foxi_ii foxi_ii komentáře u knih

☰ menu

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Anglie, vřesoviště, smrt, záhada, monstrózní pes, tajemství..

Pamatuji si, jak jsem tento příběh viděla úplně poprvé ve filmové podobě, jak jsem ho hltala! (nejspíš to byl film z roku 2002)
Letos jsem si chtěla tento jeden z nejznámějších příběhů Sherlocka Holmese přečíst, nejen kvůli tomu, že jde o klasiku kterou mám ve svém neustále rostoucím a nekonečně odkládaném seznamu pekelně dlouho, ale taky se mi hodila do letošní čtenářské výzvy, haha..

Pak se ke mě dostala tahle audiokniha. Slyšela jsem že je skvělá, ale že je až tak, to jsem nečekala!
Přišla jsem si jak v divadle, ale bez zraku. A povím vám, ne jednou jsem se vyděsila, ne jednou jsem se vyděsila, když zahřmělo, zavil pes, nebo jak mi projel mráz po zádech, díky tomu jak si dali práci i se zvukem otevírajících dveří a tak dále. Opravdu naprostá paráda.

Dovolím si tvrdit, že to byla nejlepší audiokniha, kterou jsem kdy slyšela a byla bych neskutečně ráda, kdyby byla hlasem Vasila Fridricha namluvena i další kniha s Sherlockem a panem Watsonem, protože jeho postavu mám snad ještě raději než samotného detektivního génia.

Vím, že jsem moc nemluvila o samotném ději, ale to si dovolím tvrdit, že to už ani není tak nutné (víc se rozkecám ve videu). Jen naposledy dodám, že opravdu stojí za to!

25.04.2024


Chata v horách Chata v horách Ruth Ware (p)

Tohle je opravdu hodně oddechový krimi příběh, tak oddechový, že mě vlastně chvilkama až nudil.. bohužel.

Vytvořená spletice příběhů a osudů není ale vůbec špatná i prostředí ve kterém se budete v knize pohybovat dobře do všeho zapadá a musím přiznat, že mi fakt byla zima, což jen hovoří a dobrém vykreslení pocitů hlavních hrdinů.

Existují, ale asi i lepší knihy na podobné téma.

(spíše 2,75 hvězdičky)

25.04.2024 3 z 5


Zimní drak Zimní drak Troon Harrison

Tahle kniha je tak krásná.
Sever na vás přímo dýchne už při prvním obrázku!

Nečetla jsem ji ale sama takže..
Dcera: byla nadšená z příběhu! A proč se střídalo s pochopením i nepochopením chování hlavní hrdinky, takže diskuze u knihy byla opravdu hojná.
Bohužel se draka napřed bála(jeden obrázek ji malinko vyděsil, je to drak ležící na střeše a vlastně se dívá přímo na vás ..to by nejspíš vyděsilo i mě, kdybych byla prcek), ale nenechala jsem se odradit a četla dál s tím ať se teda chvilku nedívá.
Dopadlo to dobře. Nejen že se na konci nebála, ale opravdu ji příběh upoutal a otázek měla 1000 ještě dlouho po dočtení. Což od knihy pro děti očekávám. Nechci plytký příběh a proto vím, že u Portálu nikdy nesáhnu vedle.

Já: noo asi jste už pochopili, že jsem byla nadšená. Krásný příběh s přidanou hodnotou, který jsme doma nečetli naposledy!!

PS: asi vyčerpávající, ale musela jsem toho sepsat trošku víc :)

25.04.2024 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Moje první kniha od Darcy byla Duchové rodiny Folcroftů a ta bohužel nebyla tak dobrá jak jsem předpokládala. Nenechala jsem se ale odradit a zkusila od ní Kořist a tam jsem teda byla velice ráda, že jsem nad touto autorkou "nezlomila hůl". Byla to paráda a tak díky tomu, jsem se pustila opět do série Strašidelných domů a teda říkám vám, na to, že tímto dílem začínala, tak super!
Nejsem už žádný strašpytel, ale atmosféru měla kniha boží a postava ať už hlavní tak i ty další okolo, mě bavily, a to je rozhodně víc než důležitý.

Takže jo, za mě je tohle určitě povedený příběh a já jsem zvědavá na další :)!

25.04.2024 5 z 5


Gannibal 3 Gannibal 3 Masaaki Ninomija

Popravdě jsem čekala, že se to v tomto díle více rozjede, ale nechám se dál ještě překvapit! Zatím mě to i tak pořád baví a zajímá.

25.04.2024 4 z 5


Dívka ze země Venku 12 Dívka ze země Venku 12 Nagabe

Vzpomínky to byly moc krásný a moci se zase ponořit do onoho příběhu bylo taaaak ACH!! Čekala jsem tedy napřed, že se třeba něco dozvím: ..a jak to bylo dál no pořádně pozorujte a “čtěte mezi řádky!
Jsem moc ráda, že tu kniha (cz)vyšla Xoxo

08.04.2024 5 z 5


Klárka a noční zahrada Klárka a noční zahrada Marie Štumpfová

Knížka krásně ukazuje, proč se nebát bát. Asi možná trochu zavádějící, ale až se do knihy pustíte tak pochopíte. Tyhle knihy krásně pomáhají vysvětit dětem někdy mnohdy špatně uchopitelné a špatně vysvětlitelné situace, emoce, strachy apod. Děkuji za to, že takové knihy vznikají :)
Ilustrace zajímavě vystihuji právě TMU !!
PS: já pořád říkám, že MŮRA je nádherný stvořeníčko :)

24.03.2024 4 z 5


Nevrlý Ruda Nevrlý Ruda Suzanne Lang

O tom jak si každý můžeme dovolit jakoukoli emoci. Člověk(tady zvířátka) vstane a má náladu opravdu strašlivou a tady je krásně ukázáno, jak je důležité přijmout to, jak se cítí kdokoli kolem nás nebo zrovna my sami! Doporučuju. Dcera vše pochopila a knihu už jsme četly mnohokrát!

05.01.2024 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

?Co by jste dělali, kdybyste žili v době, kdy se veškerá zvířata nakazí virem, který znemožní jejich konzumaci?

?Přizpůsobili byste se a přestali jíst maso, nebo přistoupili na to, začít pojídat svůj druh, tedy člověka, který byl zrozen pro chov a následné konzumování?

V knize jste hozeni do již zajetých kolejí v tomto novém světě, kde se nejen přestaly zvířata kvůli chorobě konzumovat, ale vlastně přestaly existovat. Nebo tak jsem to aspoň já vnímala..
Dokážete si představit to ticho? Nebo to, že člověk bude všude chodit s deštníkem, aby na něho nedejbože něco nespustil pták z nebe a on se tak nenakazil?

Pro někoho bude bizarní až kruté, číst zpracovávání lidského masa.
Číst o tom, jak se k těmto chovným kusům přistupuje, jak se může zacházet např. s nosnicemi, jak s výběrovým masem a kdo vlastně do jatek může být odveden a za jakých okolností, i když jako člověk není na chov určen..

Ano, je tu dost věcí, které dokážou člověkem opravdu pohnout, dokážou mu zkřivit obličej jen tou představou.
Ale pro mě jakožto pro holku, co vyrůstala uprostřed lesa s tátou hajným a taky pro holku, co před tím, jak se k nám maso dostává nezavírala oči, to nebylo nic tak extra.

Co mě spíš dostávalo, byli různé detaily, které mi hned nedošli, a když si samozřejmě v roli zvířete představíte člověka, moc dobře vám z toho nebude.
Nebo taky to, kam byli někteří jedinci ochotni zajít, pro uspokojení svých tužeb!
Ale co mě asi nejvíc zaujalo, byla forma psaní, protože to strohé vlastně kolikrát i bezemoční vyprávění, mi k příběhu neuvěřitelné sedlo a to tu musím opravdu vyzdvihnout.

Pak tu ale mám spoustu věcí, které mi chyběli
*Hlavní hrdina se sice vrací do minulosti, ale jen okrajově, a to, co by mě opravdu zajímalo mi kniha nedala. A to JAK, to vše začalo.
To mě vlastně zajímá vždy u všeho o co se zajímám, ať už se jedná o cokoli.
*Taky bych si přála, dostat se více do hlavy onoho hl. hrdiny, protože dle všeho a i díky tomu, jak to vše skončí(což byl asi ten nej bizár) jeho myšlenkové pochody by opravdu mohli stát za TO!!
Když už jsme u něj.. jeho SESTRA!! Ta mě zvedala ze židle, a to jí v knize ani tolik nebylo(perfektní vykreslení postavy).

Je tu spoustu věcí, co by se dala probrat a proto jsem ráda, že tahle kniha vznikla, jen bych se nebránila nějaké té stránce navíc.

Pro někoho tohle bude opravdu síla, ale řeka bych, že pro ty už trošku ostřílenější tohle půjde spíše do průměru.

26.04.2023 3 z 5


Scarlatina: Zesnulá kuchařka Scarlatina: Zesnulá kuchařka Ledicia Costas

Skvělej rozjezd, ale pak za mě bohužel trošičku slabší.
Dost jsem tu pocítila, že mi už dávno není (řekněme třeba) 10, ha už tak 20 let

Příběh nejde moc do hloubky a to je celkem škoda!
Nápady dobré, ale přijde mi tam dost nedotažených linek, myšlenek a tak nějak všeho. Při zjištění, že budou další díly, (tedy dle DK) mi tohle ale nakonec nepřijde až tak naprd :)

Nu a díky tomu, že už můj mozek zkrátka a dobře přemýšlí jinak mi např. Rychlo sebeobětování se pro záhrobí, pro nejlepší kamarádku, kterou znal sotva pár hodin, to mi přišlo skrátka a dobře nějak mimo.
I to, že kuchařka měla být pomale středověká, jsem bohužel moc nepocítila.

Co musím vyzdvihnout, jsou ilustrace, ty jsou opravdu boží i nápad s RECEPTY.. super!!

MUSÍM znovu zdůraznit, že jsem už dospělák. Ti pro které bylo tohle vše stvořeno a utvořeno, ti budou nadšení, to si aspoň myslím já! :)

Poslední co dodám, možná by knize prospělo mít pár stránek navíc..

27.03.2023 3 z 5


Dívka ze země Venku 9 Dívka ze země Venku 9 Nagabe

Tak u toho dílu mi zůstala na konci pusa otevřená!!
Říkala jsem si, že okamžitě potřebuji další díl.
Tady se dozvíme více o proroctví a zemi Uvnitř..

07.03.2023 5 z 5


Zakletý v čase Zakletý v čase Audrey Niffenegger

(SPOILER) Co se týče cestování časem, byla to snad moje první kniha vůbec. (ne opravdu si nevzpomenu, že bych někdy četla něco takového :D ach ta paměť)

Docela jsem se toho bála, protože jsem měla takový tušení, že se mi děj bude děsně motat a nebudu mít přehled. Ale už hned na začátku mi bylo jasné, že tohle nebude problém, protože u každé kapitoly bylo upřesněno kolik je hlavním hrdinům let a v jaké době se pohybujeme a to bylo pro mě obrovské plus a velká úleva!

Co se týče příběhu je to vlastně takový životopis. Životopis muže, který má tento "dar" cestovat časem, jen bohužel velkou nevýhodou pro něj bylo to, že neovlivnil, kdy a kam se dostane a jak dlouho tam pobude. To, co se na něm mohlo podepsat právě díky tomuto cestování, by mě dopředu nenapadlo, ale nic neprozrazuji!! (není to spoiler, že ne? :D )

Samotné seznámení s další hlavní postavou je opravdu trošku prapodivné vzhledem v jaké její části života k prvnímu setkání dojde, ale tak aspoň je pak o čem debatovat :D ..

Po dlouhé době to pro mě taky byla kniha, která mě rozbrečela a posledních snad 100 stran se mi opravdu nečetlo nejlíp.

Na co nesmím zapomenout a co je podle mě takovým hlavním gró příběhu je všudypřítomná láska právě našich dvou hrdinů, a to jsem v knize už taky dlouho nepotkala, takové to oddané milování se. Nic na sílu a ani nic přehnaného, prostě přirozené :) (samozřejmě toto každý může vnímat jinak)

Někdy jsem tedy měla trochu pocit, že se ztrácím ve vedlejších postavách, ale pro mě bylo nejvíc důležité, že mi opravdu nedělá problém ve všem, co se tu děje vyznat.

Celkově se mi to opravdu líbilo, mám sem tam nějaké to ALE, ale nic zásadního.

Na filmy i nejnovější seriál se těším a jsem zvědavá jak to bylo zvládnuto, co se týče právě toho cestování časem.
Ohlasy jsou skvělé, prý lepší než kniha, a tak když už jsem z ní tak nadšená, tak snad mi to dojem z příběhu nepokazí.

Za mě můžu určitě *DOPORUČIT*

05.03.2023 5 z 5


Olíkova dobrodružná výprava Olíkova dobrodružná výprava William Joyce

Tenhle opravdu výjimečný žánr detektivní dětský thriller vypadal zajímavě už od samotného začátku.
Po začtení se objevovali i dost zajímavé zápletky, že mě i jako dospěláka zajímalo, jak bude vše dovymyšleno a jak vše nakonec dopadne!

Nedokážu moc odhadnout, pro jakou věkovou kategorii by tohle mohlo být nejvhodnější, ale asi tak předškolní věk? Pro moji 4letou dceru to bohužel moc nebylo. Měla části, které ji bavili a části, kdy se jí do čtení už tolik nechtělo, ale i tak ji zajímalo jak vše dopadne :)
Za mě jako dospěláka, to nebylo vůbec špatný, ale místy bych to klidně i trošku urychlila, tedy zkrátila.
Nejsem úplný fanda pojmenovávání věcí podle toho jak vypadají nebo čím jsou, ale tady to pro mě bylo ještě na přijatelné úrovni.
Nutno říct, že ke všemu dopomáhali i nádherné ilustrace a barevnost stránek, četlo se to opravdu velice příjemně, což je za mě opravdu důležité. I z toho důvodu, když by tento příběh mělo číst už dítě samotné.

Napadá mě, že je tento příběh možná více vhodný pro kluky, ale spíše bych tenhle názor poupravila, že tu máme i holky rebelky a příběh s tajemstvím zajímá snad každé dítě.

Za mě to určitě promarněný čas čtením nebyl.

05.03.2023 4 z 5


Krabička Krabička Isabella Paglia

Kniha, která je nejen krásná na povrchu, ale i uvnitř.
Příběh má krásné poselství a k tomu, aby bylo vše pochopeno a dostatečně vysvětleno stačilo opravdu těch pár stran a trochu textu!

Četla jsem ji se 4letou dcerou a byla z ní nadšená. Nejen z obrázků a zvířátek, ale z objevování a hádání tajemství oné tajuplné KRABIČKY :)

Večer knihu chtěla číst ještě i s tátou, protože MAMI on přece neví co je v krabičce.
Večer jsem jen z ložnice slyšela jak tátovi říká: To je krásná pohádka, viď? :)
Co je víc než doporučení od dítěte pro kterého je kniha určená :)
*DOPORUČUJEME*

05.03.2023 5 z 5


Dívka ze země Venku 6 Dívka ze země Venku 6 Nagabe

Tenhle příběh si mě opravdu získal a jsem ráda, že jsem si počkala až vyjde více dílů a já budu moci čist další díl hned po předchozím! :)
Šiva je skvělá malá holčička a pan učitel.. no myslím, že tam bude ještě co objevovat.
Doufám, že se pak děj i trochu posune v rámci let a my se dozvíme o postavách ještě více.
PS: tahle obálka je pro mě zatím nejkrásnější ze všech, asi ty podzimní barvy, to je totiž moje :))

05.03.2023 5 z 5


Zrádné mlhy Zrádné mlhy Katherine Arden

(SPOILER) Ollie žije už jen s tátou. Snaží se začlenit do nového kolektivu ve škole a nemyslet na to, co vše se ji v životě přihodilo.
Jednoho dne se dostane ke knize, ve které se píše o "Usměvavém muži".
O muži, který dokáže mnohé dát, ale taky o to víc si vzít.
Ani se nenaděje a na školním výletě se dostane na farmu, kde poznává místa z již zmiňované knihy. Může být příběh pravdivý? Pokud ano, je čas se bát..

Když jsem poprvé knihu Zrádné mlhy viděla, zaujala mě obálka. Říkala jsem si, sakryš.. to je úplně jako Jeepers Creepers, ať už co se strašáků týče, tak autobusu. Praštilo mě to do očí proto, že zrovna tohle byl jeden z mých prvních hororů. A že tehdy stál vážně za to!
Za TO a ještě víc stojí tenhle příběh!

Hlavní hrdinka je inteligentní mladá dáma, a to doslova.
Nehysterčí, uvažuje a plánuje. Dostane se do situací, které by podle mého nezvládl ne jeden dospělák.

Moc jsem si oblíbila i jejího tátu a vzhledem k tomu, že se můžeme těšit na další díly, jsem zvědavá i na jeho cestu.

Sice jsem se úplně tak nebála, ale když jsem zjistila, jak by mohl vypadat pan Usměvavý, málem mě kleplo. A to doslova.. to je přesně to, co mi nahání hrůzu.
Takže ano myslím si, že by mohlo mrazit při čtení i moji generaci, ale pokud se kniha dostane do rukou mladšímu čtenáři, určitě to může mít díky dětské fantazii větší zápřah na jeho dušičku.

Doporučuji, doporučuji všemi deseti a nemůžu se dočkat pokračování.

03.08.2021 5 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

•60. léta, Jižní Anglie a důležité odpoledne dvou mladých lidí.. •

Tohle je mé druhé setkání s autorem Ianem McEwanem, myslím si, že jste u mě nemohli přehlédnout mé velké nadšení z jeho knihy Pokání.

Už teď musím napsat, že přesně tohle jsem od Iana čekala.. on totiž, tedy dle mého, umí neskutečně dobře a hlavně zajímavým způsobem popsat emoce, postavy, jejich charaktery a i prostředí.

Už teď vím, že tohle určitě nesedne každému, i já jsem měla nějaké ALE.

S těma dvěma strávíme docela krátký časový úsek, ale díky postupnému přenášení do minulosti se o nich dozvídáme víc a víc, a to mě děsně bavilo.
I když jsem si je asi až tak neoblíbila jak bych chtěla, zajímali mě dál, a to je pro mě opravdu důležité.

Je tu krásný náhled do tabuizovaných situací u kterých mě nejčastěji napadlo, jak jsem vlastně ráda, že se o těch všech věcech, co tam spolu nebo sami se sebou řeší, už normálně mluví. No aspoň tedy z velké části.

Zajímalo by mě, jaká bych asi byla já v těch časech.. napadlo vás někdy, nad tímto přemýšlet?

Po poslechu mi to nedalo a pustila jsem se do filmu, protože už to že tu hraje má oblíbená Saoirse Ronan, bylo pro mě velkým lákadlem už i dřív.
A musím říct, klobouk dolů.

Film mi přesně potvrdil to, co se mi na autorovi líbí nejvíc.
Takhle přesně jsem si to představovala, ty situace, postavy, ty chvíle, kdy bych nejraději pomohla, ať se jim spolu funguje líp.. opět jsem pocítila tu bezmoc pouhého pozorovatele jako u Pokání!

A přiznám se, na konci jsem brečela, i když si ho tvůrci filmu upravili dle svého.

U téhle knihy je doporučení asi docela ošemetné. Kdo se nerad nimrá v lidské duši a v momentech života, který je teď tak jiný, kniha pro vás nejspíš nebude, ale naopak? No sami se přesvědčte.

Já s autorem budu určitě pokračovat dál, jeho příběhy jsou pro mě tak jiný, a já za ně děkuju!️
*audiokniha (3,5*)

14.06.2021 3 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

•Pralinkový čaj, vousy až skoro do půli břicha a vše, co se dá jíst, se dá i usmažit.. •
To je pár střípků z knihy, které mi utkvěly v paměti.
Každý je směřován jiné důležité osobě chlapce, kterého se tento příběh týká..

"Sem soběstačnej!"
Pod touto větou si můžeme představit spoustu situací i lidí.. kolikrát mi ani nedochází, co pro někoho taková soběstačnost může znamenat.
Může to být osvobození nebo jakási naděje na život!

Knihu #sobestacny musel na těch internetech zahlídnout opravdu každý, a já jsem ráda, že jsem patřila mezi ty, co se u ní zastavili a v mém případě si ji poslechli.

V tomto příběhu je tolik smutku. A myslím si, že kdybych ji měla číst, půjde mi to o dost pomaleji.

Pozastavíte se nad tím, co všechno se mohlo stát jedné osobě, a ještě k tomu člověku, který by si teprve měl začít užívat života a poznávat svět, než se rozhodovat jako dospělák a kolikrát bojovat tam, kde vlastně už nelze nic dělat..
...vše je ale tak reálné a uvěřitelné! Opravdu dobře napsaná kniha.

Chtěla bych tu sepsat s čím jsem víc než souzněla, ale to bych tu mohla i nemálo prozradit..
Ale asi bych jen všem osamělým duším, který se zrovna hledají a myslí si, že už teď je vše ztraceno, řekla toto.. rodiče si nevybereme ani to kam se narodíme, ale svůj život si zvolit dál můžeme, bojujte za sebe. Nikdo jiný to za vás neudělá. Ale zase pro ten první krok, nebojte se říci o pomoc. Já vím, zní to složitě..

Přednes ať už Lukáše Hejlíka či Zuzany Kajnarové byl skvělý, myslím si že i dost originální a výjimečný!
*audiokniha

15.05.2021 4 z 5


Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

•Kansas a opuštěný dům, jehož stěny dýchají a prahnou po nových příbězích.. •

Přiznám se, že jsem se do čtení pustila naslepo. Věděla jsem pouze, že půjde o příběh se strašidelným domem, a ty já fakt můžu!

Takže pro mě bylo příjemným překvapením, jakým směrem se děj v knize ubíral.
Moc se mi líbilo, jak je tu rozebírán horor jako takový.
Proč se rádi bojíme, co nás tak táhne k tajemným příběhům a hlavně (a za to jsem byla opravdu ráda), jací vlastně jsou lidé co horor píší nebo se kolem něj přímo pohybují, ať už se jedná o film či knihu.. musí takový člověk mít zvrhlou mysl a být sám psychopatem? Můžou být tihle lidé vůbec normální?

Příběh, který se pojí s domem byl zajímavý, i to jak autor vymyslel, co se bude dít mimo něj.
Co u mě ale bohužel selhalo bylo to, na čem mi kolikrát u knihy záleží asi nejvíce...
.. a to je ztotožnění se s postavami, najít si nějakého oblíbence, přilnout ať už k místu nebo k osobě, a to se bohužel nestalo!

Kniha je určitě specifická i tím, že se kolikrát více mluví, než že by se konalo, a to určitě taky nemusí sednout každému. U mě to ale nabralo plusové body.

To kouzlo atmosféry se u mě sice neodstavilo, ale i tak si myslím, že se kniha bude líbit.
Troufnu si říct, že i těm, co tyhle knihy vyhledávají velmi často.
Uvnitř totiž vše skvěle funguje, pan Scott se nemá určitě za co stydět!

10.05.2021 3 z 5


Svět divočiny: panoramatické scenérie Svět divočiny: panoramatické scenérie Camilla de la Bédoyére

Krásný kniha, která má originální ilustrace. Plno zajímavostí a podrobností a navíc krásně barevná :) J
Jen škoda, že panoramatické scenérie, mají docela ošemetné vysouvání. Musí se s ní manipulovat opatrně :)

23.04.2021 4 z 5