Kdo chce naše peníze?

Kdo chce naše peníze? https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382423/bmid_kdo-chce-nase-penize-sfp-382423.jpg 4 26 11

Ekonomie bez politické korektnosti Proč máme tak nízkou mzdu? Proč nás banka trestá za to, že spoříme? Proč se všem státům neodpustí dluhy a nezačne se znovu od nuly? Proč dotace našemu hospodářství nepomáhají, nýbrž škodí? Ještě nikdy nebyl náš život tolik závislý na ekonomii. A ještě nikdy se neobjevovalo tolik falešných proroků jako dnes. Moderní ekonomická lákadla na nás útočí ze všech stran, vyznat se v nich je stále složitější. Skutečně se ale chceme zbavit hotovosti? A opravdu je pro nás výhodné platit eurem? Co se stane, když dáme všem lidem základní příjem? Kdo budou vítězové a kdo poražení nových ekonomických nápadů? Knížka přední české ekonomky mladé generace se nevyhýbá nepříjemným otázkám. Je určena pro každého, kdo chce slyšet jasné ekonomické odpovědi a kdo se nebojí používat zdravý rozum.... celý text

Přidat komentář

INT
04.01.2022 5 z 5

Přehledná a srozumitelně napsaná kniha, kterou lze doporučit každému, kdo se zajímá o ekonomii.

Fajťák
09.02.2021 1 z 5

Moc jsem se na tuhle knihu těšil nicméně hned po otevření mě do očí udeřilo napojení na pana Klause staršího a tak nějak mě přešla chuť. Kniha není úplně špatná ale nese se celá v duchu euroskepticismu a naprostého ponižování kohokoliv kdo není ekonom a to ještě ekonom podporující stejný pohled na ekonomiku jako má autorka. Jinak je označen za omezence, který vlastně ekonomii nerozumí. I napříč vlastním slovům autorky z konce knihy, kdy se máme co nejvíc snažit zabránit dělení světa na "my a oni", nedělá vlastně autorka celou knihu nic jiného. Z plna hrdla uráží sociology, antropology, biology, každého kdo je Evropsky pozitivně orientován, homosexuály, věřící a snad každou další skupinu lidí, která vás napadne. Kniha pro mě byla příjemným vystoupením z mé názorové bubliny, ale to je asi tak vše.


jana9561
07.09.2020 3 z 5

Některé kapitoly mě zaujaly více, některé méně. Zajímavé argumenty. Varování: velká kritika EU.

RealJohnGalt
06.08.2020 5 z 5

Autorka zde velice přístupným způsobem popisuje ekonomické zákonitosti a společenské souvislosti dnešní doby. Pokud jste četli proslulou knihu Co je a co není vidět od Fredérica Bastiata, pak i v této knize autorka používá podobný styl psaní, kdy nejprve nastíní určitou obecně známou věc (to, co je vidět) a poté nás provede tím, co vidět není. Je to vskutku výživné a poučné čtení, které mnohým vnímavým lidem otevře oči a pomůže pochopit jevy, které mnohdy nejsou úplně triviální. Kniha zároveň pohladí po duši, protože je to text člověka, s nímž našinec ideově souzní. I toto je důvod, proč knihu vřele doporučuji k pozornosti!

Jiří305
07.02.2020 odpad!

Klausova škola, vše jsme od starého pána slyšeli tisíckrát a autorka úspěšně kráčí v jeho stopách - se čtením se neobtěžujte, pro mě ztráta času

Wladimirski
14.08.2019 5 z 5

Aktuální.
Podnětné.
Alarmující!

DriftBooks
04.06.2019 3 z 5

Tahle kniha je čtivá a otravná tak nějak zároveň. První, co mě trklo, bylo to, že autorka spolupracuje jako analytik s Institutem Václava Klause. Takže jasně – bude to velmi euroskeptické a pravděpodobně „klausovsky“ nabubřelé, nafouklé a chytrácké. A ano – některé části takové skutečně jsou. Kdo nemyslí jako Klaus je hloupý, nechápající tvor, který mezi ekonomy nemá co dělat. Kdo nevyznává stejné hodnoty, jako autorka (potažmo Klaus) je prostě hňup…

Ale jinak je třeba uznat, že je občas dobré se na ekonomiku podívat tímhle nekompromisně skeptickým pohledem. Autorka navíc velmi výstižně a věcně vysvětluje různé funkce peněz, úlohu peněžních institucí, státu, centrálních bank a ukazuje, jak ovlivňují v mnoha dimenzích každodenní život nás všech. Jinými slovy, vždy je dobré znát názory obou (nebo několika) stran a nakonec si udělat svůj vlastní názor.

Vyznat se v ekonomice je dnes pro běžného laika spíše nemožné. Takové to běžné „má dáti – dal“ je už dávno pasé. Složité makro i mikro ekonomické nástroje, záporné úroky nebo praštěnosti jako jsou perpetuitní dluhové papíry zamořují zcela účelově jednoduché selské počty. Účelem je, aby valná většina obyvatel Země nebyla schopná vidět finančním kouzelníkům do karet.

Takže pokud chcete mít alespoň rámcový přehled, co se děje také s vašimi penězi, je dobré podobné knihy číst.

lassse
29.04.2019 5 z 5

Čtení téhle knížky mě vyloženě bavilo a to se ve skrze jedná o samé pesimistické věci. Kapitola o EU mě zaujala nejvíce, autorka nenechala na Unii jedinou nit suchou.

Stoklaska
03.03.2019 5 z 5

Vynikající kniha psaná srozumitelně i laikům. Témata z knihy by měly být součástí povinného vzdělávání.

Ronald996
11.02.2019 5 z 5

Velmi dobrá a srozumitelná kniha. Zdánlivě jen ekonomika, ve skutečnosti nezbytná četba do každé rodiny.

Iki1
07.10.2018 5 z 5

Tahle kniha je skutečně perfektně napsaná. Stručně, jasně a srozumitelně podá pomocnou ruku i největšímu trumberovi (dosaď třeba politikovi), který se chlubí tím, že ekonomii nerozumí. Na střední by toto mělo být povinnou učebnicí.

Štítky knihy

ekonomika, hospodářství společnost finance stát

Autorovy další knížky

Hana Lipovská
česká, 1990
2020  58%Aby bylo jasno aneb Vrátí se Marx a Lenin?
2018  77%Kdo chce naše peníze?
2017  91%Moderní ekonomie
2015  67%Matematika v ekonomii a ekonomice
2019  76%Má to cenu?

Kniha Kdo chce naše peníze? je v

Právě čtených2x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce24x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x