Fortuna7 Fortuna7 komentáře u knih

☰ menu

Krysař Krysař Viktor Dyk

Vzhledem k tomu, že jsem už četla jiné zpracování Krysaře, tak jsem čekala trochu akčnější příběh. Příběh má skvěle vykreslenou atmosféru a konec je strhující, ale i přesto si nejsem jistá, jestli se kniha objeví na mém maturitním seznamu.

26.07.2024 3 z 5


Anatomie: Příběh lásky Anatomie: Příběh lásky Dana Schwartz

Jsem velmi překvapená jak moc mě tato kniha bavila, protože já nejsem zrovna milovník anatomie a celkově mám k medicíně hodně daleko. Příběh je čtivý, provází jím úžasná hlavní hrdinka Hazel, která je neskutečně odhodlaná a inteligentní. Menší výtku mám k romantické lince, na mě byla docela uspěchaná a chemie mezi postavami by se mohla trochu víc rozepsat. Zápletka je perfektní, i když jsem ji docela odhadla, ale jsem zvědavá, kam se to vyvine v dalším díle. A samozřejmě musím pochválit i perfektní obálku, ta je vážně třešnička na dortu.

22.07.2024 4 z 5


Reality Show Reality Show Anne Freytag

Kniha, která mě ihned zaujala svým námětem a myslím si, že kdyby se příběh odvíjel jen od něj, tak dám plný počet hvězd. Takhle mi ale přišlo, že se z toho postupně stává něco úplně jiného a trochu se ztrácí hlavní poselství, které jsem alespoň podle anotace očekávala. Jde ale vidět, že autorka ví o čem píše, politický kontext v knize je perfektní. Co mi trochu vadí je prezentace knihy jakožto thrilleru, protože o ten se tady vážně nejedná. Celkové provedení Reality show, únosu lidí a pod. je absolutně nerealistické, co si budeme povídat. A když už jsem u kritiky, tak musím zmínit obrovské (a zbytečné) množství postav a rychlé změny vypravěčů, což zapříčinilo, že jsem se v příběhu občas ztrácela.
Celkově vzato měla kniha obrovský potenciál, naše společnost by přesně tohle měla číst, ale provedení trochu pokulhávalo, protože se více řešily osudy a milostné vztahy našich ,,hrdinů" než samotné soudy.

18.07.2024 4 z 5


Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Hned na začátek řeknu, že jsem měla kvůli hodnocením na sociálních sítích velmi vysoká očekávání, ale bohužel jsem se trochu zklamala. Ze začátku jsem se nemohla vůbec začíst a přišlo mi, že se příběh táhne, za což mohlo i to, že jsem očekávala daleko víc děje v samotném Španělsku... Cca po 150 stranách se ale kniha rozjela, neskutečně mě bavily charaktery postav a jejich vzájemné dialogy. Události ve Španělsku byly skvělé, tuto část knihy jsem přečetla za odpoledne a jen mě mrzelo, že toho není víc, protože bych si to ještě víc užila. Závěr byl krásný a celkově knihu hodnotím velmi pozitivně, jako oddechovka na léto úplně ideální.

16.07.2024 4 z 5


Nečekaná láska Nečekaná láska Julia Quinn

Bohužel za mě zatím jeden z nejslabších dílů ze série. První polovina knihy mě nebavila, četla jsem ji strašně dlouho a nebýt toho, že to je série, tak bych knihu asi i odložila. V druhé polovině se ale konečně aspoň něco začalo dít, příběh byl originálnější a čtivější. Hlavní kámen úrazu jsou ale postavy. Ze začátku mě Francesca bavila a líbilo se mi hašteření mezi postavami, ale to se pak vytratilo a začali se chovat dost nelogicky. Vztah mezi nimi mi přišel až trochu toxický i když chápu, co tím chtěla autorka naznačit...
I přes zklamání z tohoto dílu jsem na ty další zvědavá a ráda si je přečtu.

13.07.2024 2 z 5


Křest svatého Vladimíra Křest svatého Vladimíra Karel Havlíček Borovský

Začátek této satiry mě velmi zaujal a byla jsem zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet. Zhruba v polovině mi ale děj začal připadat neucelený a zaujetí mě opustilo, takže Křest sv. Vladimíra se na mém maturitním seznamu asi neobjeví.

08.07.2024


Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Jako zveršovaná pohádka je Král Lávra úžasný, rýmy a jazyk celkově je až okouzlující. Jinak ale upřímně nevidím moc důvodů, proč mít knihu ve svém maturitním seznamu. Zajímavá myšlenka ohledně vlastenectví se určitě najde, ale já bych potřebovala trochu víc.

08.07.2024 2 z 5


Výzva sluneční královny Výzva sluneční královny Nisha J. Tuli

Příběh na podobném principu jsem už sice četla několikrát, ale i tak mě kniha bavila a u čtení si odpočinula. Hlavní hrdinka mi byla docela sympatická, rozuměla jsem jejímu chování a fandila jí. Zápletku jsem odhadla už zhruba v polovině, ale já ani originalitu moc neočekávala :-). Chválím vykreslení magického světa a těším se na pokračování, protože závěr byl strhující.

05.07.2024 4 z 5


Formulista Formulista Michaela Schmiedlová

Romantická oddechovka, která ale řeší i závažné problémy jako je ADHD nebo dyslexie. Knihu jsem přečetla za den, je neskutečně čtivá, vtipná a příběh člověka pohladí po duši. Prostředí Formule 1 mě bavilo a divím se, že knih z tohoto prostředí není víc. Musím pochválit i propojení s předchozí autorčinou knihou. Jedinou výtku mám u explicitních scén, protože mi přišlo, že tam prostě najednou spadly z nebe, bez nějaké předehry nebo tak...
Celkově příběh hodnotím velmi pozitivně a doufám, že se dočkáme další autorčiny knihy, klidně ze sportovního prostředí :-).

02.07.2024 4 z 5


Poslední školní večeře Poslední školní večeře Robin Stevens

Tento díl mě nebavil tolik jako ty předchozí, ale na druhou stranu jsem neodhalila pachatele. Často jsem se v ději ztrácela, přišel mi někdy překombinovaný, takže jsem se do příběhu tolik nezačetla. Zaujala mě nová postava a jsem zvědavá, jak se projeví v dalších dílech, na které se těším.

28.06.2024 3 z 5


Kulička Kulička Guy de Maupassant

Za mě velmi silný a skvelě zpracovaný příběh o úpadku lidské morálky a o pokrytectví, kterého jsou někteří lidé schopní. I po více než 100 letech je tato kniha neskutečně aktuální a určitě je vhodná jako maturitní četba.

26.06.2024 5 z 5


Ten, co kráčí se Smrtí Ten, co kráčí se Smrtí Barb Rýdl

Když bych hodnotila jen samotný příběh a jeho zápletku, tak bych nedala takové hodnocení. Na celé knize je totiž nejlepší samotná Smrt a její myšlenky, hlavně tedy oceňuji názor na feminismus. V celé knize jsou překrásné barevné ilustrace, stránky mi ubíhaly pod rukama a bavilo mě poznávat fantasy svět.

25.06.2024 4 z 5


Kdekoliv Kdekoliv Sarah Sprinz

Já jsem asi měla trochu jiná očekávání, protože jsem se těšila na daleko víc školní atmosféry jako je třeba v sérii Maxton Hall. Ze začátku jsem byla z prostředí a postav vážně nadšená, ale v půlce mi přišlo, že se z knihy stalo docela velké romantické klišé. Konec knihy mě lehce zklamal, čekala jsem trochu víc... Jako romantická oddechovka na večer fajn, ale do dalších dílů se asi pouštět nebudu.

19.06.2024 3 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Velmi vtipná a milá česká klasika, která se v audioknižním zpracování krásně poslouchala. Kolikrát jsem se při poslechu smála nahlas a byla jsem velmi zvědavá, co všechno ještě Saturnin vymyslí. Velmi se mi líbil popis a charaktery postav, protože se vzájemně výborně doplňovali. Teta Kateřina je neskutečně vtipná postava, ta její nesutálá rčení mě vážně bavila. No a poslední kapitolka to celé krásně završila.

16.06.2024 4 z 5


S láskou, Eloise S láskou, Eloise Julia Quinn

Znovu jsem dostala úplně nový, krásně napsaný a zpracovaný romantický příběh. Osud Elois a její život mě velmi bavil, ale přiznám se, že občas mi přišlo chování postav trochu dětinské a iritovalo mě. Knihu jsem přečetla prakticky za dva dny, od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Některé scény mě dojaly a párkrát jsem se i zasmála, hlavně když se na scéně objevili další sourozenci Bridgertonovi. Oproti předešlím dílům byl tento rozhodně závanem čistého vzduchu a já doufám, že autorka v tomto duchu bude pokračovat.

30.05.2024 4 z 5


Je to jenom sranda Je to jenom sranda Blanka Luxová

Jsem velmi vděčná, že u nás takovéhle knihy mohou vycházet, protože si myslím, že naše společnost to potřebuje. V této knize se vyskytuje spousta těžkých témat, člověku je během čtení až do breku a to jen díky tomu, jak skvěle jsou vykreslené postavy. Ano, občas mi přišlo, že by bylo lepší, když by měla jedna postava ,,jen" jeden problém, protože takhle to někdy působilo trochu nedořešeně... Neskutečně se mi líbilo zapojení modelingové soutěže a obálka knihy je geniální. Autorka má velký potenciál a já doufám, že se brzy dočkáme dalších příběhů.

30.05.2024 4 z 5


Poslední gambit Poslední gambit Jennifer Lynn Barnes

Velmi dobré zakončení fantastické a neskutečně čtivé série. Ty hádanky a tajemství jsou prostě geniální a já musím zmínit i uvěřitelný a skvěle popsaný vývoj postav. Z celé série mě nejvíc bavil 1. díl, který vážně stojí za to. Celé ukončení série bylo malinko přitažené za vlasy, ale pobavilo mě zjištění, proč se vlastně Avery ke všem penězům dostala.

26.05.2024 4 z 5


Mráz Mráz C. N. Crawford

Mráz je čtivá, taková klasická vílí fantasy, od které jsem se nemohla odtrhnout. Škoda, že kniha není více rozepsaná, protože příběh mi občas přišel hodně strohý. Kapitoly z pohledu Torina byly podle mě zbytečné a příběh to trochu zabilo, protože čtenář vše ví a chybí tam kvůli tomu napětí a tajemství. Hlavní hrdinka se na svůj věk chová poměrně dost dětinsky a naivně. Jinak mě ale tahle kombinace Hunger Games a Selekce velmi bavila a pokračování si určitě přečtu.

19.05.2024 4 z 5


Můžeš říct: Miluju tě Můžeš říct: Miluju tě Nofreeusernames (p)

Můžu s klidným srdcem říct, že to miluju. Každá povídka je úplně jiná, ale všechny jsou propojené drobnostmi, takže do sebe vše krásně zapadá. Zbožňuju humor, který v knize je a celkovou atmosféru příběhů. Grafická podoba jako vždy top strop. Novela od Nofreeusernames je za mě nejlepší, ale hned v závěsu je Můžeš říct: Miluju Tě nebo nos můj dres na každej zápas.
Můžu jenom souhlasit s anotací, protože tato kniha je esencí Humbooku a já nutně potřebuju něco dalšího :-).

12.05.2024 5 z 5


Prokletá Prokletá Marissa Meyer

První polovina mě nebavila, trápila jsem se s ní skoro 14 dní, dokonce jsem měla chuť knihu odložit. Hodně mě iritovalo chování hlavní hrdinky a říkala jsem si, kdy se ten příběh konečně trochu hne...
To se ale naštěstí stalo cca 200 stran před koncem a já jsem knihu dočetla během jediného dne. Najednou mě bavila zápletka, byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne a líbily se mi emoce, které autorka do příběhu dostala. Závěrečná bitva je výborně napsaná a konec je až dojemný.
Celkově hodnotím sérii jako nadprůměrnou, ale hlavně neskutečně oceňuji námět, protože Rampelník je úžasná pohádka, která si retelling zaslouží.

08.05.2024 3 z 5