Na Chesilské pláži

Na Chesilské pláži https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391950/bmid_na-chesilske-plazi-O19-391950.jpg 4 651 139

McEwanův příběh jedné svatební noci z počátku šedesátých let, zasazený do krásného prostředí na pobřeží jižní Anglie, nabízí hluboké zamyšlení nad dobovou podmíněností lidského chování, citů i vztahů. Děj se odehrává v časech, kdy v ovzduší rezonují naděje nadcházejícího svobodomyslného desetiletí i první písně Beatles, proslýchá se cosi o americkém vynálezu v podobě antikoncepční pilulky, společnost však žije zcela v zajetí tradiční morálky. Oba protagonisté novely jsou „mladí, vzdělaní“ a bez předsudků, jak nás autor neopomene upozornit hned v úvodní větě, a přesto je jejich vztah dobově podmíněný mnohem víc, než si jsou ochotni připustit. Hořkosladká rekapitulace z perspektivy mnohaletého odstupu v závěru knihy o tom podává výmluvné svědectví. V roce 2017 vznikl podle autorova scénáře stejnojmenný film.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Odeon
Originální název:

On Chesil Beach , 2007


více info...

painthers
painthers
01.03.2024 3 z 5

Asi to hodnotím pozitivněji jak někteří ostatní čtenáři, protože já v knize vnímala hlavně tu myšlenku - že ve 40. letech se o mnoha věcech nemluvilo, že vztahy byly založené na nějakých nevyřčených předpokladech a očekáváních a že i lidé, co se měli rádi, okolo sebe našlapovali v uctivé vzdálenosti. Poslední stránky byly krásným melancholickým ohlédnutím za životem. Knihu jsem četla v originále, tak nedokážu hodnotit českou verzi.

Luigi1
Luigi1
01.03.2024 3 z 5

Zde se popisuje svatební noc mladých lidí místy až moc detajně


Karolína18
Karolína18
13.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Rozhodně nesouhlasím s tím, že to byla velká láska. Nic o sobě nevěděli a řekla bych, že Florence jej neměla ani ráda. S takto moc protivnou hrdinkou jsem už dlouho nesetkala. Opravdu mi nesedla. Vím, že celá ta nešťastná událost byla dána společenskými konvencemi a velmi do toho zasahovaly i jejich povahy, ale mně to čtení nebavilo a Flo mi byla strašně protivná, přitom vůbec nemohla za to, že nebyla zvyklá mluvit o tom, co cítí, co ji děsí, co chce.
Nemůžu se zbavit dojmu, že její zhnusení bylo způsobeno velmi traumatizující vzpomínkou z dětství. Nechci nadinterpretovávat, ale mám z toho takový pocit, v souvislosti s plavbou, na niž se ve 12 letech vydala s otcem. Ještě se to párkrát pročtu, abych se dostala k jasnému výsledku.

Rozebrala jsem to s dalšími čtenáři a moje teze se bohužel vyplnila, ale zároveň to opravdu šíleně proměnilo moje přemýšlení o té knize. Dostalo se mi pochopení pro Florence, ale pořád chápu i Edwarda. Kniha je šokující a toto zjištění mi úplně převrátilo pohled na celý příběh.

janina66
janina66
20.09.2023 3 z 5

Je vidět, že v té době se o sexu moc nemluvilo. Je to moc smutné, když se oba milovali, nedošlo k naplnění svatební noci. Oba mladí a tak rozdílní.

Dani25
Dani25
20.08.2023 3 z 5

Obidvaja boli veľmi vystrašení, báli sa otvorene sa porozprávať aj keď sa milovali. Bolo mi ich veľmi ľúto, lebo mohlo to skončiť úplne inak. Nie je to kniha o sexe, je to kniha o živote dvoch ľudí, ktorých ovplyvňovali vtedajšie spoločenské pomery. McEwan ma znovu nesklamal v rozpitvávaní postáv.

Janulica
Janulica
08.08.2023 4 z 5

Příběh odehrávající se během několika málo hodin. Nedorozumění, které by se s určitým životním nadhledem, zralostí a empatií dalo zvládnou. Pro někoho tak mladého, jako jsou hlavní hrdinové, však může mít i malé nepochopení nedozírné následky.

eliska4802
eliska4802
29.04.2023 4 z 5

Netradiční love story o malém nedorozumění.

Ivule9
Ivule9
14.01.2023 4 z 5

Intimní novela napsaná s velkou empatií a lehkou rukou. Autor na příběhu ukazuje, že druhý si naše slova a činy může vyložit úplně jinak, než jak je skutečně myslíme a také že do hlavy nevidíme ani nejbližšímu člověku. Kvůli nedorozumění a nesdělení pravdivých pocitů se příběh stočí trochu jinam, než bychom asi čekali. Líbilo se mi i závěrečné Edwardovo bilancování - některé věci se po tolika letech mohou jevit jinak.

Borboleta
Borboleta
08.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Jedná se o jednoduchý příběh o tom, jak zdánlivě banální věc může rozbourat celý život. Edward a Florence navzdory své velké lásce spolu nedokážou funkčně komunikovat a tak dopustí, že jeden večer jim úplně zbytečně rozloží jejich plány. Něco podobného jsme možná zažili všichni, ale naštěstí o tom nikdo nenapsal knihu, takže na nás nedopadla tak velká prázdnota.

Knihochod
Knihochod
07.01.2023 4 z 5

Počiatok šesťdesiatych rokov minulého storočia, pobrežie Anglicka. Svadobná noc dvoch "mladých a vzdelaných" ľudí bez predsudkov, prepletená útržkami z počiatku ich vzťahu, ponúkajúca zamyslenie nad ľudským chovaním, citmi aj vzťahmi tak, ako boli v danej dobe brané.

Na to, že je to knižka tenučká a podľa väčšiny internetových zdrojov by malo jej čítanie zabrať 2 až 3 hodiny, mne to teda trvalo podstatne dlhšie.

Môžu za to práve siahodlhé opisy udalostí, kedy autor vykresľuje do podrobností naozaj všetko, každý miniatúrny detail, ktorý častokrát nebol pre plynutie deja nejako dôležitý. Keby sa niektoré odbočky úplne vymazali, bola by z toho výborne napísaná poviedka.

Aj napriek opisom sa mi ale veľmi páčilo, že sa nám autor práve prostredníctvom svadobnej noci dvoch mladých ľudí snaží ukázať, ako to mohlo dopadnúť, keď zaužívané zvyky a morálka spoločnosti ovplyvňovali ľudské šťastie, lásku. Hovorí o dobe, kedy svadobná noc nebola radostná a očakávaná udalosť, pretože jej predchádzal strach z nepoznaného, ktorý častokrát viedol ku sklamaniu a bolesti, pretože mladomanželia nevedeli, ako jeden pred druhým vyjadriť svoje myšlienky a pocity z nepoznaného. Ako sa jeden druhému zdôveriť s niečím, čo ich trápi.

Čo sa celkového dojmu z prečítaného týka, zo začiatku som zostala trošku skeptická. Mala som totiž obavu, že celá knižka bude len a len o sexe. To sa ale postupom strán autorovi podarilo vyvrátiť za pomoci vnútorných pocitov a myšlienok hlavných hrdinov. Rozdielneho pohľadu oboch na určité momenty a tiež pochopenie a stručné vysvetlenie daných udalostí vyjadrených hlavnými protagonistami o niekoľko desiatok rokov neskôr.

Nie je to kniha vyslovenie na pobavenie ale skôr na zamyslenie. A pokiaľ Vás táto téma láka alebo Vás knižka zaujala podľa toho, čo ste si prečítali, neváhajte po nej siahnuť.

pedroK
pedroK
04.11.2022 5 z 5

Jaká škoda, když křivda a bolest převezmou vládu nad našimi životy. Nebylo by to lehké, ale třeba se to dalo vyhrát...zase jednou poutavé čtení, sonda do nitra nezralosti.

esma
esma
19.10.2022 5 z 5

Jeden z půvabů života je jeho nepředvídatelnost, ale i zdatný poutník může na své cestě škobrtnout, když potká netrpělivost, neporozumění nebo špatně vyhodnotí situaci.
V tomto módu je laděn hluboce procítěný subtilní příběh dvou mladých lidí, smekám před autorem.

jaroiva
jaroiva
24.07.2022 5 z 5

Ian McEvan pro mě patří ke spisovatelům, u kterých jsem dosud nenašla jejich "vzorec". Každá jeho kniha mi zatím připadá úplně jiná.
Tahle je skvělou niterní sondou do hlavy hlavních postav. Proběhlá čtvrhodinka, rozepsaná na x stránkách, a 40 let v pár odstavcích zdůrazňují, jak ohromně důležité mohou být pro člověka některé okamžiky, jak dokážou i zdánlivé maličkosti ovlivnit celý další život.
Poslouchala jsem audioverzi, kterou mohu doporučit.

Janadvorackova
Janadvorackova
18.07.2022 4 z 5

O volbách, cestách a rozhodnutích.
Autor má znepokojivě detailní jazyk a neváhá zprostředkovat myšlenky rozpitvané na maličké kousky.

jiri2737
jiri2737
04.06.2022 5 z 5

Neuvěřitelně hluboký psychologický ponor a plastické detailní popisy nálad a situací.

opic 12
opic 12
03.05.2022 4 z 5

Jsou to trápení.Někdy to zatraceně bolí.A dlouho.
Stalo se to yesterday.Na pláži ve vzduchu get back.
V dáli se lámou vlny o periskop yellow submarine.
Oba volali do dáli help !!!
Tak tohle všechno se mělo teprve stát.Nikdo v té době nic ještě podobného neslyšel.
Jsme na začátku na počátku bujných dekoltů let šedesátých.Uvolnování je na obzoru.Katedrály osvěty se otřásají v základech.God save the queen je,ale přeci jenom ještě vesmírně daleko.Tou bude dekáda příští.Zatím vládne zdánlivě puritánctví.Mnam.
Přitom se to nemusí odehrávat až tak doslovně jenom v šedesátkách.
Cožpak už nemáme ani dnes na pořadu dne první milostné dobrodružství ? Bylo to někdy vlastně jinak ? Ty chvíle očekávání.Obav.Zklamání.
Trápení.Přitom tak přirozené a lidské.
A tak ty dva se sešli kdesi na trati.Kéž dojedou až na konečnou,kéž na trati se neztratí...
O tom co je sere.Jenže vo tom nemluvěj.A když mluvěj tak dělaj,že je to nesere.Je v tom problém.Voni se milujouuuuuuuu.Vždyt ono je to tak jednoduchý a vlastně neníííííííííííííí.
Tak takhle by to nešlo vážení !
Poněvadž tu máme pár zásadních věcí.Pár takových chutovek až malicherností.
Rodina je základ státu.Ta vás vede a učí.To si nesete od plenek.Jak vás nastavěj.
Taková berlička do života.Spíše koulička.Kříčíme k obloze s koulí na noze.Prostředí.Výchova.Předsudky.Nedorozumění.Formování osobnosti.Dětství.Stud.Nevyřčené otázky.Zakalené odpovědi.Nevhodné chování doby (je snad nevhodné vůbec žít).Třídní původ.Náboženské dogma.
Samé lahůdky o kterých se lidé rádi baví a rádo je pitvá :) A nebo je to jinak ?
Ostatně jsou to především věci kterým by,jsme v jednadvacátém století snad ani nerozuměli.Poněvadž nejsme přeci žádné ovce !?
Takové nechutnosti přeci vymizely.Pravda,šedesátky ted nejsou.Hurá.
Vzhůru na pláže,tam se všechno ukáže.
Žádná plážovka se ovšem nekoná.Romantika nebude.Zlé a bojím se říct a jakoby nehezká věc.McEwan nastavuje lupu a zvětšuje mikro vztahovku v řádnou kvalitní psychošku o jednom rozkladu aneb-neměli si co říct a možná žijou až dodnes.
Pro některé je postava Florence méně sympatická ? Přesto.Ona ho milovala.Doslova.
Naše motto je: žádná budoucnost.Čus příště Iane.
Doufám,že bude s tebou zase veselo :)

Nikkiproch
Nikkiproch
15.04.2022 3 z 5

Smutná novela pojednávající především o nepochopení se dvou mladých lidí, kteří kvůli nevyslovenému přišli o to nejdůležitější.

KatyM.
KatyM.
15.03.2022 3 z 5

Krátká knížka popisující svatební noc mladých novomanželů, místy až příliš detailně. Hlavní myšlenka je zajímavá a najdete zde situace k zamyšlení, nicméně místy mě to moc nebavilo, zejména popis života hlavních hrdinů, podle mého až příliš podrobný.

lencin
lencin
06.01.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila,ale pořád jsem měla pocit, že se odehrává v jiné, starší době. Zaujalo mě,jak detailně byly popisované pocity a prožitky obou hlavních hrdinů.

Kiks
Kiks
05.01.2022 4 z 5

První kniha, kterou jsem od McEwana četla, a okamžitě si mě získal svými vypravěčskými schopnostmi. Uplynulých pár minut, hodin děje, rozepsaných na sto stran. A bylo v nich tak moc, jako čtenář někdy nenajde ani na pěti stech. Ačkoliv mi postavy nebyly úplně sympatické, příběh je to krásný a má svou myšlenku. Závěr bych ale uvítala o něco propracovanější vzhledem k tomu, jak vysokou laťku sám sobě autor v průběhu knihy nastavil. Lepší 4 *.