Anatomie: Příběh lásky

Anatomie: Příběh lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511138/bmid_pribeh-lasky-1ut-511138.jpg 4 109 23

Hazel Sinnettová je dívka, která víc než po manželství touží po studiu chirurgie. Bohužel je začátek devatenáctého století a studium medicíny není pro ženy dostupné. Jack Currer obchoduje s těly vykopanými z hrobů a snaží se přežít ve městě, kde život není jednoduchý, navíc tu řádí nemoc, na niž většina nakažených umírá. Když se ti dva potkají před sídlem Anatomické společnosti v Edinburghu, mladík Hazel nijak zvlášť nezaujme. Když ji ale vykáží ze studia u věhlasného doktora Beechama, uvědomí si, že by jí nový známý mohl být užitečnější, než si myslela. Hazel se totiž s doktorem Beechamem dohodla, že pokud se dokáže sama připravit na lékařskou zkoušku, univerzita umožní studium jí i dalším ženám. Jenže na to jen knihy nestačí, potřebuje těla, aby je mohla pitvat a studovat. Jack má své vlastní problémy. Po hřbitovech pronásledují obchodníky s těly podivní muži, jeho kamarádi a známí mizí beze stopy. Nakonec se s Hazel dohodne na spolupráci a odhalí nejen tajemství ukrytá v hrobech, ale i v srdci Edinbourghu a místní společnosti...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Anatomy: A Love Story , 2022


více info...

Přidat komentář

Jidu
24.04.2024 4 z 5

Když jsem knihu otevírala, tak jsem si opravdu myslela, že půjde o romantiku, jak říká název. Ale omyl, to je zde okrajově. Za mě jedině plus, trochu jsem se toho bála.

Dovedete si představit, že byste nemohli studovat a dělat to, v čem jste nejlepší, jenom proto, že jste se narodili "bez čudlika" a ve špatné době? Tak to zažívá hlavní postava románu. Jenže! Holka jedna šikovná se nevzdá.

Kniha je plná nechutností, jelikož se Hazel učí medicínu, jak jinak, než pitvou, jenže těla dostává opravdu neobvyklým způsobem. I když na tu dobu dost obvyklým - vykrádáním hrobů. Takže si to asi dovedete představit, v jakém stavu se jí dostali pod ruce. Fuj.

Romantika je, jak jsem již řekla, opravdu decentní. Je nám jasný, kdo s kým, ale není tady ani jedna erotická scéna, takže kdo by knihu vynechal kvůli obavám z přehnané erotiky, nemusíte. Opravdu je zde na prvním místě Hazel a její cesta k vysněnému..zaměstnání? Asi spíše poslání.

Příběh je popsán tak bravurně, že jsem si nemoc, na kterou tamní umírali, hledala. No, neexistuje, ale sežrala jsem to i s navijákem, takže skvěle napsané.

Jedna hvězdička dolů za pár nudnějších míst, ale jinak doporučuji. Jsem spokojená a neskutečně překvapená. Název je zavádějící.

jitka7326
07.04.2024 5 z 5

Přečteno v rámci ČV.Narazila jsem na knížku náhodou a celkem mě mile překvapila.


TerkinKnižnySve
30.03.2024 5 z 5

Daba Schwart - Anatómia, príbeh lásky


Počet strán: 301
Žáner: #roman #história
Vydavateľstvo: @vydavatelstvo_tatran

Musím povedať, ze tato kniha bola pre mňa veľkým prekvapením.

Nečítam Anotacie, len v krajnych prípadoch, preyo som očakávala, ze to bude romantika.

Ale nie, veľký omyl!

Bol to jeden úžasný príbeh o mladej Hazel, ktora tak miluje knihy a anatomiu ľudského tela, že ide proti všetkým zasadam vtedajších žien.

Čo to znamena?

Nededí na deke na slniečku a neslinta po svojom vyvolenom.

Radšej je zavretá doma a študuje, robi pokusy a zdokonaľuje sa vo svojom remesele.

Príbeh bol úžasný, ako napredovala, našla lesť aby mohla chodiť na prednášky a aj keď padla na hubu našla si iný spôsob učenia.

Ale čo ma štvalo ako na všetkých knihách s toho obdobia ako brali ženy. Ako nič, vzduch, krásu a potešenie

Ďakujem za štafetu Adka Klčová
A dakujem dievcatam za #spolocnecitanie @turnovapetra @books_for_every_you

Kniha č. 73/2024
Štafeta č. 159

#recenzieTerka #kniznarecenzia #kniznastafeta #stafetovyzavislak #kniznizavislaci #skbookstagram #milujemeknihy2 #danaschwartzauthor #anatomiapribehlasky

Obsah:

#silnážena #štúdium #skúška #odhaľovanietajomstiev #cholera #gotika #úspešnýchirurg #romantika #osudy #kariéra #prežitie #láska #pitva #medicína #anatómia

Gotický román o anatómii lásky v tom najnezvyčajnejšom prostredí
Edinburgh, 1817. Hazel Sinnettovú fascinuje anatómia. Pitve mŕtve žaby, študuje lekárske knihy a túži sa stať chirurgičkou. Jack Currer pracuje v divadle ako kulisár a privyrába si ako oživovač – kradne nebožtíkov z cintorínov a predáva ich telá lekárom či študentom, ktorí sa na nich učia. Netušia, že ich cesty sa zakrátko pretnú. Odhodlaná Hazel sa totiž prihlási na seminár chýrneho lekára Beechama a dochádza naň prezlečená za muža. Jedného dňa ju však odhalia a vylúčia. Dohodne sa s Beechamom, že bude ďalej študovať súkromne a ak zloží skúšky, dovolia jej pokračovať v lekárskej kariére – a nielen jej, ale aj iným ženám.

Hazel si teda objedná u Jacka mŕtvolu, no jeden nebožtík nestačí, a tak sa Jack stane jej komplicom a nečakane blízkym spoločníkom v honbe za nezvyčajnou kariérou. Vďaka nemu Hazel nielen dôkladne spoznáva ľudské telo a city lásky, navyše na svojom zámku Hawthornden lieči chudobných a pokúša sa vynájsť liek na rímsku horúčku, ktorá pred rokmi spustošila Edinburgh, a teraz sa zdá, že pliaga sa znova vzmáha. Hazel a Jack, dvaja mladí ľudia z úplne odlišných vrstiev, musia odhaliť tajomstvá pochované nielen v neoznačených hroboch, ale aj v srdci Edinburghu.

Barcasss
01.03.2024 3 z 5

Čte se dobře, ale ani nenadchne, ani neurazí

milito999
18.02.2024 2 z 5

Příběh jako takový se čte lehce, ale kniha mě jako taková nezaujala. A ten konec? Směrem, jakým se kniha ubírala a najednou tak prapodivné zakončení.... za mě by to chtělo jiný konec. Když jsem dočítala poslední stránky, vlastně jsem se těšila, jak to skončí a pak najednou jen reakce....cože? proč?
Rozhodně to není titul, ke kterému bych se někdy vrátila.

Tess_BooksNerd
12.02.2024 3 z 5

Opravdu velice zajímavá kniha. Příběh je zpočátku poněkud plochý, jako na rovné přímce bez nějakého zvratu. A ačkoliv bych během prvních sto stran řekla, že se v tomto duchu bude nést celý příběh, od poloviny mě kniha příjemně překvapila. Romantická linka tu byla v pozadí, ačkoli jsem podle názvu čekala nějakou romantickou bombu.
Tento příběh pojednává o sedmnáctileté Hazel, která by se ráda stala chirurgem. Což je v 19. Století naprosto nemyslitelné. Již od dětství je zasnoubená se svým bratrancem Bernardem. Na své cestě za splněním svého snu uzavře dohodu s jedním z nejlepších doktorů a setkává se s vykradačem hrobů Jackem, který krade mrtvá těla a prodává je doktorům. Hazel se během krátké doby musí připravit na zkoušky, ve kterých musí uspět a zároveň se snaží vyřešit záhadu znovu vypuknutí římské horečky, která sužuje její město.

Konec mi poněkud zlomil srdce. Ačkoliv je na konci jasné, že její milovaný na ní stále někde čeká není jasné, zda se s ním Hazel opět setká, nebo zda si své sny splnila.

tamara1351
12.02.2024 5 z 5

Jako oddychovka to bylo skvělé.Velmi se mi líbil neotřelý příběh mladé ženy,která se snaží proniknout do oboru lékařství ovládaného muži ve starém Skotsku.Postavy se svými charaktery jsou spíše romantického rázu,ale mně to nevadilo.Konec knihy mě nezklamal a ani příklon k fantasy mě neurazil.Jako plus beru i nádhernou kresbu na obálce.

Jaymay
04.02.2024 2 z 5

Čtení této knížky bych přirovnala k situaci, kdy vám známý vypráví příběh jiného známého, kterého neznáte. Poslechnete si ho ale je vám to vlastně jedno, a stejný pocit jsem měla při čtení této knihy. Příběh je plochý, unylý, nezajímavý, postavy taktéž, k žádné jsem si nevytvořila vztah, ať už pozitivní či negativní. Podtitul "příběh lásky" je hodně nadnesený, neboť láska mezi hlavními hrdiny je opravdu nicotná, vůbec tomu nevěříte, ono ani není pořádně čemu. Velká podobnost se sérii od Keri Maniscalo je do očí bijící ale tohle se vážně nepovedlo.

Jakoby autorka nevěděla, jaký žánr to vlastně bude..ani já nevím, co to mělo být...Chtěla jsem dát 3* nějaké plusy kniha má, je krátká, kapitoly utíkají, abych nebyla jen kritická, místy ve mně vyvolala i zvědavost a nutkání číst dál, nicméně ten závěr....ten byl tak absurdní, za nějž jsem musela s hvězdou dolů

Petra00
16.01.2024 3 z 5

Bylo to moc fajn, bavila mě jak doba, prostředí, tak lékařská tématika i romantická linka, která nebyla nijak výrazná. Bylo to napsané jednoduše, četlo se to rychle...Bohužel mě ale zklamal konec. Vůbec se mi to nehodilo do příběhu a dle mého názoru to mohlo být zakončeno milionkrát lépe. Pokud u nás vyjde další díl, tak si ho ale nejspíš přečtu:-)

nonameperson04
14.09.2023 4 z 5

Příběh byl čtivě napsaný a rychle odsýpal, ale některé věci mi přišly trošku nepatřičné. Každopádně je to docela slušné čtení a člověk nesáhne s touto knihou vedle.

dadulik
11.09.2023 4 z 5

"Nejsou snad zázraky jen přírodní zákony, které lidé zatím nepochopili? A není to všechno ještě daleko záhadnější, když tajemství vesmíru jsou všude kolem?"

Toto bol náhodou veľmi podarený príbeh, od ktorého som nemala veľké očakávania na základe niektorých recenzií. Páčil sa mi štýl, akým je príbeh napísaný, dej odohrávajúci sa v 19.st. v Edinburgu a páčili sa mi aj tie časti, ktoré boli mimo reality... ja to skôr vidím tak, že spisovateľka použila svoju fantáziu a myslím, že v tomto prípade to aj fungovalo. Takže ja som dostala viac, ako som očakávala :)

Gracian1964
21.08.2023 4 z 5

Nebolo to zlé, to určite nie. Pekný romanticko dobrodružný príbeh z Edinburgu, odohrávajúci sa pred Vianocami roku 1817. O uveriteľnosti alebo neuveriteľnosti príbehu diskutovať nemienim, je to literatúra, majme rozum. Autorka môže všetko, páčiť sa vám to nemusí. Mne sa to páčilo.

monishek
19.08.2023 4 z 5

Tenhle pribeh me tak bavil a to jsem chirurgicka sestra. Kapitoly krasne odsypaly, i kdyz styl je takovy jednodussi, tak mi to vubec nevadilo a ja si užívala hlavni hrdiny s jejich počínající laskou. Ale ten zaver me zklamal. Bylo to takove moc fantasy, proto hvězdička dolu. Jinak to bylo ctive. Precteno na dovolene a jsem spokojena.

hledaseniki
07.08.2023 4 z 5

Kniha, která v zahraničí sklízela úspěch a já se na ní moc těšila a dostala jsem přesně to, co jsem chtěla.
Hlavní hrdinka byla sympatická, chytrá a šla si za svým i přesto, že jí doba nepřála. Příběh není jen o její cestě ke splněnému snu, ale jak už je na obálce uvedeno v příběhu nechybí ani láska a jen nepatrná záhada, rozuzlení příběhu bylo vcelku uspěchané, což je škoda, ale autorka si připravila půdu pro další díl. Knihou jsem doslova prolétla, styl psaní je jednodušší, což beru, protože by to mělo být přístupné především mladším čtenářům. Jsem víceméně spokojená a těším se na další díl.

LexiS
30.07.2023 3 z 5

Knihu jsem zaznamenala na zahraničních profilech a vypadala zajímavě, anotace mě taky zaujala, obálka to podtrhla a já knihu objednala.
No a teda, studenti lékařských oborů se buď jen zasmějí a nebo v horším případě knihou hodí vztekle přes celou místnost.
Je to naprosto nereálné. Holčina, která pár měsíců sama studuje se rozhodne, že najde lék na hrůznou nemoc *mini spoiler*a jaká náhoda, že zrovna první kytka na to zabírá. Už jen samotné její učení je poměrně úsměvné. A když začne léčit lidi, tak to už člověk obrací oči.
Části těla se tady vyměňuji jak skládačky, bez jakýchkoli zásad. No prostě, člověk to musí brát hodně s rezervou.
Zklamání totiž přišlo hned na dvou frontách: 1) Pitvání tam bylo opravdu minimálně a trochu (víc) jsem doufala ve šťavnaté popisy. 2) "Příběh lásky" měl asi tolik romantiky, jako když čtěte noviny. Postavy jsou ploché a lásku jim teda vůbec nevěříte, maximálně nějaké mírné okouzlení.
Ve finále, byl ale příběh příjemně čtivý a oddechový. Ideální pokud nechcete nad ničím moc přemýšlet.
Celkově bych hodnotila asi 2,5 hvězdami (den, kdy tady půjde dát půl hvězda, bude jeden z nejlepších v mém životě :D)
Jsem zvědavá, jestli u nás vyjde i druhý díl. Pokud ano, asi bych si ho zase jako oddechovku přečetla. Pokud ne, nic se neděje.

veru_nedvedova
19.07.2023 4 z 5

U hodnocení téhle knihy jsem hodně váhala. Nejraději bych dala 3,5 z 5. Kniha se čte svižně a moc mě bavila. Jen mi to trochu zkazil ten konec. To bylo trochu přitažené za vlasy. Ale jinak to bylo super, takže moc doporučuji!

kalinkacz
06.07.2023 3 z 5

Knihu Anatomie: Příběh lásky jsem poprvé zaznamenala v zahraničí, už sice ani nevím, jak jsi moji oblíbení booktubeři hodnotili, ale když vyšla v českém překladu s původní obálkou, tak jsem si řekla, že tuhle youngadultovku zkusím.
Ani jsem nevěděla, co čekat, natož že se jedná o první díl ze série... Příběh se odehrává ve Skotsku v 19. století, kde se hlavní hrdinka rozhodne věnovat medicíně. To však pro ženy v té době nebylo úplně typické.
Dějově mi kniha lehce připomínala Po stopách Jacka Rozparovače a vlastně z ní ve výsledku mám i podobné pocity. Byla to čtivá oddechovka, na kterou ale nebudu mít problém za pár měsíců zapomenout, prostředím byla sice zajímavá, ale dějem mě k sobě jednoduše nepřipoutala.
Pokud čtete cíleně young adult literaturu, tak budete nejspíš spokojení, pro mě to byla odpočinkovka, kterou jsem chtěla vyzkoušet.

DreamerX9
05.07.2023 2 z 5

Hodně mi to připomnělo hon na Jacka Rozparovače ovšem nesahalo to ani po kotníky.
Moc mě nezaujal děj ani dialogy ty se mi zdali že se neustále opakují plus hlavní myšlenku knihy tak nějak zapudila romantická linka. Za mě spíš pohodová sladká knizka na oddech

dooky
27.06.2023 3 z 5

Poslední dobou jsem si tyhle YA romány celkem oblíbila. Občas jimi prokládám mou oblíbenou eroťárnu. Tuto bych přirovnala asi k Po stopách Jacka Rozparovače. Nemůžu říct, že by mě to vystřelilo z kecek, ale mělo to své kouzlo. Škoda, že jsem si během čtení nějak nebyla schopná ani jednoho z hlavních hrdinů oblíbit a tak mi příběh jen tak plynul přem očima a bez nějakých emocí byl najednou konec.

JaAnička
22.06.2023 3 z 5

Asi bych řekla průměrná YA kniha, která se zařadí vedle knih Po stopách Jacka Rozparovače a Královny mrtvol, ale naneštěstí nebude ničím vyčnívat.
Děj je plynulý, čte se to rychle a celkem dobře, jedtlivé kapitoly proložené lékařskými a pravděpodobně novinovými články jsou dobré zpestření, postavy také nejsou úplně úplně na facku, i když je tu věčný problém s "žiju v 19. stolení, chovám je jako ve 21.", což je opět klasický problém všech moderních historických knih. Překlad někdy trochu skřípe a v některých dialozích jako kdyby byla přeskočena věta. Samotný konec je tak trochu úlet, ale takto to u podobných knih prostě bývá, takže ani toto mi moc nevadí.

Co mi ale dost vadí...moc dlouhá anotace, která prozrazuje 140 stran textu...a to je polovina knihy a to je prostě špatně, naštěstí to "relativně nečekaný" konec celkem zachránil. Stejně jako růžová obálka s podnadpisem "příběh lásky", který je tam celkem nepatřičný a upřímně mi tam moc nesedí - to ale bude spíš můj osobní problém.

SPOILER: Navíc chudák ten třetí, který se do celé situace dostal úplně nevinně a ještě z něj v závěru udělali záporáka.