EvaHonsová EvaHonsová komentáře u knih

☰ menu

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Tohle byla nejvíc nezajímavá kniha, kterou jsem kdy v životě četla. Velké zklamání po skvěle napsané knize Muž jménem Ove.

29.04.2024 1 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Způsob psaní Viktorie Hanišové mě moc nevyhovuje. Velmi si cením námětu knihy, který si autorka zvolila. První část má velmi hrubý argot a rozumím tomu, že chce spisovatelka přiblížit mluvu občanů, kteří se ocitnou na dně. Druhá část knihy je naprosto čtivá. Vede k přemýšlení. Je potřeba o věcech, které se staly mluvit.

25.04.2024 4 z 5


Proti srsti Proti srsti Klára Mandausová

Kniha mě nezaujala. Nebyla ani vtipná. Nebyla ani romantická. Nebyla ani napínavá. Dočetla jsem ji rychle, neboť byla kratičká.

15.04.2024 2 z 5


Mořská modlitba Mořská modlitba Khaled Hosseini

Krásně zpracovaný silný smutný příběh s výtvarnými ilustracemi.

11.04.2024 5 z 5


Nezastavuj Nezastavuj Dominika Hájková

Tak 2. díl mě bavil ještě víc. Přeji Dominice Hájkové, aby se jí dařilo a opět nás čtenáře potěšila báječně napínavou knihou. Doporučuji. Přečteno za 1 den se zatajeným dechem. Myslím, že psychopati v naší společnosti žijí a někdo má na ně smůlu.

11.04.2024 5 z 5


Neutečeš Neutečeš Dominika Hájková

Kniha se čte velmi dobře, člověk se zanoří do děje a už je konec. Už se moc těším na 2. díl Nezastavuj. Doporučuji k přečtení.

08.04.2024 5 z 5


Bohumil Bohumil Veronika Hájek Hurdová

Bohumil je opět výborně napsaná kniha, která vás pobaví a současně vede k zamyšlení nad některými absurdnostmi, které se v naší společnosti dějí a nikdo kompetentní je neřeší. Závěr překvapivý, úžasný a nečekaný. Za mě velmi skvělá kniha stejně jako Božidara.

07.04.2024 5 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Kniha Co by můj syn měl vědět o světě mě velmi zklamala. Nebyla ani vtipná, ani přínosná jak jsem očekávala od tohoto autora, neboť Muž jménem Ove mě moc bavil. No, stává se, že i dobrému autorovi se občas kniha nepovede.

07.04.2024 2 z 5


Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Knihu doporučuji k přečtení přednostně mládeži. Většinou co se nám děje v životě, to se jeví při čtení až nepravděpodobné. Autorka se zaměřuje na domácí násilí a jak píše v epilogu, inspirovala se skutečným příběhem. Kniha se čte velice lehce a není z ní čtenář vystresovaný. Je tam popsaná spousta romantických chvil.

03.04.2024 4 z 5


Tenhle pokoj se nedá sníst Tenhle pokoj se nedá sníst Nicol Hochholczerová

Na tohle téma bylo napsáno mnohem více a výrazně lepších knih... Chápu, že autorka chce zaujmout svým syrovým a vulgárním slovníkem, také netradičním způsobem psaní. Mne se zdá její styl psaní spíš ubohý, než abych ji za to vychvalovala. Chce prostě jen zaujmout,... To se jí ale u mě nepodařilo. Určitě bych si tuto knihu znovu nepřečetla.

20.03.2024 1 z 5


Anatomie rodu Anatomie rodu Simon Mawer

Velmi zajímavý námět knihy, kdy autor rozpracovává zamyšlení nad životy našich předků, kteří také prošli koloběhem radostí, rození, strastí, nemocí, válek, umírání. Vše postavil na základě pracně vyhledaných skutečných záznamů z vlastního rodu v matrikách a archivech. Současně nejasnosti řeší různými alternativami, neboť spousta věcí zůstává skrytá. Líbí se mi jeho důraz na konci knihy hlavně k ženám, které měly v 19. století břemeno nejtěžší a nikdo je jako nesmyslně padlé hrdiny v Krymské válce za královnu Viktorii neoslavoval. Přesto právě přeživším ženám-matkám vděčíme nyní za to, že dnes žijeme, radujeme se, strádáme,...

19.03.2024 4 z 5


Černobylské dívky Černobylské dívky Anne Blankman

Černobylské dívky je citlivě napsaný román o přátelství a vyzdvihuje téma, že vždy se najdou dobří lidé, jen člověk nesmí neházet flintu do žita.
Knize vytýkám velmi vyhrocené a nepravděpodobné jednání učitelky v roce 1986 k žákyním a také extrémně černobílé popisování postav. Černě jsou vybarveny rodiče Oksany a bíle, spíš až do růžova, rodina Valentiny. Také mi vadil překlep, že město Leningrad a Stalingrad je prezentován jako dvě odlišná města nikoliv jako jedno jediné. Celkový dojem z knihy je ale velmi dobrý a určitě bych ji doporučovala k přečtení.

16.03.2024 4 z 5


Saudade Saudade Helena Žáková

Kniha má několik částí, jedna je věnovaná Tomovi, druhá Magdaléně, třetí Ines, čtvrtá stařičké Beatriz a také poslední osůbce mladičké Beatriz. Za mě je příběh Magdalény příliš plochý, nezáživný, nejraději bych ho zcela vypustila, tím by se obsah zredukované knihy výrazně zvedl. Nelíbilo se mi velmi časté opakování toho samého, ať už šlo o legendu o princezně Gildě nebo o sáhodlouhé výčty kaváren, klubů, názvů ulic, uliček a kostelů v portugalských městech. Zaujaly mě příběhy obou Beatriz a Ines. Jinak jako plážové čtení je kniha dobrá.

13.03.2024 2 z 5


Chci tvůj život Chci tvůj život Amber Garza

Kniha mě vtáhla do děje až v 2. části. Závěr knihy je nečekaný, ale typicky americký.

01.03.2024 3 z 5


Alexandra Alexandra Irena Kellerová Dibelková

Romantický příběh s dobrým koncem je vhodnou četbou pro relaxaci a zklidnění. V knize mi chybí napětí, zvraty a nečitelné konce.

25.02.2024 2 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Od autorky jsem četla Sítě a ty mě skutečně moc bavily a vtáhly do děje. Pláňata byla neslaná, nemastná, do čtení jsem se musela nutit. Závěr knihy je dost podobný Lesu v domě....tato kniha byla ale naprosto úchvatná.

20.02.2024 2 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Vtipně napsaná kniha o stárnoucím muži, který toho moc nenamluví, ale o to víc umí pracovat rukama a není pro něj žádná technická záležitost problém. Kniha se čte velmi dobře a vede člověka k přemýšlení, což mám moc ráda. Ove se stává pro řadu lidí nepostradatelným, i když si to vůbec neuvědomuje. Má nádherný ryzí vztah ke své ženě, za života i po něm, až to hřeje u srdce.

13.02.2024 5 z 5


Vzpomínky má každý Vzpomínky má každý Alžběta Ottová

Vysloveně nenáročné prázdninové čtení, které nezatěžuje mysl a neobohatí o žádné poznatky. Čte se dobře a lehce. Neurazí.

07.02.2024 3 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Kniha se čte dobře, začne člověk skutečně pochybovat nad postavami. Kdo mluví pravdu a kdo mlží? Dávám 4 hvězdy, neboť jsem od knihy čekala víc.

30.01.2024 4 z 5


Lukostřelec Lukostřelec Paulo Coelho

Filozofické pojednání v kratičkých zamyšleních nad lukem, šípem, terčem,... je nádherně propojeno s životem, který každý z nás chce mít naplněný. V přirovnáních promyšleno každé slovo. Úžasné myšlenkové zastavení a zamyšlení nad činy člověka. Pro mě TOP kniha.

30.01.2024 5 z 5