Fajťák Fajťák komentáře u knih

☰ menu

Krvavá Rose Krvavá Rose Nicholas Eames

Tohle je přesně ta kniha, kvůli které bych si na databázi knih vytvořil další falešný účet jen abych ji mohl dát 10 hvězdiček. Nemá smysl ani popisovat. Pokud máte rádi fantasy, dobrý protřelý humor, spoustu zvratů a zápletku, kterou nepřehlédnete na straně 8, tak tohle knihu rozhodně nesmíte minout.

09.02.2021 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Neskutečné, famózní, dokonalé. Nevím jak to ten Backman dělá, ale každou další knihou mě překvapí. Je to pro mě takový knižní Kazma. Každá jeho kniha obsahuje úžasné zvraty, a i když se nese na vlně pro mě dokonalého humoru, na pozadí plynou často smutné a opravdové lidské příběhy a osudy. To za mě dělá Backmanovy příběhy tak reálnými. Každý jeho příběh je neskutečně osobní a Backman dokáže dostat na papír přesně ty pocity a myšlenky, které se každému z nás občas honí hlavou. Je to rozhodně můj autor číslo jedna a doporučuji každému kdo ještě nezkusil. Tuto konkrétní knihu doporučuji hlavně všem, kdo již doma mají nějaké to dítko.

09.02.2021 5 z 5


Kdo chce naše peníze? Kdo chce naše peníze? Hana Lipovská

Moc jsem se na tuhle knihu těšil nicméně hned po otevření mě do očí udeřilo napojení na pana Klause staršího a tak nějak mě přešla chuť. Kniha není úplně špatná ale nese se celá v duchu euroskepticismu a naprostého ponižování kohokoliv kdo není ekonom a to ještě ekonom podporující stejný pohled na ekonomiku jako má autorka. Jinak je označen za omezence, který vlastně ekonomii nerozumí. I napříč vlastním slovům autorky z konce knihy, kdy se máme co nejvíc snažit zabránit dělení světa na "my a oni", nedělá vlastně autorka celou knihu nic jiného. Z plna hrdla uráží sociology, antropology, biology, každého kdo je Evropsky pozitivně orientován, homosexuály, věřící a snad každou další skupinu lidí, která vás napadne. Kniha pro mě byla příjemným vystoupením z mé názorové bubliny, ale to je asi tak vše.

09.02.2021 1 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Nevím jaká chorá mysl něco takového mohla vytvořit, ale naprosto to miluji. Jakožto fyzik velice oceňuji fyzikální základ celé knihy, který je podaný hezkou zjednodušenou formou a i přesto zachycuje základní myšlenku mnohovesmíru. Pouze musím podotknout, že od chvíle, kdy jsem si knihu přečetl, se mnohem častěji dívám oknem z našeho bytu na lavičku před ním, zda-li tam někdo nesedí a nepozoruje mě. Dokonalá kniha, která člověka přiměje vážit si svého života, svých vztahů a rozhodnutí, které v jeho průběhu učinil, a oprostit se od neustálých: "Co kdyby?". Velice doporučuji.

11.05.2017 5 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Komunisti, fašisti, jehovisti, Che Guevara, čarodějové a drobná božstva, démoni, uctívači Obřího Červa a to vše obalené v hávu Darwinistického vývoje druhů. Popravdě moc nechápu, jak něco takového může pohromadě na jednom místě fungovat, ale musím přiznat, že to tak prostě je. Autorovi se povedlo popsat post apokalyptický svět a hlavně lidstvo, které nehledě na příkoří kterými si prochází, vždy najde důvod, proč se mezi sebou hádat, bojovat a bezdůvodně umírat v nesmyslných válkách. Jediné, co z mého úhlu pohledu, snižuje celkový požitek z knihy je neustále vodění hlavního hrdiny za ruku v podání nekonečného množství společníků. Když aktuální společník zemře, a on zemře, je v mžiku vystřídán společníkem novým, který přesně ví, co je třeba udělat. Také mi v knize tak trochu chybí popis historie, který by dal do souvislosti jak se lidstvo ocitlo v tak svízelné situaci. Nicméně, kniha byla úžasná. Doporučuji k přečtení.

10.04.2017 4 z 5


Vodní nůž Vodní nůž Paolo Bacigalupi

Knížka mě dostala hned z několika důvodů. Zaprvé se mi moc líbili obrázky, které celou knížku krásně doplňují a umožňují čtenáři získat představu o světě ve kterém se nachází. Za druhé se mi velice líbil nenucený styl, kterým byl autor schopen propojit příběhy všech tří hlavních hrdinů. Člověk by nevěřil jak je možné v příběhu tak elegantně propojit tři osoby z tak rozdílných okolí, přičemž to není ani jednorázově účelové ani zřejmé až do posledního okamžiku. Autor, podle mého, vytvořil úžasný příběh založený na reálných podkladech, které extrapoloval do budoucnosti a poskytl ukázku možné katastrofické budoucnosti.

12.03.2017 5 z 5


Příliš krátký provaz Příliš krátký provaz Matthew FitzSimmons

Bál jsem se, že příběh uneseného dítěte bude příliš předvídatelný a nudný, ale musím přiznat, že v podání tohoto autora jsem se nenudil ani vteřinu. Příběh je poutavý od začátku až do konce, závěr je neočekávaný a vícero rovin, na kterých se celý příběh odehrává dává příběhu ten správný tón. Za mě jednoznačně knížka, která by neměla chybět ve vaší knihovničce.

15.02.2017 4 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Za mě jednoznačně dokonalá knížka s neotřelým nápadem, hezkým příběhem a promyšleným závěrem. Doporučuji k přečtení.

11.02.2017 5 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Už chápu proč jsem tak nenáviděl povinnou literaturu. 127 stránek nekonečného opakování.

03.02.2017 3 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Kniha je plná hlubokých myšlenek k zamyšlení, ale dle mého postrádá příběh. Všechny ostatní postavy jsou vykreslovány pouze velice povrchně a přechod mezi popisovanými lokacemi se zdá být naprosto nahodilý. I přesto kniha pomůže při získání představy o tom jak krutá umí válka být a jak umí i mladé lidi plné ideálu vysát a připravit je o důvod dal žít.

01.02.2017 3 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Průměrná knížka s průměrnou zápletkou. Vůbec nechápu, jak mohla být zvolena knihou roku a nebo jak ji někdo mohl přirovnávat ke Zmizelé.

29.01.2017 3 z 5


Renesance Renesance Oliver Bowden (p)

Mel jsem od knihy mnohem vetsi ocekavani. Doufal jsem, zy kniha bude zachycovat i samotny navrat do historie a bude v ni obsazeno vice dejovych linek. Pribeh je vsak prilis primocary a autor jde od jedne vrazdy k druhe. Zadna hloubka pribehu a naprosto ubohe zakonceni celeho dila.

18.01.2017 2 z 5