Scarlatina: Zesnulá kuchařka

Scarlatina: Zesnulá kuchařka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504736/bmid_scarlatina-zesnula-kucharka-6o8-504736.jpg 4 16 6

Escarlatina série

1. díl >

Pokud slavíš narozeniny na Dušičky, připrav se na překvapení, při kterém se ti budou vlasy ježit hrůzou. Právě to se totiž stane Románu Casasovi, chlapci, který sní o tom, že se jednou stane šéfkuchařem, a k desátým narozeninám si od rodičů přeje kuchařský kurz. Místo něj dostane černou rakev a návod, jak oživit Scarlatinu, kuchařku z 19. století, a její nerozlučnou kamarádku lady Hrůzostrašnou, pavoučici s francouzským přízvukem. Tři noví přátelé a kocour Bambula se společně vydávají mrtvobusem do Podsvětí, kde zesnulí žijí (tedy, dalo by se to tak říct) pod nadvládnou zlovolného tyrana Muchomůrka. Tak začíná děsuplné dobrodružství, kterému nechybí napětí, tajemství ani spousta legrace.... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , Drobek
Originální název:

Escarlatina: La cocinera cadaver , 2015


více info...

Přidat komentář

MiLiška
17.03.2024 2 z 5

Uf... Na knihu jsem se fakt těšila, a pak jsem se těšila, až ji dočtu... Ilustrace super, nápad s recepty taky super (i když si nejsem jistá jejich správností, přece jenom taky peču...). Chyběl mi tam pořádný děj, vtip, zápletka, napětí, prostě NĚCO... Za mě nedotažené.

foxi_ii
27.03.2023 3 z 5

Skvělej rozjezd, ale pak za mě bohužel trošičku slabší.
Dost jsem tu pocítila, že mi už dávno není (řekněme třeba) 10, ha už tak 20 let

Příběh nejde moc do hloubky a to je celkem škoda!
Nápady dobré, ale přijde mi tam dost nedotažených linek, myšlenek a tak nějak všeho. Při zjištění, že budou další díly, (tedy dle DK) mi tohle ale nakonec nepřijde až tak naprd :)

Nu a díky tomu, že už můj mozek zkrátka a dobře přemýšlí jinak mi např. Rychlo sebeobětování se pro záhrobí, pro nejlepší kamarádku, kterou znal sotva pár hodin, to mi přišlo skrátka a dobře nějak mimo.
I to, že kuchařka měla být pomale středověká, jsem bohužel moc nepocítila.

Co musím vyzdvihnout, jsou ilustrace, ty jsou opravdu boží i nápad s RECEPTY.. super!!

MUSÍM znovu zdůraznit, že jsem už dospělák. Ti pro které bylo tohle vše stvořeno a utvořeno, ti budou nadšení, to si aspoň myslím já! :)

Poslední co dodám, možná by knize prospělo mít pár stránek navíc..


hippiesak
27.02.2023 5 z 5

Parááádní počin, říká fotr dvou holek ve věku 6 a 8 let. Ta menší se knihy první 3 kapitoly bála. Zejména obálky :) Ale poslouchala... Od 4. kapitoly se zaujetím poslouchala dál a koukala se už i na doprovodné kresby :) Za mě asi takto: fakt brutal dětský horor. Ta první třetina člověk fakt neví, co od toho čekat a je napnutej. Český překlad je geniální, skvěle si pohráli s mrtvolnými překlady všeho možného a ilustrace (není jich ale mnoho) stojí za to. Ve výsledku parádní kniha, kterou já, dospělák, doporučuji všem :)

Gustik5
18.02.2023 4 z 5

Španělská autorka Ledicia Costas si zaslouží smeknout za bravurně a uvěřitelně popsaný svět, který je doslova a do písmene (ne)živý! Scarlatina je krásně temnou pohádkou, kterou si její cílová skupina užije a krom rodinné pospolitosti vyvolá v nejednom malém i větším čtenáři chuť vyzkoušet alespoň jeden z uvedených receptů.

Zároveň se své hrdiny nebojí vystavit nebezpečí nebo dokonce zabrousit do vážných témat jako je smrt příbuzného. Krásné barevné ilustrace jsou pak už jen výraznou třešničkou na dortu v podobě výtečně napsaného útlého příběhu, kterému nechybí žádná ze složek těch nejlepších, trošku temnějších dětských pohádek. Při čtení se neubráníte představám, jak by to celé asi vypadalo v animované filmové podobě. Rovněž potěší, že knížka má v originále hned dvě další pokračování, takže se snad s Romanem, jeho dědečkem, Scarlatinou a lady Hrůzostrašnou nevidíme naposledy.

Tahle kniha má vše – obratně vykreslený svět Podsvětí, který je moc hezky vysvětlený a uchopený, děsivého záporáka, potřebnou dávku napětí i akce, vaření, automobilové závody bez pravidel a možná dojde i na obrovského nemrtvého pterodaktyla. Tohle si prostě nesmíte nechat uniknout!

Aneta1108
29.01.2023 4 z 5

Tato kniha je ideální pro kluky okolo 10 let, kteří nejsou velkými čtenáři. Vybraná témata (podsvětí, automobilové závody, dinosauři) zaujmou zvláště děti, které nebaví klasické dobrodružné příběhy. Ze začátku jsem měla obavy, zda téma vaření nebude příliš holčičí. Samotný hrdina však říká, že velcí šéfkuchaři jsou právě muži a celý děj knihy je vytvořený právě tak, aby děti k této činnosti vedl zábavnou formou.

Velmi oceňuji zpracování, které je obohaceno o krásné ilustrace a recepty, které jdou opravdu připravit. Nudit se u této knihy nikdo určitě nebude, jelikož je opravdu nabytá akcí a humorem. Dokonce i já sama jsem se smála nahlas. Musím ale upozornit na občasný výskyt slov, která nejsou úplně spisovná (pro děti možná až vulgární - např. přezdívka Přizdichcáč) a téma smrti, které nemusí být příjemné, pokud si dítě prochází těžším obdobím.

Knižní střípky
06.12.2022 4 z 5

Mě tento příběh neskutečně moc bavil. Je sice plný různých nechuťáren, ale skvěle vymyšlený. Nejsem cílovka, ale bavila jsem se opravdu náramně. Nicméně opravdu musím upozornit, že se zde černým humorem nešetří, takže pokud jste vy a vaše ratolesti podobného ražení, rozhodně si Scarlatinu dejte. Nevyhledáváte-li však podobný druh zábavy, obloukem se jí vyhněte. Kniha obsahuje vtipné ilustrace a pro malé kuchtíky i spoustu receptů. V zahraničí jsou již další dva díly, doufám, že se dočkáme i u nás.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

Ledicia Costas
španělská, 1979
2022  73%Scarlatina: Zesnulá kuchařka
2023  53%Smaragdina: Přízračná holčička

Kniha Scarlatina: Zesnulá kuchařka je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst20x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x