Mráz

Mráz https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533229/bmid_mraz-65e08d019466a.jpg 4 18 7

Mráz a nektár série

1. díl

Nebezpečný turnaj, sladká odměna. Mrazivé romantasy, které vás rozpálí. Která holka by to nepřehnala s pitím, když v den svých narozenin zjistí, že ji podvádí kluk a že přišla o střechu nad hlavou? Já to zmákla během několika hodin. Svým opileckým tlacháním jsem pak urazila vílího krále Torina z Faerie, a nechtěně si tak zajistila jeho pozornost. Prozradil mi, že hledá nevěstu, budoucí královnu, ale že je to celé jen naoko. Divadýlko pro okolí. Za účast v turnaji, ze kterého má nová panovnice vzejít, mi nabídl padesát milionů dolarů. Řekla jsem si: „Co můžu ztratit?“ Nyní se ukazuje, že všechno. Moje soupeřky jsou totiž kvůli koruně ochotné zabíjet. Navíc čím víc času s Torinem trávím, tím těžší je nezapomenout, že je to celé jenom „jako“. V ohrožení je tak nejen můj život, ale i srdce.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Frost , 2022


více info...

Přidat komentář

lena.o.knihach
dnes 3 z 5

Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia

Když Ava (víla, která žije u lidí) načape svého přítele s jinou, vyrazí do baru, kde opilá urazí vílího krále Torina. Ten ji nepotrestá, místo toho ji nabídne účast v turnaji, z nějž vzejde jeho budoucí manželka. Král má totiž tajemství…

Mráz je romantasy pod 300 stran, a to má samozřejmě své výhody i nevýhody.

V čem je to skvělý?
a) není to bichle, tím pádem vám čtení nezabere dlouho,
b) příběh je velmi jednoduchý a nenáročný,
c) nehrozí žádné dlouhé popisné pasáže.

Jaké jsou ty minusy?
a) autorka vše prostě oznamuje a nezabývá se detailnějším vysvětlováním věcí okolo,
b) nestačíte si vybudovat vztah s postavami,
c) spoustu věcí si čtenář musí domýšlet sám.

Rozhodně se do Mrázu pusťte, pokud jste fanoušci nebezpečných turnajů, protože tady víly opravdu neznají slitování. Je to mix Selekce a Kruťase, to snad mluví za vše!

Bryel
včera 5 z 5

„Kdybych mohl, ukázal bych ti, jaká doopravdy jsi, a postaral se, abys na to nikdy nezapomněla. Jenže to se samozřejmě nestane. Protože mezi námi nemůže k ničemu dojít.“
„Co to mělo znamenat?“
„Znamenalo to, že se chováš neuvěřitelně povýšeně, i když nejsi o nic lepší ani horší než my ostatní. A teď to víš.“

Úplně mě mrazí... Tak dobré to bylo. Tak moc mě Mráz bavil. Přesně jak mi Majuš333 predikovala ;-)
Vtipné, svižné fantasy s důrazem na romantickou linku, se skvělou jízlivou a správně "lidskou" hlavní hrdinkou, kterou jsem si i se všemi jejími existenciálními problémy zamilovala od prvního odstavce.
Námět není dvakrát originální a mnoho scén už zname odjinud, přesto mě ta všudypřítomná chemie hlavních postav a jejich sarkastické konverzační souboje natolik bavily, že jsem knihu stěží zvládla odložit. Inu zakázané ovoce.
Trošku mě mrzí, že z tajemného vílího světa existujícího paralelně vedle světa lidí příběh neodhalil víc. Snad v pokračování, které zoufale potřebuju. Konec je přímo krutě otevřený...


knizni.taurus
včera

Kniha Mráz je takové malé fantasy specifikum. Ale pokud si chcete odpočinout od těch 500-800 stránkových bichliček a zároveň zabřednout do fantasy světa, tak tento příběh je něco pro vás.

Tak si pojďme říct klady (a zápory?):
1. Hlavní tahoun příběhu je romantická linka.
2. Hate to love romantická linka - navíc chemie mezi hlavními hrdiny je skvělá
3. Žádné sálodlouhé popisy, za to spoustu interakcí a dialogů mezi postavami
4. Jednoduchý styl psaní, žádný rozsáhlý world building, za to zajímavý a drsný turnaj mezi vílami
5. Skvělé vedlejší postavy
6. Občas nahlédnete i do hlavy vílího krále Torina.
7. Nějaký ten mínus - vzniklo tady dost otázek, které nebyly zodpovězeny (snad příště) a něco bylo předvídatelné, je to spíš odpočinková fantasy

Takže: jednoduchá, romantická fantasy jednohubka, která vás pobaví a při které si oddechnete :)

Ráda bych poděkovala Humbook za zaslání RC k recenzi :)

xJessix
včera 5 z 5

Přečteno během jednoho dne.
I když patřím spíše mezi příznivce delších knih (čím více stran a knih v sérii = tím lépe), Mráz pro mě byl příjemnou změnou. Méně zajímavých pasáží bylo velmi málo a díky tomu bylo těžké se od knihy odtrhnout.
Další milou změnou jsou hlavní postavy, kterým je spíš blíže k 30ti než k 20ti. Mohli jsme tedy v knize narazit na klasické problémy této věkové kategorie (práce, rodina, budoucnost, finance…).
Postavy mi přirostly k srdci velmi rychle. Dynamika mezi hlavní dvojicí byla zajímavá a originální.
Těším se na pokračování a doufám, že překlad vyjde co nejdříve.

michaelakoc
předevčírem 3 z 5

Od samého začátku jsem měla pocit, že čtu kombinaci Krutého prince a Selekce, v jeden moment dokonce Stardance, ale to pochopíte, až v té části knihy budete. Zdá se Vám, že hodnotím moc nízko, pouze 3,5/5, jak to jen vysvětlit ... Když jsem četla Krutého prince, měla jsem u 1. dílu určité výtky. Když jsem četla celou Selekci, měla jsem také nějaké výtky. No a když vezmu, co se mi nelíbilo v těchto dvou fantasy světech/příbězích, tak přesně to se objevilo tady v Mrazu. Ale obávám se, že to je pouze můj osobní problém a ostatním milovníkům zmíněných sérií to nevadilo, naopak díky tomu tyto série milovali.

Druhá věc, proč hodnotím níže je, že to na mě bylo moc rychlé. Ale zase, znám spoustu čtenářů, co nemají rádi rozvleklé popisy a táhlé příběhy na 400 a více stránek. Takže věřím, že to, co já hodnotím jako problém pro mě, bude pro jiného přínos.

K samotnému příběhu. Máme zde vílu Avu, která žije v lidském světě, protože z toho vílího byla vyhoštěna. V den svých narozenin načapá svého přítele s jinou holkou a vlastně jí dojde, že jí celou dobu využíval. V ten den také vílí král Torin vyhlásí turnaj, kterého se bude účastnit 100 víl a na konci se jedna z nich stane jeho manželkou, vílí královnou. Celé to bude promítat televize.

Ava a Torin se ten den potkávají. Ava je opilá, neovládá se, povede se jí krále urazit. Samozřejmě to někdo natočí. Král má ale tajemství a nechce si najít manželku, kterou by miloval, proto požádá Avu, kterou pohrdá, a ona jím, aby se turnaje zúčastnila a zvítězila. Král Avě pomáhá, jak jen může, proti vílím ženám, které jsou schopny pro vítězství v královském turnaji udělat cokoliv. Sbližují se. Chemie funguje, ale, jak jsem psala na začátku, i jejich vztah byl na mě trochu rychlý, asi bych si užívala, kdyby to bylo více enemies to lovers.

Dozvídáme se malé pozadí toho, že vílí svět pomalu zase pohlcuje temnota. Navíc by se Ava ráda dozvěděla, kdo byli její rodiče. Bylo to doopravdy rychlé, protože i například sestra Torina, Orla, by si zasloužila mnohem více prostoru než 2 nebo 3 scény.

Určitě doporučuji milovníkům romantasy a uvidíte, jak to na Vás dýchne. Mě to bavilo, ale mám výhrady. Další díl si ale určitě také přečtu.

Za knihu k recenzi děkuji Humbook blogerům.

Matri
předevčírem 5 z 5

"Takhle brzy jsem ještě nikdy nevstala.“
„Má to své výhody,“ utrousil Torin.
„Vstávat se slepicema je součástí vaší posvátný rutiny?“ zeptala jsem se.
Otočil se ke mně a s prchavým úsměvem mi ukázal prostředník.
Ohromeně jsem zamrkala.
„Udělal jsem to správně?“ ujistil se.
„Udělal. Máte u mě bod k dobru."

Áno áno áno, táto kniha bola, ale že úplne presne pre mňa. Všetko sadlo presne kam malo!!! :))
Hoci kniha nie je dlhá, obsiahla všetko čo som očakávala. A to najmä maximálne chémiou nabitý bojovný, uštipačný vzťah (alebo zatiaľ partnerstvo?) medzi vílím kráľom Torinom a osirelou vílou žijúcou vo svete ľudí Avou.
Ava mi bola bez debaty sympatická od absolútne prvých stránok. A spojenie s kamarátkou Shalini bolo úžasné (trošku mi pripomínali Rapsodiu a Calypso s Temper - čo je len dobre) ;-)
A potom tu máme samotného kráľa víl - za mňa ďalší úžasný knižný "chlap snov" :-*
Príbeh si zachovával určité tajomno, slušnú dávku akcie (najmä v podobe turnaja a tréningu naň) a vtipných sarkastických dialógov.
Obálka je úžasná, postavy top, romantická linka naozaj žhavá, dej absolútne neukončený takže netrpezlivo čakám čo ďalej!!! Verím že pokračovania sa dočkáme čím skôr!
Vrelo ODPORÚČAM (ďalšia moja knižná láska) :-*

"Vážně nejsi taková, jak jsem si myslel.“
Olízla jsem si rty. Torin si toho všiml a zadíval se na ně.
„To je dobře, nebo špatně?“ zeptala jsem se.
„Obojí.“
„Nechápu.“
Zvedl ruku a konečky prstů mi přejel po klíční kosti. Zachvěla jsem se vzrušením. „Ještě jednou mi pověz, jak moc mě nesnášíš.“
Splašil se mi tep. „Rajcuje vás to?“
„Něco takového."

Majuš333
14.04.2024 5 z 5

"Je zvykem, že se víla pokloní svému králi." Jeho tichý sametový hlas mě pohladil po kůži.
Koketně jsem se na něj usmála. "Jenže já ve skutečnosti nejsem jedna z vás. O tom jste rozhodli už dávno." Alkohol přebil strach, který jsem měla cítit. "Takže teď žiju podle lidských zákonů. A lidi se klanět nemusejí."


Pokiaľ hľadáte nenáročnú fantasy oddychovečku, tak je 'Mráz' to pravé orechové. Získal si ma už 'predslov' a zvyšok knihy sa mi už len mihal pred očami.
A hlavný hrdina konečne podľa môjho gusta: 'Hranatá čelist, ďábelský úsměv, ledově modré oči, které jako by skrývaly ohavné tajemství. Zblízka jsem si ale všimla některých dalších detailů: řas černých jako uhel, malého důlku na bradě.' :)
Ale pokiaľ by som vedela, že ešte bude druhá časť, tak by som určite počkala... :(

PS: Bryel, Matri, určite sa Vám to bude páčiť :)


Podívala jsem se na sebe a zjistila, že ani tentokrát mě oheň nepopálil. To byla ta dobrá zpráva. Ta špatná byla, že jsem byla úplně nahá.
"Kde mám mobil?" zeptala jsem se.
"Stojíte tady nahá, jako když jste přišla na svět," vyštěkla Sioba, "a zajímá vás tohle? Tyhle krámy jsou odporné. Neměli jsme je tu dovolit."

Autorovy knížky

2024  83%Mráz

Kniha Mráz je v

Právě čtených7x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce71x
Chystám se číst166x
Chci si koupit58x
dalších seznamech5x