O strachu - Pochopení a přijetí životních nejistot

O strachu - Pochopení a přijetí životních nejistot https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140895/o-strachu-pochopeni-a-a-prijeti-zivotnich-nejistot-140895.jpg 4 39 6

Mistr Osho se v promluvách obsažených v této knize zaměřuje na problematiku strachu, jenž dokáže člověka paralyzovat natolik, že není schopen prožívat život naplno a radostně. Osho klade důraz na skutečnost, že strach ovlivňuje naše každodenní činnosti a vztahy a je největší překážkou na cestě vedoucí k poznání sebe sama. Ukazuje, že tím nejzákladnějším strachem, který člověk cítí, je strach ze smrti - a vede nás svým osobitým způsobem k jeho přijetí, poznání, ke zbavení se touhy po jistotě. A nabízí nám možnost vydat se na dobrodružnou cestu do vlastního nitra, jež je součástí obrovského celku zvaného vesmír. Vykročit na ni může každý, kdo pochopil, co je strach, a začal milovat a zpívat a tančit a opravdu žít vlastní život, jejž neurčují ostatní lidé ani mysl, ale pouze přirozená podstata našeho bytí.... celý text

Přidat komentář

DreamerX9
31.03.2021 3 z 5

Strach, víra, láska. Líbí se mi pohled na strach a smrt jakou autor přináší krásné počtení

Red_Fox
15.07.2019 5 z 5

Četla jsem jako e-book a stránky, na kterých mě něco zaujalo, jsem si označovala. No,... po dočtení jsem zjistila, že mám označenou polovinu knihy. :D

Člověk si běžně svou smrtelnost uvědomí, až když ztratí někoho blízkého. Do té doby se trápí často malichernostmi, na kterých nakonec ani nezáleží. Celkem mě mrzí, že západní společnost smrt jakoby vytěsňuje. Ani náboženství není „řešení“, když je navíc v mnoha směrech postavené na strachu.
Líbilo se mi zpracování knihy formou odpovědí kratšími kapitolami na otázky, které bych mohla Oshovi pokládat já sama. Během čtení jsem mu vlastně i trochu záviděla, že to měl v sobě tak skvěle vyřešené. Já nemám, strach ve mně dříme pořád, ale to je tím, že mi nestačí říct, jak to je a budu tomu prostě věřit. Potřebuju důkazy, knížka neknížka.
Jedno je však jasné. Odpověď na otázku, co se bude dít po smrti, dostaneme všichni. Spravedlivě a bez rozdílu. Osho už ji zná… a já doufám, že bude alespoň z poloviny tak krásná, jak nám ji vykreslil svými názory. Nebránila bych se ani reinkarnaci v nového lidského tvora.


Georges1
28.03.2019 5 z 5

Osho tuto problematiku pojal zajímavě, knížka obsahuje mnoho různých střípků, které si každý čtenář může vytáhnout dle aktuální vnitřní potřeby. Je zde vyobrazen pohled na život, smrt, strach, lásku a další základní pilíře, které se dnes řeší slovně, ale bez chtíče jít za změnou dál. Jsem vděčný, že jsem si tuto knihu mohl přečíst, má totiž co nabídnout a ze svého úhlu pohledu oceňuji, že je vše napsáno mentalitou člověka z východní části zeměkoule, díky čemuž snadněji procitne faktor, že západní civilizace řeší a trápí se neuvěřitelnými drobnostmi.

veronika9335
05.07.2015 5 z 5

Krásné vyprávění, hlavně doplněny o vtipy, zábavná forma. Některé myšlenky, které už byly řečeny se často opakují. Ale to nacházím v jeho knihách často.

Sayuri
16.03.2014 5 z 5

Zezačátku ve mě Osho probudil neskutečný strach, který jsem netušila, že ve mě dřímá. Nakonec mě zase kniha hezky uklidnila a povzbudila :).

Danafantom
19.11.2013 3 z 5

Dojem z knížky poněkud rozporuplný. Autor si často protiřečí. Sem tam se nějaká podnětná myšlenka najde, čtenář si to musí přebrat.

Autorovy další knížky

Osho
indická, 1931 - 1990
1992  90%Život, láska, smích
1991  74%Oranžová kniha
1996  89%Hořčičné semínko
2007  92%Láska, svoboda, samota
2003  86%Sex

Kniha O strachu - Pochopení a přijetí životních nejistot je v

Právě čtených1x
Přečtených68x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce43x
Chystám se číst41x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x