Eva2424 Eva2424 komentáře u knih

☰ menu

Barvy loučení Barvy loučení Bernhard Schlink

Skoro bych tuto sbírku nazvala "Uražení a ponížení". Tento ufňukaný styl mi tedy vůbec nesedl. Skoro všechny postavy tady řeší naštvání na někoho, kdo jim údajně ublížil. Působí to, jakoby to ublížení silou vůle dolovaly z hlubin vzpomínek jen proto, aby se mohly vytrvale pitvat ve svém traumatu.
Hrdinové jsou zpravidla stárnoucí muži zklamaní kdekým (např. manželkou, bratrem nebo třeba mladou holkou ze sousedství), ale vyskytují se i zhrzené opuštěné ženy. Většina zápletek je silně přitažená za vlasy. Celou show nezachránil ani jednoduchý, povrchní styl. Tím jak byli všichni skoro násilně a chtěně traumatizovaní kvůli hloupostem, neprosvítala knihou žádná naděje, žádná moudrost a zůstal pouze otravný patos.

29.02.2024 3 z 5


Někdy prostě prší Někdy prostě prší Michel Faber

Z této knihy jsem rozpolcená. Autorovi nelze upřít působivý styl a schopnost upoutat pozornost, vzbudit zvědavost, mistrně vykreslit atmosféru a místy projevit i smysl pro humor. Ve skutečnosti se mi ale líbily jen dvě povídky: ta o panence Marii a Tunel lásky. Jinak ne. Už po první povídce jsem chtěla knihu odložit. Nemám ráda, když to na čtenáře spisovatel zkouší přílišnou brutalitou. Většina povídek sází na sex, pornografii, nějaký druh ponižování. V určité míře mi to nevadí, tady to už působilo prvoplánově. Škoda, že své umění krásně se vyjadřovat neprojevil Faber v umírněnějších tématech.

30.01.2024 3 z 5


Stručné odpovede na veľké otázky Stručné odpovede na veľké otázky Stephen William Hawking

První část mi sedla více, dozvěděla jsem se něco o černých dírách, vzniku vesmíru a kvantové mechanice srozumitelnou formou. Druhá část už tak zajímavá nebyla, obsahuje Hawkingovy názory na dnešní svět a jeho vyhlídky, které mi často přišly zvláštně naivní. Například vyřešit hrozbu nukleární války, nadměrné využití zdrojů, přelidnění na zemi osidlováním druhých planet, nepovažuji za moudré. Z úcty k autorovi dávám 5 hvězd.

24.01.2024 5 z 5


Světakrásy Světakrásy Jan Svěrák

Milé odpočinkové počtení.

24.01.2024 4 z 5


Einstein: jeho život a vesmír Einstein: jeho život a vesmír Walter Isaacson

Nečíst tuto knihu netušila bych, že Einstein byl kromě geniálního fyzika i výjimečná osobnost, co se týká všech jeho životních postojů a vztahů k lidem. Životopis je mnohovrtsevnatý, dozvěděla jsem se mnoho nejen z Einsteinova osobního života, zajímavé bylo sledovat veškeré historické kulisy a jejich vliv na jeho život, vývoj jeho vědeckých názorů a vývoj souvisejících fyzikálních teorií vůbec. Součástí životopisu jsou všichni vědci, umělci a osobnosti, s nimiž Einstein tehdy přišel do kontaktu. Od druhé půlky už jsem se pak od knihy nemohla odtrhnout, poslední, americké období, McCarthyho procesy a Einsteinovy reakce na ně byly hodně zajímavé. Vynikající čtení, které lze pojmout jako román ze života člověka, který nenáviděl stádnost a diktaturu, nebo román o revolučním vývoji vědeckého myšlení. Einstein z toho vychází jednoznačně kladně jako geniální, ale přitom hluboce lidský jedinec.

07.01.2024 5 z 5


Letní světlo, a pak přijde noc Letní světlo, a pak přijde noc Jón Kalman Stefánsson

Moc hezké příběhy obyvatel jedné malé současné islandské vesnice. A i taková malá vesnice skrývá mnoho svérázných postav a charakterů. Povídání o vášni, o lásce, osamělosti s trochou tajemna.

30.07.2023 5 z 5


Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

Zpočátku jakoby autorka nevěděla, čím začít, styl mi přišel trochu topornější a obsah zaměřený na momentálně atraktivní, stále dokola omílaná témata. Zpětně musím uznat, že jsem jí křivdila. Kniha je takový soubor zajímavých, neotřelých úvah, kde propojuje vlastní zkušenost, esoteriku, psychologii, vědecké poznatky, a to všechno je napasované na nepříliš zřetelný, ale přece jen nějaký děj. Asi po stranu šedesát se neděje vůbec nic, pak se to trochu zlepší, dokonce mě příjemně překvapil i konec. Není tady ani silný příběh ani hluboká psychologie postav, ale i přesto jsem se skoro celou dobu výborně bavila. Obdivuji autorčin rozhled a fantazii.

30.07.2023 4 z 5


Jiné barvy Jiné barvy Orhan Pamuk

Jako téměř pokaždé jsem u Pamuka v rozpacích a dočítám se smíšenými pocity. Tedy s výjimkou Cosi divného v mé hlavě. Pamuk je bezesporu jedinečný spisovatel. Dostává mě jeho autentičnost a ryzost, to je proč jeho knihy ráda čtu. Píše ze sebe a neohlíží se na čtenáře, nekalkuluje, jestli se to někomu bude nebo nebude líbit. Jeho tvorba má rozhodně charisma. Jenom kdyby tam tolik nevkládal svoji méněcennost vůči Západu! Nikdy předtím by mě nenapadlo, jak hluboce Turci prožívají rozpor mezi Evropou a sebou. Skoro každá úvaha, ať už se jednalo o rodinné oslavy, vztah s otcem, dcerou, lásce k psaní, všude to nakonec sklouzlo k tomu, jaká je propast mezi Východem a Západem. Spisovatel na toto téma dokázal rozvíjet na můj vkus už hodně umělé konstrukce, tohle omílání a rýpání se mě nebavilo a rozčilovalo. Připomínal mi tak trochu jeho postavu Sekure, která také nevěděla, co vlastně chce.

03.07.2023 4 z 5


Cesta k jednoduchosti Cesta k jednoduchosti Milena Jesenská

Docela hezké, občas moudré a občas úsměvné.

10.01.2023 4 z 5


Skleněná zahrada Skleněná zahrada Tatiana Țîbuleac

Zajímavý román členěný do množství krátkých kapitol, které přeskakují v čase. Tato časová nesouslednost spolu s tajemným stylem psaní, kdy se v každé té kapitolce dozvíme jen útržek, činí příběh napínavějším. Netradiční je i prostředí Moldávie v období rozpadu Sovětského svazu. Hlavní hrdinka je opuštěné dítě, které to nemá v životě jednoduché, sledujeme ji od narození do dospělosti. Čte se velmi dobře, líbilo se mi, že jsem musela hodně přemýšlet, kdo je kdo a jaký má ke komu vztah. Zas tak zamotané to ale být nemuselo, neboť jsem na určitá fakta vůbec nepřišla. (Nebudu je tady uvádět, abych nevytvořila spoiler.)

Tak a teď proč jsem dala jsem tři hvězdy. Něco mi tam nehrálo. Nejspíš přílišná melancholičnost, absence čehokoli světlého, byla to čistá deprese bez kapky naděje, příliš mnoho nenávisti a žádná láska. A taky se mi nelíbil kalkul spisovatelky a zbytečně křiklavý vulgární naturalismus.

Přesto bych čtenáře nechtěla odradit svým subjektivním hodnocením, ale spíš knihu doporučit minimálně jako zvláštní napínavý experimentální kousek.

30.12.2022 3 z 5


Ztrácení Ztrácení Marilynne Robinson

Teprve až je ztratíme, stanou se nám lidé nejbližšími. Teprve až přijmeme, že nemáme a nejsme vůbec nic, osvobodíme se. Když se Ruth přestane bránit zimě, zjistí, že je zima příjemná. Tak nějak bych popsala myšlenku, kterou jsem vnímala z příběhu nejzřetelněji. Temné jezero jako metafora lidského podvědomí? Nikdy nepoznaný dědeček jako ukazatel osudu ženské linie? Dalo by se toho spoustu najít v této krátké ale koncentrované próze. Navozuje melancholickou, ale přitom ne depresivní náladu. Život není nejšťastnější, ale je přesně takový, jaký má být. Víc lyrické než epické, ale bezpochyby krásné.

30.12.2022 5 z 5


Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Měsíční zahrady byly několikatýdenní napínavá jízda plná nepředvídatelných zvratů, hojnost barev, charakterů a zemí. Autor vás rovnou hodí do děje, mezi hromadu postav, do cizí země a dramatického dění, kde se vy sami musíte zorientovat vlastním úsilím. Nezdržuje se žádným vysvětlováním, kdo je kdo a jaký má ke komu vztah, to všechno zůstává na čtenáři. Není to žádný laciný román, kde se vám podstrojuje, zážitek si musí čtenář pořádně zasloužit. Nejlépe tím, že přestane lpět na tom, aby měl všechno pod kontrolou. To tady snad ani nejde. Když se ale poddáte plynutí obrazů a přestanete se snažit děj uchopit, kniha vás vtáhne jako kouzelná země a už se jen těšíte na každou další stránku. Proud děje je poměrně těžko předvídatelný, a tak nikdy nevíte, co vás čeká za rohem. Stejně tak mne fascinoval autorův vypravěčský styl, je tak přesvědčivý, že si připadáte, jako byste se dívali na film, osobitý a nevtíravý.
Knihu hodnotím jednoznačně kladně a určitě nezůstanu u prvního dílu.
Tady ještě podotýkám, že se považuju za oddaného příznivce realismu, zejména literatury 19. století. Fantasy jsem se doteď plánovitě vyhýbala a nebýt dcery, Měsíční zahrady bych si nepřečetla. Což by byla ohromná škoda.

13.11.2022 5 z 5


Kniha o Jizerských horách Kniha o Jizerských horách Miloslav Nevrlý

Natrefila jsem v antikvariátu na vydání z roku 1976 s originálním pozdravem Gustava Ginzela z Hnojového domu, o to větší radost jsem z úlovku měla!
Vyprávění zavede čtenáře do dávných časů, do lesů, skal a rašelinišť, mezi pytláky, lesníky a pašeráky. Nikdy jsem si při túrách po Jizerkách skutečně neuvědomila, kolik se toho v jejich životě už událo, když i v srpnu, v době sezóny, tady potkáte víc turistů jen na hlavních stezkách. Pan Nevrlý mě natolik nakazil svou hlubokou náklonností k těmto horám, že tam snad budu muset opět zajet. (Nejlépe v říjnu, to prý je v Jizerkách nejkrásnější měsíc stejně jako všechny ostatní měsíce :-))

25.09.2022 5 z 5


Král Krysa Král Krysa James Clavell

Bez doporučení bych do této knihy nešla, což by byla ohromná škoda. Je to přesně ten typ příběhu, kdy se čtenář sám sebe může ptát: Je to dobré nebo špatné, co se děje? A věřím, že každý si odpoví jinak. Král rozhodně není žádný podrazák, jak jsem si zpočátku myslela, ale přece, to co dělá, je to dobré i pro ostatní? Velice čtivý propracovaný autentický příběh, líbila se mi postava Petra, svým způsobem duševně a morálně čistého člověka, který musí dělat kompromisy mezi svým přesvědčením a nutností přežít v extrémních podmínkách. Úžasný byl konec a obrat Krále, když tlak prostředí zmizel.

16.08.2022


Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Milé a oddychové čtení.
Čekala jsem příhody mužů cestujících ve člunu, větší část ale zabíraly vzpomínky a úvahy vypravěče. Taková správná blbost na nedělní odpoledne :-).

03.08.2022 3 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Že by pohádka o Popelce? Nebo o Sněhurce? Akorát místo macechy byla vlastní matka. Dále zde vystupuje otec ňouma, sestra bez charakteru, hodný pan učitel a hodná paní učitelka.
Líbily se mi drobné poetické vsuvky s vránami. Příběh je taky velmi čtivý, krátký, nenáročný na přemýšlení a málokoho nechá bez emocí (při čtení se už jen děsíte), proto věřím, že si našel široký obdiv zejména čtenářek.
Ani nevím, jestli to nazývat příběhem, byl to spíš sled utrpení Báry, týrání mělo vždy plus mínus stejný průběh, nebyl tam žádný posun, žádná zápletka, žádný vývoj postav, které navíc byly velmi jednoduché a jednoznačně charakterově vymezené. Hodně toho se točí kolem dospívání, které je tady evidentní ne díky charakteru Báry, ale díky tomu, že se pořád rozebírají měsíčky, vložky a podobné věci do zbytečných detailů.
Jakoby měla kniha přitahovat svojí rádoby realističností a brutalitou zároveň. Copak se nedá čtenářský úspěch docílit i něčím jiným?

03.08.2022 2 z 5


Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

Tak tedy nevím. Rozhodně to není pecka, jakou bych čekala podle komentářů. Naopak začátek byl velké utrpení, popis množství postav, jejichž charakter stejně v dalším dění nehrál roli, popis rodinného života hlavního vypravěče, rovněž pro další dění ne moc podstatný, zbytečné dialogy a hlavně - krátké a úsečné věty, takže se po chvíli čtení dostavil pocit, že mě někdo šťouchá do mozku. Nedalo se vydržet číst dlouho v kuse. Zhruba od poloviny se děj trochu rozjel a začalo se i něco dít, zvykla jsem si na úsečný styl a začala být zvědavá, co se z toho vyklube. Ani tak nemůžu hodnotit příliš vysoko. Většina z nastíněných vztahů, které mohly zajímavě vyústit, končí ve ztracenu. Vyústění má vlastně jen jeden příběh, který začíná krystalizovat až na konci. Opět mi chyběla autentičnost a opravdové postavy, bylo celkem jasné, že autor chce spíš informovat o tehdejší politické situaci v Evropě. Takový povedenější Mlýn a lepší průměr. Jako četbu bych doporučovala spíše středoškolské mládeži.

24.07.2022 3 z 5


Hodina vlků Hodina vlků Ingmar Bergman

Jsou to čtyři povídky, ale zvládla jsem jen tři. Ne díky tomu, že by se snad špatně četly nebo mě nebavily, naopak, Bergmanův styl je excelentní, děj napínavý. Psychicky jsem nezvládla jeho koncentraci temna v člověku zprostředkovávaného zde prostřednictvím partnerských vztahů a dalších krutostí. Jasně, každý člověk má v sobě temnou stránku, ale tady je to jen temno a nic než temno. Při třetí povídce se mi už dělalo fyzicky špatně. Zatím u mě z Bergmanových děl vítězí Scény z manželského života se svou komickou realističností.

10.07.2022 5 z 5


Černá kniha Černá kniha Orhan Pamuk

Nejspíš se jedná skutečně o mistrovský román, jak slibuje anotace, bohužel můj intelekt zde selhal, neboť nebyl schopen toto mistrovské dílo pojmout.
Manžela nečekaně opustí žena a on se vydává po ní pátrat, což samo o sobě poskytuje mnoho možností pro napínavý děj, sondu do mezilidských vztahů nebo trochu té životní filozofie. Tady se ale následující stránky překlopily do změti zdánlivě nesouvisejících příběhů a napůl skutečného a napůl snového hledání. Příběhy vycházející z osmanské mytologie jsem často vůbec nepochopila, nepochopila jsem ani souvislost s osudem hlavního hrdiny a pak už jsem je přeskakovala.
Když to shrnu, dílo na mě dělalo dojem, že psaní je pro Pamuka obsesí, touží nás seznámit s Tureckem, Istanbulem, tureckou mentalitou, historií, národní povahou a vztahem k západu bez ohledu na čtenáře. Což je sice sympatické, ale nezaškodilo by dávkovat své myšlenky trochu šetrněji a konsolidovaněji. Tohle byl chaos.

09.06.2022 3 z 5


Dům Bernardy Alby (převyprávění) Dům Bernardy Alby (převyprávění) Federico García Lorca

Bylo to tak zvláštně napsané, že mi zpočátku unikaly souvislosti. Vlastně to byly jen čisté dialogy a úvahy služky, chyběly mi popisy a hlubší pochopení postav. Například muž, za kterým všechny šílely, vyšel z románu jako zcela fiktivní postava bez charakteru. Celý příběh mi přišel nepravděpodobný.

21.05.2022 3 z 5