoval v hororovém a napínavém nádechu, plném zvratů, událostí a k většímu přemýšlení. Při pátém dílu jsem měl v úmyslu trhat stránky a ublížit Umbridgeové jak jí vše procházelo a co nadělala za paseku (ve filmu je to slabý odvar). Při šestém dílu přibylo více otázek než odpovědí a konec knihy ač jsem kluk jsem probrečel.

A při dočtení posledním sedmém dílu vyplynuly 2 pocity a věta: Smutek, že je po všem a stesk po jednotlivých postavách, které v jednotlivých knihách odešly. Štěstí, že vše dobře dopadlo a budu se moci k těmto knihám vrátit. A nakonec ,,děkuji, že tento příběh byl sepsán a publikován".

14.04.2016 5 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Po vynikajícím prvním díle ve kterém se na 286 stránkách odehrál velice zajímavý Harryho první školní rok nám přichází druhé napínavější pokračování s menším hororovějším nádechem. Vím, že jinak bych hodnotil tento druhý či jakýkoliv další díl jako dítě když jsem je četl jedním dechem a netrpělivě čekal na další díl a trošku jinak je hodnotím nyní s odstupem času. Ale abych tu svým delším komentářem příliš nespamoval... Kniha má velice svižný styl a doslova Vás pohltí. Super propracování záhady okolo tajemné komnaty. Objevuje se nové prostředí, nové postavy, nové vedlejší zápletky, které nakonec do sebe dobře zapadají. Jednoznačně postava vychloubačného Zlatoslava, setkání s Protivou, Dobbym či dalšími postavami Vám příjemně zpestří celý příběh Harryho druhého školního roku.

14.04.2016 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Knížka mého dětství. Jedinečný příběh, který mne doprovázel skoro všude. Četl jsem a četl a vždy netrpělivě vyhlížel další a další díl. Nejenže svým poutavým příběhem se k ní dá vracet znovu a znovu, ale když upustíte svou fantazii a představu, vtáhne Vás to přímo do samotného děje a užíváte si každou stránku. Kor v dětských letech jsou ty zážitky nejintenzivnější. Zkrátka pokud bych si mohl dovolit citovat mnoho předešlých komentářů od jiných čtenářů, použil bych jejich vystihující slova: ,,je to prostě Harry"

13.04.2016 5 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Je to již déle co jsem tento díl četl, ale stále pamatuji chvíle kdy jsem měl chuť Dolores Umbridgeové hodně ublížit i sám :D kniha je velice dobře a poutavě napsána, vtáhne Vás do děje a pokud pustíte i svou představivost, hltáte knihu stránku po stránce. Navíc na rozdíl od filmu zde pochopíte více potřebných maličkostí a detailů. Výborně popsaný odbor záhad a začínající nárůst temné moci. K pochopení 5 dílu je třeba přečíst knihu, film je hodně slabý a rychlý (ale není se čemu divit, byl by z toho min. 4 hodinový film, aby tam dali alespoň větší půlku informací).

10.04.2016 5 z 5