Nevrlý Ruda

Nevrlý Ruda https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522343/bmid_nevrly-ruda-K6k-522343.png 5 32 14

Tvrďák Ruda má špatnou náladu. Sluníčko moc svítí, obloha je příliš modrá a banány? Banány jsou přehnaně sladké! Jeho kamarádi vůbec nechápou, proč je naštvaný. Určitě by mu pomohlo, kdyby se pořádně narovnal, začal se usmívat a vůbec se choval jako každé spokojené zvíře v pralese: skákal, plaval, válel se, objímal a smál se. Dobrá nálada přijde pak tak nějak sama. Ruda se poctivě snaží, ale nejde to. A hlavně: on přece vůbec není naštvaný! Humorný příběh pro děti od 4 do 7 let o tom, že být naštvaný je zcela normální a že umět si svou špatnou náladu přiznat a přijmout ji, je nejlepší cesta, jak se s ní vyrovnat. Kniha se dostala do první desítky bestsellerů The New York Times a na seznamu strávila 25 týdnů. Má dalších 8 pokračování. Suzanne Lang je americká spisovatelka knih pro děti a televizní producentka. Knihu Nevrlý Ruda vytvořila se svým manželem a ilustrátorem Maxem Langem, se kterým se podílela i na mnoha jiných textech.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Portál
Originální název:

Grumpy Monkey


více info...

Přidat komentář

Litocha
14.04.2024 4 z 5

Tak tahle knížka se mi líbí moc. Krásně vystihuje, jak někdy prostě člověk nemá náladu a že čím víc na něj druzí tlačí, tím je to horší. I to popírání, po kterém jsme naštvaní ještě víc. A přitom si někdy člověk (nebo zvíře) prostě chce někam zalézt, trošku se litovat a rochňat se ve svém trápeníčku, aby to pak mohlo (třeba i díky někomu druhému, kdo nás chápe) přejít. Taky se mi líbily návrhy dalších zvířat podle toho, co dělá šťastnými právě je.

Obrázky mě pobavily, tenhle rodinný tandem odvedl dobrou práci. Už se těším, až příběh představím školkáčkům. A určitě vezmu knížku i domů, i když moje vlastní šimpanzátko už je trošku starší.

(Jen by mě ještě mnohem více potěšilo, kdyby knížku přeložili jako Nerudného Rudu – já jsem si to takhle zafixovala a pak se divím, že to nemůžu najít v katalogu... Ale zato slovenská verze názvu Fričo je mrzutý, či čo... mě baví notně.)

Kikulka97
07.04.2024 4 z 5

Toto mi příjde super nápad na knihu. A taky to, že mrzoutství má v určité dny i něco do sebe. A ještě to má vtipné a krásné ilustrace.


bibi.r
15.03.2024 5 z 5

Pro děti 3+

Skvělý příběh se kterým se dá dobře pracovat a mluvit s dětmi o emocích a špatné náladě.
Krásné ilustrace.

hippiesak
13.03.2024 5 z 5

Parádní počin. Je to pro malý děti. Přečtené za cca 10 minut včetně prohlídnutých obrázků. Ale Ruda je prostě borec! :)

Zozol.ka
09.03.2024 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala jako slepý k houslím. Půjčili jsme si jí v knihovně. Je to snad nejkrásnější dětská knížka, kterou jsem kdy četla. Nádherná myšlenka

Akvabela
18.01.2024 5 z 5

Krásné ilustrace, příběh má moc hezký nápad. Líbila se.

foxi_ii
05.01.2024 5 z 5

O tom jak si každý můžeme dovolit jakoukoli emoci. Člověk(tady zvířátka) vstane a má náladu opravdu strašlivou a tady je krásně ukázáno, jak je důležité přijmout to, jak se cítí kdokoli kolem nás nebo zrovna my sami! Doporučuju. Dcera vše pochopila a knihu už jsme četly mnohokrát!

Varjohukka
31.12.2023 5 z 5

Tohle byla naprostá paráda! Příběhově i ilustracemi.
Každý je občas prostě naštvaný a třeba kolikrát i bezdůvodně. A moc nepomáhá, když nám ostatní říkají, že máme být veselí, když je tak krásný den. Někdy prostě jen potřebujeme, aby tu naši emoci někdo uznal a byl s námi.
Ideální knížka pro děti, ale vlastně i pro dospělé, kteří občas ty dětské (a někdy i ty vlastní) emoce nechápou.

xxtom
21.11.2023 4 z 5

Krásné ilustrace.

LunaL.
14.11.2023 4 z 5

O tom, ze nekdy muzeme byt bezduvodne nastvany. A i kdyz nas chteji ostatni rozveselit, nejvic nam pomuze, kdyz nekdo pochopi, ze proste potrebujeme byt nastvany :)
Hezky udelana knizka!

JanaDor
27.10.2023 5 z 5

Velmi pěkně je zde ukázáno a nakresleno, jak tvrdíme něco a vypadáme u toho zcela jinak. Je to milé, vtipné a poučné. Já si pamatuji, že když byly moje děti malé, oblíbili se nějakou knihu a chtěli ji číst každý večer. Tato by určitě uspěla. I mě to baví dívat se na obrázky a číst k tomu krátký text. Přidaná hodnota je v hezkých ilustracích, které se dají skvěle popisovat. Ha, vidíš, jak se zebry krásně válejí, protože mají hezký den. Vystupuje tam spousta různých zvířátek, které mu radí, proč se má radovat. A proč nemá být naštvaný.

muchomurka
10.10.2023 4 z 5

Knížka se nám s Bambulkou líbila. Je o vzteku a jak s ním naložit a to jsme potřebovaly. Je fajn slyšet, že vztek je v pořádku, že je to normální emoce a někdy prostě je. A ty ilustrace, ty jsme si užily. Určitě budeme číst opakovaně.

Terkaodkafe
06.10.2023 5 z 5

Nevrlý Ruda je krátký, takže si udrží pozornost i těch nejmenších a s dětmi ho zvládnete přečíst za deset minut před spaním. Ilustrace Maxe Langa jsou potěchou oka. Rodiče se rozplynou nad jejich krásou a děti pobaví humor, který se v nich skrývá. Pokud hledáte knihu, která vaše děti zabaví, pobaví, ale i je nenásilnou formou trochu vzdělá, Nevrlý Ruda je pro vás ta pravá volba!

Celá recenze v recenzích.

Knihomura
29.09.2023 4 z 5

Jednoduchý příběh, krásné ilustrace.

Autorovy knížky

Suzanne Lang
americká
2023  90%Fričo je mrzutý, či čo...

Kniha Nevrlý Ruda je v

Přečtených38x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x