Neutečeš

Neutečeš https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437131/bmid_neuteces-MNi-437131.png 4 53 23

Alice má těsně před svatbou. Všechno se zdá být růžové. Jenže nevinné hádky se snoubencem se začnou měnit v něco mnohem horšího a Alice se ocitá v začarovaném kruhu. Po několika ošklivých incidentech utíká do vesnice, ve které jako dítě trávila prázdniny. Může ale člověk utéct před vlastním osudem? Jak Alici změní život místo, které je jejímu srdci tak blízké? Co najde ve starém domě, který voní po dřevě, povidlech a muškátech?... celý text

Přidat komentář

Vlasta71
21.04.2024 4 z 5

Kniha byla plná zvratů. Nejdříve má Alice krásný život , ale násilné chování a nevěra jí srazí na kolena. Zabydlí se v domku na vesnici. Zdá se, že našla novou lásku a začne být opět šťastná, když jí osud udeří další ránu. Po dlouhé době jsem brečela u knížky. Líbilo se mi střídání přítomnosti a minulosti v kapitolách. Jen mně to přijde trochu uspěchané, ale autorka má dobře našlápnuto. Těším se na další knihy

EvaHonsová
08.04.2024 5 z 5

Kniha se čte velmi dobře, člověk se zanoří do děje a už je konec. Už se moc těším na 2. díl Nezastavuj. Doporučuji k přečtení.


PosPol
06.03.2024 3 z 5

Alice má těsně před svatbou. Milující přítel, skvělá práce a úžasní kamarádi. Co by si člověk mohl více přát? Jak už to ale v životě chodí, po období slunečna přichází mračna. A že z těhle mraků šlehají nemilosrdné blesky! Najednou se z partnera stává šílený psychopatický násilník a jsme svědky klasického kolotoče násilí - ale on už to neudělá, on to tak nemyslel, on se změní...

Kapitoly se originálně střídají - ob jednu je vždy současnost po rozchodu s Davidem a druhá linie je minulost, kdy začne postupně vyplouvat špína a drsná psychická manipulace. Alice se nakonec odhodlá k útěku na vesničku, kde trávila čas jako malá u babičky a nostalgická vůně muškátů a povidel jí na chvíli dovolí zapomenout na dosavadní útrapy. Jenže jak se říká - na posraného i hajzl spadne a tak Alici čekají další rány osudu. Ustojí je?

Musím říct, že jsem čuměla jak tele na nový vrata, knihu totiž autorka napsala v pouhých 17 letech! Za to rozhodně klobouk dolů. Bohužel se to odráží na příběhu - celý je předvídatelný, místy patetický, často neuvěřitelný a nejvíce mu uškodila "délka". Takhle náročné téma nacpat do 120 stránek je obtížné i pro zdatnější spisovatele a spouta věcí byla neukončená.

Asi největší problém jsem měla s Davidem, jeho chování mi často přišlo nelogické a to i vzhledem k jeho stavu. Rozhodně jde ale o zajímavou knížečku, svižně a poutavě napsanou a stojí za pozornost. Autorka má rozhodně potenciál! Hodnotím 3/5*.

Lucciella_L
28.02.2024

Tak tato knížka mě knokautovala nějakých 20 let zpět... Slzy mi při ní tekly proudem hned v několika momentech. Přesto se mi líbí, jak je příběh pojatý. Ačkoliv bylo v době psaní autorce pouhých 17 let, na atraktivitě to knížce rozhodně neubírá....

Alice má milujícího partnera, skvělou práci, úžasnou kamarádku Elišku a skvělého parťáka Karla. Jenže David se pomalu začíná měnit v násilníka - snad vlivem léků a alkoholu, ale přesto před Alicí vyvstane moment, v jehož důsledku se sbalí a uteče do domu po své milované babičce (jako bych viděla tu svou...).
Jenže ani tady nenachází klid, ačkoliv se po jejím boku objevuje nový partner (jak už to bývá). Ale s čím vším se musí Alice vyrovnat? Tak to už nechci prozrazovat, ale určitě to za přečtení stojí a já to doporučuji!

Takže rychle hrnek kvalitní kávy a po chvilce máte tuto jednohubku přečtenou!

JanaŠamšová
22.02.2024 5 z 5

"Maminka mi tenkrát řekla, že všechno má svůj čas a že to světlo, co jsem viděla, byla víla, která všechen smutek odnesla a udělala místo kolem mě zase hezčí."

Tohle byla dokonalost!
Hluboce se skláním před autorkou knihy, protože napsat takhle krásný příběh, který pohladí, v 17 letech je obdivuhodné. Vrátila jsem se ve vzpomínkách do dětství na vesnici, kde běhají slepice po dvoře, nutí vás vstávat, z postele plné velkých duchen, kohoutí kokrhání a máte pocit, že tady jste v bezpečí.
Krásné, milé, ale také smutné vyprávění o dívce, která utíká před svým osudem a který jí dohoní dřív než čekala.
Neskutečně se těším na další knihu.

MJ-TJ
08.02.2024 5 z 5

Příběh Neutečeš se odehrává ve dvou časových rovinách a jeho ústřední hrdinkou je Alice. Kapitoly se střídají před a po rozchodu s násilnickým přítelem Davidem. Důležitou roli v jejím životě zastává kamarádka Eliška a gay kamarád Karel. Zatímco Eliška má rodinu, manžela Tomáše a dcerku Lucii, Karel neustále hledá povyražení v nezávazných vztazích. Po rozchodu se v Aliciině životě objeví Matěj, který se jí stane oporou. Bohužel Eliška a Tom mají nehodu a tak se Alice stane rodičem Lucinky.
Příběh jako takový se čte velmi dobře. Autorka rozhodně psát umí, ale je na něm poznat určitá nevyzrálost. Není divu když knihu napsala v pouhých 17. letech. Nicméně rozhodně za přečtení stojí.

kramlinka88
26.01.2024 4 z 5

Kniha by se mohla klidně mohla jmenovat „Neutečeš před minulostí". A to i když se snažíš, co můžeš :(
Může mít někdo tolik smůly ? A ještě víc ? A když už si myslíte, že bude lépe, tak opět nášup ? Život se neptá, život nakládá, ale vždy jen tolik, kolik jsme schopní pojmout a zvládnout...

Tato velmi nenápadná a útlá knížka nám představuje příběh Alice, mladé dívky, která utíká od svého násilného snoubence na venkov, do domečku po své zesnulé babičce. Podaří se jí tady uzdravit svoji duši ? Po boku slepice (ano čtete dobře :D ) a možná nejen jí? :)

Knížku velmi doporučuji, je to skvělá jednohubka a za délku knihy paradoxně musím strhnout jednu hvězdičku, bylo to prostě vše moc uspěchané, chtěla jsem si ty postavy víc užít a vychutnat :) Ale i přesto moc dobře napsáno :) Velmi se těším na druhý díl - Nezastavuj :)

LůcaLou
10.01.2024 3 z 5

Docela fajn příběh. Místy patetickej a předvídatelnej, ale na debut dobrý.

janturecek2001
20.10.2023 5 z 5

Poslední rok mi příjde, že snad čtu jen samé prvotiny :D
Tohle zaujalo hodně. Čte se to velmi dobře - doporučuju!

sporran
25.07.2023 3 z 5

Pěkně napsaná prvotina, ale příliš zhuštěná. Některé zvraty byly už prostě moc.

Eistee
06.11.2021 4 z 5

Příjemná kniha kratšího rozsahu. Děj je jednoduchý a předvídatelný. Je vidět, že se autorka teprve rozepisuje, ale má talent a fandím jí! Jen tak dál.

Pistácie
27.05.2021 3 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem během chvilky. Je to opravdu jednohubka, jak je tu již zmíněno. Bohužel je celý děj průběžně hrozně předvídatelný, jak ty veselé, tak i smutné pasáže. Na to, že jde ale o autorčinu prvotinu, palec nahoru. Píše stručně, jasně a čtivě. Jen postava Davida mi tam nějak neseděla. Prostě jsem mu to jeho chování nevěřila. Těším se ale i tak na další literární počiny. :)

Višnička
19.05.2021 5 z 5

Taková hezká jednohubka na jedno odpoledne, ale jo, psáno hezkým stylem, bavilo mě to moc.

Aiden888
20.04.2021 4 z 5

Hezká a příjemná knížka na jedno delší odpoledne :). Popravdě, dokázala bych si představit víc akce, víc rozebraných životních situací. Takto to bylo takové příliš jednoduché, ale rozhodně se knize nedá upřít, že udrží v napětí. Do poslední chvíle čekáte, co se pokazí a nutí vás dočíst.

mihinkamihi
25.02.2021

Příběh Alice jsem hltala od prvních písmen. Na to, že autorka sama tímto neprochází, myslím, že vystihla emoce úplně přesně. Určitě je to kniha, ke které se ráda vrátím.
Hned po přečtení jsem urgovala autorku, ať začne psát pokračování!
Díky za nahlédnutí do života Alice!

p_na_druhou
25.02.2021 5 z 5

Když mi kniha dorazila, vrhla jsem se do čtení. Hltala jsem každé slovo, knížku přečetla jedním dechem a na konci jsem si položila jedinou otázku – a co bude dál?? Knížka byla napínavá, překvapivá a musím říct, že se opravdu těším, až bude léto a já si jí během slunečného dne přečtu znovu! Doporučuji k přečtení!! :)

Kristynanova
17.01.2021 5 z 5

Knížka je moc hezky a napínavě napsaná, proto se velmi dobře čte, nelze se od ní odtrhnout a do poslední chvíle nevíte, co se stane. Na to, že je to autorky prvotina si troufám říci, že má velmi dobře našlápnuto. Jediné co, tak mě mrzí, že příběh není delší, proto bych uvítala třeba pokračování druhým dílem. Těším se na na další knížky.

Kantynka
02.01.2021 5 z 5

moc hezky napsaná knížka. skvěle a rychle se četla, nemohla jsem se od ní odtrhnout. v knížce se toho stalo tolik, i když má opravdu málo stránek. to bych jediné vyčetla, že nebyla delší???? příběh a hlavní hrdinku jsem si zamilovala.

Eva695
31.10.2020 5 z 5

Velmi doporučuji!!! Příjemné čtení, dlouho jsem nečetla nic tak krásného!

mfajmanova
25.10.2020 3 z 5

Zajímavý námět, ale forma mi moc nesedla.

Autorovy další knížky

2020  78%Neutečeš
2023  88%Nezastavuj

Kniha Neutečeš je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených4x
Knihotéce55x
Chystám se číst47x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x